09.01.2014

Vlhy z Gabonu, ptačí ráj v rovníkové Africe

Během přípravy cesty do rovníkové Afriky jsem zjišťoval, na jaké druhy ptáků bychom mohli narazit a co vůbec v dané oblasti žije. Vyjma běžných vodních ptáků mě napadly vlhy a ledňáčci, pro mě osobně nejkrásnější ptáci, které velmi rád fotografuji. Naštěstí jsou v Gabonu vlhy poměrně běžné, takže jsme si fotografování vlh opravdu užili.

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4X III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha modroprsá (Merops variegatus) | The Blue-breasted Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4X III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha modroprsá (Merops variegatus) | The Blue-breasted Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4X III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Ptačí ráj v rovníkové Africe
V současné době je popsáno v Gabonu celkem 11 druhů běžně se vyskytujících vlh. Mezi nejkrásnější ptáky rovníkové Afriky patří vlhy s černým zbarvením, vlha rudobřichá, vlha sametová, vlha safírová a vlha černohlavá. Vlhy jsme potkávaly v první části expedice do rovníkové Afriky poměrně často, dalo by se říci, že každý den. Druhý týden jsme velkou kolonii míjeli téměř bez povšimnutí, jak nám tyhle krásny poněkud zevšedněly. Hned při vstupu do prvního parku si vlhy oblíbily ploty, dráty a na stromy se jim příliš nechtělo. Stejně tomu bylo i v jiných částech Afriky, hlavně když si vzpomenu na Ugandu a Rwandu. Naštěstí vlhy nejsou vůbec plaché a lze se k nim bez větších problémů přiblížit pěšky, většinou to ale lépe fungovalo autem. S úsměvem jsem vzpomínal na hodiny strávené v krytu na jižní Moravě, kdy se člověk nemohl téměř pohnout, aby vlhy nevyplašil. Naštěstí fotografických příležitostí v Africe je tolik a vlhy jsou tady celkem běžní ptáci, že se nemusíte prakticky maskovat. Zpočátku jsme jim nevěnovali příliš velkou pozornost, spíše se jednalo o příležitostné cvakání. Lákadel bylo až moc a všichni se hnali především za velkým mandrilem a divokou gorilou, na vlhy už moc času nezbylo. Situace se dramaticky obrátila v druhé části expedice, kdy jsme narazily na dvě ohromné hnízdní kolonie.

Další setkání na lodi, vlhy všude kolem nás
Setkání s vlhou rudobřichou bylo pro mě vcelku překvapivé, tady jsem nejkrásnější vlhu Gabonu opravdu nečekal. Strávili jsme několik únavných hodin na rychlém člunu, který nás měl dopravit do národního parku Loango. Cesta nám trvala bezmála 7 hodin a po prvním nadšení se stala celkem monotónní. Tím, že celá oblast řeky Ombue je velmi zachovalá, brzy se oba břehy pevně svíraly do husté zelené vegetace. Z lodi nebylo vidět téměř nic, pouze několik desítek metrů mohutná hnědá řeka a hustě porostlé zelené břehy, které ale rychle zevšední. Vzhledem k tomu, že náš člun byl velmi hlučný a pohyboval se velmi rychle, jsme neměli šanci na pozorování ptáků. Občas bylo slyšet nějaké to skřehotání, pískání, ale jeden zvuk mi přišel hodně známí. Jako delfíni na moři se kolem lodi v závěru cesty pohybovaly vlhy rudobřiché a velmi hlasitě švitořily. Okamžitě jsem se probudil z letargie a začal se vyptávat průvodce, jak je to s vlhami v národním parku Loango. Ten se jenom šibalsky pousmál a jen tak mimoděk sdělil, že kousek od ubytování se nachází celá hnízdní kolonie. Určitě si všichni umíte představit, jak jsem se asi tvářil.

Get Flash to see this player.

Národní park Loango, život v hnízdní kolonii
Jak mi náš průvodce slíbil, tak naše první cesta v krásném národním parku Loango mířila k velké hnízdní kolonii vlhy rudobřiché. Z jeho vyprávění jsem usoudil, že se bude jednat o několik desítek párů vlh, tak, jak jsem byl zvyklý z Evropy. Když jsme k hnízdní kolonii přijeli, strhl se bohužel prudký liják a já neviděl ani peříčko. Celý den lilo tak, že mi na konci dne visela z prstů kůže, jako by to byl hadr. No nic, příští den se určitě vrátíme a snad něco uvidíme. Druhý den se naštěstí počasí značně umoudřilo a začalo svítit sluníčko. Už z dálky jsem tušil, že uvidíme něco jedinečného a měl jsem pravdu. Stejné místo, které včera vypadlo téměř jako bez života, se hemžilo stovkami nádherně vybarvených ptáků. Vlha rudobřichá v poslední fázi krmení, nic lepšího nás nemohlo potkat. Chvíli jsme stáli s otevřenou pusou a jen zírali. Tak velkou kolonii jsem ještě neviděl, stovky krmících ptáků najednou. Vlha rudobřichá hnízdní na zemi, kde si vyhrabává v písku hluboké hnízdní nory. Nechápal jsem, jaký tvar má hnízdní dutina a jak hluboká musí být, aby ochránila vejce a mláďata před přívalovým deštěm. Většinu dne tady prší a to velmi intenzivně, během chvíle se na každém místě, které není dokonale rovné, utvoří malé jezírko. Možná je to dáno tím, v jakých specifických podmínkách vlha rudobřichá hnízdní, vybere si vždy mírně svažité, nebo vyvýšené místo s velmi jemným pískem, kde se voda snadno vsákne do podloží a tím neohrozí hnízdní dutinu. Před námi se otevřela úžasná scenérie, stovky nádherně vybarvených ptáků s různorodým hmyzem v zobáku krmící svoje mladé. Chvílemi jsem jen tak nevěřícně koukal a prakticky zapomínal fotografovat.

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha modroprsá (Merops variegatus) | The Blue-breasted Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0X III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Fotografování v hnízdní kolonii, není všechno zlato, co se třpytí
Fotografování v hnízdní kolonii se zdálo být zpočátku velmi snadné, stovky vlh kolem nás, které jsou nuceni každou chvilku intenzivně krmit. Okamžitě se mi vybavily všechny vzpomínky na dlouhé hodiny, které jsem s kamarády proseděl v krytu na jižní Moravě v neskutečném vedru, kdy teplota dosahovala ve stanu téměř 50°C. Tam se dalo alespoň ukrýt, tady to bylo zhola nemožné, celá kolonie se nacházela uprostřed rozlehlé savany bez jediné možnosti se ukrýt. Všichni z auta dolů a pomalu se snažit přiblížit. K vlhám se dalo přiblížit poměrně snadno, ale pokud jsme překročili pomyslnou demarkační čáru, okamžitě se do vzduchu vzneslo několik stovek jedinců a kolonie záhy zela prázdnotou, takže takhle to nepůjde. Stačilo se na pár metrů vzdálit a vlhy se okamžitě vrátily zpátky do kolonie. Pokoušeli jsme se pomalu přiblížit, bohužel ale tráva dosahovala do výšky téměř 30cm a potom nebylo možné fotografovat. Naštěstí byl náš průvodce Mauglí natolik zkušený, že s úsměvem a v klidu zajel jeepem přímo ke kolonii a nechal v klidu vlhy znovu se usadit a mohlo se začít fotografovat, jak snadné. Zřejmě byly vlhy zvyklé na přítomnost vozidel, tak jim to nevadilo. Další oříškem byla expozice, dole čistě bílý karibský písek, shora rovníkové slunce a k tomu černá vlha s růžovým břichem, opravdu expoziční lahůdka. Naštěstí se občas zatáhla obloha a pak bylo fotografování celkem pohodlné. V hnízdní kolonii jsme strávili několik hodin, a pokud byl čas, tak jsme se snažili pokaždé na chvíli vrátit. Bylo úžasné sledovat, jak pestrou potravu nosí pilně rodiče do hnízda, entomologové by měli radost. Téměř ke konci pobytu jsme objevili druhou, ještě větší kolonii a to nebyl všem dnům konec, opravdu ptačí ráj, plný vlh.

Divoce rostoucí papyrus, království vlh
Dlouhé hodiny jsme cestovali do oblasti slepých ramen řeky Mpivié, kde rostou po obou březích divoké papyrusy. Téměř na každém papyru se celkem hojně vyskytovali krásně zbarvení ptáci, po bližším prozkoumání jsme zjistili, že se jedná o vlhy modroprsé. Vlhy se dělily o divoce rostoucí papyrusy s ledňáčky a volavkami. Naše loď byla vybavena tichým chodem, takže jsme se mohli dostat velmi blízko a bez větších problémů fotografovat, pokud tedy pominu neustálé houpání vratké lodi.

Vlhy patří mezi nejkrásnější ptáky, které hrozně rád fotografuji. V Gabonu má fotograf divoké přírody ohromnou výhodu v tom, že jsou tady vlhy velmi běžní ptáci a není potřeba se složitě skrývat, pokud je chcete fotografovat. Fotografování těchto nádherných ptáků jsem si opravdu užil a jsem rád, že jsem viděl úplně nové druhy, které patří k těm nejkrásnějším. To nejlepší si prozatím nechám pro sebe, ale už brzy něco o „černých kráskách“.

Související články:

Vlha bělohrdlá (Merops albicollis) | The White-throated Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4X III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0X III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha modroprsá (Merops variegatus) | The Blue-breasted Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0X III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha bělohrdlá (Merops albicollis) | The White-throated Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha modroprsá (Merops variegatus) | The Blue-breasted Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0X III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0X III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha modroprsá (Merops variegatus) | The Blue-breasted Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0X III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0X III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha modroprsá (Merops variegatus) | The Blue-breasted Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0X III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0X III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha modroprsá (Merops variegatus) | The Blue-breasted Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0X III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha modroprsá (Merops variegatus) | The Blue-breasted Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha modroprsá (Merops variegatus) | The Blue-breasted Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha modroprsá (Merops variegatus) | The Blue-breasted Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4X III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4X III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha modroprsá (Merops variegatus) | The Blue-breasted Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2.0x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Vlha rudobřichá (Merops malimbicus) | The Rosy Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x III Telephoto Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 8.1.2014
 

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

19.01.2014 (19:58)

vsichni uz vsechno napsali! Parada, moje oblibenkyne... ;-) Honza

21.01.2014 (19:08)

Díky Honzo, ty černý se ti budou líbit!

11.01.2014 (23:13)

ta první s motýlkem je parádní chlape!

21.01.2014 (19:08)

Díky.

11.01.2014 (22:20)

Ahoj Michale, ty lumpe, koukej sem dát ty černošky, už jsem netrpělivý!

21.01.2014 (19:08)

Ani náhodou, to si zatím schovávám, ale budeš koukat!

11.01.2014 (00:11)

Čus Michale,fakt parádní fotky. Jen by mě zajímalo, jak si propašoval stativ až tam... :blink:

21.01.2014 (19:07)

V kufru, jak jinak :-)

10.01.2014 (19:44)

Ahoj Michale, čekal jsem gorily, a ty mě takhle škádlíš :-) mě se líbí ty letovky a s tou vážkou v zobáku.

21.01.2014 (19:07)

Neboj se, gorily budou, to nejlepší ale až na konec!

10.01.2014 (07:55)

Ty rudoprdky jsou luxusni na tom bilem pisku :blink:

21.01.2014 (19:07)

"rudoprdky" - pobavilo :-)

10.01.2014 (07:46)

Michale moc hezké čtení. Ta vlha rudobřichá je skutečně nádherný pták. Těším se na pokračování zážítků. Jirka ;-)

21.01.2014 (19:04)

Ahoj Jirko, děkuji moc, pokračování určitě bude.



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *