Nejčtenější články

Na skok k Rakouským jezerům Víkendové fotografování začalo poněkud netradičně a skončilo velkým překvapením, ve které jsme ani nedoufali. S kamarádem Jirkou jsem naplánoval na víkend fotografování u rakouského jezera Neusiedler, ale nakonec to dopadlo úplně jinak.



icon komentářů 431   icon zobrazení 412233 celý článek

Vlha pestrá, náš létající klenotHodně jsem přemýšlel, jestli vůbec o tak velkém fotografickém tabu, jako je Vlha pestrá (Merops apiaster), si můžu vůbec dovolit psát. Loňská situace okolo fotografování našeho létajícího klenotu, ve mně zanechala hodně hořkých pocitů, ale nakonec jsem pár věcí překousl a rozhodl, proč tedy ne?



icon komentářů 5588   icon zobrazení 372352 celý článek

Otázky a odpovědi Vážení návštěvníci stránek PhotoNature.cz, ke konci týdne jste mi dokázali dokonale zaplnit emailovou schránku velkým množstvím dotazů. Jak jsem již předem avizoval, na některé z nich se pokusím odpovídat v pravidelké rubrice Otázky a odpovědi.



icon komentářů 11   icon zobrazení 193343 celý článek

Zpracování fotografií, aneb jak se zbavit šumuPohodlně se posaďte přátelé, tohle bude opravdu dlouhé. Co se veřejně slíbí, to se má také splnit, takže nade mnou už velmi dlouhou dobu visí pověstný Damoklův meč, v podobě slíbeného článku o úpravě fotografií. Dlouhou dobu jsem si připravoval řadu článků, kde bych rád Vám všem srozumitelně popsal, jak co nejlépe zpracovávat Vaše fotografie. Článků mám připravenou velkou spoustu a tak se rozhodně máte na co těšit.



icon komentářů 33   icon zobrazení 168682 celý článek

Prach, aneb jak na čištění senzoru v praxiOd počátku fotografování jsem se setkával, tak jako každý jiný, se základním problémem, kterému se žádný fotograf nikdy pravděpodobně nevyhne, a tím je prach a nečistoty, které uvíznou na čipu digitální zrcadlovky. Vždy mě, při představě někde v Africe vyměnit objektiv, vstávaly vlasy hrůzou. Co se stane, když vyměním právě v tomto prostředí objektiv, fotit s tímhle anebo vyměnit, jak to celé dopadne a podobné nesmysly.



icon komentářů 30   icon zobrazení 154959 celý článek

Nákup fototechniky v zahraničí, konečně výhodně Poslední dobou jsme s kamarády řešili několik velkých nákupů v zahraničí, a tak se podělím o čerstvou zkušenost několika lidí, včetně mě. Konečně je po dlouhé době nákup fototechniky opravdu výhodný, ale má jistá specifika, která určitě nebudou vyhovovat každému. Nicméně i přes určitá rizika je důležitá jedna jediná věc a tím je konečná cena, která je opravdu velmi zajímavá.  



icon komentářů 14   icon zobrazení 142739 celý článek

Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM v praxi Novinkou, z bohaté řady dlouhých teleobjektivů, se rozhodně stala zpráva, že společnost Canon uvede na trh nejdelší ohnisko na trhu, a to v podobě objektivu Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM. Zprávu jsem zaregistroval někdy v průběhu loňského roku v květnu.



icon komentářů 37   icon zobrazení 125578 celý článek

Canon EOS 1D Mark IV vs. Canon EOS 5D Mark IIMoc dobře vím, že už netrpělivě čekáte na dlouho avizované testy fototechniky Canon. Dnes dopoledne mi zbylo trochu času, a tak jsem se vydal ven nacvakat nějaké další testovací obrázky, abych pro Vás mohl porovnat nový fotoaparát Canon EOS 1D Mark IV a fotoaparát Canon EOS 5D Mark II.



icon komentářů 76   icon zobrazení 115074 celý článek

EOS 7D vs. EOS 5D Mark II, ISO a šumDěkuji všem za velkou spoustu emailů, které jste mi zaslali po zveřejnění první části recenze nového fotoaparátu Canon EOS 7D. Ve druhá části recenze bych se rád věnoval podrobněji fenoménu ISO a vzniku digitálního šumu, a vše, co s jeho úspěšným zvládnutím souvisí.



icon komentářů 41   icon zobrazení 109785 celý článek

Tropičtí motýli, něžná a pomíjivá Fatamorgana Něžná létající krása, další akce, na kterou jsem se do skleníku Fatamorgana velmi těšil, byla výstava tropických motýlů. Motýli ve mně evokují, nežnou krásu tropů, vůni dálek a tak trochu mě přibližují k další vysněné cestě, někam daleko za divokou přírodou. Návštěva skleníku Fata Morgana se tak stala dnešní sváteční den doslova nutností a pohlazením na duši.



icon komentářů 65   icon zobrazení 75613 celý článek

Kudlanka nábožná, dokonalý hmyzí predátorNa fotografování kudlanky nábožné jsem se velmi těšil a právě tento víkend sliboval ideální podmínky pro jejich fotografování, teplo a bezvětří. Kamarád Martin nás vybavil velkým množstvím informací, a tak nic nebránilo vyrazit. Kudlanka nábožná čeká!



icon komentářů 74   icon zobrazení 72580 celý článek

Gorila horská, v zeleném pekle AfrikyGorila horská je silně ohrožený druh a dle posledních dostupných informací jich ve volné přírodě, na rozhraní států Uganda, Rwanda a Demokratické republiky Kongo žije už jen asi 720 jedinců. Polovina jich žije na území státu Uganda v národním parku Bwindi Impenetrable a druhá polovina na území pohoří Virunga, kde se o tento park dělí státy Rwanda, Uganda a Demokratická republika Kongo.



icon komentářů 22   icon zobrazení 70374 celý článek

Canon EOS 7D Mark II, recenze a zkušenosti Tak, a je to tady. Před koncem roku jsem slíbil, že se podělím o zkušenosti s novou zrcadlovkou Canon EOS 7D Mark II, která koncem roku začala být konečně dostupná i u nás. Dneska jsem měl trochu času a tak jsem novinku podrobil zátěžovému testu a vyzkoušel, co všechno dovede. O něco málo se s vámi podělím v následujících řádcích a odpovím snad i na spoustu dotazů, kterými jste mě koncem roku zasypali.



icon komentářů 18   icon zobrazení 69932 celý článek