23.06.2010

Fotografování kolibříků v tropickém Pantanalu

Možná to bude znít poněkud nadneseně, nebo spíše legračně, ale tak snadné fotografování kolibříků můžete zažít opravdu jen tady, v tropickém Pantanalu. Občas, když se podívám na sklenku dobrého a ovocného džusu, musím se trochu pousmát, vysvětlím později.

Kolibrik_Pantanal_002 Kolibřík zlatý (Hylocharis chrysura) | Gilded Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 27. května 2010 12:56:09, Jižní Pantanal (Brazílie)

Kolibrik_Pantanal_008 Kolibřík zlatý (Hylocharis chrysura) | Gilded Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 29. května 2010 13:41:09, Jižní Pantanal (Brazílie)

Kde ty loňské sněhy jsou
Při mé první návštěvě tropického Pantanalu jsem si fotografování kolibříků prakticky neužil. Ne že by nebyl čas, ale motivů bylo až příliš mnoho a lákadel ještě více. Letos, při naši společné cestě s tlupou fotografů jsem se rozhodl, že si tu malou a rychlou věc musím užít o něco více. Příležitostí bylo opravdu hodně, prakticky každý den ve stejnou hodinu, se náš fotografický objekt vracel k polední hostině k rudě zbarveným květům. Nakonec se všichni nechali strhnout fotografováním kolibříků a přesto že většina z nich byla mohutně naplněna steaky, nedala jim ta malá a rychlá věc spát. Každý kdo spatřil úžasný let kolibříka, se určitě sám sebe zeptal, jak se tohle proboha fotí? Odpověď je velmi snadná, stačí k tomu židle, stativ, něco dobrého k pití, notebook s kvalitní hudbou a tropický Pantanal, nic jiného není třeba.

Kolibrik_Pantanal_004 Kolibřík zlatý (Hylocharis chrysura) | Gilded Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 29. května 2010 12:59:24, Jižní Pantanal (Brazílie) Kolibrik_Pantanal_007 Kolibřík zlatý (Hylocharis chrysura) | Gilded Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 30. května 2010 13:58:11, Jižní Pantanal (Brazílie)

Nezbytná výbava fotografa kolibříků, nic se nesmí podcenit
Fotografování kolibříků je velká legrace, bohužel bez kvalitního vybavení se pěkná fotografie pořídit nedá. Sám jsem se o tom přesvědčil, když mě Ondřej učil fotografovat kolibříky v Kostarice. Velmi podrobně jsem to popsal v následujícím článku. Fotografie malé, rychlé a něžné krásy mě učarovaly natolik, že jsem začal přemýšlet nad tím, jak vyfotografovat zajímavě kolibříka v letu. Informací je na internetu opravdu hodně, ostatně i Ondra k tomu napsal mnoho. Poslední dobou jsem to probíral s dalším fanatikem na kolibříky, Radkem a postupně shromažďoval všechny možné informace. Hrozně moc jsem toužil po fotografii nějakého toho prcka v letu, který saje nektar z květiny, je ideálně nasvícen a pozadí doplňuje celkovou atmosféru dané scény. Mnohem snadněji se přemýšlí a sní, ale realita je vždy o poznání složitější. Pokusit se shromáždit všechny vhodné faktory k zajímavému záběru je někdy zhola nemožné, takže stejně většina fotografií je dílem náhody a okamžiku. Vybaven kvalitní technikou a množstvím zkušeností se zrádnou expozicí jsem se rozhodl, že se o to v Pantanalu pokusím.

Kolibrik_Pantanal_006 Kolibřík zlatý (Hylocharis chrysura) | Gilded Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 5. června 2010 12:50:20, Jižní Pantanal (Brazílie) Kolibrik_Pantanal_003 Kolibřík zlatý (Hylocharis chrysura) | Gilded Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 4. června 2010 13:10:26, Jižní Pantanal (Brazílie)

Fotografování v praxi, aneb jak vyzrát na tu malou a rychlou věc
Hlavní výhodou našeho fotografování kolibříků byl fakt, že se kolibřík vracel stále na stejné místo a prakticky vždy ve stejnou dobu. Kolem našeho ubytování byly vysázeny velmi vhodně krásné rostliny, které se staly základní potravou kolibříků. Pořád mluvím v množném čísle, a i když jsem v Pantanalu viděl pouze dva druhy, pro naše fotografické orgie byl k dispozici pouze ten malinkatý, kolibřík zlatý (Hylocharis chrysura). Kolibřík byl opravdu hodně malinkatý, nejmenší, co jsem zatím viděl. Moc dobře si z Kostariky pamatuji „létajícího čmeláka“, nepamatuji si přesně druh, ale přibližně stejné velikosti byl náš létající palec od ruky. Stanoviště bylo připraveno, květy ve tvaru trumpety jsme poctivě naplnili za pomoci injekční stříkačky silným cukerným koncentrátem, vlastně se jednalo o obyčejný cukr s vodou, a čekali. Bylo to naprosto k ničemu, kolibřík si s oblibou létal tam, kam jen chtěl. Nakonec jsme to vzdali a přešli jsme na klasické předostření na daný květ a trpělivě čekali. Čekání jsme si zpříjemňovali poslechem kvalitní hudby z mého notebooku, kterou si náš kolibřík oblíbil, stejně tak jako Daniel, který ji miloval natolik, že mi ten notebook málem omlátil o hlavu. Někdy nám fotografování zpříjemňoval zvuk z vedlejšího pokoje, kde někdo z chlapců mohutně a hlasitě odpočíval a snil svůj sen o dalším steaku, že Pavle? Lahodně studený, v pekelném horku vymačkaný džus, se jevil skoro jako fata morgana. Pohodlná židle a kvalitní konverzace s kolegy fotografy, jakou že to clonu mám nastavit a když už konečně zase přiletí, dokreslovala celkovou atmosféru fotografování. Celá zábava trvala asi dvě hodiny a potom hurá zase do lodě, nebo jeepu. Jednu jistotu fotografování mělo, kolibřík nikam nepospíchal, vždy se vracel, a pokud se něco nepovedlo první den, byl dostatek času na nápravu. Byly dny, kdy byla obě stanoviště plně obsazena, ale přesto se každý z kamarádů mohl na čas věnovat jen a jen kolibříkům.

Kolibrik_Pantanal_009 Kolibřík zlatý (Hylocharis chrysura) | Gilded Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 27. května 2010 13:38:10, Jižní Pantanal (Brazílie) Kolibrik_Pantanal_001 Kolibřík zlatý (Hylocharis chrysura) | Gilded Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 29. května 2010 12:58:24, Jižní Pantanal (Brazílie)

Trochu netradiční fotografování
Tak nějak se při pohledu na fotografie divím, jestli jsem to vůbec já, nebo jsem toho vína vypil až příliš mnoho. Existuje jedno malé tajemství, které musím prozradit, byly chvíle, kdy jsme popíjeli víno už před polednem a dokonce i během fotografování. Nakonec ale proč ne, nápoj bohů pomáhá utříbit myšlenky a posílit charakter, tak proč tedy ne. Už před odjezdem jsem konzultoval s Radkem možnost využití přirozeného světla za pomoci odrazné desky a při zhlédnutí některých mých starších fotografií, ihned zamítnul blesk. Naštěstí se fotografování omezilo na polední hodiny, kdy bylo světla dostatek a já si mohl dovolit luxus snížit ISO a nastavit rychlejší čas, bez nutnosti využití například blesku. Při pořízení prvních fotografií se ukázalo, že na to musíme jinak. Všichni postupem opustili metodu fotografování za pomoci rychlých časů, to všechno za cenu velkého odpadu, a pokoušeli se fotografovat kolibříka tak trochu jinak. Nejlepší se ukázalo využití času kolem 1/320 - 1/500 sekundy, z důvodu krásného rozmazání křídel, při stálém zachování ostré hlavy. Odpad byl obrovský, zejména ve spolupráci s nejdelšími teleobjektivy. Možná jsem to zapomněl zmínit, nejvhodnější se ukázalo fotografovat našeho prcka tím nejdelším, co bylo k dispozici. Každý využíval z důvodu krásně rozostřeného pozadí dlouhý teleobjektiv, a proto nebylo vůbec snadné dostat kolibříka do hledáčku. Já sám jsem si pomáhal při fotografování zapnutými pomocnými body a omezením počtu středových zaostřovacích bodů na minimum, o tom ale v dalším článku, který na tohle téma připravuji. Další podmínkou bylo dostat do pozadí krásné kroužky, které vytvářely přeexponované listy na dalekých stromech, prostě pozadí, které mám rád. Při pohledu na další várku fotografií nám pořád cosi chybělo, pořád to nebylo jaksi ono. Po chvíli mě napadlo, co se pokusit o trochu netradiční kompozice a to nemyslím jen fotografování na výšku, které je samo o sobě při fotografování kolibříka v letu hodně složité. Jednoduše jsem povolil stativovou objímku na objektivu a natáčel jsem celý fotoaparát do různých úhlů, aby výsledná kompozice bylo co možná nejdivočejší. Někdy se to povedlo, někdy ne. Uvědomil jsem si, že při fotografování letu kolibříků je to vynikající pomůcka, prostě otočit fotoaparát místo klasicky na šířku, do některého bizardního úhlu a možná budete mile překvapeni výslednou fotografií. Kolibřík většinou létá ve směru rostoucího květu rostliny, a proto je pootočení fotoaparátu dobrým tipem na fotografování.

Kolibrik_Pantanal_005 Kolibřík zlatý (Hylocharis chrysura) | Gilded Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Gitzo GT5540LS + hlava Benro GH-2 Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual, Blesk: NE , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 29. května 2010 13:00:16, Jižní Pantanal (Brazílie)

Trocha legrace na závěr
Při fotografování kolibříků jsme si užili opravdu hodně legrace. Nejvíce mě pobavila historka s Ondřejem, když jsme spolu čekali delší dobu na další přílet kolibříka. Ondřej si pečlivě nastavil svoji profesionální kameru a při kvalitní konverzaci jsme čekali na přílet našeho rychlého prcka. Ondřej si musel na chvíli odskočit a jen tak mimoděk říká, doufám, že zrovna nepřiletí. Jako krásný příklad zvráceného humoru se stalo přesně to, co předpověděl. Jen co se Ondřej otočil za roh, kolibřík si s klidem přiletěl třikrát v intervalu několika sekund. Naštěstí se tolik nestalo, kolibřík se vracel s železnou pravidelností, a pokud jste dodrželi bezpečnou a nepsanou vzdálenost od květiny, což byly asi 3 metry, pak bylo o zábavu postaráno. Historek a legrácek by bylo opravdu mnoho, protože všichni trávili s kolibříky opravdu hodně času a jsem moc rád, že si to všichni společně užili.

foceni Pohodlí fotografů při fotografování kolibříků. Foto: Daniel Šulc

Další šílenosti jako fotografování v protisvětle, do stínu, nebo do světla ani popisovat nebudu, bylo by to opravdu na hodně dlouho. Jsem moc rád, že jsem našel tenhle malý zázrak přírody ve svém hledáčku a mohl si tak odzkoušet další fotografické nápady, které ve mně dlouho zrály. Příště zase něco o lovu piraní, kajmanů a Pavlově ukousnutém prstu.

Na závěr opět připomínám, že se mi podařilo získat další termín návštěvy tropického Pantanalu, a pokud máte zájem navštívit tohle unikátní místo, neváhejte mě prosím kontaktovat.

Související články o Pantanalu:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 23.06.2010

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

26.06.2010 (16:39)

no coz tak te zas pochvalim no:) mas to fakt pekny

25.06.2010 (06:33)

:-D Já se jinak mám pracovně - momentálně se školím v obchodních dovednostech :-D DD Zítra mi bude asi špatně, páč večer slavím narozeniny :-D a na focení jedu o víkendu za Týnec nad Sázavou něco odzkoušet, tak uvidíme.

24.06.2010 (19:42)

Petr Vaculík: To si kuř kamaráde, že to mám dlouhý a pěkný :-D Jak se jinak máš? Co fotografování?

24.06.2010 (19:41)

Stanislav Koláčný: Jak to dělám, je to simple, přesně jak jsem to popsal v článku ;-)

24.06.2010 (19:41)

Daneczek: Ahoj, snažili jsme se, tohle je teprve začátek. Fotografií a zážitků je opravdu hodně, jen to musím vhodně zpracovat a utříbit myšlenky do článků. Měj se

24.06.2010 (19:40)

Hoffa: Ahoj, naučil mě dobré fígle, to opravdu musím přiznat. Měj se

24.06.2010 (19:39)

Pavel Stančo: Ahoj kamaráde, děkuji moc a těším se brzy na viděnou!

24.06.2010 (19:38)

Daniel Senohrábek: Děkuji, psal se mi lehce a šlo to celkem samo. Tím článkem z minulého týdne se ještě prokousávám, tedy spíše komentáři. Díky a měj se

24.06.2010 (19:37)

pirha: Ahoj, tak tebe už jsem neslyšel, ani nepamatuji :-) Děkuji za pěkný a milý komentář. Víno ano, znáš mě ;-)

24.06.2010 (18:54)

Máš to pěkný a taky dost dlouhý :-) Myslím ten objektiv :-) Teď, trochu, vážně - fotky jsou parádní!

24.06.2010 (09:12)

To by me zajimalo jak to delas Michale:) moc pekny clanek a o fotkach ani nemluvim. Zase se vam to moc povedlo ahoj.

24.06.2010 (08:54)

Ahoj kamarade tohle je opravdu nadhera. Ta prvni fotka je svetelne hodne zajimava a barevne taky. Asi ste se v tom pantanalu neflakali co:) a urcite mas jeste neco skovany?

24.06.2010 (00:24)

Hojda chlape tag musim uznat ze te to Ondra naucil sakra dobre. Je to fakt dobry a jak to napsal Pavel zase neco jinyho. Barvicky u prvni fotky sou supr a ja davam palec nahoru:)

23.06.2010 (23:42)

Ahoj Michale, atmosféra (barevnost) fotek je skvělá. Dokážu si to představit na velké fotografii někde v kanceláři a ten bussines by šel sám ;-) Opravdu pokloma, krásné barevné pojetí, zase trošku jinak... Tak jak to je jen Tobě vlastní :)

23.06.2010 (23:20)

Ahoj Michale, po dlouhé době prima článek, tobě vlastní. Po nechutnostech z minulého týdne jsem se takhle pozdě večer příjemně pobavil při čtení, to ti opravdu jde. Na fotografiích oceňuji ty květiny a vynechání blesku. Nelíbí se mi letovky jen tak plácnuté na zelené pozadí s kolibříkem skoro přes celé pole, tohle má pěknou atmosféru. Podobně jako pirha, líbí se mi první a třetí fotografie, která je podle mě nejpovedenější. Hezký večer a prosím další prima článek.







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *