17.09.2017

Uganda, ráj bílých nosorožců

Jedno z velmi zajímavých míst v africké Ugandě, které opravdu stojí za to navštívit. Pro nás to znamenalo několika hodinovou cestu africkým peklem jménem silnice, ale opravdu to bylo velmi zajímavé. Několik hodin cesty z Ugandských bažin směrem na sever se rozkládá jedna privátní koncese, kde můžete fotografovat a pozorovat nosorožce tuponosé v celé své kráse.

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/320s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Ziwa sanctuary, funkční projekt v Africe
Ziwa Rhino sanctuary je domovem divokých nosorožců tuponosých, nebo chcete-li bílých, v Ugandě. Projekt reintrodukce nosorožců je zastřešen vládou a Úřadu pro ochranu přírody v Ugandě (Uganda Wildlife Authority). V současné době je Ziwa domovem 24 jižních bílých nosorožců, včetně několika mláďat. Soukromý park leží severně od hlavního města Kampaly, a pokud plánujete návštěvu severní části Ugandy, stojí alespoň dvoudenní návštěva za to. V přírodě je velmi těžké pozorovat zbytky zdecimovaných nosorožců, proto vznikají po Africe podobné parky a zařízení, které se snaží usilovně o jejich záchranu. Je s podivem, že vůbec za daných podmínek taková místa fungují, ale právě díky těmto přísně chráněným oblastem se daří nosorožce nejen chránit, ale co je důležitější, také rozmnožovat.

Cestou necestou za nosorožci
My jsme se rozhodli pro návštěvu parku i přesto, že to znamenalo děsivou celodenní cestu a navíc ukrutné zácpy v okolí města Kampala a Entebbe. Vyjeli jsme z bažin Mabamba, kde jsme mohli pozorovat člunozobce africké a vydali se na dlouhou cestu. Klasická africká massage way se střídala s celkem hezkou silnicí. Naši řidiči byli zkušení a znali velmi dobře celou oblast, takže se opravdu snažili. Nejhorší situace byla kolem hlavního města, kde se navíc silnice staví v překotném tempu a mnohahodinové kolony se objíždějí po místních komunikacích v kopcích a hlavně po období dešťů. Mnohé silnice mizely přímo mezi domy a cestou tvořili díry takových rozměrů, že v nich lehce mohlo zahučet celé terénní auto. Bohužel pokud se to nějakému neopatrnému řidiči stalo, tak nás čekalo velmi dlouhé zdržení do doby, než bylo vozidlo vyproštěno, nemohli jsme dopředu ani dozadu. Tohle všechno patří k Africe, žádný cestovatel se tomu nevyhne, člověk si na to musí prostě zvyknout a naučit se trpělivosti. Naštěstí jsme měli na cestu celý den, ale přemluvili jsme našeho průvodce s prosbou, aby trochu zrychlil, chtěli jsme stihnout odpolední fotografování a stopování nosorožců. Naštěstí posledních 150 kilometrů je po hezké asfaltce, takže podle času jsme se mohli těšit, že stihneme ještě odpolední stopování nosorožců. Dali jsme rychlý a luxusní oběd a hurá do přírody.

První stopování nosorožců v terénu
Strašně jsem se těšil, že konečně po dlouhé době opět spatřím nosorožce ve volné přírodě. Nosorožci jsou vzácná a bohužel téměř vyhubená zvířata. Naposledy jsem čekal několik hodin na nosorožce v Tanzánii v kráteru Ngorongoro. V kráteru jich žije podobně jako tady, něco kolem dvaceti, ale nosorožci jsou roztříštěni na mnohem větší ploše, než tady. Proto jsem tajně doufal, že na ně narazíme velmi brzy a ve společnosti zkušených rangerů je budeme moci stopovat a fotografovat. Jednou z obrovských výhod zdejšího fotografování je možnost zvířata ve společnosti zkušených rangerů stopovat. Pro každého fotografa hotový ráj, protože člověk není vázán přímo na vůz a může se pokoušet i něco málo tvořit. Určitá omezení tady jsou, zejména kvůli bezpečnosti návštěvníků, ale pokud se držíte v uctivé vzdálenosti a velmi tiše, můžete fotografovat zcela volně. Zásadní podmínka byla splněna, nosorožci tady jsou, dá se k nim velmi snadno dostat, takže zbýval už jen poslední element a tím bylo světlo. Nasedám do jeepu a jsem lehce vzrušen, hlavní strážce volal vysílačkou, že skupina nosorožců je nedaleko od nás, takže musíme pohnout. Zastavujeme v hlavní budově rangerů, kde dostáváme základní bezpečnostní pokyny, jak se chovat v přítomnosti nosorožců. Nějak si vůbec nedovedu představit, že bych se mohl tak těsně přiblížit k nosorožcům, protože tohle zvíře opravdu nahání strach. Nosorožec naštěstí velmi špatně vidí, a když zůstaneme po větru, může se k nám dostat velmi blízko. Domlouváme se společně a nasazujeme podobná ohniska, abychom zůstali ve stejné palebné čáře. Vyrážíme po dokončení celé instruktáže a máme opravdu štěstí. Park je vskutku rozlehlý, ale naštěstí pro nás jsou nosorožci jen kousek od hlavní budovy, takže se nemusíme trmácet jeepem příliš daleko. Rychle vysedáme, necháváme batohy v džípu a vyrážíme pěšky. Teď už musíme být velmi potichu a hezky pěkně po svých pomalu za rangerem.

Souboje nosorožců a ochrana mláďat
Za pár minut narazíme na velký otevřený prostor, kde jsou v dálce skutečně vidět nosorožci, dokonce několik skupin, což nebývá obvyklé. Bohužel světlo není příliš přívětivé, ale zase alespoň nesmaží, takže můžeme fotografovat. Velmi pomalu se přibližujeme a mě se pomalu plní sen, že se skutečně octnu velmi blízko nosorožcům a budu je moci fotografovat. Narazili jsme na 3 mladé výrostky, kteří se ukrývali ve vysoké trávě, takže chvíli je nebylo ani vidět. Na druhé straně hlásí ranger samici s mládětem, takže se pomalu přesouváme s pocitem, že uvidíme něco zajímavého. Skutečně, dospělá samice s mládětem a kolem široko daleko nikdo. Vítr vane ze správné strany, takže si nás matka nevšímá. Stejně to byl zajímavý pocit, takový kolos a my jen malý kousek od něj, stačila by jedna neopatrná chvíle a bůh ví, co by se mohlo stát. Užíváme si fotografování s pocitem, že se to už nebude opakovat, ale to nejlepší na nás teprve čekalo. Mladí výrostci se začali z druhé strany pomalu přibližovat a do toho se další skupinka samic s mládětem přibližovala zezadu. Začalo to být velmi zajímavé, výrostci si hráli mezi sebou, dva dospělí samci začali bojovat, samice s malým mládětem se snažila všechny obejít, my zůstali u kraje a nevěděli, co máme fotografovat dříve. Během asi dvou hodin se toho dělo tolik, že jsem naplnil jednu celou kartu. Úplně jsem si představoval a nadával, kdo to bude zase třídit. Střídal jsem objektivy a fotoaparáty a snažil se, abych měl pořád co fotografovat. Někdy jsem dokonce druhé tělo s objektivem zapomněl přímo v poli a musel se vracet, až tak jsem byl zahleděný do akce. Pravdou je, že jediné co chybělo, bylo krásné světlo. Nevadí, ještě nás čekal celý další den a předpověď vypadala více než nadějně.

Nosorožci v ranní světle, fotografické orgie
To nejkrásnější nás čekalo ráno za úsvitu, věděli jsme, co nás čeká, jaký je terén a modlili se, abychom něco v tom krásném ranním světle vyfotili. Naštěstí místní stopaři jsou opravdu jedineční, mají dokonalí přehled o tom, kde se nosorožci nalézají. Světlo začalo právě svítit a olizovat dospělou matku s mládětem, neskutečné fotografické orgie. Kropíme to všichni jako blázni, protože tohle se opakovat určitě nebude. Samice se prochází kolem nás, mládě vyvádí neskutečné blbosti a my fotografujeme. Netrvalo to ani pár minut a přišla druhá samice, zase s mládětem, takže druhé orgie opět začínají. Všichni jsou šťastní a dokonce i hlavní ranger se usmívá, protože tohle není opravdu příliš běžné. Nádherné ranní světlo a dvě samice s mláďaty, byl to pro mě další nezapomenutelný zážitek, který jsem v Africe prožil.

Nosorožci jsou symbolem Afriky a měli by jím i nadále zůstat. Bohužel díky hamižnosti a hlouposti lidí se ocitli na pokraji vyhubení. Nechci se dívat v divoké přírodě na nosorožce, který má cedulku na uchu a uříznutý jeho majestátní symbol, krásný roh. Chápu, že někde je to nezbytné, ale je to velká ztráta pro krásu tohoto zvířete. Jsem moc rád, že v Africe fungují podobná místa, jako je Ziwa sanctuary, kde jsou nosorožci chráněni a všichni usilují o jejich záchranu a úspěšné rozmnožování a v konečném důsledku návratu do míst, kde byli v nedávné době vyhubeni. Určitě stojí za to, tyhle krásná zvířata chránit.

Související články z Afriky:

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/250s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/250s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1250s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/800s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 640, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/250s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum) | The white rhinoceros or square-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: duben 2017,(Uganda)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  17.9.2017
 

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious