10.01.2015

Canon EOS 7D Mark II, recenze a zkušenosti

Tak, a je to tady. Před koncem roku jsem slíbil, že se podělím o zkušenosti s novou zrcadlovkou Canon EOS 7D Mark II, která koncem roku začala být konečně dostupná i u nás. Dneska jsem měl trochu času a tak jsem novinku podrobil zátěžovému testu a vyzkoušel, co všechno dovede. O něco málo se s vámi podělím v následujících řádcích a odpovím snad i na spoustu dotazů, kterými jste mě koncem roku zasypali.

Veverka obecná (Sciurus vulgaris) | Red squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/125s, ISO: 6400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, leden 2015, park Štěpánka (Mladá Boleslav, Česko)

Poslední měsíc jsem byl zavelen dotazy, jak nový Canon ostří, jak je na tom s výsledným šumem a zda bych ho doporučil jako hlavní tělo, nebo pouze jako záložní tělo. Snad tyhle řádky odpoví alespoň na některé dotazy a pomohou se rozhodnout, zda si nový Canon EOS 7D Mark II pořídit, či nikoliv.

Revoluce, nebo jen evoluce, aneb co je nového
Vzpomínám si, když jsem poprvé četl o převratném čipu, který měl být použit v novince 7D Mark II, dále potom o interní GPS, 10 snímcích za vteřinu, excelentním ostření, prostě a jednoduše to měl být téměř dokonalý fotoaparát. Všechny informace mě nechaly ledově klidným a v klidu jsem čekal, s čím se Canon po delší době „vytasí“. Takže to vezmu hezky od začátku, a pokusím se některé mýty a pravdy uvést na pravou míru. Opět upozorňuji, že se jedná pouze o mé subjektivní pocity a určitě se najde někdo, kdo může novinku vidět v trochu jiném světle.
Canon EOS 7D Mark II je vybaven novým snímačem APSC 20,2Mpix s novou generací Dual Pixel AF. Fotoaparát využívá dva nové procesory DIGIC 6, novinkou je také funkce EOS iTR, kterou se může chlubit model EOS-1D X. Jedná se o inteligentní sledování objektu, který je foťákem rozpoznán např. na základě detekce barvy a dalších vlastností. Kombinace 65 AF bodů a EOS iTR umožňuje kontinuální ostření při rychlosti 10 snímků za vteřinu. Canon EOS 7D Mark II má celkem tři režimy ostření. Dedikovaným AF senzorem, fázově na čipu (Dual Pixel) a dokonce i kontrastně. Dedikovaný AF senzor své předchůdce v 1DX a 5D MK III překonává ve všech parametrech, počtem ostřících bodů, navíc všechny jsou křížové, prostřední je dvojitě křížový při světelnosti objektivu F2,8.  Při fotografování za velice slabého osvětlení je fotoaparát 7D Mark II stále schopen téměř vždy zaostřit, což jsem si dnes pěkně vyzkoušel v tmavém lese na Štěpánce. Při sekvenčním snímání dokáže foťák ukládat 31 snímků v RAWu, mě osobně z důvodu pomalé karty jen 26, ale i tak je to slušné. Samostatnou kapitolou je pokrytí pole ostřícími body, tady má APS-C technologickou výhodu oproti FF přístrojům. Pokrytí ostřícími body je skutečně téměř až do krajů a to umožňuje perfektní sledování pohybujících se objektů. Fotoaparát je téměř celý utěsněn proti prachu a vlhkosti, jak moc, to se ukáže už velmi brzy na další naší expedici do tropických oblastí. Konečně zařadil Canon do výbavy GPS modul, který ale bohužel při zapnutém stavu žere nechutně hodně baterii. Expozice a její měření doznalo také podstatných změn. Snímač s rozlišením 150 000 pixelů, který rozděluje scénu na 252 oblastí, zajišťuje fotoaparátu stále přesné měření expozice. Samotnou kapitolou je video, které doznalo opravdu revolučních změn. Canon EOS 7D Mark II disponuje technologií CMOS AF s duálními pixely, která umožňuje rychle a plynule sledovat objekt a automaticky zaostřovat při snímání filmů či živém náhledu. Nemusíte už složitě ostřit manuálně, ale pokud máte kvalitní objektiv, fotoaparát stíhá plynule zaostřovat za vás a výsledné video vypadá fakt parádně. Samozřejmě to není vše, více se dočtete v přesných technických specifikacích, např. o funkci flikr, možnosti časosběrného videa, HDR, násobné expozici a mnohého dalšího. Novinek a drobných vylepšení je opravdu hodně, určitě potěší nejednoho hračičku. Pro mě osobně je nejdůležitější rychlost a schopnost přesně zaostřit, použít vyšší ISO a pokud možno správně exponovat a to vše při zachování kvalitního výstupu, což novinka rozhodně splňuje. Některé funkce si trochu více rozebereme.

Autofokus a rychlost snímání v akci, aneb ultimátní sestava Canon EOS 7D Mark II + Canon EF 600mm f/4L IS II USM
Pro mě osobně není rychlost snímání 10 snímků za vteřinu životně důležitá, ale rozhodně v některých situacích potěší a dá se využít. Celkově se u novinky 7D Mark II autofokus chová neskutečně jistě a vždy a za každé situace dokáže zaostřit. Zcela subjektivně je AF u fotoaparátu Canon EOS 7D Mark II o jeden řád lepší, než u fotoaparátu Canon EOS 5D Mark III a prakticky se vyrovná fotoaparátu Canon EOS 1DX. Všechny tři mám doma, takže to mohu opravdu důkladně porovnat. Velmi mě potěšilo, že téměř všechno nastavení a pojmenování jednotlivých funkcí zůstalo stejné jako u předchůdců, takže jsem nemusel dlouho tápat v menu a hezky si všechno přizpůsobil, jako u 5D a 1D. Možnosti nastavení autofokusu jsou vskutku velké a každý si tady přijde na své. AF ostří pekelně rychle, dnes jsem si do deště a tmavého lesa vzal záměrně objektiv s nižší světelností, abych si mohl AF pořádně vyzkoušet. Pokud si zvolíte pouze jediný bod z 65, je někdy velmi obtížné zaostřit s touto ohniskovou vzdáleností, zejména potom rychle se pohybující zvíře, občas ho prostě v hledáčku nenajdete. Tady mi pomohlo rozhodně využít možnost rozšířit ostřící zónu, nebo využít pomoc body. Nakonec, ani když jsem zvolil všech 65 bodů, tak fotoaparát neostřil nikam jinam, než na hlavní objekt, což se mi třeba u 5D tak často nestává, tady kluci z Canonu opravdu zapracovali. Pokud budete využívat opravdu dlouhá ohniska na větší vzdálenosti, tak se to hodí zvolit celý kruh 65 bodů a nechat fotoaparát, ať si vybere. Možná by stačilo, kdybych se s ohniskem téměř 1000mm trochu sžil a pak by to bylo s jedním bodem o něco snazší, ale to je hudba budoucna. Během pár hodin jsem vyzkoušel různá nastavení samotného AF a všech zón, které fotoaparát nabízí. Samotnou kapitolou je sledování zaostřeného objektu. Zkoušel jsem dnes letící sojku a nestačil se divit, kolik snímků v sérii a z ruky s ohniskem 960mmm je ostrých. Už se těším, až si to na jarním WS vyzkouším u letících dravců. Celkově bude rychlost AF a snímání patřit mezi největší lákadla a přednosti nové zrcadlovky Canon EOS 7D Mark II. Ti, kteří nemají finanční prostředky na vlajkovou loď EOS 1DX, budou velice dobře žít s tímto fotoaparátem, který se rychlostí a přesností autofokusu „1-Déčku“ plně vyrovná.

Kvalita výstupu, šum a dynamický rozsah
Jednou z nejdůležitějších vlastností nového přístroje by měla být výsledná kvalita výstupu, dynamický rozsah snímače a nízká hladina konečného šumu na fotografii. Můžete se probírat velkým množstvím testů na internetu, které vydávají novinku za odpad (DxOmark), nebo si vezmete 7D do ruky a půjde s ním fotit. Díky samotné konstrukci snímače a hustotě jednotlivých pixelů jsem se obával, jak na tom novinka bude. Po náročném testování a fotografování v reálných situacích musím říci, že na tom Canon EOS 7D Mark II není vůbec špatně, ale hezky od začátku. Před samotným pořízením novinky je potřeba si dobře rozmyslet, co vlastně budu s tímto přístrojem fotografovat, co od výstupu očekávám a co jsem ochoten ještě akceptovat. Pokud se podívá každý do svého portfolia a zjistí, že fotografuje většinou za rozumných světelných podmínek a vlastní světelný objektiv, pak si může s klidným srdcem Canon EOS 7D Mark II pořídit. Jenže, co vlastně jsou rozumné světelné podmínky a jaká je míra toho, co ještě mohu akceptovat, to si musí každý uspořádat v hlavě sám, na základě svých priorit. Obecně lze asi říci následující, vlastníte-li světelný objektiv a fotografujete nejčastěji ve světelných podmínkách, kde nepotřebujete ISO vyšší než 3200, pak můžete být naprosto v klidu a novinku si pořídit. Pokud fotografujete v podmínkách s extrémně nízkou hladinou osvětlení, potřebujete mít na výstupu co nejméně šumu při vysokých hodnotách ISO, pak pro vás 7D Mark II nebude zrovna vhodný a bude lepší se poohlédnout po výkonnějším stroji v kategorii FF. Zkoušel jsem různá nastavení při fotografování doma na stativu, tak i v terénu dnes na Štěpánce, kdy pršelo, a byla tma. Zajímalo mě, co všechno si mohu s novinkou dovolit a jak vysoké ISO mohu v reálu použít. Pokud se vám podaří dobře výslednou scénu naexponovat, dá se v klidu žít s hodnotami ISO 3200, což u předchůdce 7D Mark možné opravdu nebylo. Překvapila mě celkem přijatelná hladina barevného šumu a osobně si myslím, že šum do hodnot ISO 3200 půjde velmi snadno odstranit a na výsledných fotografiích nebude při tiskovém výstupu patrný. Logicky tento snímač APSC nedosahuje hodnot, jako u FF fotoaparátů EOS 5D Mark III, 6D a 1DX, ale to snad ani nikdo nečekal. Naopak, zcela překonává starý 7D a částečně i 70D. Nafotil jsem dnes poměrně hodně testovacích snímků, které dávám všem k dispozici, můžete je libovolně šířit a použít k čemukoliv. Každý se může originál RAWy probrat a udělat si tak svůj názor. Zkoušel jsem světlou i tmavou scénu i reálné fotografování na Štěpánce. Závěr je asi takový, máte světelný objektiv 2.8 nebo 4.0 a nepoužíváte běžně vyšší ISO než 3200/6400, pak můžete být spokojeni. Naopak, pokud vlastníte některý z přístrojů FF 5D Mark III,6D nebo 1DX, neočekávejte lepší hodnoty.

RAW z Canon EOS 7D Mark II

http://www.photonature.cz/raw/ISO_1000.CR2
http://www.photonature.cz/raw/ISO_1250.CR2
http://www.photonature.cz/raw/ISO_2500.CR2
http://www.photonature.cz/raw/ISO_3200.CR2

 
Plné RAW soubory - 1.2GB (ISO 400 - 6400)
 
Stáhnout je možno ze služby USCHOVNA.CZ


Co se mi líbí a co už méně
Jednoznačně se mi líbí spousty věcí na novince Canon EOS 7D Mark II, ale jsou také určité věci, které se mi nelíbí. Tak nakonec bych si je dovolil shrnout do krátkého přehledu.

Co se mi líbí
-    AF, rychlost autofokusu a snímání (10 snímků / vteřinu, 31RAW v sérii) je naprosto vynikající
-    APSC crop faktor 1.6 (taková 400 2.8 na cropu není špatná věc)
-    Přesná a vyrovnaná expozice, téměř dokonalé měření
-    hmotnost a rozměry, jako druhé tělo do batohu rozhodně velké +
-    kvalita výstupu do ISO 1600
-    možnost využít staré baterie z 5D Mark III, dokonce i stejná nabíječka a nabíjí oba typy L6 i L6N!
-    GPS modul, konečně mohu zaznamenat přesnou polohu fotografovaného objektu
-    VIDEO ve všech směrech, AF během LiveView, Full HD kvalita, časosběr, zpomalené záběry,…
-    tichý, především v režimu 10 snímků za vteřinu, proti kulometu 1DX o poznání tišší
-    TFT jasný a čitelný display
-    Ergonomie, menu a nastavení téměř stejné jako u 5D Mark III
-    USB 3.0 a možnosti připojení
-    SD slot, konečně podporuje rychlé karty SDXC UHS karty, dobré a levné na zálohu
-    po dlouhé době to Canon nepřehnal nějak strašně s cenou, poměr cena a výkon jednoznačně vyznívá pro 7D Mark II

Co se mi líbí méně
-    opět chybí WiFi, nechápu 70D má, tady pánové zaspali
-    pro mě osobně bez BatteryGripu nepoužitelné s velkým a těžkým teleobjektivem
-    úzký pohled na svět, přeci jen to není FF
-    kvalita výstupu nad hodnotu ISO 3200
-    o mnoho nižší výdrž baterie při zapnutém GPS
-    opět očnice až příliš utopená do těla, ale to snad bude u Canonu vyjma třídy 1D na věky
-    vestavěný blesk, pro mě osobně zbytečnost
-    chybí RJ45 konektor, ale to bych chtěl asi už mnoho
-    chybí opět vestavěné rádiové ovládání blesků, škoda

Závěrem bych chtěl poděkovat kamarádovi Františkovi, bez kterého by testování nebylo. Fotoaparát, pevně zahnízdil v mém batohu jako druhé tělo. Konečně můžu s klidem prodat 1DX, které už jsem využíval stejně jen sporadicky, 7D ho v rychlosti a přesnosti AF plně nahradí a navíc nemusím tahat různé druhy baterií a nabíječky. Videu bych chtěl věnovat samostatný článek, už mám i něco natočeno, tak snad velmi brzy.

Související odkazy:

Veverka obecná (Sciurus vulgaris) | Red squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 3200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, leden 2015, park Štěpánka (Mladá Boleslav, Česko)

Veverka obecná (Sciurus vulgaris) | Red squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 2500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, leden 2015, park Štěpánka (Mladá Boleslav, Česko)

Veverka obecná (Sciurus vulgaris) | Red squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, leden 2015, park Štěpánka (Mladá Boleslav, Česko)

Veverka obecná (Sciurus vulgaris) | Red squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 3200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, leden 2015, park Štěpánka (Mladá Boleslav, Česko)

Veverka obecná (Sciurus vulgaris) | Red squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, leden 2015, park Štěpánka (Mladá Boleslav, Česko)

Veverka obecná (Sciurus vulgaris) | Red squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, leden 2015, park Štěpánka (Mladá Boleslav, Česko)

Veverka obecná (Sciurus vulgaris) | Red squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 2500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, leden 2015, park Štěpánka (Mladá Boleslav, Česko)

Veverka obecná (Sciurus vulgaris) | Red squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 7D Mark II, Objektiv: Canon EF 600mm f/4L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 6400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 960mm, leden 2015, park Štěpánka (Mladá Boleslav, Česko)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 10.1.2015
 

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

12.04.2015 (21:43)

Tedy 7D na 1DX nemá ani náhodou :-)

12.04.2015 (21:40)

Nevěřím tomu, že prodáte 1DX. Je to jiný level a na 7D nemá ani náhodou.

12.01.2015 (08:42)

Michale děkuji za prima čtení. 7D jsem dostal k Vánocům a trochu bojuji s nastavením profilů AF, nemohl by jsi prosím o tom napsat více, nebo poradit, jak nastavit? Díky Zdeněk

12.01.2015 (07:37)

Michale díky za postřehy a uvolnění RAW. Trochu mě mrzí, že po slibech je na tom nové 7D z hlediska vysokého ISO stále dost blbě, ale zase je to "kropovka" a jako druhý tělo bude dostačující. Honza

11.01.2015 (10:42)

Dobrý den Michale, děkuji moc za recenzi a Váš pohled, už jsem na to čekal. Jen mi nějdou otevřít RAW soubory, můžete mi prosím pomoct? Děkuji David

11.01.2015 (10:47)

Stejně jako jsem psal níže, stačí aktualizace software a už to půjde.

10.01.2015 (23:02)

Eriku: musíš stáhnout nové aktualizace, 7D je poslední fotoaparát od Canonu a proto ti to nejde otevřít. Michale díky, už jsem na to čekal, až někdo z fotografů něco napíše.

11.01.2015 (10:46)

Přesnq Honzo, stačí aktualizace a už to půjde.

10.01.2015 (20:06)

A je rozhodunté kupujem ho :nuts: ......... Neviete prečo mi nejdu otvoriť tie rawy?? mám zoner photo studio 14 a photoshop cs5

11.01.2015 (10:46)

Stačí aktualizovat příslušný software, 7D MARK II je nový fotoaparát a proto nelze ve starém software otevřít RAW soubory.

10.01.2015 (20:00)

Dobry kamo, mrknu na to az se vratim z Reichu

11.01.2015 (10:45)

Ahoj, stav se a pokecáme a můžeš si tu hračku vyzkoušet.

10.01.2015 (18:55)

Michale, napsal jsi to velmi pěkně, ale když jsem si prohlédl obrázky veveřičky, tak jsem fakt rád, že mám Nikon :-) , i když připouštím, že jsi měl doostřování na 0

11.01.2015 (10:45)

Ahoj Mildo, na ostrost se vyprdni, je to dlouhé ohnisko, ostření na 0 a šílený časy, chtěl jsem jěn kluků co mi psali ukázat ISO. Neboj i nějaký jsou ostrý :-)

10.01.2015 (17:26)

...ahoj Michale, krásně jsi ho rozpitval a dík za perfektní článek...mám 7DII taky od vánoc pod polštářem ale zatím není moc času na focení...ve všem ti dávám za pravdu včetně výsledku testu DxOmark :-) ...na co jsem zatím nepřišel, to je jak nahrávat zpomalené video ale to bude tím, že jsem to asi ještě nezkoušel... :-) Díky a měj se moc fajn a někdy zase na viděnou :-)

11.01.2015 (10:44)

Ahoj kamaráde, tak někam brzy vyrazíme a něco nafotíme!

10.01.2015 (17:12)

Michale díky, hlavně za ty Raw soubory. Mám dotaz, doporučil by jsi ho vyměnit za 70D, který teď mám, přemýšlím o výměně kvůli rychlosti?

11.01.2015 (10:43)

Honzo, pokud jde o rychlost a přesnost AF, rozhodně doporučuji vyměnit, z jiného hlediska ani nemá smysl.







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *