22.05.2016

Barevná Afrika v období dešťů, zpátky doma

Už je to téměř dva týdny, co jsem doma a pořád myslím na to, jak krásně letošní rok v Tanzanii bylo. Zažili jsme toho hodně, byla velká legrace a viděli jsme řadu zajímavých zvířat. Povedlo se pár zajímavých fotografií, viděli jsme nová místa a zažili i spousty pořádných lijáků. Tak hezky popořadě něco málo z naší letošní cesty do zelené Afriky.

Levhart skvrnitý (Panthera pardus) | Leopard, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 100, Blesk: ANO, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 1000, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Zelená Afrika, těsně po období dešťů
Letošní rok jsme vyrazili do Afriky téměř na den stejně, jako loňský rok. Úmyslně jsem zvolil stejné datum, protože cílem byl rozkvetlý kráter Ngorongoro a zelené pláně Serengeti. Loňský rok jsem před cestou pečlivě sledoval pohyb pakoňů na stránce http://www.discoverafrica.com/herdtracker/, abych se ujistil, kde se přesně nacházejí. Mírně jsem znervózněl těsně před cestou, protože období dešťů se jaksi trochu protáhlo a hlavní stádo pakoňů zůstávalo nedaleko jezera Ndutu a u hlavní brány Nabi. V den příjezdu jsme okusili, co znamená konec období dešťů, protože celý den vytrvale lilo jako z konve. Na to jsme se těšili, jen jsem měl strach z toho, že některé cesty v parku Serengeti budou uzavřené a nedostaneme se tam, kam budeme chtít. Po hladké cestě z Evropy jsme se vydali na cestu v dešti, který vytrval téměř až ke kráteru Ngorongoro. Neustále jsme fascinováni sledovali zamračenou oblohu, která vytvářela takové shluky mraků, které u nás nemáte šanci spatřit. Období dešťů dokonale dokreslovalo celou krajinu, ze které jsem nemohl spustit oči.

Pláně Serengeti, uzavřené cesty a marné čekání na pakoně
Období dešťů jsme si užili opravdu dosyta, pláně Serengeti byly nasáknuté, jako houba. První den se zpod hustých mraků večer provalilo slunce a takové světlo, které Afrika vykouzlila, jsem opravdu dlouho neviděl. Blízko našeho ubytování se nacházel menší les, který ležel v příkrovu vysokých kopců, takže bylo co fotografovat. Po pár dnech jsem bohužel zjistil, že má letos Velká migrace zpoždění, nakonec se ukázalo, že jsme tady dříve téměř o 14 dní. Tím, jak byly deště husté a vytrvalé, zůstávali pakoni stále v oblasti Nabi a Goal Kopje a na dlouhou cestu se vydali s velkým zpoždění. Pro nás to ovšem znamenalo, že jsme museli dlouhé hodiny hledět do prázdných plání, nebo se vydat několik hodin na dlouho cestu za velkým stádem. Fotografovali jsme všechno, co se kolem šustlo a někdy se opravdu dařilo. Hned první dny jsme objevili leoparda líně se převalujícího na stromě hned u silnice,  několik smeček lvů a geparda, který právě ulovil malou antilopu. Při návratu do lodge jsme natrefili na lovícího servala, který honil ve vysoké trávě svoje oblíbené hraboše. Pláně Serengeti jsou úžasné místo, kam až oko dohlédne, všude jen tráva a nekonečné planiny. V období dešťů je všechno zelené a pekelně podmáčené, takže některé hlavní cesty jsou uzavřené a nedá se jimi projet. O tom jsme se přesvědčili, když jsme se vydali do oblasti kopcovitých kopjes a při zpáteční cestě uvízli. Voda se valila pláněmi jako trychtýřem a končila v nejnižším možném místě, kudy jsme se vraceli zpět. Terénní Land Rovery naštěstí projeli, ale jeden si přeci jen trochu loknul, takže jsme museli zpravovat přímo v terénu. Hned další den nás potkala další patálie, to když se našemu autíčku rozlomila zadní náprava a zůstalo stát na cestě. Naštěstí jsme hned druhý den dostali jiné a mohlo se pokračovat. Obdivuji, co ty auta všechno vydrží a jakého jsou stáří. Na pláních Serengeti jsme prošmejdili každé možné místo a po týdnu jsme se pomalu vraceli zpět směrem do kráteru Ngorongoro.

Kráter Ngorongoro, opět rozkvetlý a opět plný zvěře
Kráter nikdy nezklame, i letošní rok si pro nás připravil velmi zajímavou podívanou. Z více jak třetiny byl zalitý žlutou barvou a další zase zaplavily fialové květiny. Každý den pršelo, chvíli bylo zataženo a chvíli zase svítilo slunce. Přes okraj se valila hustá mlha, jako bílý sníh a sem tam prokoukla i modrá obloha. V kráteru žije na malém kousku velké množství zvířat a je tak šance si nafotografovat mnoho druhů, v netradičním pojetí. Letošní největší zážitek patřil vzácným nosorožcům černým, kterých tady přežívá celkem 24. Jednoho lenocha jsme si vyhlédli blízko u cesty a trpělivě více jak 2 hodiny stáli na místě, než se zvedne a proběhne se ve fialových kytičkách. K tomu ještě při hezkém odpoledním slunci, no prostě klasický africký kýč. Viděli jsme doznívající páření lvů, jak jinak než ve fialových květinách, jednoho z nejstarších žijících slonů, který měl kly až na zem, všudypřítomné šakaly, hyeny a velké množství pakoňů a zeber. Dlouhý čas jsme trávili ve společnosti kojící lvice, která se starala o dvě mláďata. Překvapivě jsme letošní rok viděli velké množství dravců, každou chvíli nějakého majestátního orla, káně, nebo sokola. Radost byla pozorovat pár jeřábů královských, kteří se bedlivě starali o své mláďata. V kráteru se dá fotografovat pouze tehdy, když prší, nebo je zataženo. Jakmile se rozsvítí naplno slunce, během chvíle se celá pánev ohřeje tak, že se nedá použít delší ohnisko jak 200mm, protože vlnící se vzduch zničí celou fotografii. Pro mě to bylo frustrující, když jsem naháněl velké antilopy losí, které jsem chtěl fotit v barevných květinách. Pokaždé byly pro mě bohužel příliš vzdálené na to, abych mohl udělat použitelnou fotografii. No nic, tak snad zase příště. Letos si na své přišli i krajinkáři, kteří se tady během dne a večera mohli opravdu dokonale vyřádit. Jediné pro někoho otravné, pro někoho zásadní omezení je, že kráter se nově musí opustit nejdéle do 17.00h. Mnohdy to je frustrující, když vidíte, jaké večerní světlo se blíží, a vy musíte vypadnout. Na druhou stranu je to zcela zásadní pro zvířata, že je nikdo neruší a větší část dne mohou zůstat v klidu. Kráter je nezapomenutelné místo a každý den nám přichystal něco zcela světelně ojedinělého, takže jsme si užívali každou možnou chvilku.

Jsem moc rád, že jsme letos vytvořili výbornou partu a jako tradičně byla pořádná legrace. Celá cesta se tak nesla v duchu pohody a dobré nálady, i když nám někdy chybělo buď příslovečné štěstí, nebo trocha více času. Taková je ale Afrika, člověk ji musí brát, takovou, jaká je a užívat si každičkou možnou chvíli v tomto nezapomenutelném ráji zvířat.

Děkuji Vám moc kamarádi, že jste jeli se mnou a pevně doufám, že se Vám to moc líbilo. Pevně věřím, že si každý z Vás uchová trochu té krásné Afriky v sobě a za nějaký ten čas se do Afriky zcela jistě společně vrátíme.

Související články:

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 1000, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016,Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Voduška velká (Kobus ellipsiprymnus) | Waterbuck, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1000, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Slon africký (Loxodonta africana) | The African bush elephant,Elephant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Gepard štíhlý (Acinonyx jubatus) | Cheetah, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 100, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Zebra stepní (Equus quagga) | Plains zebra, , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 200, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Žirafa masajská (Giraffa camelopardalis tippelskirchi) | Masai Giraffe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 100, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Slon africký (Loxodonta africana) | The African bush elephant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 500, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Luněc šedý (Elanus caeruleus) | Black-shouldered Kite, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Mangusta žíhaná (Mungos mungo) | Banded mongoose, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 800, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Skřivan proměnlivý (Mirafra africana) | Rufous-naped Lark, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 100, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, květen 2016,Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Zoborožec rudozobý (Tockus erythrorhynchus) | Red-billed hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1250s, ISO: 640, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Zebra stepní (Equus quagga) | Plains zebra, , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Pes ušatý (Otocyon Megalotis) | Bat-Eared Fox, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Zoborožec kaferský (Bucorvus leadbeateri) | Southern ground hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Buvolec stepní Cokův (Alcelaphus buselaphus cokii) | Coke's hartebeest , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 1000, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Ťuhýk stračí (Corvinella melanoleuca) | Magpie shrike, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800s, ISO: 100, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Klubák žlutozobý (Buphagus africanus) | Yellow-billed Oxpecker, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Čáp sedlatý (Ephippiorhynchus senegalensis) | Saddle-billed Stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 500, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

drop kori (Ardeotis kori) | Kori Bustard , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/160s, ISO: 100, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Impala (Aepyceros melampus) | Impala, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 100, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Orel savanový (Aquila spilogaster) | African Hawk-Eagle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 200, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Kráter Ngorongoro | Ngorongoro crater , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 100, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Prase bradavičnaté (Phacochoerus aethiopicus) | Warthog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500s, ISO: 100, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Gazela Thomsonova (Gazella thomsonii) | Thomson's gazelle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1600, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta)  | Spotted Hyena, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800s, ISO: 500, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Hroch obojživelný (Hippopotamus amphibius) | Hippo, Common hippopotamus, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640s, ISO: 1000, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Jeřáb královský (Balearica regulorum) | East African Crowned Crane, Common hippopotamus, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1000, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, květen 2016,Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Gazela Thomsonova (Gazella thomsonii) | Thomson's gazelle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500s, ISO: 800, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Nosorožec dvourohý (Diceros bicornis) | Black rhinoceros, Hook-lipped rhinoceros,, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 100, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, květen 2016, Kráter Ngorongoro, The Ngorongoro Conservation Area (NCA)(Tanzania)

Serval (Leptailurus serval) | Serval, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1D X Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1600, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Šakal čabrakový (Canis mesomelas) | Black-backed Jackal, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 200, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Pavián čakma (Papio ursinus) | Chacma Baboon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 100, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Pavián čakma (Papio ursinus) | Chacma Baboon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/500s, ISO: 100, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, květen 2016, Národní park Serengeti (Tanzania)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  22.5.2016

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

24.05.2016 (12:26)

Míšo krása Afrku miluji a někdy bych se tam ráda podívala.

26.05.2016 (08:10)

Luci, doporučuji, je to návykové.

24.05.2016 (06:35)

Moc krásné fotografie Michale, zejména ten lev po aktu páření mě ohromil. Hezký den David ;-)

26.05.2016 (08:09)

Děkuji Davide

23.05.2016 (12:34)

No dlouho se cekal co vyplodis a musim pochvalit fakt dobry fota :-P

23.05.2016 (20:04)

Díky M.

23.05.2016 (06:43)

Ahoj Afrika je proste Afrika ta nezklame nikdy :-) fotky super libi se mi jako posledne selmy. Mej se a o vikendu budes vypravet

23.05.2016 (20:04)

Neboj, o víkendu všechno probereme :-)

23.05.2016 (06:34)

Michale nádhera, moc jsme se těšila na vyprávění a krásné fotky. Nemáte nějaké fotografie krajiny?

23.05.2016 (20:04)

Dobrý večer Ljubo, připravuji článek o krajině v deštivé Africe, tak snad už brzy.

23.05.2016 (05:43)

Hezký článek a snímky supr

23.05.2016 (20:03)

Vráťo, děkuji.

22.05.2016 (20:19)

Míšo krásné fotky z nádherného místa, tiše závidím ;-)

23.05.2016 (20:03)

Ahoj Davide, děkuji a velmi brzy napíšu i něco více o krajině v deštivé Africe, snad se bude líbit.

22.05.2016 (19:21)

Výborně napsaný Mišo.Vzpomínám.... Nezapomenutelné. Pepa

22.05.2016 (19:22)

Kamaráde, těším se na další cestu, určitě si to užijeme!







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *