08.09.2014

Gorila nížinná, ztraceni v tropickém Gabonu

Gorilou nížinná patřila k hlavním cílům náročné expedice to rovníkové Afriky. Národní parky v Gabonu byly střídavě otevřené, bohužel ale pro turisty posledních pár let po většinu času uzavřené. V sousední Středoafrické republice zuřila po většinu času občanská válka, které v současné době přerostla v genocidu, podobně jako kdysi ve Rwandě. Dnes je situace ještě horší, v celé oblasti centrální Afriky obchází nebezpečí ve formě viru EBOLA .

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gabon, zelená perla střední Afriky
Gabon leží na západním pobřeží rovníkové Afriky. Území státu se rozkládá po obou stranách rovníku. Pobřežní nížina proniká daleko do vnitrozemí, protéká jí řeka Ogooué. Její údolí rozděluje plošina na severní a jižní část. Na severu se rozkládá vysočina Monts de Cristal (česky Křišťálové hory). Gabon znamená to samé pro Afriku jako Amazonie pro Jižní Ameriku. Více než 80% rozlohy Gabonu je pokryto pralesem, kde roste více než 8000 rostlinných druhů, z nichž je asi 20% endemických, žije tu více než 200 druhů savců a 600 druhů ptáků. Pobřeží je neporušené a divoké, žijí tu tisíce druhů ryb, savců a plazů, 90% pobřeží Gabonu je zcela panenské.

Trochu pohnutá historie uprostřed rovníkové Afriky
V roce 2002 prezident Omar Bongo Ondimba vyhlásil více než 11% území za chráněné národní parky, vláda i v dnešních dnech stále pracuje na zvýšení procenta chráněných území, což je samo o sobě velký unikát v rovníkové Africe. Pokud se podíváme na okolní státy, kde je příroda doslova drancována, tak se Gabon zdá téměř ideálním místem pro návštěvu turistů. V roce 2009 bylo možné navštívit pouze 4 parky ze 13, avšak i ty stojí za to a zájem turistů velmi roste. Gabon se poprvé po dlouhých občanských válkách v minulosti otevřel turistům teprve až v roce 2003. Infrastruktura pro turisty ještě není příliš rozvinutá, tedy spíše není žádná a o to více je návštěva Gabonu zajímavá.

Gorila nížinná, něco málo o druhu
Gorila nížinná žije převážně v západní Africe v Kamerunu, Nigérii, Rovníkové Guineji, Gabonu a ve střední Africe ve Středoafrické republice a v Demokratické republice Kongo. Jejím domovem jsou nížinné deštné pralesy, galeriové lesy a občas i okraje lužních lesů. Vždy se nachází tam, odkud se snadno může dostat do bezpečí neprostupného úkrytu. Gorila nížinná má široká ramena, svalnatý krk a silné ruce i nohy. Jejich těla jsou pokryty krátkou, tenkou, šedo-černou nebo hnědo-černou srstí. Její tvář je holá, pouze nad očima má mohutné obočí. Vedoucí samci mají stříbřitý pás srsti na zádech. Je nejmenší z goril, samec v přírodě dorůstá do výšky 150 cm a váhy 150 kg, samice je o něco málo menší. Gorily nížinné jsou skupinoví živočichové, nežijí samostatně. Lze je vždy spatřit ve společnosti s druhými, s kterými mají silné sociální vazby. Žijí v přísně strukturovaných rodinných skupinách o 5 až 15 zvířaty. Takováto rodina se skládá z vedoucího samce, jeho samic a ještě nedospělých mláďat. Až mláďata dospějí, z rodinné skupiny odcházejí a hledají si sobě podobné k založení vlastní rodiny. Gorily nížinné vedou v podstatě usedlý život, při cestě za potravou urazí denně jen pár stovek metrů. Během dne i noci odpočívají v hnízdech z větví stavěných na zemi nebo nízkých stromech. Jejich nízká pohybová aktivita se projevuje i při chovu v ZOO, kde při dostatku potravy nemají potřebu dalšího pohybu a nekontrolovaně tloustnou, dosahují pak až dvojnásobné váhy než v přírodě. Pohled na dospělého samce vyvolává strach, ovšem gorily nížinné jsou naprosto mírumilovná, neagresivní zvířata. Jen velice zřídka dochází ke střetu mez jednotlivými skupinami na pomezích teritorií o rozloze asi 20 km². Většinou takovéto setkání končí vzájemným zastrašováním a následným ústupem. Samec ovšem může fyzicky napadnout člověka v případě, že vyhodnotí jeho přítomnost jako přímé ohrožení rodiny, která nemá kam ustoupit. Ke vzájemnému dorozumívání používají širokou škálu výrazů tváře, gestikulaci a hlasové projevy, kterými vyjadřují hněv i radost. Gorily jsou býložravci a živí se hlavně ovocem, listy a výhonky. Občas pozřou i nějaký malý hmyz. Největší část dne se gorily věnují konzumací potravy. Jejich mohutné čelistní svaly a silné zuby jim umožňují rozmělňovat tuhé rostliny jako například bambus. Gorily nížinné se krmí hlavně ovocem, zatímco gorily horské spíše bylinami, stonky a kořínky. Doba březosti trvá asi 8,5 měsíce. Mezi porody uplynou obvykle 3-4 roky a po tuto dobu se matky obvykle o své potomky starají. Samice dospívají mezi 10 a 12 lety (v zajetí dříve), samci okolo 11 až 13 let. Gorily se dožívají 30-50 let, ale existují výjimky. Na příklad v ZOO v Dallasu se gorila Jenny dožila 55 let. Gorily občas provozují sex v poloze tváří v tvář.

Stříbrohřbetý samec (angl. Silverback) je samec, kterému se přibližně ve 12 letech věku objeví viditelný pruh stříbrné srsti na hřbetu. Tito samci mají výrazné špičáky, které se vyvíjí i během dospělosti. Stříbrohřbetí samci jsou silní jedinci s dominantními sklony a většinou vedou skupinu. Velikost skupin se pohybuje v rozpětí od 5 do 30 jedinců a vůdce skupiny se mezi nimi těší největší pozornosti. Vůdce je zodpovědný za rozhodnutí týkající se celé skupiny, urovnává ve skupině konflikty, určuje přesuny skupiny za potravou a je zodpovědný za bezpečí a prosperitu skupiny. Černohřbetý samec je sexuálně vyspělý samec do zhruba 11 let věku. Černohřbetí samci vůdci pomáhají v ochraně skupiny. Samci začínají opouštět svou rodnou skupinu kolem svého jedenáctého roku života. Žijí sami nebo ve skupince dalších takových samců obvykle 2-5 let, než jsou schopni zaujmout samice a založit s nimi novou skupinu. O potomky se starají matky, po 3 až 4 letech své mladé odstavují. Péči o tyto odstavené jedince pak přebírá vůdce skupiny, ale jeho péče nikdy nedosahuje úrovně péče o malá mláďata. Pokud některý z mladých samců skupiny nebo nějaký cizí samec vyzve stříbrohřbetého samce k boji o vůdčí postavení ve skupině, vůdce vydává hlasité skřeky, buší do hrudníku, láme větve, odhaluje zuby a pak (pokud vyzyvatel neustoupí) zaútočí. Někdy mladší samec uspěje a převezme vedení skupiny od staršího jedince. Pokud vůdce skupiny zahyne kvůli nemoci, nehodě nebo boji, skupina se většinou rozpadne a její členové se rozptýlí a přidávají se k jiným skupinám. Občas celou skupinu převezme jiný samec, ten v tom případě často zabije mláďata předchozího vůdce skupiny.

Gorila, změny v určování a dohody kolem správného zařazení
Gorila (Gorilla) je rod největších žijících primátů. Nejbližším příbuzným gorily jsou šimpanzi a lidé, od nichž se gorily oddělily přibližně před sedmi miliony let. Lidský genom se liší v průměru jen o 1,6 % od odpovídajících genů gorily. Do nedávna se gorily řadily do jediného druhu se třemi poddruhy: gorila nížinná západní, gorila nížinná východní a gorila horská. Dnes panuje názor, že se gorila dělí na dva druhy a každý z nich na dva poddruhy, k nimž letos za přispění našich vědců z České republiky přispěla nová klasifikace a rozdělení goril.

Rod gorila (Gorilla)

1.    gorila nížinná (Gorilla gorilla)
                gorila nížinná západní (Gorilla gorilla)
              gorila nížinná východní (Gorilla gorilla)
              gorila nížinná nigerijská (Gorilla gorilla)

2.    gorila horská (Gorilla beringei)
               gorila horská (Gorilla beringei)

Na definitivní rozdělení a klasifikaci goril si budeme muset ještě chvíli počkat a podle posledních zpráv, to bude ještě zajímavé, jak se nakonec primátologové domluví na konečném a neustále se měnícím znění. – zdroj Internet, Wikipedia.

Gorila nížinná, výprava do neznáma
Gorily v Gabonu patří mezi vzácné živočichy, které není vůbec snadné najít, natož fotografovat i přesto, že největší populace goril nížinných západních žije právě v Gabonu. Díky velmi zachovalým tropickým lesům je vlastně zázrak, že někde na gorilu narazíte. Můj plán byl velmi snadný, v národním parku Loango fotografovat gorily na ostrově Evenghé, kde je vědci z celého světa studují a je k nim snadný přístup. Jako tradičně v Africe, tak všechno bylo úplně jinak a nakonec jsme gorily fotografovali úplně někde jinde. Na ostrově se usadili vědci z Kanady a ke gorilám nikoho nepouštějí a program habitace byl zcela zrušen. Téměř 8 let se vědci pokoušeli na ostrově gorily částečně habituovat, ale nikdy se jim to nepovedlo a turisty na ostrov již nepouštějí. Škoda, ale co se dá dělat, spolehnout jsme se tedy museli na druhou část naší expedice, národní park Invido a Lopé, kde jsme nakonec gorily nížinné mohli fotografovat.

Gorila nížinná, výpravy lodí na ostrov duchů
Jedinou naší šancí bylo fotografovat gorily z malé loďky, která vyplouvala v přesně stanovenou dobu kolem malého poloostrova v národním parku. Jedinečný zážitek doprovázený kousajícími mravenci, žhavým sluncem a moskyty všude kolem nás. Bylo opravdu neuvěřitelné horko a vlhko, vařili jsme se v goretexových bundách ve snaze se ochránit před moskyty a stříkali se vším možným, abychom se uchránili před červenými mravenci. Loďka byla velmi malé a pochopitelně když se objevila první gorila v prudkém svahu před námi, všichni jsme se instinktivně nahrnuli k jedné straně tak rychle, že jsme se mále převrátili. Gorily se pomalu přibližovali směrem k loďce, takže po chvíli jsme se raději vzdálili na bezpečnou hranici. Gorily po nás neustále házeli klacky a dávali najevo, že sem nepatříme a tohle je jejich teritorium. Bylo úžasné sledovat výraz v jejich tváři, kde převládala zloba a zvědavost a já se jen mlčky a v plném úžasu snažil zaznamenat něco z jejich života. Chvílemi jsem nestíhal měnit objektivy a fotoaparáty, kolem se pořád něco dělo. Gorily se uchylovali k výrazně agresivnímu chování, proto jsme se drželi s lodí pořád v uctivé vzdálenosti, aby se nám nic nestalo, a zbytečně jsme gorily neomezovali v jejich činnostech. Neuvěřitelné bylo pozorovat gorily, jak se s absolutní lehkostí pohybují v bujném porostu a po stromech. Než se člověk stačil hledáčkem podívat na jednu ze stran, gorila už svižně šplhala na strom ulomit si čerstvou větev s lahodnými lístky, úžasná podívaná. Ke gorilám jsme se vydali celkem dvakrát, jednou velmi brzy ráno a jednou odpoledne. Velmi brzy ráno byly gorily klidnější a nám se podařilo spatřit velmi vzácnou věc, gorilu ve vodě při snaze se napít. Gorily neplavou a tak se vodě vyhýbají a sebemenší hlubší potok, nebo řeka pro ně tvoří přirozenou a nepřekonatelnou hradbu. Gorila velmi pomalu a opatrně vstoupila do vody a začala pít. V té chvíli bylo slyšet už jen hlasité cvakání závěrek našich fotoaparátů a udivený pohled průvodce dával tušit, že tohle nebyl příliš běžný pohled do běžného života goril nížinných v tropickém Gabonu. Jediné, co mě mrzlo, byl fakt, že jsme se neshledali s dospělým stříbrohřbetým samcem, jako před pár lety ve Rwandě. Nevadí, určitě se do Gabonu ještě jednou vrátím a bude to právě kvůli gorilám, protože mě naprosto fascinují. Pohled na volně žijící gorilu v přirozeném prostředí je o mnoho světelných let jiný, než někde v zoologické zahradě.

Gabon je naštěstí gorilám nakloněn, a pokud se tady situace výrazně nezmění, tak tady gorily budou žít relativně v klidu a v bezpečí. Občas tady dochází k nájezdu pytláků ze sousedního Kamerunu, a když neuloví pralesního slona, zaměří se většinou na gorily. Naštěstí jsou strážci v Gabonu velmi krutí a bez váhání pytláky střílí stejně jako oni, divoká zvířata. V okolních státech je situace daleko horší, zejména v Kamerunu a Kongu, tam jsou gorily opravdu velmi vzácné a pytláci je neustále loví. Gorily ohrožuje likvidace jejich biotopu a obchod s divokou zvěří. V roce 2004 doslova vyhubil populaci několika set goril v národním parku Odzala v Kongu virus Ebola, který se v současné době znovu šíří střední Afrikou. Podle poslední informace od kamaráda z Gabonu není situace zrovna povzbudivá a s narůstajícím strašákem jménem EBOLA, se stávají zvířata a příroda ještě více zranitelná. Přes hranice pronikají tisíce lidí ve snaze utéci před Ebolou a příroda to tak nebude mít v následujících měsících vůbec snadné, tak snad držme palce, aby to gorily i ostatní zvířata ustáli a my se mohly těšit z jejich přítomnosti i v budoucnu.

Související články:

Gabon, šimpanzi v západu slunce na rovníku


Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Gorila nížinná (Gorilla gorilla) | Western Lowland Gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  8.9.2014
 

Kategorie: Příroda | 08.09.2014
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

29.03.2017 (17:10)

měli jsme něco o gorile napsat a nejvic sem toho napsala s tohahle díky moc :-| :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

22.09.2014 (14:41)

Tak tomuhle říkám kamaráde "mít z prdele kliku" a být ve správný čas na správném místě. Fakt povedené fotky, tahle přírodně jsem ještě gorily neviděl. Fotky ve vodě tomu dávají úplně jiný rozměr. Těším se na ten obraz! ;-)

22.09.2014 (19:37)

Aleší díky, z prdele jsme měli opravdu pořádnou kliku, to musím uznat.

17.09.2014 (20:57)

Michale neuvěřitelné, Vaše fotografie se mi moc líbí, dobrá práce. Děkuji za nabídku výtisku a nemůžu se dočkat, až na chalupě bude hlídat velká gorila. Zdravím Vás Tomáš

22.09.2014 (19:36)

Tomáši, jsem také zvědav, jak se s takto velkým formátem vůbec tiskárna popasuje, uvidíme!

13.09.2014 (22:39)

Tohle už nejsou jen výborné fotky, to je přímo etologická studie. Věřím, že pro taková setkání a takové fotografie stojí za to takovou námahu podstoupit. Díky za jejich zveřejnění.

15.09.2014 (20:31)

Dobrý den Stando, děkuji za milá slova, která potěší. Ta námaha a hlavně všechny ty strasti za to stály!

10.09.2014 (14:20)

Michale souhlas s Tiborem, ty fotky hovoří za vše, opravdu závidím. Zdravím Petr

15.09.2014 (20:30)

Ahoj Petře, děkuji moc, od Tebe to potěší.

10.09.2014 (09:20)

ahoj, to je opravdu paráda. podle mě jsou to velice exkluzivní fotky .a ty jejich výrazy hovoří za vše.

15.09.2014 (20:30)

Ahoj kamaráde, byl to snad ještě větší zážitek, než ve Rwandě a Ugandě! Fotografie se mi líbí a mám je rád.

09.09.2014 (20:17)

Kamaráde, tohle se ti fakt povedlo!

15.09.2014 (20:29)

No tak od Tebe to beru_!!! Díky

09.09.2014 (20:01)

Neskutečný!

15.09.2014 (20:29)

Díky :-)

09.09.2014 (10:00)

Úžasné Michale, také gratuluji k nevšedním zážitkům a krásným fotografiím. Zdraví Jirka

15.09.2014 (20:28)

Ahoj Jirko, díky moc a snad se brzy uvidíme.

08.09.2014 (19:45)

Tak tohle je naprostá pecka kamaráde, všechny klobouky smekám. Závidím hlavně ty zážitky a gratuluji.

15.09.2014 (20:28)

Ahoj Pavle, děkuji za milá slova, a je fakt, že zážitky to byly!







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *