15.04.2009

Gorila horská, v zeleném pekle Afriky

Gorila horská je silně ohrožený druh a dle posledních dostupných informací jich ve volné přírodě, na rozhraní států Uganda, Rwanda a Demokratické republiky Kongo žije už jen asi 720 jedinců. Polovina jich žije na území státu Uganda v národním parku Bwindi Impenetrable a druhá polovina na území pohoří Virunga, kde se o tento park dělí státy Rwanda, Uganda a Demokratická republika Kongo.

Sopkami poseté území pohoří Virunga se rozkládá na rozhraní tří států, Rwandy, Ugandy a Demokratické republiky Kongo, kde se nacházejí tři národní parky, Mgahinga Gorilla v Ugandě, Parc National des Volcans ve Rwandě a Virunga v Demokratické republice Kongo. Zvláštní je potom fakt, že během jednoho z největších konfliktů od druhé světové války, kdy bylo povražděno ve Rwandě skoro na jeden milión Tutsiů, a občanské války vedené v Kongu a Ugandě, gorily obstály bez větších ztrát a dokonce dle vědců se jejich populace začala rozšiřovat. Jediné co v poslední době v této nestálé oblasti začalo bez větších obtíží fungovat, je tzv. gorilí turistika. Všechny tři státy si začaly dokonale rychle uvědomovat, co mohou snadno a lehce získat a zároveň rychle ztratit a začaly gorily efektivně chránit jako svůj „dolarový příjem". Lidé z celého světa jsou ochotni a neváhají za jednu jedinou hodinu strávenou ve společnosti těchto velmi vzácných zvířat zaplatit částku mezi 500-750 amerických dolarů a to je pro jednu z nejchudších částí Afriky velice snadný a lákavý příjem. Snad jen tak na okraj, větší částka z těchto peněz jde zpět na ochranu národních parků, především však samotných goril horských, a to nás určitě může všechny jen potěšit.

Samice22 Gorila horská (Gorilla gorilla beringei) | Mountain gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 1. ledna 2009 9:47:02, Parc National des Volcans (Rwanda)

V současné době je největší nebezpečí pro gorilu horskou ničení jejího přirozeného prostředí a to především proto, že oblasti kde se nacházejí národní parky, těsně sousedí s bohatou vulkanickou půdou, které je velmi intenzivně využívána místnými obyvateli k pěstování fazolí, brambor a kukuřice. Samotné využívání bohaté vulkanické půdy není tím nejhorším, co může gorily potkat, největší riziko spočívá ve vypalování lesa, které se snaží místní lidé vyhnaní válkou, přeměnit na dřevěné uhlí. Budoucnost goril je tedy velice nejistá a celý svět hledí na možnou zkázu odkazu Daien Fossetové s nelibostí a za pomoci OSN, UNESCO, vědců a dobrovolných pracovníků, se snad podaří zachránit posledních pár stovek těchto nádherných a ve všech ohledech zajímavých divokých zvířat.

Gorila baby 1 Gorila horská (Gorilla gorilla beringei) | Mountain gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 1. ledna 2009 9:47:02, Parc National des Volcans (Rwanda)

Zájem o pozorování goril horských je obrovský a proto je potřeba si příslušný permit sehnat i s několika měsíčním předstihem. Limit je přísně daný, většinou se pohybuje 8-10 turistů spolu s příslušníky armády, ochránců přírody jako autorizovaných pracovníků, průvodců a nosičů, což utvoří celkem početnou skupinu přibližně 20-30 lidí na jedinou skupinu goril v jednom dni. Samotná cesta ke gorilám je velmi časově náročná a tak je omezen počet možností k jejich návštěvě pouze na jednu jedinou skupinu denně. Pokud si uvědomíme, že existuje něco kolem 10 skupin ve všech třech státech a zájem všech lidí z celého světa obrovský, je tedy nutné si vlastní cestu velice dobře časově naplánovat s ohledem na již zmiňované permity. Tzv. trek „na černo" nepřipadá ani v úvahu a nikdo se o něj nemá šanci ani pokusit a ani si to vlastně technicky neumím představit, protože nám samotná cesta trvala 7,5 hodin v nepřehledném terénu a bez místní navigace zkušených průvodců si to lze jen stěží představit. Navíc je park velmi efektivně chráněn strážci a místnými obyvateli a není šance se bez povšimnutí dostat ani na jakoukoliv stezku mimo vyznačené trasy.

Silverback1 Gorila horská (Gorilla gorilla beringei) | Mountain gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 1. ledna 2009 9:35:02, Parc National des Volcans (Rwanda)

Naši cestu jsme si naplánovali přesně na přelom roku a cestu jsme se rozhodly, podniknout 1. 1. 2009, což se nám nakonec podařilo. Největší problém nastal asi dva dny před naším příjezdem do oblasti Kisoro, kde měla být naše základna k cestě za gorilou horskou a k dalším aktivitám, ze kterých nakonec sešlo a nahradily je daleko zajímavější a pro fotografa cennější zkušenosti, jako bylo fotografování pygmejů v Demokratické republice Kongo. Náš průvodce Alli nám suše oznámil, že nastal problém na Ugandské straně s organizací gorilího treku z důvodu uzavření hranice mezi Ugandou a Rwandou, kterou jsme měly možnost vidět v oblasti Kisoro, kde vznikl před naším příjezdem velký uprchlický tábor pro 20 tisíc uprchlíků. Po hrůzných pohledech z naší strany a vysvětlování našemu průvodci, že celou cestu jsme podnikly jen kvůli gorilám, nám slíbil rychlé vyřešení našeho problému. Celý zbývající den nestál za nic a to čekání bylo děsné. Nakonec se podařilo našemu průvodci zařídit trek na straně Rwandy i přesto, že hranice měly být uzavřená. Informace o uzavření hranice se nám nezdála, protože jsme den před tím přes ni celkem bez jediného problému úspěšně přešli, aniž by nás kdokoliv kontroloval a dokonce na malém improvizovaném letišti u zmíněného uprchlického tábora fotily jeřáby královské. Všichni se totiž věnovali pouze uprchlíků a oslavě nového roku a tak si páru bílých ani nevšímali.

Ubytování v této oblasti nám nenabízelo žádné možnosti, protože tu je jen jediný možný malý resort, který vedou dva Angličané a tak bylo rozhodnuto. Alli nám oznámil náš velmi brzký ranní odjezd s jeho ledovým klidem ve tváři a tak jsme si ani nemohly vychutnat silvestrovskou večeři, která byla asi to nejlepší jídlo za celý pobyt v Africe, ale o tom v některém dalším článku. Vzdálenost od našeho resortu k výchozímu bodu treku byla pouhých 40km ale cesta po neskutečné silnici, dáli se to tak nazývat, trvala asi 3-4 hodiny. Na místě nás již čekal průvodce a kontroloval naše permity, které se váží přímo k našemu pasu, a tak pokud ztratíte pas anebo změníte během cesty, můžete mít velké problémy. Spolu s námi byli ještě připraveni dalších „blázni", kteří se chtěli po silvestrovských radovánkách vydat na cestu za gorilami. Bylo celkem osvěžující se po 10 dnech zase setkat s turisty z Evropy a prohodit pár slov. Po příchodu a kontrole pasů jsme se měly dovědět něco o samotných gorilách, jak se chovat v jejich přítomnosti, jak reagovat a něco o samotné organizaci celého treku. Nejdůležitější bylo si na celou cestu najmout několik nosičů, kteří se celou cestu starali o naše batohy s fototechnikou a zásobami tekutin. Pokud se kdokoliv z Vás rozhodne pro tento trek, velice doporučuji najmout si několik nosičů, protože celá cesta je velmi fyzicky náročná a to především pokud máte v batohu 15kg fototechniky, stativ a zásoby tekutin, které mají být asi 3-6 litrů vody na osobu, stanou se naprosto nepostradatelní. Navíc, jim částkou 15 dolarů na osobu a nosiče, přispíváte na učebnice do školy, což mělo nakonec i nějaký smysl a jak jsem poznal cestou, byli pro mě osobně nakonec velkou pomocí.

Samec_645 Gorila horská (Gorilla gorilla beringei) | Mountain gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 1. ledna 2009 9:07:15, Parc National des Volcans (Rwanda)

Cesta v celku začala dobře, cestou jsme několikrát zastavovali na povinné zastávky na doplnění tekutin. Problém byl totiž takový, že jsme sice byli ve výšce nějakých 2400m.n., ale slunce začalo ihned po 8 hodině ráno neuvěřitelně pálit, a tak bylo doplňování tekutin naprosto nezbytné a průvodci to velmi přísně hlídali. Dokonce se mi povedlo navázat rozhovor s jedním strážcem a kus cesty mi povídal o tom, jak to celé probíhá a jak to chodí. Nejvíce mě pochopitelně zajímalo, jak to celé dlouho trvá a kdy tam už budeme. Průvodce kontroloval celou cestu pořád vysílačkou a říkal, že bychom tam měli být asi tak za 3 hodin. Omyl a to hodně velký se projevil záhy, gorily se totiž z nějakého důvodu přemístily na jiné, vzdálenější místo. Celkem nám celý trek trval něco okolo 8 hodin a byl fyzicky nesmírně náročný, ale na samém konci nás čekalo několik překvapení.

Gorila baby22 Gorila horská (Gorilla gorilla beringei) | Mountain gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 1. ledna 2009 9:41:02, Parc National des Volcans (Rwanda)

Ke gorilám jsem se musel škrábat do příkrého kopce, vysokou a mokrou trávou a to všechno při 40°C a vysoké vzdušné vlhkosti. Po chvíli se moje oblečení, které musí být dlouhé z důvodu vysokých a trnitých keřů, dalo ždímat. Překvapení bylo na konci, kdy se gorily objevily před námi a u nich dva strážci s vysílačkou. Nakonec jsem se dozvěděl, jak to celé funguje od jednoho strážce, ráno za tmy vyšlou někoho z členů ochránců, kteří se sdružují do skupiny "Wildlife agency", ten případně gorily najde a setrvá v jejich blízkosti, než se po několika hodinách přiženou turisti se svými fotoaparáty. Celý pobyt u goril je přísně omezen na pouhou jednu hodinu denně, tak aby gorily nikdo moc nerušil. Člověk si musí totiž uvědomit a to je mu už sděleno při úvodní schůzce, že gorila je divoké zvíře a není tedy žádná garance, že je najdeme. Celý tento podnik je totiž naprosto bez záruky a může se stát, že gorily nemusíte spatřit, potom Vám sice vrátí polovinu peněz z permitu, ale to je jen malá útěcha, protože sem letíte přes polovinu planety, a to jen abyste si je mohly nafotografovat a setrvat s nimi tu jednu jedinečnou hodinu, za kterou si platíte.

Silverback22 Gorila horská (Gorilla gorilla beringei) | Mountain gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 1. ledna 2009 9:55:21, Parc National des Volcans (Rwanda)

Naše hodina vymezená pro pozorování, byla velice krátká, navíc pokud si uvědomíte, že se nacházíte ve vysoké trávě, příkrém kopci a ke gorile se můžete přiblížit pouze na 7 metrů. Celou cestu jsem si pečlivě promýšlel, jak asi gorily budu fotografovat. Nakonec jsem zjistil, že to nemá cenu a musel se spolehnout na velkou improvizaci, ale přesto všechno to byl nezapomenutelný zážitek. Problém bylo ostré slunce, vysoká tráva, nemožnost použít blesk, obrovské vedro a únava po několikahodinovém pochodu, kdy se mi ruce celé třásly, že jsem neudržel ani fotoaparát. Na tohle všechno musí člověk velice rychle zapomenout, protože hodina, kdy máte jedinečnou možnost fotografovat, je hodně málo, potom si rychle musíte vzpomenout na vše, co jste se během několika roků intenzivního fotografování museli naučit. Velký „silverback" samec se najednou pohnul a zlomil strom o průměru 10cm jako nějaké párátko a to asi tak 3 metry od nás, v tu chvíli jsem zůstal hodně překvapeně stát. Je neuvěřitelné pozorovat gorilu téměř z jednoho metru, i když se nesmíte přiblížit na více jak sedm metrů, gorila se ale velmi často totiž přiblíží přímo k vám a vy se potom nesmíte ani pohnout a čekat co ona udělá. Nejvíce mě potěšila naše skupina goril tím, že nám velice vstřícně ukazovali čerstvě narozená dvojčata, která nám slíbil náš průvodce. Problém nastal asi po 40 minutách, kdy se gorily rozhodly vzdálit, a naše setkání bylo rázem u konce. Přírodě a divokým zvířatům prostě člověk neporučí a po tom všem nás to ani trochu nemrzelo a celé to stálo za tu ohromnou fyzickou námahu. Zážitek budu ještě hodně dlouho vstřebávat, a pokud to jen trochu půjde, musím se sem ještě jednou vrátit. Pokud vše půjde, tak jak jsem si to naplánoval, chtěl bych příští rok pořádat další fotoexpedici za gorilami z Virungy.

Gorila horská 1 Gorila horská (Gorilla gorilla beringei) | Mountain gorilla, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 1. ledna 2009 9:14:02, Parc National des Volcans (Rwanda)

Rady, které se Vám mohou hodit, k úspěšné cestě za gorilou horskou:

1. Nejvhodnější doba na návštěvu goril horkých je leden až březen.
2. Zajistit včas permit, ať se vydáte z jakékoliv ze tří zemí.
3. Nikdy nezapomenout a neodmítat najmout nosiče.
4. Nezapomínat, trek je velice fyzicky náročný, a proto volte tu skupinu goril, ke které se dostanete co nejsnadněji, výběr není velký, ale dá se to naplánovat tak, aby celá cesta netrvala více jak 6 hodin.
5. Pokud si myslíte, že 6 litrů tekutin nikdy nejste schopni vypít, tak se mýlíte.
6. Pečlivě poslouchejte rady a pokyny Vašeho zkušeného průvodce, a pokud vytáhnete pořádné „fotografické dělo", jak ho s oblibou oni nazývají, velice rád Vás některý ze strážců upřednostní a pomůže Vám ochotně k získání zajímavého záběru z těsné blízkosti goril.
7. Na gorilu nikdy nesahejte a nedívejte se jí přímo do očí a zvláště pak, pokud se jedná o vůdčího samce.
8. Fotografujte za každé situace, i když je světla málo anebo naopak hodně, jediná hodina je velmi krátký čas.
9. Dokonale se seznamte se svojí technikou, v terénu u goril není čas cokoliv nastavovat, měnit či snad dokonce dobíjet, dobře si zapamatujte, jedna jediná hodina je velmi krátký čas.
10. Pokud to jen trochu půjde, pospíchejte a dostaňte se ke gorilám co nejdříve, oni tu bohužel za pár let nemusejí vůbec být, jejich návštěva ve Vás zanechá tolik krásných zážitků a emocí, že si je zcela jistě budete pamatovat celý život.

Michal Jirouš | PhotoNature.cz, 18.4.2009

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

25.04.2014 (19:28)

A paní Michaelo. Když jste četla knihu od Dian Fosseyové a říkáte, že chápete její vztek, tak proč se tam sakra chcete podívat také?????????To není logické. Vím že jsou gorily horské ohrožené a chci, aby přežily, Tak se přece logicky za nimi nemůžu podívat :-/ !

25.04.2014 (19:21)

Je zajímavé kolik lidí je chce vidět. Mě se gorily také líbí, jsou to moje nejoblíbenější zvířata. Ale nechci je navštívit, obtěžovat a snižovat jejich počty. Proč je chcete vidět?! Jsou přece v ZOO. Jo je pěkné je vidět v přirozeném prostředí, ale myslete na gorily. Myslíte jen sami na sebe a na svůj zážitek! Ale gorily vás nepotřebují, ani nechtějí vidět. Vy je rušíte. Kdyby vám denně lezli lidi do baráku, taky by se vám to nelíbilo! :mad: Mějte rozum a pochopte jejich problém.

20.04.2014 (12:41)

Michale Jirouši. Říkáš tady jak jsou gorily horské ohrožené. A říkáš, že se za nimi máme dostat co nejdříve, než vyhynou. Myslím si, že by se na ně lidé už nikdy neměly chodit dívat a obtěžovat je. To že jsou gorily horské kriticky ohrožené zapříčinilo samozřejmě kácení lesů nebo pytláci. Ale myslím si, že neustálé návštěvy je vyhubí ještě dříve. Kdyby se náhodou počet goril horských zvýšil, pak by bylo možnost je navštěvovat v omezeném množství lidí :,( . TURISTÉ GORILY VYHUBÍ!

07.11.2013 (13:25)

:mad: :,( :-( :-| :-/ :wacko: :blink: :cool: :nuts: :-P :-D ;-) :-)

16.08.2013 (13:03)

Great Post ..enjoying my first month on the Paleo diet as well and doing wonders for tnriniag! Seeking new team for 2011 .contact me via e-mail please if spot open and interested in a C4 racer that finshed 2nd in state this year. Good Blog man!

09.05.2013 (20:52)

už jsme tam 1 byl je to tam krásné v Ugandy a gorili jsme potkal

05.02.2013 (02:21)

výborný článek.zrovna jsem se dodívala na gorily v mlze a úplně jsem chápala vztek diane.pokusím se někdy podívat tam kde vy,snad se to podaří.

19.01.2012 (20:21)

Nádherné vyprávění, dala bych cokoliv abych se tam mohla podívat. :-) Moc děkuji za článek.

30.05.2011 (14:20)

moc moc krásná :-D :-D :-D

07.03.2011 (08:34)

Ahoj Michale, tak jsem se vrátil ze Rwandy. Byla mi přidělena vcelku nová rodinka Bwenge. Musím souhlasit v podstatě se vším co si psal v tomhle skvělém článku :) 8 hodin pralesem muselo být peklo..naše rodinka byla vzdálena jen asi 2 hodinky, tak to byla příjemná procházka :) Ani jsem nečekal jak těžké budou podmínky k focení. Celkově určitě budeš souhlasit, že to byl jeden z nejsilnějších zážitků minimálně ve Rwandě :) J.

01.02.2011 (17:43)

:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:

03.03.2010 (18:31)

Ahoj Michale, moc rádi bychom jeli za gorilama. Máš srovnání s cenovými podmínkami z různých výchozích bodů do parku? Nebo existuje "kartelová" dohoda a trek stojí odevšad stejně? A jak je to s letenkou? Zatím jsme sehnali let z Phy - přes Etiopii do Kigali za cca 26tis. Neměls ji levnější? Píšeš, že se chystáš na podruhé za gorilama z Virungy. Už to máš za sebou? A srovnání? :-) no prostě máme mnoho otázek, když budeš moci, pls, napiš. Předem mockrát díky, zdraví P+D

13.01.2010 (17:57)

:mad:

10.06.2009 (10:57)

This pictures makes me want to go back and see them again :) Michael, great pictures!!:)

09.06.2009 (12:17)

Dobrý den, moc pěkný článek a fotografie. V Ugandě jsem již jednou byl před cca 5-ti lety, ale nepovedlo se mi navštívit gorily. Chystám se tam na přelomu roku 2009/10 ještě jednou a moc bych uvítal odkaz nebo kontakt na osobu či organizaci přes kterou je možno permit vyřídit. Předem děkuji







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *