23.08.2015

Jaro v kráteru Ngorongoro, rozkvetlá Afrika

Kráter Ngorongoro jsem navštívil v několika různých obdobích, ale nikdy jsem ho ještě neviděl zahalen do barevných koberců rozkvetlých květin. Expedici do kráteru Ngorongoro jsem naplánoval tak, abych si mohl vychutnat končící období dešťů a spatřit kráter v pestrých barvách. Silné bouřkové mraky valící se přes okraj kaldery umocňovaly ten nezapomenutelný zážitek.
 

„Pokud by andělé pořídili pár fotografií v zahradě Eden, asi by se příliš nelišily od záběrů, které dnes člověk může získat v kráteru Ngorongoro.“ To napsal Reinhard Künkel ve své knize, jež pojednává o tomto úžasném místě v Tanzanii. Kráter Ngorongoro, jedno z nejkrásnějších míst na naší planetě, mě zaujalo natolik, že jsem se rozhodl pár dní strávit ve stínu mohutné kaldery a zároveň posledního ráje na zemi.

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Slon africký (Loxodonta africana) | The African bush elephant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 100, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Kráter Ngorongoro | Ngorongoro Conservation Area, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 24mm f/1.4L II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD 77mm CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Jedinečné podmínky v kráteru Ngorongoro, pozor na počasí
Rozhodnutí trávit nějaký ten čas v kráteru ve mně hlodalo dlouho před odjezdem a musím se přiznat, že můj partner v Africe už ze mě šílel. Pořád jsem se nemohl trefit do toho správného počtu dnů, které jsem chtěl v kráteru strávit. Bohužel návštěva kráteru Ngorongoro není zrovna levná záležitost, ale co je vlastně dnes v Africe levné, takže důležité je si všechno dobře naplánovat. S hrůzou jsem sledoval mnoho dní předpověď počasí, které je tím nejdůležitějším faktorem, při plánované návštěvě kráteru Ngorongoro. Kdo plánuje klasickou prohlídku kráteru během jednoho dne, tak je asi jedno, jaké bude mít počasí. Kdo ale plánuje kráter poznat o něco více a chce realizovat dlouholeté sny, musí se počasí přizpůsobit. Vybral jsem si nakonec naprosto dokonale, končily mohutné deště, kráter už byl z větší části pokryt květinami a všude kolem se to zelenalo. Teplota kolísala od ranních pár stupňů nad nulou, až po horké polední hodiny na dně kráteru.

Chladná rána v kráteru Ngorongoro
Ubytování leží na samém okraji mohutné kaldery a nachází se ve výšce téměř 2300m.n., a tak jsou rána opravdu velmi chladná. Pokud se k chladnému a vlhkému vzduchu přidá ještě vydatný déšť, spolu s otevřeným džípem, pak to není opravdu žádný med. Nedá se nic dělat, pokud si člověk naplánuje návštěvu kráteru v těchto deštivých dnech, musí s trochou toho nepohodlí počítat. Je pravda, že jsem byl ráno zmrzlí tak, že jsem nemohl chvíli ani fotit, musel jsem ale rychle roztát, když jsem spatřil tu nádheru na dně kráteru. Ukecal jsem našeho průvodce, abychom vstávali jako první a u vstupní brány byli o něco dříve, než povolují místní regule. Nejlepší na tom všem bylo, že nebyla hlavní sezóna a tak jsem mohl být v kráteru většinou první. Ráno byla skutečně famózní atmosféra, všude klid, barevné koberce květin a přes okraj kráteru se válela hustá mlha, pohled pro bohy. Zajímavé bylo pozorovat určité části kráteru, které měnilo počasí téměř před očima. Někde pršelo, někde byla ještě tma a do určité části se draly první paprsky slunce. Lví rodinka využívala klidu v kráteru a místo deštěm zkrápěné savany využívala jedinou silnici, která protíná kráter křížem krážem. Ráno se může člověk na chvíli zastavit a vychutnat si skutečnou atmosféru divoké Afriky.

Koberce z barevných květin, aneb hledání zvířat
Bylo velké štěstí, že jsem byl ubytován na tom správném místě, než většina ostatních návštěvníků. Koberce plné květin začínali hned u jediné cesty, která vedla k našemu ubytování a tak jsem mohl každé ráno pokoušet štěstěnu a čekat na zvířata při východu slunce v barevných květinách. Pokud bych bydlel na druhé straně kráteru, pak bych si zase mohl vychutnat nádherný západ slunce. Někdy je to opravdu složité se u kráteru ubytovat a velká sázka na štěstí, který pohled je zajímavější. Příště to udělám tak, abych si mohl vychutnat obě strany při východu a západu slunce. Náš džíp se pomalu, ale s velkou dávkou jistoty, vydává úzkou cestou dolů, na samé dno kráteru. Chvíli přemýšlím, kam nasměřovat průvodce, protože v dálce se dají rozeznat pouze sloni, které nelze přehlédnout. Průvodce je naštěstí zkušený a krátkou kontrolou v dalekohledu určuje směr, kam se asi vydají. Z okraje kráteru se to zdá vždy jen kousek, ale cesta dolů trvá pro mě úmorných dvacet minut, kdy nemohu nic zajímavého fotit. Smutně koukám na světelné orgie přede mnou a doufám, že světlo spolu s deštěm ještě chvíli vydrží. Než se dostaneme dolů, mezi koberce květin, uběhne téměř 45minut, ale náš zkušený průvodce měl pravdu. V ranním chladu plném barevných květin fotografuji téměř vše, co se kolem mě jen mihne, tohle jsem ještě nikdy neviděl. Je libo slona ve žlutém koberci, nebo snad číhající lvici ve spleti fialových květin, v kráteru Ngorongoro žádný problém. Chvíli uvažuji, jestli je to vůbec přirozené fotografovat zvířata v barevných květinách a zda jsem někdy podobné fotografie z Afriky viděl. Vždyť sem přeci jezdí tisíce návštěvníků, tak by měly být fotografie s daným motivem přeci jen trochu povědomé. Marně pátrám v hlavě, kdy jsem takovou fotografii naposledy viděl, ale nemohu si vzpomenout. Vidět slona, jak se cpe žlutými květinami, je opravdu nezapomenutelné. Obrovské koberce květin se bohužel nacházejí pouze v jedné části kráteru Ngorongoro, takže musím pokaždé tajně doufat, co za zvíře spatřím a budu moci fotografovat. Barevná pole květin jsou pro mě milým překvapením a nemohu se dočkat, co bude následovat o několik hodin dále.

Původní deštný prales a prašné polední víry
Zajímavá byla i další část kráteru Ngorongoro, kde se nachází ještě původní deštný prales, kterým vede jedna přístupová cesta. Není nic snazšího, než se nechat vlákat d spleti zeleného deštného lesa a na chvíli zapomenout na civilizaci. Mohutné deštěm zkrápěné stromy se derou po svazích kráteru a vytvářejí jedinečnou scenérii, která stojí rozhodně za zhlédnutí. Vlhko a chlad je cítit až v morku kostí, přesto má prales zvláštní, až tajůplnou atmosféru. Muselo být úžasné navštívit kráter v době, kdy prales pokrýval jeho velkou část. V dnešní době zbývá z původního pralesa opravdu jen kousek, který je jakýmsi mementem a zároveň pomníkem naší civilizace. Je téměř poledne a teplota prudce stoupá. Je na čase zabalit techniku a vydat se na jediné místo, kde lze bezpečně opustit pohodlí našeho auta a poobědvat. Pokaždé je zajímavé vyjet v jiné části kráteru a pozorovat, co se děje na druhé okraji. Někde prší, někde svítí slunce a kolem nás se začínají tvořit vzdušné víry, které zvedají suchý písek do stovek metrů vysoko. Zajímavá podívaná pro fotografa, ale i běžného návštěvníka. Netušil jsem, že je možné spatřit prašné víry i v období končících dešťů.

Návštěva kráteru Ngorongoro v období dešťů zanechala v mojí duši nesmazatelnou stopu a nemohu se dočkat, až se opět v květnu roku 2016 vrátím. Na příští rok připravuji trochu dobrodružnější cestu po kráteru Ngorongoro, takže kdo bude mít zájem, může se přidat. Kráter Ngorongoro je skutečně nezapomenutelné místo plné rozmanitých forem života a pohltí nejednoho snílka i dobrodruha natolik, že se bude neustále vracet do míst, která patří mezi poslední ráje na Zemi.

Související články o Africe:

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Gazela Grantova (Gazella granti) | Grant's gazelle, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2015, Ngorongoro Conservation Area(Tanzania)

Kráter Ngorongoro | Ngorongoro Conservation Area, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 24mm f/1.4L II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500s, ISO: 400, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD 77mm CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Zebra Burchellova (Equus burchelli) | Burchell's zebra, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/640s, ISO: 400, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

drop kori (Ardeotis kori) | Kori Bustard , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Buvol africký (Syncerus caffer)  | African buffalo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/800s, ISO: 200, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Kráter Ngorongoro | Ngorongoro Conservation Area, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 24mm f/1.4L II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500s, ISO: 200, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD 77mm CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Lev pustinný (Panthera leo) | African Lion, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Pštros dvouprstý (Struthio camelus) | Ostrich, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 800, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Buvol africký (Syncerus caffer)  | African buffalo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 200, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Kráter Ngorongoro | Ngorongoro Conservation Area, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 24mm f/1.4L II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1250s, ISO: 100, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD 77mm CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Nosorožec dvourohý (Diceros bicornis) | Black rhinoceros, Hook-lipped rhinoceros, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Kráter Ngorongoro | Ngorongoro Conservation Area, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 24mm f/1.4L II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500s, ISO: 400, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD 77mm CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Šakal čabrakový (Canis mesomelas) | Black-backed Jackal, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L II IS USM + 2.0 Extender, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/160s, ISO: 800, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Kráter Ngorongoro | Ngorongoro Conservation Area, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 24mm f/1.4L II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 100, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD 77mm CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Zebra Burchellova (Equus burchelli) | Burchell's zebra, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/640s, ISO: 400, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Buvol africký (Syncerus caffer)  | African buffalo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta)  | Spotted Hyena, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Slon africký (Loxodonta africana) | The African bush elephant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/800s, ISO: 100, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Jeřáb královský (Balearica regulorum) | The Grey Crowned Crane, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L II IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Buvol africký (Syncerus caffer)  | African buffalo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/640s, ISO: 400, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Pakůň žíhaný (Connochaetes taurinus) | Blue wildebeest, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Kráter Ngorongoro | Ngorongoro Conservation Area, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 24mm f/1.4L II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500s, ISO: 200, Blesk: ne, Filtr: HOYA HD 77mm CPL, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Slon africký (Loxodonta africana) | The African bush elephant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 100, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Plameňák malý (Phoeniconaias minor) | Lesser Flamingo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Slon africký (Loxodonta africana) | The African bush elephant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/800s, ISO: 100, Blesk: ne, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: květen 2015, Ngorongoro Conservation Area (Tanzania)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  23.8.2015

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

26.08.2015 (08:01)

Nádherné fotografie, hlavně ty s tím barevným kobercem. Ngorongoro patří mezi jedinečná místa, byla jsem tam v srpnu a bylo bohužel vyprahlo. :-)

24.08.2015 (17:48)

moc povedlo Michale zase klika co?

24.08.2015 (08:24)

Ahoj Michale, krásný článek, hezky jsem si početl ;-) opravdu netradiční pojetí footgrafií, hlavně slon v řepce olejce :-D

23.08.2015 (20:05)

Afrika nikdy neomrzi a ve Vasem podani je radost se divat. L

23.08.2015 (20:04)

Lahůdka Michale parádní fotky. Musím pochválit článek, hezky napsané. Zdravím Pana fotografa :-)

23.08.2015 (17:11)

Michale tohle je krása, povedé fotografie. Prosím bližší informaci o plánované cestě, poslal jsem email. Děkuji Vláďa



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *