18.07.2010

Barevný Pantanal, fotografování krajiny

Růžová, zelená, modrá i žlutá, skoro si ani nepamatuji všechny odstíny barev, které jsem letos v tropickém Pantanalu spatřil a pokoušel se zachytit na nějakém nevšedním snímku. Fotografovat krajinné motivy není vůbec snadné, natož v tropech, kde je světla a příležitostí jen velmi málo. Rozhodl jsem se, že napíši pár řádků o tom, jak zajímavé to nakonec bylo.

krajina_Pantanal_01 Východ slunce v Pantanalu | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: 29. května 2010 06:18:39, Jižní Pantanal (Brazílie) krajina_Pantanal_09 Západ slunce v Pantanalu | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 24 f/1.4 L USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: 31. května 2010 18:29:40, Jižní Pantanal (Brazílie)

Dílo okamžiku, dílo náhody
Fotografovat krajinu v tropech není vůbec lehké
, to ví určitě každý. Snad ještě horší případ nastává právě tady, v tropickém Pantanalu. Zelenomodrá placka, která nikde nekončí. Hledání vhodného motivu není vůbec snadné a tak jsem většinu času spoléhal pouze na náhodu. Lákadel je v tropickém Pantanalu bohužel velmi mnoho, většinu času se soustředím pouze na zvířata a na zachycení krásných světelných úkazů zbývá poměrně málo času. Každý den se rozhoduji, jestli si do batohu přibalit širokoúhlý objektiv. Nakonec jsem myšlenku na fotografování krajiny vzdal a svůj širokoúhlý objektiv zanechal doma. Jak velkou chybu jsem udělal, to jsem zjistil bohužel až na místě. Naštěstí se můj kamarád Pavel Záhorec rozhodl, že přeci jen pobere do batohu pár drahocenných kousků nové techniky, kterou mi velmi rád kdykoliv půjčil.

krajina_Pantanal_06 Východ slunce v Pantanalu | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: 30. května 2010 06:48:30, Jižní Pantanal (Brazílie)

Málo času při hledání světla, příležitost nečeká
Hledání světla a vhodného motivu zabere poměrně hodně času
, jenže takový luxus tady bohužel nemáte. Světlo se objeví zcela nečekaně a stejně tak rychle jak se objevilo, zase zmizí. Štěstí přeje připraveným, tak tohle tady platí skutečně desetinásobně. Cestou zpátky k našemu táboru přemýšlím, co bych tady mohl ještě zajímavého vyfotografovat. Zanedlouho míjíme zajímavě kroucený mrtvý strom a je rozhodnuto, ráno se vracíme právě sem a potom, děj se vůle boží. Štěstí, které nás provázelo při letošní návštěvě tropů, nás toho rána rozhodně neopustilo. Krajina chladná tak, že zima zalézá až do morku kostí a jeden se nestačí divit, je tohle vůbec možné, vždyť jsme přeci v tropech. Mlha se povaluje všude, kam jen oko dohlédne, a já vzpomínám na své podzimní výlety do Českého Švýcarska. Slunce začíná pomalu olizovat špičky stromů a já křičím na řidiče jako šílený, honem honem, ať už jsme na místě. Pár minut a bude po všem, tak jako každé ráno. Ve spěchu se dostáváme k mrtvému stromu a nevnímaje šílené útoky krvelačných komárů, začínám přemýšlet o výsledné kompozici. Slunce se dere na svět a skrze stromy dává tušit, jaký to bude zase horký den. Velký pomocník to slunce, v duchu si přeji, aby mlhu přitlačil co nejvíce k zemi a dal tak vyniknout mlhavému a chladnému ránu. Za několik okamžiků se moje přání vyplní. Všichni fotografují s takovou intenzitou, jako kdyby to bylo naposledy, opravdu úžasné ráno. Když se slunce vyhoupne na obzor a mlha končí, spatřuji nedaleko se pasoucí nandu pampové. Rychle vyměňuji objektivy a řítím se hlubokým pískem směrem do přímého protisvětla tak, aby vynikla silueta zvířete. Plodné ráno je za námi a já usedám na korbu stařičké Toyoty a v duchu se spokojeně usmívám, protože takové ráno se rozhodně nebude znovu opakovat a bohužel mám zase pravdu.

krajina_Pantanal_03 Východ slunce v Pantanalu | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: 28. května 2010 06:44:19, Jižní Pantanal (Brazílie) krajina_Pantanal_05 Východ slunce v Pantanalu | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: 29. května 2010 06:18:39, Jižní Pantanal (Brazílie)

Fotografování laguny, přirozený šedý filtr v akci
Známe to určitě všichni, v jednom okamžiku se ocitnete na úžasném a nezapomenutelném místě a nevíte co dělat dříve, fotografovat zvířata, krajinu, nebo dění v ranní rose okolo vás. Popíši svoji nelehkou situaci, kterou jsem letos zažíval snad mnohokrát, a pokaždé mi připravila rozhodně nejednu horkou chvilku. Naše stařičká nákladní Toyota se pomalu přibližuje k jednomu z nejkrásnějších míst Pantanalu, obrovské laguně zvané Amerika. Pokud to jen lze, tak se každé ráno snažíme začínat právě tady, protože většina vodních ptáků zalétá právě sem. Navíc je tady možné sledovat úžasný východ slunce, které celou svou silou rozsvítí lagunu do všech možných odstínů zelené, modré a růžové. No a v tom je právě ten problém, fotografovat lovící volavky, ibise, kolpíky, pisily, nebo se soustředit na úžasně zbarvenou lagunu ranním sluníčkem. Takové dilema tady řešíme téměř každý den a poprat se s tím musí každý z nás. Jednoduchý recept jsem nalezl až postupem času, prostě nechám nějaký objektiv doma a je to. No jo, to by ale nebyl Pantanal, aby nás nepřekvapil něčím zajímavým a já u sebe neměl jako na potvoru ten vhodný objektiv.

krajina_Pantanal_07 Západ slunce v Pantanalu | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 55mm, Vytvořeno: 31. května 2010 18:09:51, Jižní Pantanal (Brazílie)

Nakonec jsem usoudil, že musím všechno tahat sebou, ať se děje co se děje. Co kdyby přeci jen, však to znáte dobře, zajímavý výjev ze života zvířat před vámi a objektiv leží někde doma ve skříni. V jednu chvíli zjišťuji, že se dá zdejší krajina fotografovat za pomoci makro objektivu a ohnisko 100mm mi plně vyhovuje. Neváhám a nasazuji trochu netradičně makro objektiv a pouštím se do fotografování ranní laguny. Pochopitelně, že všechny filtry jsem nechal doma a tak využívám zdejší jedinečnou atmosféru, těžké a nízko položené šedé dešťové mraky, které tvoří přirozený přechodový filtr. V laguně se dá opravdu vyřádit a letos bylo možností více než dost. Koncem jara a začátkem léta je v Pantanalu mnohem více vody, některá místa jsem prakticky nepoznával, jak byla zatopena vodou, než v suchém období podzimu. Růžový poklad se ukrýval nedaleko našeho ranče, a kdo jednou spatřil tento malý zázrak, tak mi dá rozhodně za pravdu, že je to něco neopakovatelného.

krajina_Pantanal_08 Západ slunce v Pantanalu | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: 27. května 2010 06:56:09, Jižní Pantanal (Brazílie)

Trumpet tree, růžový poklad v nekonečné zeleni tropů. Obrovské štěstí nás potkalo hned na začátku, aniž bychom si to vůbec uvědomovali. V hustém porostu různých odstínů zeleně, se doslova magicky vyjímal růžový květ stromů trumpet tree. Tyto stromy kvetou velice krátce, ale kdo jednou spatřil jejich růžovou krásu v kontrastu s temným odstínem zelené barvy, ten zůstane ještě dlouho omámen. Nádherný ranní pohled na velké jezero, kde v pozadí jako magické kameny vystupují růžové stromy, vycházející slunce začíná olizovat špičky všech stromů a tmavě zbarvené husté dešťové mraky vytvářejí přirozený přechodový filtr, tohle všechno je opravdu neopakovatelný zážitek, který zůstane na dlouhou dobu vryt hluboko do paměti všech milovníků tropické přírody. Začínám si naplno uvědomovat, že jsem konečně tady, na jednom z nejkrásnějších míst naší planety.

krajina_Pantanal_02 Východ slunce v Pantanalu | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: 29. května 2010 06:18:39, Jižní Pantanal (Brazílie)

I takové zážitky si může každý návštěvník tropů odnést ve svém srdci, nejen fotografování zvířat, ale nakonec i fotografování krajinných motivů se může stát každodenní skutečností tady, v zeleném srdci tropického Pantanalu.

krajina_Pantanal_04 Západ slunce v Pantanalu | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/20 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100mm, Vytvořeno: 3. června 2010 18:38:20, Jižní Pantanal (Brazílie)

Související články o Pantanalu:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 18.06.2010

Kategorie: Krajina | 18.07.2010
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

28.05.2024 (09:45)

https://melbetng.com/

26.04.2024 (10:08)

https://1x-bet-india.com

24.04.2024 (17:58)

I consider, that you are mistaken. Write to me in PM.

23.07.2010 (22:25)

patka: Pokud si to chceš vychutnat, tak musíš jet příští rok s námi a poznáš to na vlastní kůži. :-)

23.07.2010 (22:24)

Jana Smutná: Krajina v Pantanalu je vskutku úžasná a naprosto očarovala moje srdce.

23.07.2010 (22:23)

Daniela Janová: Děkuji moc za milá slova, krajina v Pantanalu je opravdu úžasná ;-)

23.07.2010 (22:23)

Petr Vaculík: Kreslí opravdu dábelsky, je to skvělé sklíčko!

23.07.2010 (22:22)

x-men: Jsem, ale co nadělám :nuts:

23.07.2010 (22:22)

Vítek: Ahoj Vítku, to je jasné, že tě dráždím, určitě se máš na co těšít :-P

22.07.2010 (21:53)

tak sem doma kamarade a koukam ze jsi se zase cinil. barvy ja rad a konecne si muzu vychutnat jak to tam skutecne vypada! mej se

21.07.2010 (10:44)

Nádhera Michale, moc krásné zobrazení tamní krajiny, tiše závidím.

19.07.2010 (23:22)

Moc krásné a inspirativní Michale, gratuluji.

19.07.2010 (18:41)

Ta 24 kreslí luxusně!! jinak se mi velmi líbí 5, 6 a 7 :-) Žhavil Béďa žhavil drát :-D

18.07.2010 (22:54)

barvicky libi chlape a celkem to na me pusobi skvele. Sedim si u pc a snim o cestovani, ach jo ty ses ale ku...

18.07.2010 (22:36)

Už zase dráždíš co? Opravdu se nemůžu dočkat, až to všechno uvidím na vlastní oči Michale, je to opravdu pohádka. Ahoj Vítek



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *