21.08.2009

Ngorongoro, poslední ráj na zemi

„Pokud by andělé pořídili pár fotografií v zahradě Eden, asi by se příliš nelišily od záběrů, které dnes člověk může získat v kráteru Ngorongoro.“ To napsal Reinhard Künkel ve své knize, jež pojednává o tomto úžasném místě v Tanzanii. Jedno z nejúžasnějších míst na naší planetě, možná Vás zaujme natolik, že se někdy vydáte do nádherného kouta Afriky, posledního ráje na zemi.

Ngorongoro kráter, africká odysea
Po dvou letech jsem se rozhodl vrátit zpátky do Afriky, kráter Ngorongoro jsem si vybral, tak jako většina cestovatelů, jako jedinečné místo v Africe. Kráter Ngorongoro leží v nadmořské výšce 2 300 metrů a je největší neporušenou kalderou neboli kruhovým sopečným jícnem na světě. Kráter Ngorongoro, který se vytvořil, když obrovský vulkán explodoval a zhroutil se zhruba před 2 miliony lety. Kráter Ngorongoro je 610 m hluboký a dno má plochu je 300 km². Na rozloze téměř 300km čtverečních máte možnost spatřit několik tisíc divokých zvířat, které sem každý rok migrují z nekonečných plání národního parku Serengeti, aby tu nalezla poslední zbytky zelených pastvin. Dno velkého kráteru Ngorongoro leží v nadmořské výšce 1800m a pokud se rozhodnete sestoupit na jeho dno, a stanout tak v jednom z největších divů světa, musíte překonat zhruba 600 výškových metrů. Oblast Ngorongoro byla vyhlášena za chráněné území v roce 1959 a v témže roce oddělena od národního parku Serengeti. Území kráteru Ngorongoro bylo zapsáno v roce 1979 do Světového přírodního dědictví UNESCO a na celé ploše kráteru je zkombinována přísná ochrana divoké zvěře, dokonale skloubená s místním obyvatelstvem, které tu po dlouhé generace žije. Řeka Munge Stream odvodňuje kráter směrem na sever kaldery, kde dále teče do jezera Magadi, které se stává sezónním slaným jezerem přibližně uprostřed kráteru. Druhá řeka Lerai Stream odvodňuje vlhké lesy směrem k jihu kaldery, vyživuje tak unikátní prales, který se nachází na dně kráteru.

crater13 Lev pustinný (Panthera leo) | African lions, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-40D, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, Vytvořeno: 18. října 2007 18:07:12, Ngorongoro kráter (Tanzánie)

crater03 Ráno v kráteru Ngorongoro| Beautiful morning in Ngorongoro Conservation Area, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: EF 16-35mm f/2.8L II USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 18.0, Doba expozice: 1/25 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 21mm, Vytvořeno: 18. října 2007 6:40:48, Ngorongoro kráter (Tanzánie)

Kráter Ngorongoro, Afrika v prachu a písku, tisíce divokých zvířat na dohled
Několik někonečně dlouhých hodin uhání náš terénní automobil nekonečnými pláněmi národního parku Serengeti a náš cíl pořád v nedohlednu. Cestou se ještě musíme zastavit v unikátním místě nedaleko kráteru Ngorongoro, Olduvai George, světoznámá archeologická oblast, kde byl objeven předchůdce dnešního člověka, ale o tom snad někdy jindy. Těsně před kráterem Ngorongoro se nám naskýtá unikátní možnost návštěvy tradiční masajské vesnice. Naštěstí se jednalo skutečně o tradiční vesnici masajů, protože jsem velké zklamání prožil už jednou v Keňi, a po tak dlouhé cestě jsem nebyl moc zvědavý na vystoupení nějakých turistických masajů, jako jsem zažil v Keni. Velmi zajímavá návštěva, a po dlouhé době jediné místo, které bylo určené ke krátkému odpočinku po šílené jízdě v prachové bouři, která nás stejně nakonec dohnala právě u masajů. Neuvěřitelný pohled, kráter Ngorongoro je před námi. Zastavujeme na jeho okraji a s úžasem hledíme dolů. Objet celý kráter Ngorongoro nám zabere ještě několik hodin, než se dostaneme k nádhernému ubytování na jeho okraji. Ráno se pokusíme velmi brzy dostat z postele a ještě za ranního světla sestoupat dolů, přímo na dno samotného kráteru. Pro náš terénní automobil hračka, pro unaveného afrického poutníka docela dobrodružný zážitek. V žlutém prachu duní odrazy kopyt mohutných buvolů a elegantních zeber. Mezi zakřivenými akáciemi se prohánějí stáda antilop a gazel, velké kapinice drtí neustálý tlak sloního chobotu. Za závojem zbytku žluté trávy číhají lvice, jsem na místě, kráter čeká.

crater05 Zebra stepní (Equus quagga) | Plains Zebra, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-40D, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, Vytvořeno: 19. října 2007 17:56:12, Ngorongoro kráter (Tanzánie)

crater10 Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta) | Spotted Hyena, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-40D, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, Vytvořeno: 20. října 2007 7:21:16, Ngorongoro kráter (Tanzánie)

Kráter Ngorongoro, výheň pekelná, déšť a větrné tornádo
Každý, kdo měl možnost kráter Ngorongoro navštívit, mi dá určitě za pravdu, že počasí se tady mění opravdu velmi často. Přes polední žár, kdy teplota dosahuje hravě i 50°C, se musí neustále pohybovat úplně všechno co má nohy a kola, směrem přes celý suchý kráter Ngorongoro, tak abychom se všichni dostali co nejdříve k unikátnímu systému původního pralesa, který se nachází v západní části kráteru a poskytuje tak dokonalou ochranu před poledním spalujícím žárem. Stejně tak činní i některá zvířata, která se snaží uniknout jisté smrti. Celý kráter Ngorongoro se dá velmi snadno rozdělit na několik oblastí, suchou, velmi suchou, travnatou a pralesní. Uvnitř kráteru má člověk unikátní možnost, během jediného dne procestovat všechny vegetační pásma, a s tím i spojené pozorování rozličného života, který tady v kráteru doslova bují na každém kroku. Kráter nabízí pohled na tisícihlavá stáda buvolů, zeber, pakoňů a dalších velkých zvířat. Velmi zvláštní zabarvení mají i zdejší lvi, často je tu nazývají masajští lvi, protože jejich hříva a celá barva je až nezvykle tmavá. Celý kráter je v období hojnosti plný divokých zvířat, a proto se sem stahují z velkých plání Serengeti i všichni možní predátoři. V jednu chvíli je možné pozorovat mohutný přívalový déšť, který právě olizuje jednu stranu kráteru, zatímco na té druhé zuří mohutná písečná bouře. Z okna terénního automobilu se celé nádherné přírodní divadlo sleduje velmi snadno, z pohledu divokých zvířat se jedná o razantní zásah do jejich přirozeného koloběhu života.

crater04 Večer v kráteru Ngorongoro| Beautiful evening in Ngorongoro Conservation Area, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: EF 16-35mm f/2.8L II USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 11.0, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 21mm, Vytvořeno: 19. října 2007 19:14:12, Ngorongoro kráter (Tanzánie)

crater01 Lev pustinný (Panthera leo) | African lions, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-40D, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, Vytvořeno: 18. října 2007 10:16:11, Ngorongoro kráter (Tanzánie)

Kráter Ngorongoro, hyeny útočí
Milovník fotografií divokých afrických zvířat
, bude zcela jistě vyhledávat jen unikátní situace, které se nemusejí nikdy opakovat. Jedné takové zcela unikátní situace jsem byl svědkem po ranním sestupu na dno kráteru Ngorongoro, kdy už z velké dálky bylo vidět nezvyklé shromáždění Hyen skvrnitých. Náš průvodce velmi pomalu zamířil směrem ke zbytku slaného jezera, a když se nám ho podařilo kousek objet, objevila se po našem boku téměř hororová scéna. Uhynulý hroch, téměř celý potopený ve slaném jezeře a na něm hodující hyeny. Hyeny přilákal zcela jistě neuvěřitelný hnilobný zápach, který je neomylně přivedl až k hnijící potravě. Hyeny se musely prokousat přes neuvěřitelně tlustou kůži hrocha, aby se dostaly k chutnému masu. Celou dobu jsem mačkal spoušť mojí závěrky jako o život, zejména potom, co se hyeny musely potápět přímo pod mrtvého hrocha a chvílemi mizely celé v jeho útrobách. Úžasné a zároveň morbidní přírodní divadlo v podání obyvatel kráteru Ngorongoro.

crater12 Lev pustinný (Panthera leo) | African lions, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-40D, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, Vytvořeno: 18. října 2007 18:30:11, Ngorongoro kráter (Tanzánie)

crater08 drop kori (Ardeotis kori) | Kori Bustard, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-40D, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, Vytvořeno: 18. října 2007 9:16:11, Ngorongoro kráter (Tanzánie)

Kráter Ngorongoro, lvi na stráži
Po celodenním trmácení na rozpáleném sedadle naši terénní Toyoty, začíná pomalu večerní světlo olizovat boky celého kráteru. Nádherná světelná podívaná, když v tom okamžiku náš průvodce velmi prudce brzdí. Jeho školené oči spatří pár mladých lvů, kteří právě vyhlížejí svoji budoucí kořist. Velmi pomalu se snažíme přiblížit na dostřel našeho fotoaparátu a v tom se kousek od naší terénní Toyoty objeví velká lví hlava zalitá večerním sluncem. Nádhera, povzdechnu si, popadnu rychle fotoaparát a snažím se čekat na vhodný okamžik, kdy mladí lvi vyrazí k útoku. Majestátní hlava mladého lva pomalu vyhlíží zpoza velkého trsu trávy, která v krásném večerním světle vypadá, jako by právě vzplála divokým plamenem. Lvi se pomalu začínají přibližovat k mladému pakoňovi, který nic netušící hoduje na poslední zelené trávě v kráteru. Hluk, šramot a rychlý konec, bohužel celý večerní lov zhatilo nervózní prase bradavičnaté. Tak snad zase někdy příště v kráteru Ngorongoro.

crater11 Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta) | Spotted Hyena, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-40D, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, Vytvořeno: 20. října 2007 7:24:11, Ngorongoro kráter (Tanzánie)

crater09 Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta) | Spotted Hyena, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-40D, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, Vytvořeno: 20. října 2007 7:31:16, Ngorongoro kráter (Tanzánie)

Moc se těším na návrat do půvabného, prozatím člověkem nezasaženého, místa, kde má člověk pocit návratu ke "kolébce života". Pokud se budete někdy potulovat Afrikou, určitě si naplánujte alespoň pár denní návštěvu kráteru Ngorongoro, bude to stát určitě za to. Některým dalším článkem se určitě do kráteru Ngorongoro zase vrátím, musím Vám toho ještě hodně vyprávět.

crater06 Lev pustinný (Panthera leo) | African lions, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-40D, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, Vytvořeno: 18. října 2007 19:06:31, Ngorongoro kráter (Tanzánie)

crater02 Pavián čakma (Papio ursinus) | Chacma Baboon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-40D, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0 L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, Vytvořeno: 18. října 2007 18:15:12, Ngorongoro kráter (Tanzánie)
Související články na PhotoNature.cz:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 21.8.2009

Kategorie: Cestování | 21.08.2009
Klíčová slova: kráter  ngorongoro  serengeti  olduvai  george  masajové  hyeny  hyena 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

24.08.2009 (09:41)

Radek Demjan: Přesně můj favorit ;-)

24.08.2009 (09:40)

Tadeáš: Ahoj, Stefan částečně odpověděl za mě, ale dej si pozor. Jedni masajové se nacházejí těsně vedle kráteru, tam nechoď, to jsou plastic masai pro turisty, ale když se dáš asi hodinu jízdy směrem k Olduvai George, tak tam najdeš ty co hledáš.

24.08.2009 (00:23)

Ten portret prvni je nadherny

23.08.2009 (19:02)

Tadeaš:Je zaujimave masajov navstivit, ale sa treba pripravit na to, ze su uz vycviceni na turistov. Robia viac ci menej divadielko, neustale vam chcu nieco predat za vsetko ocakavaju peniaze a predrazuju to co predavaju. Treba sa s nimi zjednat, vobec nie su tak naivni ako to niekedy hraju. Niekde dalej od ciest turistov su originalnejsi, ale myslim ze jedna navsteva u nich je pre zaujimavost dost, a odporucam nemat velke ocakavania. Mozno zalezi na okolnostiach ... :-)

23.08.2009 (14:27)

Na podzim, v období sucha, se konečně chystám do Afriky. Kráter je jeden z mých cílů a doufám, že přivezu stejně krásné fotografie jako Vy. Velmi mě zaujala informace o té masajské vesnici, i když moc informací jsem se nedočet. Mohl by jste mi prosím napsat více o možnosti návštěvy masajů, poslal jsem Vám i email? Děkuji moc za pomoc.

23.08.2009 (11:20)

Čau Michale. Pre mňa je top fotka hned tá prvá. Ngorongoro je veľmi zaujímavý prírodný úkaz, aj tým že tam izolovane žiej toľko zvierat a podľa vlasných pravidel. Ani pakone tam nemigrujú. Je to prírodná výskumná stanica. Čo sa fotenia týka nie je to až také ľahké. Do kráteru sa púšťa (celkom rozumne) obmedzený počet áut, ale aj tak tam narobia toľko prachu , že sa to málokde vidí. Ten je potom všade a môžete rok čisťiť techniku. Kde sa niečo deje tam sa zhlukne kopec áut a pod. Treba to vidieť.

22.08.2009 (17:41)

Honza: Tvůj poslední článek v Přírodě, mě donutil se zamyslet zase nad mojí milovanou Afrikou. Měj se kamaráde.

22.08.2009 (17:40)

Rudimír: To je mi úplně jasný, ty taky myslíš jen na to jedno... ehm teda i na něco jiného, že? Měj se

22.08.2009 (17:39)

Dave: Ahoj kamaráde, přesně jsi to trefil. Už když jsem tu fotku zpracovával, dlouhou dobu jsem se na ni jen díval, ten lev má opravdu zvláštní výraz a jsem moc rád, že se mi to podařilo vyjádřit fotografií. Měj se, Michal

22.08.2009 (17:38)

mk: Ahoj, ta cesta nebyla vůbec snadná, neboj, zažil jsem si svoje, ale stála rozhodně za to. Večery a rána jsou tam krásná, problém je, že pokud chceš fotit zvířata, tak musíš oželet východy a západy slunce. Příště se pokusím jeden den oželet ranní fotografování zvířat a vyřádím se na krajinkách. Měj se, Michal.

21.08.2009 (21:38)

Ahoj, taky jsem tam byl a je to opravdu neskutečná nádhera! Honza PS: Taky se někdy ozvi ;-)

21.08.2009 (20:58)

Byl jsem tu ................ PS: když jsem viděl toho lva jak se cpe tím biftekem dostal jsem neskutečnou chuť na pořádný flákenec masa zdarec :-D :-D :-D

21.08.2009 (20:56)

Paráda jako obvykle Michale, me se libi ti mladí lvi. Vyzaruje z nich takovy majestat, nadhled a pripravenost. Te fotky jsem si vsiml uz nekde v hlavicce a hnedka me zaujala. Clanek bezva, a az jednou si nasetrim penize tak se tam vydam. Ahoj Dave

21.08.2009 (20:24)
icon mk:

To se nekomu cestuje vid ;-) , fotky parada, hlavne ten lev se mi moc libi. Ty hejeny sou pekne nechutny ale zase jako zazitek ze zivota zvirat je to parada! Nejvic se mi libi ten vecer v krateru, to je fakt pekna fotka.

21.08.2009 (20:04)

Zdeněk Souček: Ahoj kamaráde, už se těším, co jsi ulovil! Zavolám ti a probereme to. Kráter je skutečně nádherné místo, každý milovník a fotograf divokých zvířat, by ho měl určitě jednou za život navštívit. Měj se hezky, Michal







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *