19.01.2014

Mandril rýholící, tajemný duch rovníkové Afriky

Mandril rýholící patřil spolu s gorilou nížinnou k hlavním cílům náročné expedice to rovníkové Afriky. Několik let jsem byl nucen připravovanou expedici do Gabonu odkládat, protože v okolních zemích se přerušovaně válčilo. Národní parky v Gabonu byly střídavě otevřené, bohužel ale pro turisty posledních pár let po většinu času uzavřené. V sousední Středoafrické republice zuřila po většinu času občanská válka, které v současné době přerostla v genocidu, podobně jako kdysi ve Rwandě.

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4X III Telephoto Extender, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.0L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandrilové žijí v hustých tropických primárních a sekundárních deštných lesích Kamerunu, Konga a Gabonu. Terén je bohužel velmi nedostupný, proto není snadné mandrily vyfotografovat.

Něco málo z opakování zeměpisu
Gabon leží na západním pobřeží rovníkové Afriky. Území státu se rozkládá po obou stranách rovníku. Pobřežní nížina proniká daleko do vnitrozemí, protéká jí řeka Ogooué. Její údolí rozděluje plošina na severní a jižní část. Na severu se rozkládá vysočina Monts de Cristal (česky Křišťálové hory). Gabon znamená to samé pro Afriku jako Amazonie pro Jižní Ameriku. Více než 80% rozlohy Gabonu je pokryto pralesem, kde roste více než 8000 rostlinných druhů, z nichž je asi 20% endemických, žije tu více než 200 druhů savců a 600 druhů ptáků. Pobřeží je neporušené a divoké, žijí tu tisíce druhů ryb, savců a plazů, 90% pobřeží Gabonu je zcela panenské. Jedna světová rarita se nachází právě tady v Gabonu, hroši a sloni se chodí koupat na bílé pláže NP Loango, což je velmi neobvyklé a pevně doufám, že i fotogenické.

Trochu pohnutá historie uprostřed rovníkové Afriky
V roce 2002 prezident Omar Bongo Ondimba vyhlásil více než 11% území za chráněné národní parky, vláda i v dnešních dnech stále pracuje na zvýšení procenta chráněných území, což je samo o sobě velký unikát v rovníkové Africe. Pokud se podíváme na okolní státy, kde je příroda doslova drancována, tak se Gabon zdá téměř ideálním místem pro návštěvu turistů. V roce 2009 bylo možné navštívit pouze 4 parky ze 13, avšak i ty stojí za to a zájem turistů velmi roste. Gabon se poprvé po dlouhých občanských válkách v minulosti otevřel turistům teprve až v roce 2003. Infrastruktura pro turisty ještě není příliš rozvinutá, tedy spíše není žádná a o to více je návštěva Gabonu zajímavá.

Mandril rýholící, něco málo o druhu
Mandrilové žijí v hustých tropických primárních a sekundárních deštných lesích Kamerunu, Konga a Gabonu. Většinou tvořící se malé skupiny čítají okolo 20 – 50 jedinců, vedené jedním dominantním samcem. Zřídka kdy dochází také k tomu, že se mandrilové sdružují a vzniká až 200 členná tlupa. Velká tlupa se tvoří pouze dočasně, s příchodem období páření se obvykle rozpadá na menší skupiny. V národní parku Lopé byla pozorována tlupa čítající více jak 1000 jedinců, což je vůbec největší zaznamenané seskupení primátů. Hranici výskytu mandrilů tvoří na severu řeka Sanaga a na východ řeka Ogooue společně s národním parkem Ivindo. Mandrilové se řadí mezi primáty s denní aktivitou. Patří mezi největší primáty, hned po gorilách, orangutanech a šimpanzech. Dospělý samec může v průměru dosáhnout výšky kolem 80 cm, a hmotnosti 35kg, dokonce byly zaznamenány případy, kdy dospělý samec vážil téměř 50kg!. Samice jsou výrazně menší, v průměru dosahují polovičního vzrůstu s hmotností kolom 15kg a nemají tak pestře zbarvený obličej, který je výsadní dominantou samců. Samci i samice mají bílou, někdy se žlutým nádechem, výraznou bradku. U samců dominuje část kolem nosu, kde probíhají rýhované kosti, odtud i druhový název „rýholící“. Oblast kolem nosních kostí je výrazně zbarvena od červených odstínů, až po modré. Barvy jsou v období páření mnohem výraznější. Samci setrvávají po většinu dne na zemi, samice s mláďaty se nacházejí v nižších partiích lesního porostu. Přes noc spí na stromech, převážně v husté vegetaci, kde jsou samice s mláďaty chráněny před dravci. Nejsou příliš dobří skokani, ale v případě nebezpečí přeskakují ze stromu na strom. Období páření nastává mezi červencem a říjnem, kdy se k tlupě přidávají samotářsky žijící samci. Pohlavně dospělé samice ve čtvrtém roce života rodí po šesti měsících většinou pouze jedno mládě. Mláďata přichází na svět nejčastěji v období mezi prosincem a dubnem. O mládě pečuje především matka, ale mnohdy pomáhají i ostatní členové tlupy. Dominantní samec pouze ochraňuje celou tlupu, na výchově mláďat se nepodílí. Průměrná délka života je u mandrilů kolem 30 let, v zajetí to může být i o 10 let více. Mandrilové se živí především rostlinnou stravou, zejména ovocem, listy, kořeny, ale nepohrdnou ani menšími živočichy. Jejich potravu tvoří příležitostně červi, korýši, hadi, žáby, mravenci a menší obratlovci. Občas se stává, že mandrilové zavítají za potravou na plantáže s maniokem, nebo mangem a dochází ke střetu s lidmi.

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.0L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.0L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.0L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.0L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.0L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.0L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.0L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Fotografování mandrilů v Gabonu
Fotografování mandrilů patřilo k vrcholu expedice do rovníkové Afriky. Setkání s mandrily bývají velmi krátká, přesto intenzivní. Nicméně na fotografování je třeba se pořádně připravit a mít trochu štěstí. V parku Lekedi jsme si najali schopného průvodce, který nám dával určitou jistotu, že mandrily objevíme. Bohužel pro nás uměl pouze francouzsky a tak dorozumívání nebylo vůbec snadné. Parc de la Lekedi byl založen v roce 1960 a od roku 1991 tady probíhá intenzivní výzkum mandrilů. Několik skupin primátů je rozděleno do určitých skupin a za dohledu vědců z Francie a Jihoafrické republiky jsou zde prováděny výzkumy. Jedinečná šance, jak se mandrily v divoké přírodě vyfotografovat, je připojit se ke skupině, která má za úkol každý týden mandrily vystopovat.
Po několika dlouhých dnech jsem poměrně nervózní, náš pobyt se rychle chýlí ke konci a po mandrilech ani vidu, ani slechu. Celá oblast je bičována po většinu den tropickým lijákem, takže se mandrilové schovávají hluboko uprostřed temných lesů. Dost dobře si nedovedu představit, jak se mi podaří v tropickém lese něco vyfotografovat, i v pravé poledne je v lese tma, jako v pytli. Každý den se odpoledne počasí na chvíli umoudří a propukne opravdové peklo. Příšerné horko zachvátilo celé moje tělo, je dusno a teplota šplhá na slunci ke 40°C.Nic naplat, jsme na rovníku, jiné počasí čekat nemůžeme. Odpoledne se doslova pečeme uvnitř terénní Toyoty a s napětím očekáváme, zda se z vysílačky ozve volací kód „mandrilís, mandrilís“. To horko se nedá vydržet, tak na chvíli zastavujeme ve stínu vzrostlých stromů a s napětím stále čekáme. Náš průvodce cosi drmolí do vysílačky, a nás spaluje rovníkové slunce. Z odpolední letargie nás vytrhne příšerný zvuk, který se valí z polní vysílačky, volací kód rozeznáváme celkem přesně „mandrilís, mandrilís“, je to konečně tady. Řítíme se polní cestou tak zběsile, že nám poskakuje naše technika po celém voze, řidič uhání jak je to jen možné. Mandrilové nevydrží na jednom místě příliš dlouho, celá tlupa je neustále v pohybu za potravou. Naštěstí pro nás je to právě období, kdy dozrává mango, jedna z oblíbených pochoutek mandrilů. Na okraji primárního tropického pralesa se nachází několik stromů s mangem, které jsou často navštěvovány celou tlupou mandrilů.

Po příjezdu na místo není čas na nic, rychle se soukáme do dlouhých rukávů a nepromokavého oblečení, tropický prales neodpouští nic. Pro běžného Evropana není možné se potloukat pralesem jen tak, všude číhá nebezpečí v podobě ostrých trnů a velmi agresivního hmyzu, nesmíme nic podcenit. Veškerou techniku hezky do rukou, v blízkosti mandrilů nesmí být žádné batohy, tašky a podobné věci, vysvětluje rychle průvodce, mandrilové jsou velmi agresivní. Přibližně půl hodiny se snažíme prodrat hustým pralesem, ve kterém je neuvěřitelná tma, 80% sluneční energie pohltí koruny stromů, tohle bude opravdu fotografický oříšek. Stopař dává znamení, abychom přidali do tempa, mandrilové se pravděpodobně přesouvají. Ve zběsilém tempu klopýtáme jeden přes druhého, ve snaze udržet se na nohou a nezakopnout. Z vysílačky se ozve velmi tlumeně pár pokynů a já tuším, že jsme blízko. Opravdu, během chvíle hledím nádherně zbarvenému samci téměř do očí, je opravdu mohutný. Něco jiného je, když hledíte na mandrila v zajetí, ale nic se nevyrovná pohledu na tohoto vzácného primáta v jeho přirozeném prostředí, jedním slovem nádhera. Stopaři a průvodce pomalu couvají a nechávají nás na okraji tlupy, abychom si mohli vychutnat pohled na mandrily přímo z první řady. Samice se drží v uctivé vzdálenosti a při sebemenším podezření ihned mizí na stromech. Některé z nich mají mláďata, takže není možné se přiblížit. Naštěstí jsme vybaveni teleobjektivy, takže je možné život v tlupě bez větších problémů zachytit. Jediný problém je světlo, kterého je opravdu poskrovnu, ale není to nic, s čím by si moderní technika neporadila. Chvíli bezmyšlenkovitě cvakám jako o život, pořád se mi honí hlavou, že to může být naposledy, co můžu mandrily spatřit takhle z blízka. Dominantní samec si nás bedlivě střeží a chvílemi z něj jde opravdu hrůza. Zbarvení kolem nosu se mu mění s dopadajícími paprsky od červené až do různých odstínů modré, úchvatná podívaná. Tak po půlhodině celá tlupa naši přítomnost evidentně ignoruje, trochu se uklidnila a v klidu hoduje na všem, co ji přijde pod ruku. Samice vystavují na odiv svoje mláďata a tak mám konečně příležitost, spatřit mládě na vlastní oči. Adolescenti dovádějí v korunách okolních stromů a někteří se dostávají téměř na dosah ruky, jak jim pověstná zvědavost velí. Nicméně jeden neopatrný krok a dominantní samec ihned vyráží k obraně kojící samice. Před mandrilem není možné se přikrčit, je to velmi nebezpečné, proto většinu času musíme stát. Fotografování je velmi obtížné, pokud v pralese zastavíte, útoky agresivního hmyzu se stupňují. Všichni jsou jako v transu a skrze fotografování nevnímají bodání moskytů, i když se nachází v primární zóně výskytu malárie. Po hodině se začne velmi rychle stmívat, světla dramaticky ubylo a mandrilové se pomalu přesouvají dál za potravou. Plni dojmů se pomalu vracíme zpátky do rozpáleného auta a přemítáme, jak intenzivní to vlastně bylo. Jedinečný zážitek se nám podařilo zopakovat ještě jednou, bohužel ale jen velmi krátce, přesto se jednalo o nejsilnější zážitek, který jsme si z Gabonu přivezli.

Pevně doufám, že zdejší výzkum pomůže alespoň z části odhalit skrytý způsob života mandrilů a přispěje k jejich záchraně. Současné stavy jsou totiž decimovány v okolních státech pytláky, kteří loví mandrily na maso. Mandrilové patří mezi pozoruhodné primáty, kteří si rozhodně zaslouží naši pozornost a ochranu, je naší povinností ochránit jejich populace pro budoucnost. Ve zdejší krajině jsou totiž naprosto nezastupitelní a jejich vyhynutí by způsobilo katastrofu na místním ekosystému. Pro zdejší ekosystém jsou důležití jako roznašeči semen a tím udržují primární prales v rovnováze a růstu.

Související články:

Gabon, ledňáčci od řeky Rembo Ngowe


Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.0L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.0L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.0L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4X III Telephoto Extender, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.0L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.0L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.0L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4X III Telephoto Extender, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4X III Telephoto Extender, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4X III Telephoto Extender, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4X III Telephoto Extender, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.0L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) | Mandrill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4X III Telephoto Extender, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: prosinec 2013,(Gabon)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  19.1.2014
 

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

20.01.2014 (10:34)

Moc hezky cteni kamarade. S tou pevnou 200/2.0 se to muselo v te tme fotit co?

21.01.2014 (19:12)

Slávku, byla požehnáním, v té šílené tmě se nedalo fotit, však podívej na časy, clony a ISO :-(

20.01.2014 (07:04)

Ahoj Michale, ten červený "frňák" je hodně fotogenickej, moc se mi líbí. Nemáš více fotografií jejich přirozeného prostředí?

21.01.2014 (19:11)

Ahoj Dane, fotografií mám ještě hodně, budou postupem času přibývat v galerii.

19.01.2014 (20:58)

Paradni prace chlape! ;-)

21.01.2014 (19:10)

Díky kámo.

19.01.2014 (17:00)

ten prcek jak cuca je paradni ale jinak souhlas s Petrem

21.01.2014 (19:10)

Díky Honzo, budou ještě další.

19.01.2014 (16:57)

Michale moc pěkné čtení, zhltnul jsem to jedním dechem. Líbí se mi ta první fotka ale ta druhá je ještě lepší. Co goriláci, kdy budou?

21.01.2014 (19:09)

Neboj se Petře, budou a brzy, jen musím zpracovávat fotografie z léta, jsem těžce ve skluzu!



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *