03.03.2019

Cestování



Medvěd lední na Špicberkách, barevná Arktida Špicberky, sen, který se stal skutečností. Sny se mají plnit nejen o Vánocích, proto jsem se rozhodl vyrazit daleko na sever, do oblasti plovoucího ledu a království medvěda ledního. Naskytla se nám jedinečná možnost cestovat se znalcem místního prostředí a ostříleným cestovatelem Sveinem, který tady tráví několik měsíců v roce.


iconzobrazení 10478 celý článek

Botswana, zelená Afrika plná zvířat Téměř po deseti letech jsem se vrátil na místo, které mně tehdy naprosto učarovalo. Pravdou je, že jsem už projel kus světa, ale delta řeky Okavango je místo, které svojí krásou přímo oplývá a vybízí fotografa divoké přírody k návratu. Tradičně jsem zvolil období na konci dešťů, abychom si užili zelenou Afriku.


iconzobrazení 14743 celý článek

Pantanal, fotografické orgie v Brazílii Pantanal je tak neobyčejné místo, že to člověka podněcuje k návratu. Snad vyjma Afriky, mě žádné takové místo na světě neokouzlilo. Tento rok byl navíc výjimečný tím, že jsme měli celý ranč jen pro sebe a věřte, že byla velká legrace. V příjemné společnosti jde všechno lépe.


icon komentářů 4 iconzobrazení 18775 celý článek

Uganda, zelená perla Afriky Dlouhou dobu jsem plánoval návrat do zelené perly Afriky, země krásných parků, divokých zvířat a různorodých biotopů, Ugandy. Malá země ve středu Afriky, která si prošla bouřlivými dějinami a v neposlední řadě občanskou válkou, chudobou a znovuzrozením. Země krásných zvířat a milých lidí.


icon komentářů 2 iconzobrazení 25400 celý článek

Páření lvů, aneb život v africké savaně Páření lvů, každoročně se opakující několikadenní rituál, přitahuje pozornost milovníků zvířat, jako magnet. Majestátní lev, plně se oddávající milostným hrátkám, odehrávající se přímo před zraky dychtivých fotografů přírody. Poslední dva roky jsem měl možnost tohle přírodní divadlo pozorovat opět na vlastní oči.  


icon komentářů 4 iconzobrazení 22024 celý článek

Barevná Afrika v období dešťů, zpátky doma Už je to téměř dva týdny, co jsem doma a pořád myslím na to, jak krásně letošní rok v Tanzanii bylo. Zažili jsme toho hodně, byla velká legrace a viděli jsme řadu zajímavých zvířat. Povedlo se pár zajímavých fotografií, viděli jsme nová místa a zažili i spousty pořádných lijáků. Tak hezky popořadě něco málo z naší letošní cesty do zelené Afriky.


icon komentářů 17 iconzobrazení 18773 celý článek

Pantanal, návrat do horké divočiny Týden po návratu zpátky do civilizace mám konečně čas, v klidu si všechno srovnat v hlavně a trochu vstřebat letošní, pekelně horkou, cestu do brazilského Pantanalu. Jaký tedy byl letošní Pantanal? Jedním slovem pekelně horký a krásný zároveň. Všechno co bylo v tak krátké době možné, to nám Pantanal nabídl, jen ten jaguár nám opět unikl, ale bohužel koncem našeho pobytu jsme se dozvěděli, proč.


icon komentářů 4 iconzobrazení 31365 celý článek

Jaro v kráteru Ngorongoro, rozkvetlá Afrika Kráter Ngorongoro jsem navštívil v několika různých obdobích, ale nikdy jsem ho ještě neviděl zahalen do barevných koberců rozkvetlých květin. Expedici do kráteru Ngorongoro jsem naplánoval tak, abych si mohl vychutnat končící období dešťů a spatřit kráter v pestrých barvách. Silné bouřkové mraky valící se přes okraj kaldery umocňovaly ten nezapomenutelný zážitek.  


icon komentářů 6 iconzobrazení 22567 celý článek

Sulawesi, ostrov endemických zvířat Po strastiplné, 32 hodinové, cestě domů, jsem konečně zpátky v civilizaci, pohodlí a čistotě. Jsem bohatší o spousty zážitků a o nové přátele. Cesta se nám nadmíru vydařila a jsem rád, že jsme všichni doma zdraví a živý. Zdraví snad ano, ale místní drobná fauna se na nás trochu podepsala. Cesta to byla opravdu dlouhá, fyzicky náročná, ale rozhodně stála za všechny ty strasti spojené s cestováním. Viděli jsme zvláštní endemická, kriticky ohrožená, zvířata a poznali jsme zajímavý kus země.


icon komentářů 18 iconzobrazení 24009 celý článek