25.06.2016

Pásovec šestipásý, zdatný pantanalský plavec

Tohle ikonické zvíře nás při naší poslední cestě pořádně potrápilo. V období velkých veder je možné velmi snadno zjistit, jaký je pásovec vynikající a rychlý plavec, o čemž jsme se velmi rychle všichni přesvědčili. Je libo plavajícího pásovce, není problém, stačí jen čekat a dívat se.

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

První setkání, aneb jak to začalo
První dny v Pantanalu jsem se tak říkajíc rozkoukával, pořád jsem si nemohl zvyknout, že se kolem mě neustále něco děje. Skákal jsem z naší stařičké terénní Toyoty pokaždé, když se něco kolem mě jen šustlo a plazil se po zemi za každým pohybujícím se stínem. Fernando, naše druhé oči a uši, jak jinak to lépe vystihnout, byl místní kovboj, který se už několik let věnoval provádění turistů, vědců a všech náhodných návštěvníků Pantanalu. Po deseti letech, která tu strávil jako průvodce a kovboj v jedné osobě, z něho udělaly vynikajícího znalce místní fauny a flóry. Někdy jsem nechápal, jak na takovou vzdálenost a ještě z pohybujícího se auta, mohl vidět to, co bych já nespatřil nikdy, ani kdyby mě to přeběhlo přes cestu. Za těch několik málo dní, se naučí člověk velmi dobře orientovat v terénu. Naučí se vnímat maličkosti a může tak bez větších problémů rozeznávat všechny možné vjemy, které mu za čas pomohou velice přesně určit to, co se právě v danou chvíli odehrává někde ve skrytu vegetace před ním. Bohužel všechno tohle by mi nepomohlo, kdyby se na nás neusmálo trochu toho štěstí, které se na nás zrovna druhý den po našem příjezdu usmálo. Najít tapíra, nebo mravenečníka je velmi složité, ale objevit nenápadného a skrytého pásovce šestipásého, to už chce opravdu pořádný kus toho štěstí. Naše Toyota uhání směrem k rozlehlé pláni, kde se snažíme objevit mravenečníka, tapíra, nebo to, co zrovna přijde, nám to bylo vlastně jedno, těšili jsme se na všechno. Fernando prudce brzdí a já jen nechápavě přezírám okolí, Claudia se šibalsky usmívá a jen tak ležérně povídá, pojď, ale velmi potichu. Nechápu, ohromná pláň, která je poseta tisíci hromádkami kravských výkalů nenabízí zhola nic, co by mělo upoutat naši pozornost. Najednou se všichni prudce zastaví a jen nevěřícně koukají na jednu malou hromádku kravských výkalů, které se začíná pomalu a vystrašeně pohybovat. Říkám si, je to tím teplem, nebo už začínám z toho hledání tapíra a mravenečníka blbnout?. Zalehám tak rychle, jak to jen jde, a v mžiku se přestávám vyhýbat kravským výkalům, které musím chtě nechtě ignorovat. Tiše se pokouším plazit, bohužel kravince jsou snad všude a přesto, že se snažím nevnímat ten zápach, začínají se mi zápachem kroutit chlupy v nose. Pásovec šestipásý je opravdu plaché zvíře, většinou se nevzdálí od bezpečí svojí nory příliš daleko, a když už, tak většinou až se soumrakem. Pozoruji dva dospělé pásovce, a nemůžu tomu pořád uvěřit. Přeci jen trocha toho štěstí se na nás usmála, přikrčen na zemi, jak to jen jde a v příšerném zápachu, čekám na ten jedinečný okamžik, který už nikdy jindy nemusím zažít. V trávě není skoro ani vidět, natož když jeho tvar a barva připomíná kravské lejno. Po chvíli moje závěrka přestává stíhat nápor mačkání spouště. První náhodné setkání máme za sebou a můžeme pomalu pokračovat dále.

Lovy v jihoamerické pampě, všude jen díry
Pásovci dokáží celé obrovské plochy půdy rozvrtat jako při kobercovém náletu stíhacího letadla. Neustále jsme se vyhýbali s naší stařičkou Toyotou norám, které jsou v jihoamerické pampě snad všude. Pásovci jsou schopni v místech, kde je půda dostatečně měkká, vyhrabat stovky děr a tunelů. Spatřit tak pásovce je téměř nemožné, pokud na něj nenarazíte náhodou. Někdy stačilo nechat naše auto odstavené u cesty a jít se malý kousek projít směrem k minovému poli, kde pásovci hrabou své nory. Většinou jsme pásovce překvapili a zjistili, jak je pekelně rychlí a jak rychle dokáže zmizet v nejbližší noře. Byli jsme svědky urputného útěku a zároveň jsme mohli pozorovat, jak rychle je schopen pásovec se celí zahrabat, když není opodál nějaká nora, nebo tunel. Pásovci mají tělo pokryté silnou zrohovatělou kůži, takže vypadají, jako kdyby měli na zádech krunýř. Mají velmi silné drápy a nohy s jejich pomocí se dokáží velmi snadno zahrabat. Každý den se vydáváme s blížícím se odpolednem znovu a znovu do terénu s nadějí, že budeme svědky blízkého setkání s dalším zajímavým druhem. Naše stařičká Toyota polyká další a další kilometry tropického Pantanalu a já stále doufám, brzy to snad přijde. Světlo začíná barvit všechno do oranžových tónů a všichni v napětí sledujeme Fernanda, jestli náhodou nespatří dalšího pásovce. Fernando se usmívá pod svými fousy a neomylně míří do oblasti zvané „Tres“, která je známá častým výskytem pásovců. Je ohromné horko a je velká šance, že uvidíme pásovce ve vodě.

Pásovec, zdatný plavec na velké vzdálenosti
Vstáváme, bohužel příliš brzy na můj vkus, ale den je tady velice krátký, a tak ho musíme bezezbytku využít. V pět ráno začíná snídaně a krátce před šestou už musíme být v terénu připraveni na ranní fotografování při východu slunce, kdy vznikají nejkrásnější fotografie a vzpomínky. Džíp pomalu opouští zbytky pralesa a před námi se otevírá krásná krajina zeleného Pantanalu, když v tom náš zkušený řidič prudce brzdí a křičí, támhle před námi je pásovec. Rychle a velmi tiše opouštíme pohodlí našeho terénního automobilu a vydáváme se směrem k lesu, kde Fernando spatřil pásovce. Zažil jsem to nesčetněkrát, zkušený stopař a znalec místních poměrů vidí v dálce nepatrný pohyb a naprosto přesně určí, o jaké zvíře se jedná. Nám zůstane takový dar na dlouho skryt, jediná šance jak ho získat je, odstěhovat se na několik let do divoké jihoamerické pampy. Pásovec se pomalu přemisťuje k velké laguně a já čekám, co se bude dít. Pásovec si to bez skrupulí šine k vodě a pomalu plave kamsi. Zbytek laguny je obrovský, takže za chvíli není pásovec vidět. Claudii napadne, což takhle rychle lagunu objet a počkat, až se bude pásovec nořit z vody. Geniálně jednoduché, ihned naskočíme do auta a rychle objíždíme celou lagunu a uleháme na břeh s tím, že se pásovec pomalu blíží směrem k nám. Neskutečné večerní světlo dokresluje celou atmosféru a mě jen mrzí, že jsem celý batoh nechal na druhé straně a mám u sebe pouze jediný objektiv, který mi neumožnuje zaznamenat celou tu nádheru kolem. Nevadí, štěstí přeje připraveným a všichni máme radost, že v tak krásném světle můžeme fotografovat další nevšední výjev ze života místní fauny.

Pásovec patří mezi zdejší vzácná a zajímavá zvířata. Celkem tady žijí 3 druhy, tento, další velmi plachý, který vypadá jako naháč a je velmi rychlý, které jsem pozoroval před třemi lety a ten poslední, pásovec obrovský, který svou velikostí připomíná psa a na kterého se příští rok určitě zaměřím. Bohužel pásovec obrovský je tak vzácné zvíře, že ho i místní spatří pouze několikrát do roka, tak pevně doufám, že budu mít štěstí.

Pokud byste měli zájem o podobné zážitky a fotografie, můžete se příští rok vydat s námi do divokého a nespoutaného Pantanalu.

Připravovaná fotografické expedice v roce 2017

Související články:

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/6400 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1250s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadillo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Filtr: Canon PL-C 52WII 52mm drop-In Circular Polarizing Filter, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2015, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  25.6.2016

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

25.06.2016 (23:54)

Miso suprovy fotky a to krasny svetlo ;-)



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *