14.05.2009

Prach, aneb jak na čištění senzoru v praxi

Od počátku fotografování jsem se setkával, tak jako každý jiný, se základním problémem, kterému se žádný fotograf nikdy pravděpodobně nevyhne, a tím je prach a nečistoty, které uvíznou na čipu digitální zrcadlovky. Vždy mě, při představě někde v Africe vyměnit objektiv, vstávaly vlasy hrůzou. Co se stane, když vyměním právě v tomto prostředí objektiv, fotit s tímhle anebo vyměnit, jak to celé dopadne a podobné nesmysly.

V době obrovského rozmachu digitální techniky, nástupu digitálních zrcadlovek a především možnost používat celou škálu objektivů, se fotograf musí chtě nechtě dostat do situace, kdy je nutné a vlastně i přirozené, neustále měnit objektivy a především fotografovat za každé situace. Je asi holý nesmysl, kvůli případnému prachu, nevyměnit objektiv a připravit se o možnost ztráty unikátního záběru, případně momentu, který se již nemusí opakovat.

rohaci22645 Potápka roháč (Podiceps cristatus) | Great Crested Grebe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM +1.4x, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 17:21:06, Morava (Česká Republika)

Něco málo z historie
Dnes se na celou problematiku dívám trochu jinak a úporným začátkům při prvním pokusu vyčistit čip, matnici a zrcátko, se dnes již jen vesele usmívám. Stejně tak jako všichni fotografové, si celou problematiku s přítomností prachu, začali uvědomovat i samotní výrobci digitálních zrcadlovek. Netrvalo to ani moc dlouho a začali se postupně objevovat první vlaštovky v podobě „samočisticích jednotek“ umístěných přímo na čipu. Dnes, je situace na trhu s digitálními přístroji trochu jiná, než před 6 lety, kdy jsem začínal fotografovat já sám, a většina moderních přístrojů, je již vybavena samočistící jednotkou, která se více méně stará o prach sama. Jak efektivní a účinná je to metoda, posoudíte nejlépe sami, ale věřte, že právě tahle metoda není všespásná a je jen otázkou času, než budete muset navštívit nějaké autorizované středisko, případně servis, kde provádějí odborné čištění, anebo se pustit do experimentování s čištění, stejně jako já.

nesyt645 Nesyt africký (Mycteria ibis) | Yellow-billed Stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 14. února 2009 5:39:41, Delta řeky Okawango (Botswana)

Obrovské možnosti, vybrat ale to správné?
Čistit anebo nečistit? Jednoduchá otázka, někdy však poměrně komplikovaná odpověď. Ono vlastně velice záleží, na co se fotograf specializuje, co a za jakých podmínek fotografuje. Jinak bude k samotnému čištění přistupovat fotograf, který fotí více méně na „plnou díru“ a projevy nečistot na senzoru prakticky po dlouhou dobu nemusí ani zpozorovat, a jinak makrofotograf, který využívá co možná nejvyšší clonová čísla, o reklamní a studiové fotografii ani nemluvě. Za dobu 6 let jsem měl možnost vyzkoušet nesčetně metod vlastního čištění senzoru, od hrátek s luxem až po sofistikované a drahé pomůcky, určené speciálně pro čištění senzorů snímačů. Na trhu existuje nepřeberné množství prostředků a pomůcek, které máte možnost použít, však také pro všechny výrobce je to neskutečně výhodný obchod. Pokusím se Vám ty nejúčinnější popsat a zdůraznit výhody a nevýhody samotného používání u jednotlivých produktů, které jsem měl možnost vyzkoušet a nakonec Vám představím jednu lahůdku, kterou používám prakticky před každou větší fotografickou akcí, její použití je velmi snadné, zvládne ji s přehledem i úplný začátečník a je velmi efektivní.

slipka645 Slípka zelenonohá (Gallinula chloropus) | The Common Moorhen, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390 mm, Vytvořeno: 1. května 2009 18:21:48, Jižní Morava (Česká Republika)

Metody čištění senzorů
Před samotným čištěním je nejprve důležité zjistit, jak moc je případně senzor znečištěn. Není problém použít jednoduchou metodu, vezměte fotoaparát, zacloňte alespoň na clonu 18 a více, přepněte na objektivu na manuální ostření, zaostřete na nekonečno a namiřte fotoaparát na čistě bílý papír, nejlépe v pozadí osvětlen anebo přímo do oblohy, exponujte a výsledek si prohlédněte případně na kvalitnějším displeji fotoaparátu anebo v PC při zvětšení 1:1, určitě budete udiveni, jak moc je senzor znečištěn. Podle výsledné míry znečištění zvolíme případnou metodu samotného čištění. Základní metody bych rozdělil následovně, softwarové řešení, suché čištění, mokré čištění.

racek2645 Racek stříbřitý (Larus argentatus) | Herring Gull, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM , Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 11.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 160, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: 9. května 2009 17:43:03, ostrov Dune (Německo)

1. Clonovací razítko – patří mezi základní softwarové metody, jedna z nejlepší a nejlevnější metody čištění senzoru. Pokud je Váš senzor znečištěn jen nepatrně, na testovací fotografii se projeví pouze několika málo „tmavými tečkami“, není nutné se do čištění senzoru vůbec pouštět, a stačí ho pomocí clonovacího razítka v příslušném softwaru odstranit. Celkem efektivní metodu nabízí společnost Canon v podobě utility „DUST delete“, kde označíte místo znečištění na fotografii, a při převodu z RAW formátu si program zapamatuje přesně souřadnice místa znečištění a příslušné místo velmi efektivně odstraní za Vás. Clonovací razítko je velmi efektivní metoda čištění senzoru, má však i svoje nevýhody. Pokud se však objeví nečistoty ve velké míře, a na místech kde softwarové odstranění představuje větší míru zásahu do výsledné fotografie, je na čase uvažovat o dalších metodách čištění senzorů.

2. Suché čištění – nastupuje většinou jako druhá alternativa, pokud již nezabírá softwarová metoda, a samozřejmě se používá jako metoda čištění senzoru „v terénu“, kdy je nutné odstranit určitou nečistotu ze senzoru rychle a efektivně. Mezi suché metody určitě bude patřit možnost využít základní výbavy každého fotografa a tím je ofukovací balónek. Vždy používám ofukovací balónek před tím, než se pokouším jakýmkoliv způsobem dotknout senzoru, zrcátka či matnice. Vlastní prach a nečistoty mohou být několikerého původu. Pokud se jedná o různá smítka z organického materiálu, jemné tkaniny, prachového peří atd. není většinou problém je odstranit ofukem a následně použít nějakou jinou dotykovou metodu, která dokonale odstraní adhezivní částečky, který se tzv. přilepí na senzor. Problém většinou nastane, pokud je nečistota přírodního původu, tvořená tvrdými prachovými částečkami zrníček nerostů, jako např. všudypřítomný prach v Africe, tady už hrozí reálné poničení senzoru v podobě poškrábání a proto je vždy nutné použití jakéhokoliv ofukovacího balónku, před vlastním dotykovým čištěním. Mezi suché metody můžeme zařadit jednoduché pomůcky typu speciálních štětců na odstranění nečistot, adhezivních dotykových materiálů na bázi mechanického odstraňování nečistot atd., více si povíme dále.

3. Mokré čištění – jako poslední metoda, a prakticky jedna z nejúčinnějších, je možnost využití tzv. mokré cesty k úspěšnému odstranění nečistot ze senzoru, pomocí speciálních roztoků, určených právě pro čištění senzorů. Mokré čištění představuje nejefektivnější metodu, vyžaduje však již určitou znalost, a především zručnost. Pokud však dodržíte určité rady a postupy, úspěšně se můžete vyhnout drahému čištění senzoru v autorizovaných servisech, a ušetříte velkou spoustu peněz a času.

ustricniki645 Ústřičník velký (Heamatopus ostralegus) | Oystercatcher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-5D Mark II, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM , Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: 9. května 2009 18:49:40, ostrov Dune (Německo)

Jednotlivé produkty, výhody a nevýhody, postupy
Jak jsem slíbil již na začátku, pokusím se Vám představit několik produktů, které jsem měl možnost za dlouhá léta vyzkoušet přímo v praxi a zhodnotit jejich hlavní výhody nevýhody. Před samotným čištěním senzoru je vždy nutné mít na paměti pár věcí, které jsou potřeba vždy přiměřeně okolnostem dodržovat.

1. Čištění provádějte vždy v co možná nejméně prašném prostředí. V každém případě vycházejte z faktu, že prach se do šachty dostane při odejmutí objektivu a jeho množství je přímo úměrné prašnosti prostředí. Vždy tedy zvažujte, kdy a kde budete objektiv měnit, ideální je místo s minimálním pohybem vzduchu a výskytem co možná nejméně prachu. Výměnu provádějte co možná nejrychleji, dobré je vždy fotoaparátem mířit směrem k zemi.

2. Vždy dbejte na to, aby byla baterie co možná nejvíce nabitá, a aby nedošlo vlivem vybití baterie ke sklopení zrcátka během čištění a nedošlo k poškození závěrky.

3. Vyhýbejte se co možná nejvíce vlhkému prostředí, prach a nečistoty velmi dobře přilnou k povrchu senzoru a je nutné je potom odstraňovat pouze mokrou cestou.

4. Nikdy se nedotýkejte jakéhokoliv čisticího prostředku a nástroje svojí rukou či prsty, v místech styku prostředku či nástroje spolu s čipem, přenos mastnoty z vašich rukou na tyto prostředky je více než zaručen. Jedná se především o štětce a různé jiné nástroje, které se přímo budou dotýkat senzoru.

5. Vždy používejte utěrky či papírky k tomu určené, které nepouštějí chloupky a nitě.


6. Pečlivě si prostudujte manuál a doporučení prodejce u speciálních prostředků určených k čištění senzoru Vaší digitální zrcadlovky.

7. Pokud možno vyhýbejte se tlakovým sprejům, které mohou snímač náhle podchladit a nenávratně poškodit.

8. Nevystavujte snímač dlouhodobému účinku přímého umělého světla při zkoumání nečistot anebo výsledků čištění, použijte raději speciální lupu s osvětlením pro to určenou.

9. Pokud si nebude vědět rady a výsledek se nedostaví, svěřte čištění senzoru Vašemu autorizovanému servisu.

10. Ničeho se nebojte, je to vcelku jednoduché a účinné, jen to chce trochu trpělivosti a zručnosti.

racek645 Racek chechtavý (Chroicocephalus ridibundus) | Black-headed Gull, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 18:02:44, Jižní Morava (Česká Republika)

Účinné prostředky určené k suchému a mokrému čištění senzoru DLSR:

Štětce na suché čištění digitálních snímačů VisibleDust. Jedná se o speciální štětce o velikosti všech druhů snímačů (1.0, 1.3, 1.5, 1.6 velikosti čipu) určené pro suché čištění. Velkou výhodu těchto štětců je velmi snadné použití, které zvládne každý začátečník, a dají se velmi efektivně využít na cestách mimo civilizaci, jsou malé a skladné. Nevýhodou je především vysoká pořizovací cena a celkem malá účinnost, protože pokud narazíte na hrubší nečistoty, štětec je již nedokáže odstranit. Další nevýhodou je nutnost udržovat štětce mimo dosah prachu a čas od času použít speciální tekutinu na jejich vyprání.

KINETRONICS SPECKGRABBER PRO KIT – jedná se o jakousi tyčinku, která je na svém konci vybavena silikonovou hmotou, která má jednu vynikající vlastnost, dokáže na sebe velmi účinně vázat drobné nečistoty a prachové částečky ze spínače. Kinetronics používám velmi účinně jako doplňkovou metodu k finálnímu čištění, protože její malé rozměry jsou schopné se dostat i do sebemenšího záhybu a kraje snímače. Nevýhodou je však velmi malá plocha silikonové plochy a proto ji předurčuje pouze jako doplňkovou metodu. Další nevýhodou je, že pokud dojde ke znečištění dotykové plochy, je nutné ji vyčistit speciální tekutinou.

DORR ČISTIČ SENZORU, GREEN CLEAN sensor cleaning – jeden z mých prvních prostředků určených k bezdotykovému čištění senzoru. Jedná se o poměrně jednoduchou metodu na bázi vysávání nečistot pomoci podtlakového ventilu. Pomocí tlakového ventilu se jemné částečky nečistot dají vysát obdobně, jako když vysáváte podlahu, celkem snadné a efektivní. Bohužel tato metoda má více nevýhod než výhod. Vysávaná plocha je velmi malá, často dochází při samotném vysávání k dalšímu znečištění senzoru, nečistoty dokonale přilepené k povrchu senzoru se nedají odstranit. Výrobce doporučuje tyto přilepené nečistoty nejprve navlhčit pomocí mokrých tyčinek, které však velmi nedoporučuji! Nevím, kdo tyto tyčinky navrhoval, ale pokud je někdo z Vás odzkoušel, je to utrpení. Tyčinky jsou tvořeny jakousi molitanovou hmotou, jsou sice vlhké a napuštěné jakousi tekutinou, ale při jejich aplikaci zanechávají na senzoru viditelné mokré šmouhy, které nejdou dokonale odstranit druhou suchou tyčinkou. Bohužel proto tedy nedoporučuji jejich mokrou variantu k používání, na druhou stranu suchá verze tyčinky se dá použít velmi dobře k jiné mokré metodě, např. mému oblíbenému Eclipsu. Samotný podtlakový čistič je vhodné využít spíše jako další doplňkovou metodu, je však velký a proto se nedá každopádně použít při cestování, jako metoda do terénu.

DUST-AID PLATINUM - DSLR Sensor cleaner – v současné době, naprosto nejlepší a nejúčinnější prostředek určený k čištění senzoru, který jsem měl možnost vyzkoušet. Jedná se o geniálně jednoduché a levné řešení k odstraňování případných nečistot na senzoru. Je to taková větší obdoba tyčinky od firmy KINETRONICS. Použitý materiál je naprosto shodný, jedná se zase o jakousi silikonovou hmotu, která na sebe dokáže geniálně a jednoduše vázat všechny možné nečistoty. Spolu s mokrou metodou od firmy ECLIPSE, se jedná o nejúčinnější nástroj na odstranění nečistot z čipu digitální zrcadlovky. Vynikající je, že celá sada je neuvěřitelně malá a skladná, je velmi dobře použitelná při delších cestách za fotografováním. Nejnázornější asi bude využít videa výrobce, kde můžete vidět názorně celou metodu v praxi.

DUST-AID DUST- WAND KIT – mokrá metoda, kterou používám v případě, kdy nelze odstranit nečistoty ze senzoru pomocí suchých metod. V balíčku, který je vybaven tyčinkami všech rozměrů senzorů (1-1.6x), naleznete kromě samotných tyčinek i speciální tekutinu, která dokonale rozpouští nečistoty vytvářející se na čipu a velmi rychle se odpařující, několik náhradních utěrek, které se dají snadno a rychle na tyčinku upevnit, a odpadá tak zdlouhavé upevňování utěrky na tyčinku, jako v případě sady ECLIPSE. Čištění s touto sadou je velmi rychlé a snadné, stačí jen pár kapek tekutiny Ultra Clean nakapat na tyčinku s připevněnou utěrkou a použít přímo na senzor. Osobně si myslím, že čištění zvládne bez jakéhokoliv problému každý průměrně šikovný člověk. Opět i tady platí, že celá sada je neuvěřitelně malá a skladná, je velmi dobře použitelná při delších cestách za fotografováním přímo v terénu a doporučuji ji každému, kdo vlastní digitální zrcadlovku. Nevýhody jsem prozatím žádné neshledal, i pořizovací cena je více než příznivá, zvláště pokud si uvědomíme, na kolik použití celá sada vydrží!

PHOTOSOL Optic Cleaner Eclipse – snad nejznámější a jedna z nejpoužívanějších mokrých metod na světě. Naprostá shoda s předchozím DUST-AID DUST- WAND KITem, tak nějak si myslím, že firma DUST AID trochu využila něčeho, co je ve světě známé a zaběhnuté. Osobně si myslím, že tekutina ECLIPSE je o něco málo lepší než Ultra Clean od DUST AID, dříve se odpařuje a nezanechává naprosto žádné zbytky na povrchu čištěného senzoru. Naproti tomu zase tyčinky a utěrky od firmy DUST AID jsou o mnoho lepší než dodávané tyčinky PHOTOSOL Sensor Swab, které jsou drahé a občas se třepí, špatně se skládají a více sají. Pokud bych mohl doporučit, tak určitě neváhejte s nákupem tekutiny ECLIPSE, patří k tomu nejlepšímu, co se dá na trhu vůbec sehnat. Naopak tyčinky a utěrky můžete využít od firmy DUST AID. Tekutina, kterou zakoupíte od firmy PHOTOSOL, Vám zcela jistě vydrří na několik let, protože stačí pouze 2 kapky k jediné aplikaci a do doby než ji spotřebujete, již určitě výrobci přijdou s něčím jiným a možná i převratnějším. Opět přikládám instruktážní video výrobce, jak správně sadu používat.

Co říci na závěr
Prach tu byl, a vždy tu bude
, nedělejte si s ním tak velké starosti a raději fotografujte. Prach a nečistoty se dají velice efektivně, hlavně však levně a rychle odstranit v domácích podmínkách, bez nutnosti nosit fotoaparát každý měsíc do servisu. Nicméně pokud fotografujete intenzivně tak jako já, navštěvujete různá místa po celém světě, jednou za rok se určitě vyplatí návštěva příslušného servisního střediska a nechat si udělat hloubkové čištění celé šachty, čipu, zrcátka a matnice, tam kde se nemůžete bez příslušných znalostí dostat. Snad jsem Vám tímto malým článkem pomohl v rozhodování, kterou metodu úspěšně využít a zároveň odpověděl na velkou spoustu dotazů, které jsem od Vás obdržel na téma čištění senzoru u digitální zrcadlovky.

Odkazy na výrobce a prodejce čistící techniky:

http://www.dust-aid.com/

http://www.photosol.com/

http://www.visibledust.com/

http://www.oehling.cz/inshop/cistici-prostredky/

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 14.5.2009

 

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

02.05.2023 (14:07)

ChatCrypto is building a high performance AI Bot which is CHATGPT of CRYPTO. We are launching the Worlds first deflationary Artificial Intelligence token (CHATCRYPTOTOKEN) which will be used as a payment gateway to license Be rest assured and happy to be part of Chatcrypto family as signing up would give you free 1600 chatcrypto tokens(CCAIT) Project link https://bit.ly/41Fp0jc and with every referral you refer to Chatcrypto, you earn extra 1600 tokens for free. q1w2e19z

06.02.2017 (13:58)

Mexicóóó, mexicóóó Míša kropí v zoo z kymácejíci lodě jaguéře a myslí si, že je deštním pralese v Guyajaně :-D :-D :-D ta vostuda velebnosti, ach jo :wacko:

11.10.2015 (21:01)

Ahoj Michale, prosím Tě, mohl bys článek aktualizovat? Předpokládám, že se za 6 let mohly změnit i Tvé oblíbené metody. Některé doporučované produkty už pomalu nejsou k sehnání, mám na mysli např. tyčinky od DUST-AID. Předem děkuji.

25.12.2014 (04:28)

I was able to find good advice from your articles.| Thanks for another fantastic post. Where else may just anyone get that kind of info in such an ideal approach of writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the search for such information.

30.08.2012 (12:35)

las vegas karate , NV, offers kids martial arts classes that incorporate sport training to train students in ancient Japanese martial arts. Our School offers self defense karate classes for kids in Summerlin of Las Vegas.

21.07.2012 (12:55)

SB Global Infosoft is an Search Engine Optimization Company that offers best possible seo services to the masses at large. Search engine optimization aims at improving the visibility of any website in search engine listings. We have the most talented team with several years of experience which is why we completely stand out in the market.

04.05.2012 (09:03)

It is very good, beautiful and natural blog. The birds picture in the blog is really amazing. Thank you for sharing such blogs with us.

19.04.2012 (08:28)

This Post gives me lot of information:)

19.04.2012 (08:21)

Thanks for your informative post.

25.02.2012 (16:22)

Takze si hned kupujem sadu DUST IAD - ale priamo od vyrrobcu. V CR su ceny zase 2x vyssie nez je predajna cena. dust-aid.com Dufam ze sa mi DUST AID osvedci ako autorovi clanku

25.02.2012 (16:20)

Dekuji za clanek a kopu informacii. GREEN CLEAN sensor cleaning - potvrzujem- zostavaju smuhy. Osvedcilo sa mi cistit senzor po tretinach. Mokru spachtlou 3x pretriet senzor a tekutinu IHNED zotriet suchou spachtlou (cca 3x zotrit). Toto je nutne opakovat este na 2. a 3. tretinu senzoru. Zo suchej spachtle sa navyse sem tam uvolni mikrovlakno ktore ide nastastie bez problemov odfuknut. Na prvy cistenie senzoru (cca 20 tecek) som vypotreboval cele balenie (4x sada) a uz niky viac to nekupim. :,(

22.02.2012 (12:30)

I wanted to thank you for this great blog! I really enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you post.

02.02.2012 (07:03)

iuw sip hag fgy mza amx pxb pmo mef yuu ond iwg prw yjm arh jcs qcs jjn lws far uth owj lrr vud zjt vnz liw zog zha zue vcc ttw xbv qar ndn trl phg zys vvc rar oxt svy nga gvp qym sqs wmk zei

23.12.2011 (13:17)

Děkuji za skvělý návod na čištění. Dnes mi přišla sada DUST- WAND KIT a je bez krabičky. Prý jim to tak už chodí. Holt zase speciální dodávky pro východní Evropu. :mad:

04.10.2011 (17:10)

:-) Dost dobrý článek, četl jsem to jako napínavou detektivku. Pro mě poučné, pomohlo s výběrem hlavy.







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *