23.04.2009

Když hoří Afrika, fotografování pod palbou!

Naše první zastávka na velké cestě, která vedla po africkém východě, byla v Ugandském národním parku Murchison falls. Svoji rozlohou se jedná o největší park v Ugandě. Parkem protéká světoznámá řeka Nil, která se vlévá do velkého Albertova jezera a tvoří jakousi živou tepnu parku. Mohutná řeka se u široké soutěsky Murchison Falls George vtěsná do malé, ale dravé řeky, kde padá do hlouby necelých 50metrů, a vytváří velkou dominantu parku, vodopád.

V národním parku Murchison falls je prakticky vše, co si jen zkušený fotograf může přát, velká řeka, jezero Albert s rozlehlou deltou, rozlehlé planiny plné divokých zvířat a krásný vodopád. Jako třešničku na dortu nám tento park připravil jednu specialitu, i když hodně nebezpečnou, a to v podobě rozsáhlých požárů, kde bylo možné fotografovat divoká zvířata s hořícím pozadím anebo naopak spáleniště plné mrtvého hmyzu na kterém hodují ostatní. Druhým, a snad ještě horším nebezpečím bylo, že právě probíhal ozbrojený konflikt mezi Ugandskou armádou podporovanou Američany a Súdánskými ozbrojenými silami, kteří na jihu Súdánu bojují o rozlehlá pole nerostných surovin a sílícími přechody uprchlíků z Demokratické republiky Kongo přímo přes národní park.

Horici_savana01645 Hořící savana v Murchison falls | Burning savana in Murchison falls NP, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 24. prosince 2008 13:22:28, Murchison falls (Uganda)

Národní park Murchison falls má jednu velkou nevýhodu, a tou je jeho strategická poloha mezi Demokratickou republikou Kongo, ze kterého přes park neustále proudí směrem od jezera Albert velké množství uprchlíků a bojující Súdánce v jeho severní části. Strategickou hranicí je tady řeka Nil, přes kterou se můžete dostat pouze jediným přívozem, který navíc přísně kontroluje Ugandská armáda z důvodu velké migrace lidí z druhé strany, kteří utíkají z válkou sužované Demokratické republiky Kongo. Pokud však, máte sebou zkušeného průvodce, ušetříte si někdy až neskutečně hodně problémů s vyjednáváním o možnosti navštívit park přímo za řekou Nil, anebo možností fotografování za nejhezčího večerního světla v Africe. Problém totiž je v tom, že poslední přívoz se vrací z druhé strany Nilu z parku v 18.00hodin, a pokud se tedy zdržíte a nestihnete poslední přívoz, tak Vás pochopitelně nikdo na druhé straně nenechá, armáda tu hlídá neustále, ale samotný převoz na druhou stranu kde je kemp, Vás bude stát „jen" 200 dolarů, což určitě nikdo platit nechce. Proto, je nutné si vždy najmout zkušeného průvodce, zvláště pokud se chystáte do míst, kde právě probíhá nějaký ozbrojený konflikt, ušetří Vám to hodně času a můžete se v klidu oddávat fotografickým orgiím.

Horici_savana02645 Hořící savana v Murchison falls | Burning savana in Murchison falls NP, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 24. prosince 2008 13:29:28, Murchison falls (Uganda)

Cesta z letiště v Entebbe trvá přibližně asi 6 hodin, hodně nepohodlné jízdy. Ten kdo okusil africkou Keňu, Tanzanii a podobné africké země, ten určitě jistě ví, co taková cesta obnáší. Ne nadarmo se říká, že africké cesty vyléčí snad všechny ty, kteří jsou nespokojení s evropskými silnicemi, ona taková „african massage way" má svoje kouzlo pro cestami zhýčkaného Evropana. Unaveni dlouhým letem, a zejména pak ztracenými zavazadly, reklamačním řízením, jsme prakticky celou cestu do parku prospali. Co nás však velice rychle probudilo, byl s blížícím se parkem, pronikavý zápach a kouř.

Horici_savana03645 Hořící savana v Murchison falls | Burning savana in Murchison falls NP, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 24. prosince 2008 13:42:18, Murchison falls (Uganda)

V Africe jsem zažil už ledacos, to co jsem uviděl z okénka našeho terénního vozu, mě velice překvapilo, a chvílemi jsem myslel, že focení v národní parku Murchison falls skončilo ještě dříve, než začalo. Vzpomínám si, když jsem seděl na otevřeném jeepu v Botswaně, kde pršelo tak, že jsem měl svoje americké pončo celé promočené, fotografický batoh měl nepromokavou úpravu, ale byl totálně promočený, nástavba v jeepu, který je vyrobený jako jedna velká plechová vana bylo asi 20cm vody, ve které jsem musel asi hodinu stát, to nebylo nic proti tomu, co jsem uviděl u vstupu do parku Murchison falls. To, že jsem vybral záměrně suché období, bylo jen utvrzením, že ne vždy se povede to, co si naplánujete při cestách do Afriky. V období sucha je národní park plný zvířat, která se stahují pouze na omezené území k napajedlům u řeky anebo u jezera, a tak byla velká šance nafotit co nejvíce zvířat při pěkném světle přímo u napajedel anebo u vodních zdrojů, kam musí každé z nich, alespoň jednou za čas, zavítat.

tank645 Ugandská armáda přímo v parku | Uganda army in Murchison falls NP, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 160, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 25. prosince 2008 17:52:12, Murchison falls (Uganda)

S čím jsme tedy nepočítali, byly rozlehlé požáry, které právě v den našeho příjezdu do parku Murchison falls, propukly ve velké míře a hlavně na velké ploše celého parku. Měli jsme tu zůstat celkem 3 dny, proto se ihned objevilo menší zděšení, co tu vlastně budeme dělat?. Naštěstí se vše špatné, v dobré rychle obrátilo a celý pobyt v parku měl neopakovatelnou atmosféru a o zážitky nebyla nikdy nouze. Měl jsem totiž velkou možnost vyfotografovat zajímavé snímky, kde pozadí tvoří hořící tráva, stromy, zvířata na spáleništi a další netypické snímky z Afriky. Jak složité, a hlavně nebezpečné, se to ukázalo během prvních dnů, to se Vám budu snažit přiblížit.

vodo645 Vodopád v Murchison falls | Waterfall in Murchison falls NP, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 13.0, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 24. prosince 2008 13:41:39, Murchison falls (Uganda)

První setkání s velkým požárem nebylo pro našeho řidiče žádný problém, dokonce jsme projížděli úseky, kde nám plameny olizovaly naše auto. Ihned, jak jsem uviděl tak velký a mohutný požár, jsem se ho začal vyptávat na všechny možné věci a on mi se svým ledovým klidem ve tváři odpověděl, že je to v tomto období naprosto normální, a není se tedy čeho bát. Největší problém byl silný vítr, kterým se požár nekontrolovatelně šířil, často nám odříznul cestu a byli jsme nuceni se vracet, couvat a projíždět místy, kde požár neohrožoval přímo jen nás tím, že plameny šlehaly příliš vysoko, anebo tím příšerným kouřem, který ihned naplnil vnitřní část vozu, ale především naše samotné auto. Požáry, jsou v této oblasti Afriky naprosto normálním koloběhem života, vždy před příchodem dešťů, každoročně velké plochy podlehnou devastujícím požárům, které ihned po příchodu dešťů zmizí a nezbude po nich ani památky. Pro nezkušené cestovatele a řidiče, je prakticky nemožné se v místě, kde se požáry šíří neuvěřitelně rychle, vůbec pohybovat a proto správa parku velmi dbá na přísná bezpečnostní opatření, a pokud cestujete sami bez příslušného průvodce, tak Vás do parku nevpustí. My jsme naštěstí měli zkušeného řidiče, a tak jsme si mohly vychutnávat celé tohle divadlo relativně v bezpečí a soustředit se jen na fotografování.

zapad645 Západ slunce v Murchison falls | Sunset in Murchison falls NP, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 25. prosince 2008 17:33:08, Murchison falls (Uganda)

Zajímavé, bylo pozorovat velké plochy suché savany těsně po požáru, kdy se ze spálené země prakticky ještě kouřilo a někde bylo vidět i menší plamínky, jak nemilosrdně nastupují všichni možní predátoři, kteří se živí na ohořelých mršinách anebo na zvířatech, která se nebyla schopna před požárem někde ukrýt. V nejvyšší možné míře, tady byl zastoupen jeden druh čápa, a to marabu, který je velkým specialistou na všechny africké mršiny, ale to co jsme měli možnost pozorovat, to nám vyrazilo dech. Čápi se totiž, jako jedna velká skupina, drželi těsně před požárem a čekali na velká sarančata, která se snažila před požárem dostat mimo oblast plamenů. Fantastické bylo pozorovat velkou skupinu čápů marabu, jak svými ohromnými a mohutnými zobáky klapají ve vzduchu a snaží se zachytit chutné letící sousto. Nejlepší na tom všem bylo, že se začalo právě stmívat, a nejlepší světlo bylo teprve před námi. Jakmile se dohořívající savana pomalu přesouvala jiným směrem, celá skupina čápů zase o něco málo popoletěla, vždy tak, aby byla před plameny a čekala na cokoliv, co se snažilo dostat před ohněm pryč. Jak to nesnesitelné vedro, které sálá od ohně, a štiplavý kouř mohou vydržet, to je mi záhadou ještě dnes. Dalším dokonalým predátorem, je skupina afrických dravců, kteří neustále kroužili okolo, a jakmile se nějaký menší hlodavec anebo had objevil na pomezí spáleniště, okamžitě se ocitl ve spárech některého dravce.

zoborozec001645 Zoborožec kaferský (Bucorvus leadbeateri) | Southern Ground Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 25. prosince 2008 16:47:10, Murchison falls (Uganda)

Velká zvířata jsou na takto velké a rozsáhlé požáry již zvyklá a jejich instinkt, který je trénovaný již od nepaměti, je vede neomylně vždy směrem od požárů a většinou končí buď u řeky Nil anebo u jezera Albert. Fotografování je potom v tomto směru o mnoho jednodušší, než v období dešťů, kde je většina velkých zvířat rozptýlena po celém parku, který mimochodem patří k největším ve východní Africe, protože velká koncentrace se zdržuje právě tam.

zoborozec002645 Zoborožec kaferský (Bucorvus leadbeateri) | Southern Ground Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 25. prosince 2008 16:47:10, Murchison falls (Uganda)

Pokud tedy pominu velké nebezpečí, které přináší samotný požár, tak asi nejhorším faktorem pro fotografa je nemožnost použití dlouhých ohniskových vzdáleností. V podstatě máte jen dvě možnosti, buď se dostat k fotografovanému objektu co nejblíže, což je při probíhajícím požáru prakticky nemožné, anebo spoléhat na to, že na výsledné fotografii nebude interference vzduchu, která vzniká při vysoké teplotě při požáru vidět, anebo bude eliminovaná vhodně zvoleným pozadím. Ono totiž, pokud se snažíte kličkovat po úzké africké silnici vedoucí parkem, z každé strany na Vás útočí rozsáhlý požár a navíc se fotografovaný objekt snaží v panice uniknout požáru, tak snadno zjistíte, že po celodenním fotografování máte všeho plné zuby a přemýšlet jak a co vyfotografovat příště stejně nemá cenu a nastupuje jako obvykle, velká improvizace. Snad jediné doporučení, pokud se dostanete do oblasti požárů v nějakém africkém národním parku, určitě fotografujte jako o život, protože situace, které budete svědkem, se jistě už nikdy nebude opakovat a uvidíte netradiční a velmi zajímavé výjevy ze života divokých zvířat.

nil645 Řeka Nil v Murchison falls | Nil river in Murchison falls NP, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 11.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 24. prosince 2008 15:41539, Murchison falls (Uganda)

Zážitků s fotografování v jednom z nejkrásnějších parků Afriky jsem si užil opravdu hodně, jen některé okolnosti bych příště velmi rád vynechal, především válečný konflikt mezi Ugandou a Súdánem a přísná bezpečnostní opatření. Pokud, ale mohu tento národní park popsat jedním jediným slovem, určitě to slovo musí být NÁDHERA.

 

Pokud budete mít zájem, máte možnost shlédnout krátké video požáru v Murchison falls. Omluvte prosím sníženou kvalitu, záznam byl pořízen digitálním fotoaparátem, jen jako dokumentační.

 

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 23.4.2009

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

24.08.2014 (07:09)

pass drug test using xanax - xanax and alcohol consumption

08.08.2010 (16:55)

Ahoj Michale, pozary ve dvou ugandskych narodnich parcich - Murchison Falls a Queen Elizabeth - jsou kazdorocne zakladany v obdobi sucha (asi mesic pred prichodem destu) clovekem s cilem obnovit vegetaci a tim zajistit dostatek potravy pro bylozravce. Zakladani pozaru je velmi kontroverzni a vzbuzuje velkou polemiku v odbornych kruzich. Vice informaci muze clovek ziskat od Uganda Wildlife Authority (www.uwa.or.ug). Mimochodem, ptak na fotkach je Abyssinian Ground-hornbill (Zoborozec havrani).

28.04.2009 (08:29)

Ahoj Michale, moc zajimave cteni, koukam ze fotografovani v Africe nemusi byt pokazde nudne projizdeni jeepem :)

24.04.2009 (09:28)

Michale, velmi pěkný článek, jen by mě zajímalo, jestli jsou požáry ve zdejší oblasti tak časté a pravidelné, jak jste popisoval výše. Chystáme se do Ugandy a zajímají nás všechny možné informace ze všech zdrojů. Děkuji moc za odpověď. p.s. mohl bych Vám zatelefonovat? všiml jsem si tel. kontaktu



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *