23.08.2016

Páření lvů, aneb život v africké savaně

Páření lvů, každoročně se opakující několikadenní rituál, přitahuje pozornost milovníků zvířat, jako magnet. Majestátní lev, plně se oddávající milostným hrátkám, odehrávající se přímo před zraky dychtivých fotografů přírody. Poslední dva roky jsem měl možnost tohle přírodní divadlo pozorovat opět na vlastní oči.
 

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 1000, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Několikadenní lví orgie, aneb jak na to jsou lvi
Pomalu se schyluje k páření, fyzicky dospělý lev si právo na páření musí vybojovat, nebo spíše uhájit před teritoriálními samci, a já jsem připraven. V případě, že jsou samice lvů připraveni k páření, značkují celé teritorium a spolu s močí vylučují velmi výrazné výměšky pachových žláz. Samci pravidelně kontrolují připravenost samic pářit se, očicháváním jejich vnějších genitálií. Bylo velmi zajímavé sledovat celý akt páření, který trval nakonec jen velmi krátce. Samec se k samici přiblíží zezadu, přední tlapu jí položí na záda a jemně jí přitlačí k zemi. Samec běžně v průběhu kopulace líže krk samice a někdy jej sevře v zubech. Nejatraktivnější doba pro fotografa byl konec kopulace, kdy lvice často zaútočí na samce. Paření lvů probíhalo téměř pravidelně jednou za 15-18 minut. Jednotlivá období říje trvají jeden až sedmnáct dní, obvykle 2 –7 dní. V tomto průběhu se samec se samicí páří v průměru třikrát za hodinu. Pravděpodobnost zabřeznutí je velmi nízká a lvice obvykle potřebuje k úspěšnému oplodnění 150-300 kopulací. V průběhu říje se pár oddělí od smečky, nepřijímá potravu, pouze chodí pravidelně pít.

Trpělivost při pozorování pářících se lvů
Páření lvů je poměrně snadné fotografovat, člověk musí být velmi trpělivý a čekat, až se sejdou všechny příznivé okolnosti, potom je to snadné. Když pominu nutnost tento akt vyfotografovat, potom je to neuvěřitelně krásné divadlo, na které je radost se dívat. I když v porovnání s milostným životem lvů, je i ten nejlepší pornoherec, naprostý břídil. První páření se odehrává v krásném ranním světle na hustě zatravněné savaně. Trochu naivně se snažíme v duchu přemluvit lva, aby se díval při aktu přímo na nás a ještě k tomu do slunce. Pokud se nad tím zpětně zamyslím, bylo to celkem vtipné. Bohužel lvi se pořád nořili do hustě zatravněné savany a občas byl vidět pouze samec a kus jeho hlavy. Tak nějak to s přibývajícím světlem vzdáváme, i když víme, že orgie budou pokračovat celý den. Věnujeme se v klidu ostatním zvířatům a páření lvů necháváme přirozeně plynout kolem nás. V Africe je nelepší nic neplánovat a čekat, až ten správný okamžik přijde zcela nečekaně a sám. Minulý rok se nám povedlo pozorovat dva obří samce s jedinou samicí, jak se oddávají několikahodinovým hrátkám. Bylo těsně popoledni a pomalu si to šineme směrem od Nabi Gate do kráteru Ngorongoro. Pár set metrů za bránou se hned u silnice povalují dva opravdu statní samci a jediná samice. Zajímavost byla, že se oba samci po určitém intervalu střídali na jediné samici, aniž by při tom vznikali jakékoliv potyčky. V klidu parkujeme auto u kraje frekventované silnice a tři hodiny pozorujeme lví orgie. Bohužel zrovna světlo nestojí za nic, ale to bychom chtěli opravu moc. Celkem jsme fotografovali několik aktů přímo v ideální pozici před našimi objektivy, ale čas nás tlačil. Bohužel to hloupé pravidlo o časovém vstupu do oblasti Ngorongoro a výstupy ve stejnou hodinu další dny je opravdu neúprosné, takže musíme chtě nechtě vyrazit. Tak už to ale v Africe bývá, člověk nemůže mít všechno. Nevadí, pár snímků se podařilo a všichni si užili tento zajímavý výjev ze života zvířat.

Páření lvů v kráteru Ngorongoro
Lvy jsme potkávali téměř každý den, což je kráteru Ngorongoro velmi snadné. Viděli jsme dokonce i několik loveckých pokusů lvů, ale většinou jsme se k nim dostali v době, kdy už bylo dávno po lovu, a lvi se jen cpali. V kráteru Ngorongoro vrcholilo období dešťů a o to byla situace při fotografování zajímavější. Chvílemi se snažily paprsky slunce prodrat skrze husté mraky a celý kráter se halil do hezky difúzního světla. Krátce po vjezdu do kráteru jsme narazili kousek od cesty na dvojici se pářících lvů. Navíc se mladý samec pohyboval směrem k barevnému koberci, takže jsme jásali radostí. Samice spolupracovala až neskutečně a dokonale se vystavovala bokem k našemu vozu. Všichni jsme zalehnuli k otevřeným oknům tak rychle, jak to jen naše chatrné schránky dovolili. Po týdnu trmácení se 12 hodin v uzavřeném džípu byla únava opravdu znát. Nevadí, tahle úžasná scéna se nemusí hned tak rychle opakovat a všichni jsme moc rádi, že vidíme pářící se lvi, přímo před našimi objektivy. Všechno nebylo dokonalé, bylo vidět, že samec je značně unaven a interval mezi aktem se značně prodlužuje. Pravděpodobně se blížil konec několikadenního pářícího se maratonu a pravdou je, že další dny jsme už lvy neviděli.

Pozorování lvů na stromech
Dlouhé hodiny jsem si obě cesty do Afriky užíval pozorováním lvů ve volné krajině. Občas jsme potkávali skupinky lvů v otevřené krajině, mladé dovádějící lvi přímo u silnice, hodující skupinky u řeky a několik samců v opravdu bizarních situací. V pravé polodne jsme dorazili na menší kopec, kde se obvykle u betonových stolů pořádají pikniky a přímo u stolu se chladil ve stínu mohutný samec. Všichni jsme se smažili hezky v autě v pekelném horku a jedli skromný oběd a dospělý lev se povaloval v chladivém stínu. Největší radost mi dělali lvi, kteří hodovali na svých úlovcích a krátce nato hledali přirozený úkryt na mohutných stromech. Konečně jsem mohl na vlastní oči vidět celou plejádu výskoků na stromy, drobné šarvátky o ty nejlepší pozice na stromě a odstrčené jedince, kteří se prostě na daný strom už nevešli.

Lev je symbolem černého kontinentu a každá možná chvíle, kterou člověk stráví, s touto nádhernou šelmou stojí opravdu za to. Už se nemohu dočkat, až se do Afriky opět vrátím.

Související články:

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z jeepu, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Srpen 2012, Msai Mara (Keňa)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 1000, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016,Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z jeepu, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Srpen 2012, Msai Mara (Keňa)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 1000, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/500s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 100, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + 2.0 Extender, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 2500, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500s, ISO: 800, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 200, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5v, Doba expozice: 1/500s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 200, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  23.8.2016
 

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

31.08.2016 (09:51)

Míšo moc krásné fotečky, až se trochu zotavím, tak se ráda na nějakou dobrodružnou cestu připojím. Měj se krásně, Káča. :-)

25.08.2016 (16:20)

dobrá práce až na ty tvoje " skromné obědy " !!. Mohu tě pasovat na LiDr.

24.08.2016 (22:08)

No Michale to se picnu, opravdu super prácička :nuts:

24.08.2016 (14:17)

Parádní kolekce Michal ;-)



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *