15.03.2015

Pantanal, Jihoamerická pampa plná života

Poslední naše společná expedice do Pantanalu byla zaměřena více na ptačí svět, zejména papoušky, ale na rozlehlých jihoamerických pampách se to hemží životem, takže o setkání se savci nebyla opravdu nouze. Všichni jsme se těšili, až se setkáme s mravenečníkem, pásovce, tapírem a možná i pumou a jaguárem. Nakonec se některé sny naplnily až po okraj, a některé touhy zůstávají stále ještě nevyslyšeny.

Jelenec pampový (Ozotoceros bezoarticus) | Pampas Deer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pes Maikong (Cerdocyon thous) | Crab-eating Fox, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kapybara mokřadní (Hydrochoerus hydrochaeris) | Capybara, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Jihoamerická pampa, dobrodružství čeká
Vstáváme, bohužel příliš brzy na můj vkus, ale den je tady velice krátký, a tak ho musíme bezezbytku využít. V pět ráno začíná snídaně a krátce před šestou už musíme být v terénu připraveni na ranní fotografování při východu slunce, kdy vznikají nejkrásnější fotografie a vzpomínky. Krajina se tady ráno mění přímo před očima, a pokud je chladno, můžeme si naplno vychutnat mlhu a hořící narůžovělé mraky v otevřené krajině. Počasí se v tropickém Pantanalu mění opravdu velmi často a někdy opravdu hodně rychle. Vybaveni teplým oblečením z domova, jsme se celé ráno na stařičké Toyotě pohupovali zabalení od hlavy až k patě. Ještě chvílemi zalepený zrak mě nutí, jen tak letmo poohlédnout po ranním teploměru a hned mi začne běhat mráz po zádech. Venkovní teplota se výrazně změnila, ochladilo se z 35 na ranních 12 stupňů, což byl pro nás všechny opravdu pořádný šok. Běžného turistu by to mohlo trochu rozhodit, nikoliv však nás, ostřílené a zkušené cestovatele. Kdo se zajímá trochu o tropy tak jistě dobře ví, že se změnou teplot přichází i dramatická změna v chování zvířat. Savci jsou nuceni se více pohybovat, což dává slibnou naději nám, nadšeným fotografům. Ranní projížďka v otevřeném džípu není žádný med, a co teprve potom plazení až po hlavu v mokré a studené trávě, za nějakým tím zvířátkem. Jakmile se objeví první zvíře v hledáčku, okamžitě každý zapomíná na nepohodlí a zimu. Úžasné ráno začíná a sním neuvěřitelná hra světel a barev, jihoamerická pampa se pomalu probouzí.

Pes Maikong, krabožravá liška během ranního světla
Prakticky každý se se zastavujeme na krátko před východem slunce u prvního zvířete, které se nám podaří najít. Každý si představuje něco jiného a přání jsou hodně odlišná. Někdo se vydá za papoušky ara, kteří každý den při východu slunce trpělivě sedí na blízkých stromech a vesele pózují. Tím, že jsme rozděleni do několika vozů, máme velkou šanci pozorovat každý den něco jiného, každý si přijde opravdu na své. S železnou pravidelností každé ráno fotografujeme ranní mlhy a v nich se pasoucí nandu pampové a většinou se někde kolem mihne nenápadná krabožravá liška, neboli pes maikong. Každé ráno pravidelně šmíruje kolem našeho ubytování, a když si někdo opravdu přivstane a za tmy jde pomalu k řece, má téměř 100% šanci, že si lišku vyfotografuje. Někdy se nám stávalo, že při čekání na tapíra narazíme na prohnanou lišku, která si ráda hraje. Když jsou velká vedra, jsou savci aktivní velmi brzy ráno a potom za soumraku, pes maikong jako jediný savec vydrží téměř všechno a vedro mu nevadí. Naše setkání bývají krátká, ale za to intenzivní. Někdy maikonga vyplašíme záhy, někdy se dostane tak blízko, že se nevejde do hledáčku fotoaparátu. Ráno bývá většinou méně ostražitý a dá se k němu velmi snadno přiblížit. Jihomarická pampa je někdy opravdu nevyzpytatelná, ale za každé okolnosti krásná.

Jihoamerická pampa, hledáme tapíra
Džíp pomalu opouští zbytky pralesa a před námi se otevírá krásná krajina zeleného Pantanalu, když v tom náš zkušený řidič prudce brzdí a křičí, tapír před námi. Nebudu ani popisovat, co se mi právě odehrává v hlavě, ale tenhle unikátní okamžik si dokonale vychutnávám. Rychle a velmi tiše opouštíme pohodlí našeho terénního automobilu a vydáváme se směrem k lesu, kde Fernando spatřil tapíra. Zažil jsem to nesčetněkrát, zkušený stopař a znalec místních poměrů vidí v dálce nepatrný pohyb a naprosto přesně určí, o jaké zvíře se jedná. Nám zůstane takový dar na dlouho skryt, jediná šance jak ho získat je, odstěhovat se na několik let do divoké jihoamerické pampy. Rychle, téměř v poklusu, se s Petrem a klukama v zádech blížíme k malé laguně, kde je v dálce vidět tapír, napětí by se dalo krájet. Poklusem jako vojenský šik v řadě za sebou, Fernando první a my za ním. Je to neuvěřitelné, ale tapír je opravdu přímo před námi, Fernando se opět nemýlil. Lituji pouze toho, že to trvalo tak krátce a tapír během okamžiku zmizel. Stihl jsem udělat sotva pár použitelných fotografií, ale nedá se nic dělat, snad to vyjde zase příště. Kluci v druhém autě mají větší štěstí, nafotili tapíra s mládětem, což je opravdu ojedinělé.  Tapír žije velmi skrytým způsobem života a pro nás je tedy takové shledání přímo zázrak. Navíc to krásné večerní světlo, které umocňuje celou atmosféru toho pravého dobrodružství, na to se nedá zapomenout. Jen s nostalgií vzpomínám, jak jsem uviděl tapíra poprvé v životě, když odpočíval ve vedru v malá bahnité laguně.

Náhodné setkání u jezera, aneb tapír v pasti
Když to fotograf nejméně čeká, přijde to, ani neví jak. Takhle nějak jsem se asi cítil, když naše terénní Toyota prudce zastavila u velkého, v té době skoro vyschlého, jezera. Představte si skoro dokonalý kruh, který je obehnán kolem dokola hustou a vysokou vegetací, nikde ani živáčka, a uprostřed lapen hustým a tvrdnoucím bahnem tapír, takřka bezbranný a spokojeně se chladící ve studené lázni. Mohutný samec si nás prakticky nevšímá, máme čas a nemusíme nikam pospíchat. Konečně si můžu naplno vychutnat poněkud „klidnější“ fotografování a nikam nespěchat, tapír byl totiž dokonale lapen a nejevil žádné známky zběsilého úprku. Pomalu a klidně se plazíme s Lenkou a Štefanem na dostřel, žádný spěch. Vybírám vhodný úhel dopadu bočního světla, kontroluji pozadí a orgie mohou začít. Jak rychle moje nadšení začalo, tak rychle i skončilo a to zcela znenadání, sotva po pár snímcích. Ležím na břehu jezera, jsem celý promočený, špinavý a propocený a tapír, jako by se vysmíval. Najednou prudce vyráží a začíná něco větřit, na malou chvíli se objevují dokonce jeho velké zuby. Konečně po dlouhém čekání nějaký pohyb, a když se konečně rozhodne opustit svojí bahenní lázeň, jsem u vytržení. Mačkám spoušť jako smyslů zbavený, protože podobné pohyby, grimasy a hrátky s jeho čenichem, už asi nikdy neuvidím. Tak nějak to s tapírem před šesti lety začalo a dodnes to nebylo překonáno, měli jsme opravdové štěstí.

Pásovec, hbitý protivník uprostřed jihoamerické pampy
První dny v Pantanalu jsou tak říkajíc rozkoukávací, pořád jsme si nemohli zvyknout, že se kolem nás neustále něco děje. Skákali jsme z naší stařičké terénní Toyoty pokaždé, když se něco kolem jen šustlo a plazili se po zemi za každým pohybujícím se stínem. Fernando, naše druhé oči a uši, jak jinak to lépe vystihnout, je místní kovboj, který se už několik let věnuje provádění turistů, vědců a všech náhodných návštěvníků Pantanalu. Po desítkách let, které tu strávil jako průvodce a kovboj v jedné osobě, z něho udělaly vynikajícího znalce místní fauny a flóry. Někdy jsem nechápal, jak na takovou vzdálenost a ještě z pohybujícího se auta, mohl vidět to, co bych já nespatřil nikdy, ani kdyby mě to přeběhlo přes cestu. Za těch několik málo dní, se naučí člověk velmi dobře orientovat v terénu. Naučí se vnímat maličkosti a může tak bez větších problémů rozeznávat všechny možné vjemy, které mu za čas pomohou velice přesně určit to, co se právě v danou chvíli odehrává někde ve skrytu vegetace daleko před ním. Bohužel všechno tohle by mi nepomohlo, kdyby se na nás neusmálo trochu toho štěstí, které se na nás zrovna druhý den po našem příjezdu usmálo. Najít tapíra, nebo mravenečníka je velmi složité, ale objevit nenápadného a skrytého pásovce, to už chce opravdu pořádný kus toho fotografického štěstí. Naše Toyota uhání směrem k rozlehlé pláni, kde se snažíme objevit mravenečníka, tapíra, nebo to, co zrovna přijde, nám to bylo vlastně jedno, těšili jsme se na všechno. Fernando prudce brzdí a já jen nechápavě přezírám okolí, Petr už je připravený vyskočit a vyfotit zběsile se pohybujícího se pásovce. Nechápu, ohromná pláň, která je poseta tisíci hromádkami kravských výkalů nenabízí zhola nic, co by mělo upoutat naši pozornost. Najednou se všichni prudce zastaví a jen nevěřícně koukají na jednu malou hromádku kravských výkalů, které se začíná pomalu a vystrašeně pohybovat. Říkám si, je to tím teplem, nebo už začínám z toho hledání tapíra a mravenečníka blbnout?. Pozoruji opět dospělého pásovce, po dvou letech je to zase jako dejavuu. Přeci jen trocha toho štěstí se na nás usmála, přikrčen na zemi, jak to jen jde a v příšerném zápachu, čekám na ten jedinečný okamžik, který už nikdy jindy nemusím zažít. Pásovec se velmi rychle dává na úprk a nám se ho podaří překvapit u malé laguny, Všude kolem je pár centimetrů vody a všichni jsme zmáčení až hamba. Nedá se nic dělat, pokud chceme fotografii pásovce v zapadajícím slunci a ve vodě, tak na nějaké to nepohodlí nesmíme hledět. Vždy mě mile překvapí, jak jsou všichni ti noblesní pánové (lékaři, právníci, podnikatelé,…), co s námi jezdí do Pantanalu, schopni se přeměnit v nadšené fotografy, kterým nějaké to bahno a nepohodlí nevadí a v zápalu boje jsou schopni pro výslednou fotografii udělat cokoliv, kluci, byla to paráda. I takový může být nakonec nevšední den v jihoamerické pampě.

Všechno co má parohy, fotíme, když to nemá paroží, nezastavujeme
Pro kamaráda Libora, kterému výše uvedená věta zvoní ještě pořád v uších, to bude určitě nezapomenutelný zážitek. S jelenci a vůbec spárkatou zvěří se v jihoamerické pampě setkáváme velmi často, skoro bych chtěl říci prakticky všude. Přesto i v říši savců s parožím se najdou rarity a určité výjevy, na které se nezapomíná. Ono setkat se s největším jelenem v Jižní Americe, jelencem bahenním, není opravdu snadné. Naproti tomu s jelencem pampovým se tady setkáte každý den za všech možných světelných situací a dá se k nim přiblížit téměř na pár kroků. Po několika dnes jsme jich měli nafotografováno tolik, že už se nechtělo nikomu ani zastavovat, pokud nemělo dotyčné zvíře majestátní paroží. Pravidelně každý večer jsme se snažili jelence nahánět v posledním večerním světle a něco vyfotit. Většinou se to dařilo a byla u toho velká legrace. Jelenci nás nechali přijít tak blízko, že tomu zkušení lesáci nechtěli ani věřit, jak snadné je tady spárkatou zvěř fotografovat. Byli jsme svědky menších půtek, ranních bojů v mlze, vzorné péče o mladé, ale i celkem běžného obrazu, kdy se jelenci jen líně bez jediného hnutí povalují v trávě a odpočívají.

Kapybara, hlodavec, který štěká, ale nekouše
Bizarní jihoamerický hlodavec, kapybara mokřadní, který vypadá, jako velká přerostlá krysa je skutečná zvláštnost. Hlodavec, který vydává zvuky podobné štěkotu psa, když se snaží varovat před nebezpečím. S kapybarou se můžete v Pantanalu setkat opravdu všude, téměř na každém kroku. Hned u první laguny u našeho ubytování se každé ráno pase celá rodinka, takže se kluci můžou s prvními paprsky slunce opravdu vyřádit. Kapybara, nebo snad vodní prase, se nejlépe a nejbezpečněji cítí ve vodě, proto se většinu času zdržuje v blízkosti nějaké laguny, nebo tekoucí řeky. Velmi oblíbené pochoutka jaguárů a divoké pumy je velmi ostražitá a v přítomnosti mláďat to platí dvojnásobně. Někdy se ke kapybaře můžete přiblížit tak snadno, že se jí dát téměř dotknout a někdy i z velké vzdálenosti hned zaštěká a dá se na úprk. Za těch šest let co jezdím do tropického Pantanalu, jsem nepřišel na to, co jim nejvíce vadí a čeho se bojí. Během západu a východu slunce se dají fotografovat poměrně snadno, což bylo pro kluky naprosto ideální. Vlastně to bylo prví zvíře, které jsem v Brazílii fotografoval. Kapybary se drží v rodinných tlupách, takže většinou narazíte na menší, nebo naopak velmi početnou rodinku. Nám se podařilo fotografovat kojící samici, škádlící se samce a hravá mláďata. S kapybarou mokřadní se můžete setkat téměř po celém Pantanalu, a buď si tohle divné zvířátko hned zamilujete, nebo ho budete přehlížet, ale rozhodně stojí za pár chvil, které můžete strávit s tímto obrovským hlodavcem.

Jihoamerická pampa je plná vzrušujícího dobrodružství a nevšedních zážitků a stojí rozhodně za pozornost každého milovníka přírody. O ranním setkání s divokou pumou, o stopách jaguára na břehu řeky, hravých nosálech, snad zase někdy příště, máte se na co těšit.

 

Pokud máte zájem o podobné zážitky a vyjímečné snímky, máte jedinečnou šanci se zúčastnit další expedice do Pantanalu v říjnu 2015.

 

Související články z Pantanalu
 

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadilo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kapybara mokřadní (Hydrochoerus hydrochaeris) | Capybara, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/6400 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Jelenec bahenní (Blastocerus dichotomus) | March deer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadilo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kapybara mokřadní (Hydrochoerus hydrochaeris) | Capybara, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Tapír jihoamerický (Tapirus terrestris) | South American Tapir, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 250, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: Vytvořeno: 26. října 2009 15:54:27, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadilo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pes Maikong (Cerdocyon thous) | Crab-eating Fox, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pekari páskovaný (Pecari tajacu) | Collared Peccary, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 27. října 2009 17:39:46, Jižní Pantanal (Brazílie)

Nosál červený (Nasua nasua) | South American Coati, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadilo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Jelenec pampový (Ozotoceros bezoarticus) | Pampas Deer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Tapír jihoamerický (Tapirus terrestris) | South American Tapir, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 250, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: Vytvořeno: 26. října 2009 15:54:27, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pekari páskovaný (Pecari tajacu) | Collared Peccary, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 27. října 2009 16:31:37, Jižní Pantanal (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadilo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Tapír jihoamerický (Tapirus terrestris) | South American Tapir, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 250, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: Vytvořeno: 26. října 2009 15:54:27, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kapybara mokřadní (Hydrochoerus hydrochaeris) | Capybara, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Jelenec pampový (Ozotoceros bezoarticus) | Pampas Deer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1250s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadilo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/500s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Tapír jihoamerický (Tapirus terrestris) | South American Tapir, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 250, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: Vytvořeno: 26. října 2009 15:54:27, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Jelenec pampový (Ozotoceros bezoarticus) | Pampas Deer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadilo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/500s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Tapír jihoamerický (Tapirus terrestris) | South American Tapir, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 250, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: Vytvořeno: 26. října 2009 15:54:27, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadilo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Jelenec pampový (Ozotoceros bezoarticus) | Pampas Deer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Tapír jihoamerický (Tapirus terrestris) | South American Tapir, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 250, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: Vytvořeno: 26. října 2009 15:54:27, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Jelenec bahenní (Blastocerus dichotomus) | March deer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadilo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Nandu pampový (Rhea americana) | Greater Rhea, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Jelenec pampový (Ozotoceros bezoarticus) | Pampas Deer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/640s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadilo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/500s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Tapír jihoamerický (Tapirus terrestris) | South American Tapir, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Pásovec šestipásý (Euphractus sexcinctus) | The six-banded armadillo, Yellow Armadilo, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/500s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Jelenec pampový (Ozotoceros bezoarticus) | Pampas Deer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kapybara mokřadní (Hydrochoerus hydrochaeris) | Capybara, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  15.3.2015

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

20.02.2024 (10:52)

:-)

23.03.2015 (07:28)

Ten Tapír je parádní :-)

12.04.2015 (20:01)

Petře děkuji

19.03.2015 (14:15)

Michale, jak já se těším, to mi ani neuvěříš :-D už abychom to tam jak říkáš "kropili" :cool:

19.03.2015 (19:07)

Pavle, Jirka se už taky těší :-)

17.03.2015 (18:30)

Ahoj Michale, zdravím z Rakouska, snad to nějak dopadne a pak poreferuji. Po dlouhé době jsem si zase hezky něco přečetl z tvých úžasných cest. Pro mě za 1 tapír a ta první fotka je moc krásná má hezkou atmosféru. Už se těším domů, zdraví Honza

19.03.2015 (19:07)

Ahoj Honzo, jsem taky zvědav, co jsi nakonec koupil :-) Měj se a ozvi se

16.03.2015 (08:12)

Tapír je boží to jsi měl kliku a hlavně v těchto pozicích to je unikát. Já si pamatuji návštěvu Peru jak jsem ho viděl plavat v řece a z velké dálky. Opravdu povedené. Zdraví Láďa ;-)

19.03.2015 (19:06)

Ahoj Láďo, takto jsem tapíra viděl bohužel jen jednou a měli jsme kliku. Letos se tam vracím ve stejnou dobu a jsem zvědav, jestli se to povede znovu.

15.03.2015 (21:09)

to se ti povedlo a konecne je i neco k pocteni zdar kemo

19.03.2015 (19:05)

Od tebe kamaráde poklona potěší.

15.03.2015 (16:10)

Michale krásný fotky. Tapír je opravdu luxusní

19.03.2015 (19:04)

Děkuji kamaráde.

15.03.2015 (15:00)

Michale už se nemůžu dočkat, pěkně si mě naladil. Snad vyfotík alespoň něco podobného, jako Ty. Díky těšící se Jirka

19.03.2015 (19:04)

Ahoj Jirko, určitě se máš na co těšit!



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *