05.12.2009

EOS 7D vs. EOS 5D Mark II, ISO a šum

Děkuji všem za velkou spoustu emailů, které jste mi zaslali po zveřejnění první části recenze nového fotoaparátu Canon EOS 7D. Ve druhá části recenze bych se rád věnoval podrobněji fenoménu ISO a vzniku digitálního šumu, a vše, co s jeho úspěšným zvládnutím souvisí.
blank_page

Strašák jménem ISO, aneb digitální šum v praxi
Mnozí fotografové, jak profesionálové, tak i nadšenci, se potýkají s jedním základním limitujícím faktorem, jménem ISO. Nebudu se zdlouhavě pouštět do technického rozebírání vzniku a potlačení digitálního šumu, protože to rozhodně není cílem této malé recenze, ale pokusím se Vám poradit, jak ho nejlépe eliminovat. V dnešní době, jsou všechny nové přístroje, a to i nižších tříd, vybaveny snímači s vysokou citlivostí, a tak se dá s nadsázkou říci, že je možné s novým přístrojem fotografovat takřka za tmy. Mnozí začínající fotografové s nastavením, zpracováním a vůbec všemi znalostmi okolo fenoménu ISO zpočátku hodně bojují, sám jsem si tím také prošel. Otázka ovšem zní, má to vůbec smysl, vždyť moderní přístroje dokážou zpracovat v praxi velmi pohodlně hodnoty ISO, např. 3200 a výš, a na výsledné fotografii, myslím tím samozřejmě tištěnou verzi, nemáte šanci prakticky jakýkoliv digitální šum vůbec spatřit. Další na řadu potom přichází samotný postprocessing, kde se dají dnes pomocí velmi sofistikovaných metod, pořídit takřka zázraky a vytěžit i z velmi „pokažené“ fotografie úplné maximum. Každý určitě dobře ví, že nakonec to není tak snadné a určitě je potřeba celou problematiku velmi dobře znát, nastudovat, ale zejména potom pochopit v praxi a pokud dodržíte jen několik málo rad, už při samotném pořízení fotografie, potom se nemusíte strašáka jménem „vysoké ISO“, vůbec obávat.

Jak na ISO a šum v praxi, aneb čeho se vyvarovat
Každá sebelépe napsaná recenze, Vám bude v terénu naprosto k ničemu, pokud Vám někdo přeci jen nepředá alespoň pár rad, tipů a triků, jak na to. Sám jsem si celým vývojem prošel a tak se budu to něco málo, co jsem se za ta léta naučil, snažit předat v pár větách Vám všem. První, a zároveň nejdůležitější věc, je pochopit princip vzniku digitálního šumu při samotném fotografování. Nebudu zabíhat do nějakých sáhodlouhých technických detailů, to si můžete snadno nastudovat mnohem detailněji na internetu, a proto se vrhneme rychle přímo do praxe. Na co si tedy dát pozor a co a jak nastavit. Každý průměrný fotograf, který si pořídí digitální fotoaparát, určitě ví, jak ISO na svém přístroji nastavit a co jeho zvyšování a snižování znamená v praxi, proto tuhle kapitolu přeskočím. Kdyby se náhodou přeci jen někdo našel, odkážu ho na studium základní literatury o fotografování s digitální zrcadlovkou, kde se podrobně dočte vše, co ISO a šum znamená.

Prvním krokem a radou je, co možná nejlépe snímek exponovat. S tím souvisí zase celá problematika, proto jen ve zkratce. Pokud se rozhodnete fotografovat cokoliv, je velmi důležité, abyste se naučili správně exponovat, správně využít přirozeného světla a pokud světlo není, dopomoci si bleskem tak, aby se na výsledném snímku projevilo co možná nejméně expozičních vad. Expoziční vadou myslím, zejména silně podexponovaná místa, velké přechody mezi světlem a stínem, hluboké stíny na hlavním fotografovaném objektu, no prostě všechno to, co může tvorbě digitálního šumu napomáhat. Velmi důležité při fotografování je, abyste se dokázali na pár sekund odpoutat od hlavního fotografovaného objektu a naučili se vnímat celou fotografovanou oblast, a zejména pak části, kde vznikají všechny možné expoziční neduhy. Většina začínajících fotografů si to ani neuvědomuje, zarputile se věnuje pouze fotografovanému objektu a ostatní důležité věci ho přestávají v okamžiku zajímat. Pár rad pro začínající, pokuste se před vlastním fotografováním soustředit na úhel pohledu, pozadí a překážky, všechno to, co může výslednou expozici ovlivnit. Někdy opravdu stačí jen nepatrně změnit úhel, pozadí a popředí, přesně tak, aby na výsledné fotografované scéně nevznikaly situace, kdy si s velkým dynamickým rozsahem fotografované scény nemůže digitální fotoaparát poradit. Většinou se jedná o velké kontrastní plochy, tmavé, nebo bílé, kde právě vznikají ty základní expoziční problémy. Proto si osobně myslím, že pokud se chcete naučit co možná nejlépe fotografovat, první věc, kterou musíte zvládnout, je určitě právě tajemství nejlepší expozice. Až docílíte toho, že budete mít svůj vlastní expozimetr zabudován v oku, potom se můžete lehce oprostit od technického zvládání fotografie a věnovat se tak její kreativní části, v terénu na to stejně není čas něco složitě a bez znalostí nastavovat. Jak tak koukám, tak jsem zase trochu odbočil, ale to není nikdy na škodu. Moje vlastní rada tedy zní, první krokem, jak se zbavit problému digitálního šumu je, co možná nejlépe exponovat. Já to osobně například řeším tím, že se snažím fotografovat vždy na hranici „přepalů“, tím se mi vyřeší velká spousta problémů, pozor ale na červený kanál, pokud to přeženete v červeném kanálu, je konec a kresbu už nezachráníte. Naopak, pokud to světelné podmínky nedovolují, pak si snadno vypomůžu bleskem, což dělám velmi často. Nesmí se to však moc přehánět, aby potom celá fotografovaná scéna nevypadala příliš „ploše“, stačí tedy jen lehce s kompenzací expozice na blesku (většinou stačí hodnota -3 až -2) vytáhnout tmavé a hluboké stíny. Jiné je to samozřejmě například při fotografování krajiny a všude tam, kde jsou velké kontrasty záměrem fotografa.

Druhým krokem a radou je, vypnout některé funkce ve fotoaparátu. Začnu asi tím, co způsobuje šum nejvíce a to je softwarové doostřování přímo ve fotoaparátu. Pokud Vám mohu radit, tak vypněte všechny funkce, které souvisejí s doostřováním. U fotoaparátů Canon, to bývají především Picture Style módy, které umožňují při fotografování, jak do RAW, tak do JPG, nastavit hodnotu doostřování 0-7. Já osobně ji mám vždy na 0, protože si chci sám rozhodovat o tom, co bude na fotografii ostré a co ne. Zásadně tedy doostřuji až v příslušném software, nikoliv ve fotoaparátu. Se zvyšující se hodnotou, se dramaticky zvyšuje i podíl barevného šumu. Další nelogickou věcí z hlediska šumu je, vypnutí funkce potlačení šumu při vysokých ISO hodnotách. Tady platí stejná věc, jako u doostření. Nechci, aby za mě fotoaparát „žehlil“ šum, který si potom dále zpracovávám v příslušném softwaru a navíc, za žádnou cenu nechci přicházet o detaily, které se prokazatelně ztrácejí se zapnutím této funkce. Vím, že tahle funkce bude zajímavá pro začátečníky, kde za ně úspěšně šum odstraní fotoaparát, sice za cenu ztráty detailů, ale pro někoho to nemusí být třeba rozhodující a má rád fotografie vyžehlené a bez detailů. Dělám si samozřejmě legraci, ale naučte se správně exponovat a tuhle funkci nemusíte prakticky vůbec používat, navíc šum odstraníte velmi efektivně v příslušném softwaru a na místech, na kterých to chcete jen Vy a ne Váš fotoaparát. Další takovou funkcí je Dynamic light optimizer, D-lighting, a já ani nevím, jak to všichni výrobci označují. Opět, tuhle funkci má zásadně zakázanou. Je sice krásné, že fotoaparát dokáže asi o 18% „roztáhnout“ dynamický rozsah ve středních tónech, ale zase, když exponuji správně, nemusím využívat softwarovou funkci, která nemile zvyšuje hladinu barevného šumu. Je sice pravda, že jsou situace, kde konkrétně tahle funkce najde uplatnění, ale svatby zrovna nefotografuji a tak ji nechávám opět vypnutou.

Posledním krokem bude schopnost a možnost využít příslušný software, který dokáže odstranit velmi elegantně a hlavně účinně šum. Na tohle téma připravuji samostatný článek, mám ho už skoro hotový a tak se s Vámi brzy podělím o nějaké ty tipy, triky a rady, jak efektivně odstranit šum pomocí různých softwarových nástrojů.

Canon EOS 5D Mark II vs. Canon EOS 7D, vysoké hodnoty ISO

Koukám, že jsem se zase pěkně rozepsal a tak se raději společně rychle posuneme k hlavnímu tématu, a tím je srovnání modelu fotoaparátů Canon EOS 5D Mark II a novinky Canon EOS 7D, s pohledu možnosti využití vysokých hodnot ISO. Původně jsem se chtěl přímému srovnání vyhnout, nechtěl jsem srovnávat jablka a hrušky, ale zase na druhou stranu jsem si řekl, že oba fotoaparáty aktivně používám, tak proč je nepostavit proti sobě. Navíc s oběma přístroji fotografuji divokou přírodu, tak by srovnání mohlo být rozhodně zajímavé. Dnes byl prakticky ideální den, abych mohl takové srovnání provést, protože bylo celý den prakticky zataženo. Ideální podmínky k vyzkoušení vysokých hodnot ISO a srovnat tak oba přístroje tváří v tvář.

Metodika testování, aneb co a jak
Napadlo mě, že bych mohl celý test provést v poklidu domova, ale nakonec jsem se přeci jen přemluvil a vyrazil na hodinu pěkně ven, do chladného podzimního odpoledne.
Oba fotoaparáty jsem umístil na stativ, použil jsem drátovou spoušť a předsklopené zrcátko. K testování jsem zvolil ultra světelný objektiv Canon EF 85 f/1.2 II L USM, abych vyloučil vliv kvality objektivu, nastavil clonu na hodnotu 5.6 a celou hodinu fotil, srovnával a vyhodnocoval.

Nastavení fotoaparátu EOS 5D Mark II a EOS 7D
ISO 100 – 12800, Clona: 5.6, Priorita clony, Měření expozici bodové, Picture Style 0-0-0-0, Potlačení šumu při vysokém ISO vypnuto, RAW, ONE SHOT. Použitý objektiv Canon EF 85 f/1.2 II L USM.

Záměrně vkládám fotografie vždy po dvou, aby byl výřez co možná nejvyšší, možná to bude pro někoho méně přehledné, ale celková plocha náhledu bude o něco větší, tak si uděláte mnohem lepší představu o celkovém šumu daného přístroje.

1. Fotografovaná scéna 1.

Foto

ISO 100

EOS5D01 EOS 5D Mark II EOS7D01 EOS 7D

ISO 200

EOS5D02 EOS 5D Mark II EOS7D02 EOS 7D

ISO 400

EOS5D03 EOS 5D Mark II EOS7D03 EOS 7D

ISO 800

EOS5D04 EOS 5D Mark II EOS7D04 EOS 7D

ISO 1600

EOS5D05 EOS 5D Mark II

EOS7D05 EOS 7D

ISO 3200

EOS5D06 EOS 5D Mark II EOS7D06 EOS 7D

ISO 6400

EOS5D07 EOS 5D Mark II EOS7D07 EOS 7D

ISO 12800

EOS5D08 EOS 5D Mark II EOS7D08 EOS 7D

... další fotografovaná scéna

Foto

ISO 100

EOS5D09 EOS 5D Mark II

EOS7D09 EOS 7D

ISO 200

EOS5D10 EOS 5D Mark II

EOS7D10 EOS 7D

ISO 400

EOS5D11 EOS 5D Mark II

EOS7D11 EOS 7D

ISO 800

EOS5D12 EOS 5D Mark II

EOS7D12 EOS 7D

ISO 1600

EOS5D13 EOS 5D Mark II

EOS7D13 EOS 7D

ISO 3200

EOS5D14 EOS 5D Mark II

EOS7D14 EOS 7D

ISO 6400

EOS5D15 EOS 5D Mark II

EOS7D15 EOS 7D

ISO 12800

EOS5D16 EOS 5D Mark II

EOS7D16 EOS 7D

... poslední fotografovaná scéna

Foto

ISO 100

EOS5D17 EOS 5D Mark II

EOS7D17 EOS 7D

ISO 200

EOS5D18 EOS 5D Mark II

EOS7D18 EOS 7D

ISO 400

EOS5D19 EOS 5D Mark II

EOS7D19 EOS 7D

ISO 800

EOS5D20 EOS 5D Mark II

EOS7D20 EOS 7D

ISO 1600

EOS5D21 EOS 5D Mark II

EOS7D21 EOS 7D

ISO 3200

EOS5D22 EOS 5D Mark II

EOS7D22 EOS 7D

ISO 6400

EOS5D23 EOS 5D Mark II

EOS7D23 EOS 7D

ISO 12800

EOS5D24 EOS 5D Mark II

EOS7D24 EOS 7D

Zhodnocení a závěr

Závěr si asi uděláte sami, ale jak je vidět, tak určitě nový fotoaparát Canon EOS 7D se nemusí za šum vůbec stydět. Rozhodně je velmi dobře použitelný až do ISO 1600, je sice pravda, že Canon EOS 5D Mark II je na tom o poznání lépe, ale jde o úplně jinou technologii. Doufám, že jsem Vám částečně odpověděl na některé Vaše otázky a u nového fotoaparátu EOS 7D se tedy nemusíte bát, že šlápnete vedle.

V další části recenze bych se rád věnoval novému autofokusu, popsal Vám všechny jeho nové funkce a postavil ho proti dražšímu a špičkovému Canon EOS 1D Mark III, určitě se máte tedy na co těšit.

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 05.12.2009

Kategorie: Fototechnika | 05.12.2009
Klíčová slova: EOS 7D  digitální šum  ISO  EOS 5D 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

12.10.2010 (11:16)

Pavelmidi: Tady je test při stejném výřezu. http://www.cameratown.com/reviews/canon7d/ 5D mark II rozhodně vychází z tohoto testu lépe než 7D. Což je pochopitelné.

28.09.2010 (20:34)

Tak opravuju to zmenšení je přesně 68% ;-)

28.09.2010 (20:30)

Hmm pěkný test ale přijde mi tak trochu nefér vůči 7D a to proto, že snímky 7D jsou více zvětšené než z 5D, vhodnější by bylo kdyby objekty na snímku byly srovnávány ve stejné velikost.Jaký byl důvod dávat snímky 7D skoro 1,5 x větší než 5D, vidět je to na velikosti "chlupů" velikosti čísel atd ... Doma jsem si to hodil na sebe v Zoneru (obrázek do obrázku) a zmenšil tvoje snímky ze 7D na stejnou velikost foceného objektu jako na 5D (cca zmenšení na 75%) a ejhle 7D mi vychází jako lepší. ;-)

03.03.2010 (21:11)

Ahoj Michale. Tak jako asi všichni bych ti chtěl poděkovat za výborný článek. Tvůj test mě jenom utvrdil v tom, co jsem si (bohužel pro moji peněženku :wacko: ) už delšíí dobu myslel - vyplatí se připlatit a jít do 7D než koupit 50D. Čekal jsem trpělivě celou zimu ještě na 60D ale jaro už se blíží a alespoň oficiální specifikace (natož pak první testy) stále nikde, takže to asi 7D nakonec vyhraje. Bylo by možné uveřejnit další část testu - srovnání AF? To mě totiž zajímá nejvíc. Díky Miichal

09.12.2009 (11:11)

... kam se za 14 dní chystám. Tam bude jistě teplo a beru sebou i dlouhá skla, tak jsem zvědav. Doufám, že už budu mít na test i 1D MK IV, takže to porovnám a hodím sem všechny možné RAW formáty. Měj se hezky, Michal.

09.12.2009 (11:10)

Aleš: Zajímavý dotaz, tohle jsem zatím neměl možnost odzkoušet, protože jsem fotil pouze v dosti chladném počasí. Mám to ale odzkoušené z Afriky i Jižní Ameriky a podle mě je úplně jedno, jaký máte fotoaparát. Zkoušel jsem 1Ds,1D i 5D MKII a pokud se vzduch "tetelil" bylo úplně jedno co jsem dělal a fotit se nedalo. Zkoušel jsem to s EF 800 i EF 300 a stejně byly fotky rozmazané. U Vás to bude ještě znásobené tím, co letadla vypouštějí za tepelnné clony za sebou.Odzkouším to na Floridě letos...

09.12.2009 (11:06)

Lukáš: Ahoj Lukáši, mohl by jsi to více specifikovat, protože podle toho co jsi napsal, tak by se ti hodili oba dva ;-)

08.12.2009 (22:58)

Prostě když se lítá, tak se fotí. Mám obavu, že na 7D se tento jev ještě více znásobí. Co myslíš ty? Přidáš na konec testu ke stažení i nějakou fotku v RAWu a M-RAWu? Dík a měj se.

08.12.2009 (22:57)

Jako fotograf letadel mám s tímto jevem neustálý a marný boj už na 40D s 10MPix snímačem. Jeden můj kamarád si letos koupil 50D s 15MPix snímačem a po dvou měsících focení jej obrazně řečeno vyhodil z okna a vrátil se k 40D. Na většině letových záběrů (proti obloze) se při tak obrovském rozlišení projevoval téměř pokaždé horký vzduch, a to dost brutálně. Náš problém (leteckých fotografů) je, že fotíme na mnohem větší vzdálenosti a nemůžeme si moc vybírat podmínky ani čas.

08.12.2009 (22:55)

Ahoj Michale, velice pozorně sleduji tvůj test nového EOS 7D, protože bych si jej chtěl příští rok rovněž zakoupit. Chápu tvé nadšení z nového přístroje, jelikož pro fotografy „zvířátek“ (v dobrém slova smyslu) je zcela určitě přínosem. Já bych ale chtěl znát tvůj názor na jinou věc. Jde mi o to, jak se bude na snímači 18 MPix při focení delším sklem (400mm) na větší vzdálenosti projevovat tzv. interference vzduchu, tedy laicky řečeno „zvlněný horký vzduch“?

07.12.2009 (13:13)

Děkuji za test Michale, hodně jsi mi pomohl v rozhodování. Zeptám se, kdyby jsi volil mezi 7D a 5D MKII na fotografování přírody, sportu a portrétu, jaký by jsi mě doporučil? Současně využívám skla 16-35 L, 70-200, a pevnou 300 2.8. Vím že jsi naprostý profík a techniku máš zmáknutou, tak bych se rád poradil. Jo a tělo mám zatím 1D MK IIn a starší 30D. Ahoj Lukáš

07.12.2009 (11:05)

Jano F: Děkuji, to je ale hrubice, ale pobavila :-D :-D :-D . Stane se, díky BOBO. Jinak k tomu Vašemu příspěvku, já se snažím touhle cestou něco málo vrátit "každému", protože za mých let, kdy jsem začínal, bylo informací vhodně a dobře cílených velmi málo. Není tolik času věnovat se webu naplno, jak bych chtěl, ale snad někdy v budoucnu. Mám spousty nápadů, jak ho ještě vylepšit. Teď je čas, protože je zima a venku hnusně na fotografování, ale až přijde jaro, pak raději budu někde venku v přírodě.

07.12.2009 (10:50)

Zdravím Michale. Odkedy som sa asi pred 3 mesiacmi náhodne dostal ku Vašim stránkám, tak odvtedy ich denne navštevujem a musím Vás pochváliť jak za fotky, ktoré sú extra trieda, tak za čas, ktorý venujete svojmu webu a nám. O 7D tak isto uvažujem a články ma potešili. Máte veľké skúsenosti s technikou a je to vidieť. Ešte raz vďaka za Vašu prácu! Len tak ďalej. A ešte niečo, Bobo nenarážal na slovo "revoluce" ale na slovo "spíče" :D

07.12.2009 (10:30)

Lumír: OK, nemáš zač, měj se hezky, Michal.

07.12.2009 (10:29)

Bobo: Tak to jsem rád, ale ve vztahu k AF to rozhodně platí, když postavím 7D ke starší 50D, tak je to revoluce! Měj se :-D







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *