02.06.2009

Queen Elizabeth, africký ráj ledňáčků

Queen Elizabeth, jedno z úžasných míst, které jsem měl možnost navštívit během naši fotografické expedice do Ugandy, Rwandy a Konga. Místo, které musí navštívit určitě každý milovník přírody a zvláště pak fotograf. Rozmanitost parku je mnohdy až neuvěřitelná, a právě proto určitě patří mezi nejnavštěvovanější parky ve východní Africe, i když…

queen011 Nesyt africký (Mycteria ibis) | Yellow-billed Stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 160, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 29. prosince 2008 18:28:53, Queen Elizabeth (Uganda)

queen005 Orel jasnohlavý (Haliaeetus vocifer) | African Fish Eagle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z plovoucí lodi + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 30. prosince 2008 7:40:43, Queen Elizabeth NP (Uganda)

Peklo a ráj na zemi
Národní park Queen Elizabeth
se nachází na západě Ugandy, bohužel pro případného návštěvníka a fotografa, na hranici s problematickou Demokratickou Republikou Kongo, kde přes hraniční jezero Edward proudí nelegální uprchlíci z Konga, směrem do vnitrozemí bezpečnější Ugandy. Měli jsme tu možnost, se do jednoho takového místa u jezera Edward podívat, bohužel pohled to byl opravdu žalostný, a bez místního průvodce bychom se velmi lehce stali obětí místních. V těchto přístavních slumech okolo jezera Edward, se všechno a všichni bohužel řídí pouze místními zákony, bují tady vesele obrovská kriminalita, obchod s drogami, prostituce, lidé holdují v neskutečné míře alkoholu, potkat tady někoho střízlivého v odpoledních hodinách a snažit se pronajmout člun na pozorování Člunozobce afrického, je naprosto a zhola nemožné. Ačkoliv jsme byli již na území Demokratické Republiky Kongo, vojáky tu vidíte pouze sporadicky, nikdo se tomuto zapomenutém místu na rozhraní dvou států, zmítajících se v neustálých vojenských půtkách, nevěnuje, tak jak by si určitě z hlediska přírodovědného a fotografického zasloužil. Proč tedy právě my, protože ač se to zdá nepravděpodobné, tak právě příroda v tomto unikátním kousku bojující Afriky, bují neskutečnou krásou a životem. Domov nespočtu divokých zvířat, vzácného Člunozobce afrického, pro většinu vědců malá záhada z prehistorických dob, která měla již dávno vyhynout, proto opravdu nemůže žádný fotograf a milovník přírody, opominout právě tohle zvláštní, i když někdy místy, nebezpečné místo. V minulosti býval park pro turisty mnohokráte uzavřen, právě z důvodu bezpečnosti. Park spravuje obrovské území, pokud budeme brát v potaz velikost samotné Ugandy, něco okolo 2000km čtverečních. Národní park se rozkládá mezi nádhernými jezery Edward a George, při úpatí majestátního pohoří Ruwenzori – Měsíčních hor, až k hranicím samotného Konga. Národní park byl založen v roce 1952 pod názvem Kazinga National Park, a u příležitosti návštěvy britské královny Alžběty II. v roce 1954, byl přejmenován na Queen Elizabeth.

queen012 Ledňáček senegalský (Halcyon senegalensis) | Woodland Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 160, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 29. prosince 2008 16:28:53, Queen Elizabeth (Uganda) queen007 Pisila čáponohá (Himantopus himantopus) | Black-winged Stilt, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z plovoucí lodi + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 30. prosince 2008 7:34:34, Queen Elizabeth NP (Uganda)

Země velkých kontrastů
Podle informací od našeho průvodce, a především od UGANDA WILDLIFE AUTORITHY, instituce, která se stará o správu a provoz všech chráněných území a parků v Ugandě, se v parku nachází přibližně 100 druhů savců a 606 druhů ptáků, což pro opravdového milovníka přírody a Afriky, znamená naprostý ráj. Celý park je rozdělen do několika samosprávných celků, protože se jedná o ohromné území, do kterého spadá i světoznámá oblast Ishasha, se svými lvy, kteří šplhají po stromech ( tree climbing lion), dvěma obrovskými jezery, suchou savanou a mlžným lesem na úpatí Ruwenzori, je určitě velmi vhodné naplánovat si zdejší pobyt na několik dní, a pokaždé se snažit zůstat v určité oblasti co nejdéle. Naše cesta vedla z národního parku Kibale Forest, kde jsme měli možnost pozorovat volně žijící šimpanze (o tom později v některém dalším článku), přes městečko Fort Portal přímo k hranicím parku v suché a vyprahlé savaně.

queen001 Rybařík jižní (Ceryle rudis) | Pied Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z plovoucí lodi + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 30. prosince 2008 7:04:57, Queen Elizabeth NP (Uganda)

queen002 Lidé Ugandy | People of Uganda, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z plovoucí lodi + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 30. prosince 2008 7:34:16, Queen Elizabeth NP (Uganda)

Lodí, jeepem a nakonec v hroších výkalech
Naštěstí patří národní park Queen Elizabeth mezi tzv. africkou elitu, takže si můžete po velmi dlouhé době vychutnat i pár kilometrů po jakési asfaltce, míněno samozřejmě africké asfaltce, přirovnání s naší vedlejší silnicí třetího typu by určitě neobstálo, ale na africké poměry téměř malý zázrak a naše orgány mohou tedy spočinout na nějaký ten krátký čas v klidu. Jako vstup do parku jsme zvolili severní část, která prochází rozlehlou savanou, kde se v období dešťů, a především po nich, zdržují velké stáda antilop, slonů a ostatních divokých zvířat. Bohužel pro nás, jsme k samotnému parku dorazili téměř v poledne, kdy teplota uvnitř vozu kolísala i okolo 50°C, a fotografovat se díky teplému vzduchu vznášejícímu se prakticky všude nedalo, proto jsme zavítali rovnou směrem k jedinému možnému ubytování v parku. Nejsem zvyklí na luxus, ani ho na cestách za fotografování příliš nevyžaduji, ale tady to bylo opravdu něco. Jednalo se o jakýsi typ hostelu, který se nacházel na vyvýšeném pahorku hned vedle super luxusní 400set dolarové lodge, což bylo mimo náš rozpočet, ale co nás opravdu zaujalo, byla možnost pozorovat koupající se slony u malé delty u jezera Edward při zapadajícím slunci, úžasný pohled na západ slunce a ty barvy. Náš průvodce Ally mi vyprávěl ještě o jedné místní raritě, ani jsem mu nechtěl uvěřit, přesto měl pravdu, u Mweya hostelu je možnost narazit přímo v kempu na divokého hrocha, který se velmi rád pase přímo mezi stany. Celkem adrenalinová záležitost, především protože právě hroši mají na svědomí nejvíce úmrtí v Africe, a tím rozhodně patří mezi nejnebezpečnější zvířata, nicméně možnost pozorovat hrocha ve dne, a přímo ze stanu, patří určitě mezi nevšední zážitky z Afriky. Už na první pohled bylo vidět velké množství zvířat, která se stahují směrem k jezeru, a tak jsme honem rychle zapomněli na trochu jednoduché ubytování, naprosto strašný oběd i na africké podmínky, ze které se chudák Tibor vzpamatovával skoro celý zbytek pobytu v Africe, a neustále běhal, jak nejrychleji to šlo, někam směrem na toaletu, a snažili se přemluvit našeho průvodce k velmi brzkému odjezdu směrem k jezeru, se snahou zachytit co možná nejvíce z okolní přírody.

queen003 Kormorán dlouhoocasý (Phalacrocorax africanus) | Long-tailed Cormorant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Fotografováno z lodi, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 30. prosince 2008 14:26:14, Queen Elizabeth NP (Uganda)

queen004 Čáp sedlatý (Ephippiorhynchus senegalensis) | Saddle-billed Stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z plovoucí lodi + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 30. prosince 2008 7:40:43, Queen Elizabeth NP (Uganda)

Tak trochu zděšený průvodce
Náš průvodce a řidič v jedné osobě Ally
, hodně často nechápal, co to vlastně za fotografické blázny provádí touhle nádhernou zemí, co všechno s námi společně zažil, na to si myslím bude zcela jistě ještě dlouho vzpomínat. Někdy pro nás, jako bláznivé Evropany v Africe, bylo naprosto nedosažitelné získání klíčových informací pro fotografování, to byla pro něho většinou jen otázka pár vlídných slov, úsměvu a drobného smlouvání. Pokud se tedy rozhodnete cestovat východní Afrikou, určitě se vyplatí některý z místních průvodců, teprve na konci samotné cesty poznáte, co všechno jste díky němu měli možnost poznat, a o co byste zcela jistě přišli, pokud budete cestovat sami, a to ani nemluvím o finanční a časové úspoře, která se nakonec určitě velmi vyplatí. Pro Allyho samotného zcela jistě úžasná zkušenost, bohužel však pro místní ekonomiku mnoho turistů do jeho krásné země nezavítá, a pokud přeci jen někdo, určitě se většinou nejedná o takové blázny, jako jsme byli pro něho my dva, já a Tibor. Kdo jiný, by se také po krátké chvíli v obrovském pařáku plazil po zemi v hroších výkalech směrem k jezeru, naštěstí pro nás suchých výkalech, a snažil se fotografovat lovící volavku, anebo afrického nesyta. Občas jsme ho museli opravdu hodně pobavit, protože většinu času jsme se snažili trávit někde mimo auto, někde na zemi a mezi křovím, a naprosto ignorovali čas, jídlo, spánek a ubytování, ve snaze co možná nejvíce využít čas k fotografování. V Ugandě, proti jiným africkým státům, které většina západních turistů navštěvuje, máte jedinečnou možnost dostat se k fotografovaným zvířatům mnohem blíže, a mnohdy dokonce i vystoupit z auta a snažit se fotografovat přímo ze země, lodi anebo střechy auta, tam, kde je to jinde zhola nemožné.

queen006 Kolpík africký (Platalea alba) | African spoonbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Fotografováno z plovoucí lodi + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 30. prosince 2008 13:42:41, Queen Elizabeth NP (Uganda) queen009 Buvolec stepní (Alcelaphus buselaphus) | Hartebeest, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 29. prosince 2008 17:12:36, Queen Elizabeth NP (Uganda)

Orlí hlídka, země ledňáčků, aneb jak fotografovat z kymácející se lodi
K nejkrásnějším zážitkům v národním parku Queen Elizabeth, bude pro mě jako fotografa a milovníka Afriky, určitě patřit možnost kdykoliv si najmout místí malou loď a vyrazit směrem k velkému jezeru Edward. Bylo to velmi opravdu hodně drahé, jeden pronájem lodi stál 90 dolarů, ale to jsme ušetřili na luxusním ubytování, to jsme mohli s klidným srdcem utratit za možnost pronajmout si loď, strážce parku, průvodce, a věnovat se naplno velkému jezeru a jeho neskutečně rozmanitému životu. Hned na první ráno jsme si zamluvili loď sami pro sebe a vydali se k nejbližšímu systému kanálů, které ústí přímo do jezera Edward, systém kanálů tvoří jakousi malou deltu, která se nakonec vlévá do jezera. To co jsem tehdy ráno poprvé uviděl, to mi určitě zůstane ještě hodně dlouho v paměti. Kde jinde bych se totiž dostal k tak velkému množství vodních ptáků, relativně velmi blízko z pohledu fotografa a celkem pohodlně, bez nutnosti plazit se v bahně a prodírat se vysokou vegetací. Pokusil jsem se domluvit s místními, abych mohl začít fotografovat na lodi už za ranního svítání, a pokud máte v Africe dostatek peněz, určitě jde zařídit naprosto všechno. Jediná nevýhoda pro nás byla, co vlastně začneme fotografovat dříve, na jedné straně malé delty byl nádherný písečný břeh, kde se dalo velmi dobře fotografovat z nízkého podhledu snad vše, co si jen fotograf může přát, volavky, pelikány, lovícího orla jasnohlavého, kolpíky, nesyta afrického, čápy, ledňáčky, vodouše, pisily, kormorány, jedním slovem pohádka. Na druhé straně se nachází rozlehlý vstup do delty, kde můžete velmi brzy ráno pozorovat koupající se slony a velké stádo buvolů kaferských, další břeh nabízí vedle sebe hnízdící vlhy núbijské a především neskutečné množství ledňáčků. Byl jsem jako u vytržení, možnost fotografovat hned čtyři druhy ledňáčků a ještě v tak velkém množství, bez použití krytu a dlouhého vysedávání ve skrčené poloze někde pod maskovací sítí, musím se přiznat, byl to neuvěřitelný zážitek, tolik emocí a euforie jsem za celou dlouhou dobu fotografování, ještě nikdy nezažil. Mnohdy bylo velmi snadné otočit objektiv jakýmkoliv směrem, pokaždé se v hledáčku odehrálo něco mimořádného a pro fotografa velmi zajímavého. Největším nepřítelem byla loď samotná, pokud se snažíte udržet velmi těžkou techniku v ruce, loď se neustále kymácí a vy se snažíte vyfotografovat toho nejmenšího ledňáčka na světě, pak určitě dlouhodobý trénink a dokonalá znalost vaši techniky, přijde zcela jistě vhod. Fotografování z lodi má určitě svá úskalí, proto je dobré si to před nějakou první a delší cestou určitě vyzkoušet, cenné informace, a především zkušenosti se Vám budou určitě hodit, ono totiž není vůbec snadné pořídit nevšední snímky s nějakým dlouhým ohniskem. Celý čas strávený na jezeře jsem si dokonale užíval, měl jsem štěstí a na jezero jsem se dostal dvakrát v soukromé lodi na celé dopoledne a odpoledne, a pokud se rozhodnu do Afriky někdy v budoucnu vrátit, první kroky budou mířit rozhodně sem. Spatřit na vlastní oči tak velkou koncentraci z ptačího světa, s možností fotografovat velmi blízko, se určitě poštěstí jen na pár místech na světě a národní park Queen Elizabeth, mezi ně rozhodně patří.

queen008 Hroch obojživelný (Hippopotamus amphibius) | Hippo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z plovoucí lodi + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040 mm, Vytvořeno: 30. prosince 2008 7:42:31, Queen Elizabeth NP (Uganda) queen015 Slon africký (Loxodonta africana) | The African Bush Elephant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean Bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040 mm, Vytvořeno: 29. prosince 2008 18:28:53, Queen Elizabeth (Uganda)

Lvi, hyeny a supi
Poslední velmi zajímavou oblastí
kterou by neměl žádný návštěvník národního parku Queen Elizabet vynechat, je světově proslavená oblast Ishasha, kde má každý návštěvník možnost spatřit na vlastní oči místní specialitu tree climbing lion (lvy šplhající na stromy). Nádherná a okouzlující oblast Ishasha, která tvoří hranici parku, byla pro naši změnu krásně zelená, zabalená do mlhy na rozdíl od suché savanové části parku. Samotná Ishasha je tvořená pásem typických afrických stromů, kde máte velmi často možnost spatřit malou skupinku lvů, kteří šplhají po stromech jako pravé kočky. Zdejší oblast je proslulá velmi mohutnými lvy, kteří dokážou i s velmi těžkou kořistí obratně šplhat po stromech. My bohužel to štěstí neměli, naše setkání se lvy, se odehrálo za ranního šera a příliš husté mlhy, ale o to více intenzivní bylo. Cestou směrem ke vstupu do části parku Ishasha, se nám podařilo zastihnout menší skupinku mladých samců na lovu. Bohužel pro nás nebylo možné lvy jakkoliv sledovat, protože jsme se nacházeli uprostřed sezóny dešťů, a tak nebylo možné jakkoliv sjet mimo vyznačenou cestu a lvy stopovat. Plně nám to však vynahradily hyeny, krátce po vstupu do parku. Hyeny zrovna porcovaly zbytky vodušky, takže doba strávená fotografováním byla sice velmi krátká, ale o to intenzivnější pro nás oba, vždyť takové blízké setkání s hyenou, která bez většího problému dokáže překousnout holenní kost, nebývá příliš častá nikde v Africe. Oblast Ishasha patří k těm méně navštěvovanějším částem parku Queen Elizabeth, protože většina návštěvníků dá přednost pohodlnější cestě směrem na jih do ještě známějšího a vyhledávanějšího parku Bwindi, do výchozího místa k možnosti spatřit gorilu horskou, a sedmi hodinovou zajížďku raději vynechají. Podle mě, zcela určitě dělají velkou chybu, protože oblast Ishasha patří k tomu nejlepšímu, co lze ve východní Africe vidět. Doufám, že se budu moci velmi brzy vrátit a vyřídit si své osobní fotografické účty s proslulými šplhajícími lvy.

queen013 Ledňáček malachitový (Alcedo cristata) | Malachite Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z plovoucí lodi + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 30. prosince 2008 06:51:55, Queen Elizabeth NP (Uganda)

 

Těžko v srdci, lehko na duši
Po třech velmi krátkých a intenzivních dnech, jsem byl nucen park opustit a pokračovat za svým velkým snem, který se nám nakonec podařilo uskutečnit, spatřit a nafotografovat poslední volně žijící gorily horské. Velmi těžko se mi národní park park opouštěl, procestoval jsem už velký kus Afriky, musím ale přiznat, že právě národní park Queen Elizabeth ve mně zanechal své nesmazatelné stopy, a zcela určitě se sem musím velmi brzy vrátit, domnívám se, že je to jedno z nejkrásnějších míst Afriky. Vrátit se musím, už jen kvůli jednomu místu, které jsem nakonec musel vynechat a tím je místo Kyambura Gorge, kde se v zapomenuté proláklině zachoval původní horský prales, a kde žijí poslední volně žijící šimpanzi v Ugandě.

 

Užitečné odkazy a informace:
UWA - UGANDA WILDLIFE AUTORITHY (http://www.uwa.or.ug)
Queen Elizabeth NP- http://www.uwa.or.ug/queen.html
Mweya Lodge & Hostel – http://www.mweyalodge.com

 

Související články o cestování Afrikou:
Gorila horská, v zeleném pekle Afriky

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 2.6.2009

 

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

03.06.2009 (20:45)

Isabella: Wait and then see. I will never eat, never sleep and never stop working on my new english version :-P especial for you!

03.06.2009 (20:08)

Nothing new here.. the summer is on its way (at last) :-) Until you have the english version I just look at your pictures :-D

03.06.2009 (13:12)

Isabella: Hello Isabella, whats new in Sweden? Iam still working on english version :-| See you in Africa again, bye Mike

03.06.2009 (12:30)

Hello Michael :) I love the pictures:) I really love the elephants :) the baby elephant is so so cute!!:) have a nice day! isabella

03.06.2009 (11:17)

Michale opět nádhera, moc pěkné poctení. ;-) Kurna jak ty to delas s tema fotkama, jsou neuveritelne pekny. Mej se Danny

02.06.2009 (23:06)

AHoj Michale, neplánujes nahodou navrat do Ugandy? Urcite bych mel zajem jet s tebou, pokud ano dej mi prosim vedet. Jinak tvoje fotky patri mezi to nejlepsi co se da u nas videt, obcas si rikam, jestli je to mozne vubec vyfotit. Preju jen to nejlepsi svetlo, Petr :-|

02.06.2009 (19:59)

Michale, moc děkuji za předešlé rady. Hrozně jsem se tešil na další pokračování povídání o Ugandě, ani nevíte jakou ste mi udelal radost. Určitě se na svoji ceste po Ugandě zastavim v queenu, podle vašeho vyprávění to muselo být fantastické. Fotky jsou jako vždy Vaší vizitkou, ani nevim jestli se nekdy odvazim ve srivnání s Vámi ty moje publikovat. S pozdravem Honza ;-)



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *