06.04.2015

Pantanal, řeka Rio Negro plná života

Už jsem se nemohl dočkat, až se zase vrátím na řeku Rio Negro, kde jsem prožil nezapomenutelné zážitky se zvířaty. Při poslední cestě do brazilského Pantanalu jsem se rozhodl, že budu trávit více času na řece a pokusím se zdokumentovat o něco více, než posledně. Poprosil jsem Fernanda, ať nás vezme na druhou stranu do míst, která jsem ještě nenavštívil a tady nás čekalo opravdu pár hezkých překvapení.

Karančo jižní (Caracara plancus) | Southern Caracara, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Volavka černohlavá (Pilherodius pileatus) | Capped heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 640, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Život na krásné a divoké řece Rio Negro
Černohnědá řeka Rio Negro, krásná a smrtící zároveň. Řeka Rio Negro se táhne jako had od severu k jihu rozlehlou krajinou tropického Pantanalu. Pokud to čas jen trochu dovolí, snažíme se trávit co možná nejvíce času fotografováním na obou březích řeky Rio Negro. Řeka Rio Negro se považuje za cenný zdroj fauny a flóry a je jednou z mála řek, která není prakticky po celém toku zasažena novodobými projevy naší civilizace. Tok celé řeky se vyznačuje vysokým stupněm čistoty a známkou nejvyšší je řeka oceněna v podobě výskytu vzácné vydry obrovské, která byla na mnohých místech Brazílie téměř vyhubena. Řeka skýtá neuvěřitelné přírodní bohatství a skutečný ráj pro fotografy divoké přírody.

Barevná rána na řece Rio Negro
Je chladné ráno, husté mraky nevěstí nic dobrého, přesto naděje nikdy umírá. Každá chvíle, kterou mohu trávit na lodi za rozbřesku, pro mě znamená opravdu mnoho, nikdy dopředu nevím, co nám tropický Pantanal přichystá. Stačí jediná krátká chvilka a nečekaně se stáváme svědky dalšího přírodního zázraku v podobě ranního deště, mlhy a vycházejícího slunce. Emoce propukají naplno a všechny nás začíná svrbět prst na spoušti. Motory našeho plechového kamaráda na chvilku rázem utichnou, před námi se objevují ledňáčci čekající na vhodný okamžik, aby zaútočili. Každé ráno je řeka doslova obsypána ledňáčky všech velikostí, ke kterým se dá velmi potichu dostat tak blízko, že se mnohdy ani do hledáčku nevejdou. Na řeku se musí vyrazit ještě za tmy a čekat uprostřed s vypnutým motorem a pod útoky krvežíznivých komárů, než vyjde slunce. Jakmile se objeví první paprsky slunce, začne doslova hon na vše živé, co se v okolí řeky nachází. Rána a večery jsou tady neskutečně barevná a cokoliv se objeví s prvními paprsky slunce, je téměř dokonalé. Každá trčící větev z řeky je místem zásadního sporu velkých rybaříků, kteří soupeří o nejlepší místo k lovu. Naše loď se pomalu přibližuje k místu, kde včera dováděly vydry obrovské. Chvíle napětí střídá nelítostný boj s moskyty, dlouhé čekání na vydru se začíná měnit v opravdu krvelačnou hostinu. Na vydry jsme narazili bohužel až odpoledne, ale nevadí, barevné ráno s rybaříkem bylo nezapomenutelné. V jeho mohutném zobáku končila jedna ryba za druhou, ale bohužel pro nás buď seděl za stromem, nebo odlétl mimo náš dostřel. Chvílemi mi to bylo opravdu ke vzteku, snad každý jeho pokus končil rybou v zobáku a my se většinou nacházeli někde jinde. Kdo si počká, ten se dočká, asi tak bych to shrnul a naše ranní počínání označil jako úspěšné. Stačilo být v klidu u pravého břehu, kam dopadalo slunce a čekat. Sice všude kolem se to hemžilo ledňáčky, ale přeci byli zvyklí na své trčící větve z řeky, a když jsme seděli v klidu na lodi, rychle se vraceli a začali lovit. Nepřejte si slyšet, co se po každém lovu ozývalo z naší loďky, to byla opravdu kanonáda. Takhle jsme se ráno střídali postupně všichni, abychom si každý toho svého ledňáčka vyfotili.

Lodí po řece, lovcem ranního překvapení
Loď nebo auto, tak jako každý se rozhoduji, v mém případě spíše je to o tom, co na mě zůstane, jestli jít ráno na loď, nebo si vychutnat ranní východ slunce v pravé jihoamerické pampě. Tajně doufám, že na mě dnes vyjde loď, protože se hrozně moc těším znovu do malé zelené laguny, která se nachází v jednom z mnoha meandrů mohutné řeky Rio Negro. Rána jsou stále velmi chladná, proto jsme zabaleni do goretexu od hlavy až k patě. Už poněkolikáté se snažíme vyrazit těsně před východem slunce a zažít krásný a prosluněný den na řece. Ranní řeka je opět doslova lemována ledňáčky, ibisy, čápy, papoušky a dalšími zástupci živočišné říše, kteří čekají jen a jen na nás. Paprsky slunce začínají pomalu olizovat špičky stromů a já se pokouším ve změti zeleně vyhledat první oběť. Dnes se snažíme úmyslně vyhnout ledňáčkům, protože jsme předchozí dny trávili je pár metrů od břehu a fotili lovící ledňáčky. Úkol je to velmi pošetilí, dnes opět intenzivně loví, takže tady stejně na chvíli zastavujeme. V tom správném okamžiku křičí Fernando, Mike támhle je vzácná volavka. Koukám do dálky a pořád nic, jen cosi bílého v dálce sedí na stromě. Když jsme se přiblížili, všiml jsem si krásně zbarvené hlavy bílé volavky do modra a marně si snažil vzpomenout, jestli jsem ji tady někdy viděl. Bylo to volavka černohlavá, nebo chcete-li kápovitá, kterou jsem tady viděl poprvé za posledních 6 let, co sem jezdím. Podle mně patří mezi nejkrásnější volavky světa. Krásné ranní sluníčko barví všechno a všechny do odstínů všech možných barev a já se chystám volavku vyfotit. Byl to jen mžik a je pryč, sakra, říkám si. No nic, uvidíme ji snad zase jindy. Dostáváme se do ohybů řeky, kde jsem ještě nikdy nebyl. Fernando tvrdí, že tady nocují stovky volavek a měl pravdu. Za malým ohybem řeky se jedno z ramen dostává mezi vysoké stromy, kde nocují desítky, možná stovky kvakošů, prostě úchvatný pohled. Fernando nám prozrazuje, že tohle je místo, kde v minulosti pozorovali jaguára, takže všichni zbystří a snaží se dívat všude kolem s nadějí, že ho snad spatříme. K naší smůle jsme viděli opět jenom stopy, ale nevadí, určitě tady někde je. Soustředíme se na malou lagunu, kde se prohánějí mladí ostnáci a slípky a všude kolem nás je živo. Ráno tady uběhne pokaždé tak rychle, že se nestihneme ani vzpamatovat a je čas k návratu.

Písečné břehy plné zobounů, ostrov v řece
Fernandovi se podařilo objevit menší písečný ostrov uprostřed řeky, který byl obsypaný zobouny. Každé ráno jsem se těšil, že je uvidím lovit a na chvíli se na písečném ostrůvku zastavíme. Vody je tady sotva pár centimetrů, takže můžeme zaparkovat loď, svléknout se do spodků a pomalu se plazit i s technikou jemným pískem vpřed, jako na vojně. No sice mě můj pivní mozol trochu brzdil, ale bylo to sranda. Nejvíce se nasmál Fernando, když viděl tři bělochy, jak se plazí ve spodkách v pár centimetrech vody a snaží se vyfotografovat zobouny. Chvílemi se opravdu smál a my taky, byla to fakt legrace. Naštěstí byla řeka příjemně teplá a naše jediná starost bylo spalující slunce a spodky plné písku. Všude na ostrůvku se to hemžilo zobouny, čejkami, ostnáky a dalšími zástupci ptačí říše, vskutku nádhera. Zobouni začínají lovit a krásné hemžení kolem nás právě začíná. Zobouni kolem nás létají vždy v párech a úzkostlivě si střeží hnízda na břehu řeky. Každou chvíli se stávají hnízda zobounů terčem všech nenechavců z okolí. Ptačí říše může být velmi krutá, ráno mají zobouni všechna hnízda, která si budují přímo volně na břehu bez jakékoliv ochrany ještě plná a odpoledne je nacházíme z poloviny vypleněná. Sledovat zobouny v letu, a zejména potom při bravurních kreacích, když právě loví, to je opravdu nádherná podívaná. Nejlepší to bylo přímo z úrovně očí, když jsme leželi na písčitém ostrůvku. Zobouni se poměrně špatně fotografují, jsou bílo černí a často jejich oko celé zapadne do černé části hlavy, takže to chce buď hodně zataženo, nebo nízké boční světlo. Pokud to jenom šlo, tak jsme se na písčitý ostrůvek uprostřed řeky vraceli každý den, tady byl pro nás opravdoví ornitologický ráj plný krásných ptáků.

Slepá ramena na řece Rio Negro, tady pozor
Slepá ramena řeky Rio Negro jsou plná života, některá dokonce přímo překypují životem. Unikátní místo, které mi při poslední návštěvě tropického Pantanalu uniklo, místo doslova napěchované životem. Zelená laguna plná dravých piraní a kajmanů je přímo před námi. Neradno se tady pohybovat bez zkušeného průvodce, protože v určitých místech voda doslova vře pod náporem dravých piraní. Kajmanů je tady pomalu více jak stromů, stejně tak nádherných ledňáčků, dravců, volavek a jeden skvost, který je dlouhou dobu ukryt v hlubinách zeleného porostu, volavčík člunozobý. Chvílemi člověk neví, na co se má soustředit nejdříve. Při vjezdu do laguny si člověk připadá jako v ráji. Klenba starých stromů se vine kolem nás, loďka se kymácejícím pohybem pomalu přibližuje do zeleného ráje. Stromy kolem nás obklopují zvědaví volavčíci a největší z čápů jabiru se pouští do svého ranního lovu. Na stromě sedí káně černohrdlá čekajíc na svou první oběť. Dnešní den nám připraví určitě nejedno překvapení a já jen netrpělivě čekám, pochopitelně že s prstem na spoušti, co to bude. Břehy lemují velké i malé volavky a chvílemi je vyruší ten nejhlasitější obyvatel laguny, ledňáček. Celé dopoledne jsme svědky jejich úžasného lovu, kdy se vrhají za kořistí do temné laguny znovu a znovu. Taškařice a tahanice o ulovenou rybu jsou tady na denním pořádku a není nouze o zajímavé výjevy z jejich života.

Řeka Rio Negro je krásná, dravá, záhadná, nebezpečná ale i vlídná, určitě stojí za pozornost a návštěvu. Nemůžu se dočkat, až bude na podzim brázdit břehy řeky znovu a snad se nám povede něco hezkého zažít a vyfotografovat. Prozatím sbohem krásná řeko, už brzy se opět setkáme.

 

Pokud máte zájem o podobné zážitky a vyjímečné snímky, máte jedinečnou šanci se zúčastnit další expedice do Pantanalu v říjnu 2015.

 

Související články z Pantanalu
 

Rybařík zelený (Chloroceryle americana) | Green Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čimango žlutavý (Milvago chimachima) | Yellow-headed Caracara, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ostnák jihoamerický (Jacana jacana) | Wattled Jacana, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Zoboun americký (Rynchops niger) | Black Skimmer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík obojkový (Megaceryle torquata) | Ringed Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybák amazonský (Sternula superciliaris) | The yellow-billed tern, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ostnák jihoamerický (Jacana jacana) | Wattled Jacana, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Volavčík člunozobý (Cochlearius cochlearius) | Boat-billed Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík amazonský (Chloroceryle amazona) | Amazon Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čimango žlutavý (Milvago chimachima) | Yellow-headed Caracara, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík obojkový (Megaceryle torquata) | Ringed Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Ostnák jihoamerický (Jacana jacana) | Wattled Jacana, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 600mm f/4.0L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 600mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík amazonský (Chloroceryle amazona) | Amazon Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/250s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čimango žlutavý (Milvago chimachima) | Yellow-headed Caracara, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík obojkový (Megaceryle torquata) | Ringed Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybák amazonský (Sternula superciliaris) | The yellow-billed tern, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Zoboun americký (Rynchops niger) | Black Skimmer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Kvakoš noční (Nycticorax nycticorax) | Night heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1250s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík amazonský (Chloroceryle amazona) | Amazon Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Zoboun americký (Rynchops niger) | Black Skimmer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík obojkový (Megaceryle torquata) | Ringed Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/6400s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Čejka kulíkovitá (Vanellus cayanus) | Pied Lapwing, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2.0x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Rybařík amazonský (Chloroceryle amazona) | Amazon Kingfisher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Amazoňan žlutobřichý (Amazona xanthops) | Yellow-faced Amazon , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Chřástal guyanský (Aramides cajanea) | Grey-necked Wood-Rail, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/500s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Volavčík člunozobý (Cochlearius cochlearius) | Boat-billed Heron, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 1.4x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

Zoboun americký (Rynchops niger) | Black Skimmer, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2014, Pantanal, Fazenda Barranco Alto (Brazílie)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  6.4.2015

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

14.04.2015 (08:40)

pekny fota

09.04.2015 (21:35)

Tak jsem si Michale zavzpomínal, jak tam byl s Tebou před pěti roky a tohle všechno jsem tam také fotil. Pantanal je krásný.

12.04.2015 (19:59)

Kamaráde, taky vzpomínám, byla to prča :-)

09.04.2015 (08:14)

Ledňáčci jsou moji oblíbenci a tak koukám na ty krásné fotografie s otevřenou pusou. Michale, já se asi podzimu nedočkám :-)

12.04.2015 (19:58)

Neboj, dočkáš se!

07.04.2015 (13:53)

Porad vzpominam bylo to super :nuts:

07.04.2015 (20:33)

Taky, už se těším zpátky :-)

07.04.2015 (10:15)

Ahoj, volavka a karančo luxusní! :-)

07.04.2015 (20:33)

Děkuji Davide, bylo krásné večerní světlo.

06.04.2015 (17:22)

Uplne te vidim v tech slipacich s fotakem :-D fotky nadhera!

07.04.2015 (20:33)

To raději nechtěl, hlavně Petr vedle mně o 50kg lehčí, to byla podívaná :-) a ještě k tomu pořádné "vápenky".

06.04.2015 (16:48)

Michale, ten Pantanal ti je hoooooodně nakloněn. Rybaříci paráda a to světlo je krásný.Zdravím tě

07.04.2015 (20:32)

Ahoj Honzo, děkuji, někdy se tam opravdu zadaří :-)



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *