26.01.2019

Příroda



Uganda, ráj bílých nosorožců Jedno z velmi zajímavých míst v africké Ugandě, které opravdu stojí za to navštívit. Pro nás to znamenalo několika hodinovou cestu africkým peklem jménem silnice, ale opravdu to bylo velmi zajímavé. Několik hodin cesty z Ugandských bažin směrem na sever se rozkládá jedna privátní koncese, kde můžete fotografovat a pozorovat nosorožce tuponosé v celé své kráse.


iconzobrazení 22197 celý článek

Zoborožec přilbový, krasavec z ostrova Sulawesi Jeden z nejkrásnějších zástupců ptačí říše na ostrově Sulawesi je nádherný zoborožec přilbový. Spatřit největšího ptačího krasavce na ostrově Sulawesi je opravdu zážitek. Jeho poměrně hlučný let nad tropickým lesem vzbuzuje opravdu obdiv. Měl jsem možnost dva roky po sobě pozorovat hnízdění tohoto krasavce a zároveň i krmení samičky v hnízdní dutině, to byl teprve zážitek.


icon obsahuje video icon komentářů 3 iconzobrazení 43400 celý článek

Kamčatka, medvědi na dálném východě Cestu za krásami dálného východu jsem plánoval hodně dlouho. Jak už to tak bývá, tak od plánu k samotné realizaci uplyne přeci jen několik dlouhých měsíců. V loňském roce se mi cesta nepodařila zrealizovat díky nešťastné náhodě, ale letos jsem byl odhodlaný se na Kamčatku vydat stůj co stůj. Hlavním cílem bylo navštívit Kurilské jezero v době tahu lososů a fotografovat divoké medvědy hnědé, kteří se cpou lososy.


icon komentářů 6 iconzobrazení 48175 celý článek

Pantanal, život na divoké řece Rio Negro Návrat na řeku Rio Negro byl opět nezapomenutelný a patřil k vrcholným chvílím, které jsme trávili na lodi v Pantanalu. Už jsem se nemohl dočkat, až se zase vrátím na řeku Rio Negro, kde jsem prožil poslední roky nezapomenutelné zážitky se zvířaty. Během poslední cesty do brazilského Pantanalu jsem se rozhodl, že budu trávit více času na řece a pokusím se zdokumentovat o něco více, než posledně.


icon komentářů 5 iconzobrazení 19508 celý článek

Pásovec šestipásý, zdatný pantanalský plavec Tohle ikonické zvíře nás při naší poslední cestě pořádně potrápilo. V období velkých veder je možné velmi snadno zjistit, jaký je pásovec vynikající a rychlý plavec, o čemž jsme se velmi rychle všichni přesvědčili. Je libo plavajícího pásovce, není problém, stačí jen čekat a dívat se.


icon komentářů 1 iconzobrazení 17978 celý článek

Seriema rudozobá, bojovnice z pampy Poslední cesta do tropického Pantanalu byla poněkud neobyčejná a pravdou je, že jsme zažili několik hodně zajímavých věcí. Jednou z těchto věcí byl celkem děsivý výjev ze života nevšedního zástupce ptačí říše, sériemi rudozobé.


icon komentářů 5 iconzobrazení 16984 celý článek

Pantanal, ráj barevných papoušků Největší lákadlo v brazislkém Pantanalu jsou určitě barevní papoušci. Během těch několika návštěv jsem přivezl tisíce fotografií těchto krásných opeřenců. Při poslední návštěvě jsem měli možnost fotografovat většinu druhů v průběhu hnízdění a trávit mnoho hodin pozorování těchto létajících klenotů v nepřeberné záplavě zelené jihoamerické pampy.


icon komentářů 8 iconzobrazení 20878 celý článek

Nártoun celebeský, gremlin z ostrova Sulawesi Za pár týdnů se vracíme s kamarády na malebný ostrov Sulawesi, kde bychom rádi znovu pozorovali a fotografovali nártouny celebeské. Nártouni jsou malé opičky, které mají velké výrazné oči a k životu se probouzejí pod rouškou tmy. Není vůbec snadné je spatřit, natož nějak obstojně fotografovat.


icon komentářů 18 iconzobrazení 18919 celý článek

Mravenečník velký, východu slunce na pampou Každý návštěvník Pantanalu by se měl shledat s několika nevšedními druhy, které reprezentují zdejší faunu. Rozhodně mezi ně patří pásovec, mravenečník a tapír. Letošní rok jsme měli štěstí i na další vzácné savce, kteří nejsou až tak běžní. Téměř denně jsme se potkávali s mravenečníkem, který se nechal při východu slunce téměř hodinu vodit jako pejsek a v klidu fotografovat. Úžasný zážitek a zajímavá zkušenost pro fotografa divoké přírody.


icon komentářů 5 iconzobrazení 15824 celý článek