29.05.2010

První dny v tropickém Pantanalu, konečně zelená

Po dlouhé době a hodně náročné cestě se dostáváme konečně na letiště v Campo Grande, kde máme před sebou ještě osmi hodinovou cestu do nitra zeleného Pantanalu. Je to až s podivem, že se naše cesta obešla bez jakéhokoliv problému na letišti, protože většina našich příručních zavazadel skutečně nesplňovala váhové limity. Jednoduše štěstí přeje připraveným a tak jsem konečně po 36 hodinách tady, uprostřed zeleného Pantanalu.

Návrat do zeleného srdce Brazílie, trocha nepohodlí na cestě
Kdo se těšil na skutečný offroad, ten měl záhy o zábavu postaráno. Celá cesta byla ještě před 14 dny naprosto neprůjezdná, stav vody a bahna nedovoloval snadný průjezd zdejší zatopenou krajinou. Nynější stav vody je přeci jen o mnoho vyšší, než při mé předchozí cestě do tropického Panatanalu. Velmi krásné shledání prožívám na letišti, kde mě vyzvedává stejně zkušený řidič, jako loňský rok. Vybaveni novým Landroverem a dvěma Toyotami, se vydáváme vstříc dlouhé a poměrně náročné cestě bahnem, vodou a prašným úsekem naší cesty. Cestou narážíme na opravdu vzácného mravenečníka, který se v obrovském horku snaží dostat na strom a alespoň trochu poškádlit čerstvě naladěné fotografy. Netrvá to ani příliš dlouho a jedna z Toyot beznadějně uvízne v bahně. Landrover je naštěstí vybaven elektrickým navijákem a za malou chvíli se Toyota dostává z mohutného sevření bahna a vody. Celkem zajímavé zpestření naši dlouhé cesty. Zbytek cesty proběhnul už celkem v klidu, tedy až na některé bahnité a vodou zalité úseky. Občas jsem nechápal, co může takové terénní vozidlo vůbec zdolat, ale nakonec se přeci jen po osmi náročných hodinách, dostáváme do cíle. Obrovské teplo a vysoká vzdušná vlhkost dávají tušit, že jsme opravdu na místě.

Foto Chladné ráno v tropech
Ráno neváháme a po dlouhém a tvrdém spánku se vydáváme na seznamovací cestu zeleným a vlhkým Pantanalem. Sýčci králičí jsou na svém obvyklém místě, opět se jim podařilo zahnízdit a tak bude jistě o zábavu postaráno. Hnízdo nesyta je opět obsazené, ary hyacintové poletují všude kolem a intenzivně se připravují na hnízdění. Překvapilo mě množství a různorodost vodních ptáků, dokonce spatřuji i některé druhy, které jsem minulý rok minul, nebo se tady v době mého pobytu nevyskytovaly. Velmi vítané bylo shledání s pásovcem, překvapeným mravenečníkem, velkou vydrou a množstvím ledňáčků. Velké štěstí nás potkalo na lodi, kdy se nám podařilo vyfotografovat plavajícího tapíra. Na dva dny jsme toho viděli opravdu hodně a to nejlepší zcela jistě teprve přijde. Kluci se pilně seznamují s technikou zdejšího fotografování, někteří se bez váhání vrhají na zem a plazí se k vytouženému cíli. Nejvíce si zatím všichni užívají fotografování kolibříků u naší jídelny, pěkně se vším komfortem a pohodlím, které k tomu tady v Pantanalu patří.

Foto Pomalu se blíží oběd a tak se s vámi na chvíli rozloučím, přeci jen voňavý steak se nedá odmítnout. Za pár dní se pokusím napsat pár řádků o místní fauně a flóře a podělím se s vámi o další nevšední zážitky z tropického Pantanalu.

Foto Michal Jirouš | PhotoNature.cz 29.5.2010

 

Kategorie: Příroda | 29.05.2010
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

01.06.2010 (19:51)
icon mk:

Tag na Nikonistu mi nesahejte jasna vec jo! Fota jsou super a je me jasny co tam vyvadis chlape. Pozdravuj zviratka a poradne je nafot.

01.06.2010 (19:08)

Zdar kamarade, pekne ochutnavky posilas jen co je pravda. Tesim se moc na fotky a vypraveni a Nikonistu nechte v klidu, jasny! Moc si to uzij i za me a dalsi rok se budu tesit.

01.06.2010 (07:37)

Ahoj Michale, další fotky už ani nemusíš umisťovat. Tyhle 3 mě už i tak dost rozladily... :nuts: Užijte si to tam a pořádně se prohřej, v Norsku bude asi přeci jenom trošku chladněji :-D

31.05.2010 (08:02)

Tak si to tam pěkně uživejte. Podle článku to vypadá, že jsi v tropech opravdu jako doma.

30.05.2010 (21:02)

Ahoj Michale, vidím tvůj rozřázený úsměv a jen tiše závidím, ale příště se určitě zúčastním expedice.

30.05.2010 (17:57)

Upe te vidim jak uzivas lumpe. Ta krajina je tam krasna podle ty fotky. Mej se kamo a privez super fotecky

30.05.2010 (00:10)

Užívej :-)



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *