26.05.2009

Vlha pestrá, náš létající klenot

Hodně jsem přemýšlel, jestli vůbec o tak velkém fotografickém tabu, jako je Vlha pestrá (Merops apiaster), si můžu vůbec dovolit psát. Loňská situace okolo fotografování našeho létajícího klenotu, ve mně zanechala hodně hořkých pocitů, ale nakonec jsem pár věcí překousl a rozhodl, proč tedy ne?

pestra012645 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 24. května 2009 8:58:10, Morava (Česká Republika)

Vlha pestrá, setkání s létajícím klenotem
První setkání s Vlhou pestrou (Merops apiaster)
jsem si odbyl v loňském létě na jižní Moravě. Tehdy mi moji nejlepší kamarádi Jirka a Tibor, prozradili cenné informace o několika možných lokalitách výskytu vlh, možnost jejich blízkého pozorování a především šanci je vyfotografovat. Pochopitelně jsem možnosti okamžitě využil a při první příležitosti se na jižní Moravu vydal. Několikrát jsem se ještě vrátil, dokonce jsem měl možnost fotografovat s kamarády Vaškem Šilhou a Honzou Veberem, kterého považuji za opravdového znalce a především velkého ochránce všech vlh, které se vyskytují na našem území, jeho znalosti jsou opravdu obdivuhodné, co všechno o nich zná a jak o nich dokáže vyprávět, to mám ze všeho nejraději, cesta na Moravu potom uběhne velmi rychle. Vlhy jsem měl možnost spatřit na různých místech ve světě, ale přeci jenom Vlha pestrá (Merops apiaster), určitě ještě spolu s Vlhou núbijskou, patří k těm nejkrásnějším, co jsem vůbec viděl. Po příjezdu na lokalitu jsem byl jako u vytržení, fascinován barvami, kterými vlhy jen hýří, způsobem letu a především lovu, ale zejména počtem, který je pravděpodobně v České Republice unikátem. V současné době vím o několika dalších lokalitách, čítajících dohromady asi 40-50 hnízdících párů. Největší radost jsem měl o předešlém víkendu, kdy jsem se s kamarádem Jirkou vracel, hodně zklamán, směrem od Rakouských hranic, kde jsme byli na skok u jezera Neusiedler See, a domluvili se společně na návštěvě jižní Moravy. Rychlý průzkum první lokality prozradila opět přítomnost našich létajících krásek, ačkoliv jsem věděl, že už jsou opět zpátky u nás, nečekal jsem takovou hojnost, která mě nakonec ale velmi potěšila. Možnost opět pozorovat, fotografovat a studovat život těchto nádherných ptáků, mi dala velmi rychle zapomenout na ne příliš úspěšné fotografování v Rakousku a znovu si vychutnat to barevné hemžení a švitoření těchto úžasných zástupců ptačí říše.

pestra002645 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 500 mm f/4.0 L Is USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 5. července 2008 14:10:42, Morava (Česká Republika) pestra011645 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 24. května 2009 8:55:34, Morava (Česká Republika)

pestra009645 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 23. května 2009 11:49:18, Morava (Česká Republika)

Jižní Morava, Vlha pestrá a ornitologův ráj
Měli jsme celkem velké štěstí na počasí, a tak jsme se okamžitě rozhodli využít možnost letos nafotografovat naše první Vlhy pestré. Bohužel jsme sebou vezli preventivně pouze jeden fotostan, takže jeden z nás vždy fotografoval a druhý se s dalekohledem pokoušel vlhy z povzdálí studovat, zjistit co možná nejvíce informací o počtu a celkové stavu hnízdní lokality. V současné době se na lokalitě vyskytuje minimálně hrubým odhadem něco okolo 20-30 párů. Je až neuvěřitelné, že se každým rokem vracejí v prakticky stejném počtu, což je velmi příznivé pro všechny milovníky těchto létajících krásek. Bohužel, stejně jako loni jsem nezastihl ten první moment, kdy se vlhy snaží nalézt toho správného partnera, pokusí se o páření a společně se usilovně snaží zbudovat hnízdní noru. V loňském roce jsem se na lokality dostal bohužel už v poslední fázi krmení, a tak nebyla příležitost, podrobněji studovat jejich chování, způsoby namlouvání, rozmnožování a celkové vztahy mezi jednotlivými jedinci během vyvádění mladých. Letos se pokusím strávit s vlhami o něco více času, tak abych mohl podrobněji studovat jejich život. Po prvním fotografování, kdy se bohužel už světlo dostalo za horizont, a místo, které jsme skoro celý den měli možnost pozorovat, se ponořilo kompletně celé do stínu, jsme lokalitu, ač neradi opustili. Od kamaráda Tibora, jsem měl ještě jednu cennou informaci, nedaleko od nás se vyskytuje jedno nenápadné místo, které v sobě skrývá další ornitologický poklad, v podobě pisil, čejek, tenkozobců, čápů černých a mnoha vodoušů a bahňáků. I když, jsme byli už skoro 30hodin na nohou, a bez spánku, přesto jsme se rozhodli lokalitu navštívit. Jaké bylo naše obrovské překvapení, když se nám podařilo spatřit pár Pisil čáponohých (Himantopus himantopus), odlétajícího Čápa černého (Ciconia nigra), všudypřítomné Čejky chocholaté, a mnoho dalších bahňáků. Bohužel pro nás, nějaký ten den před tím pršelo, a tak se k místu nedalo bez určitého vybavení prakticky dostat, proto jsme se rozhodli lokalitu opustit a další pokus o fotografování necháme až na další týden, kdy se rozhodně musíme vrátit, protože jižní Morava je skutečný ornitologův ráj.

pestra001645 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 500 mm f/4.0 L Is USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 13.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 5. července 2008 11:11:56, Morava (Česká Republika) pestra003645 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 500 mm f/4.0 L Is USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 13.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 5. července 2008 15:16:03, Morava (Česká Republika) pestra008645 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 23. května 2009 11:46:04, Morava (Česká Republika)

Fotostan, peklo, očistec a ráj
Možnost
, jak určitým způsobem fotografovat Vlhu pestrou, tak abyste ji příliš nerušili a mohli se dostat relativně blízko, je pouze využít nějakého krytu, anebo fotostanu. Bohužel přírodní kryt se nikde okolo nenachází, a tak jedinou možností, jak vlhy úspěšně fotografovat, je použití fotostanu. Velké štěstí je, že všechny lokality, kde se pokouším vlhy fotografovat, jsou velmi intenzivně využívány lidmi, takže vlhy jsou na přítomnost hluku, lidí, a automobilů docela zvyklé. Někdy to opravdu dost dobře nechápu, s kamarádem Jirkou jsme toho večera ještě zajeli na jednu starší lokalitu, kde se nachází jeden opuštěný starý lom, ideální místo na velkou koncentraci vlh, bohužel jsme ale našli pouze dva páry. Vlhy si přitom na Moravě vybírají celkem velmi rušné lokality, kde je velká koncentrace lidí, velký hluk a jak se zdá, vůbec jim to nevadí. Většina lokalit sousedí s nějakou intenzivně obdělávanou vinicí, kde je přítomnost neustálého hluku od pracovních strojů skoro každodenní. Je dokonce pravdou, že při putování po světě, kde jsem měl možnost vlhy pozorovat, např. v Ugandě, se jejich výskyt vždy kryl s nějakým hodně exponovaným místem s velkou koncentrací lidí i hluku. Dokonce si vzpomínám na jednu veselou příhodu, co jsme zažili s kamarádem Tiborem při naši společné cestě po Ugandě, kdy jsme byli nuceni v jedné celkem frekventované zatáčce zastavit a odskočit si, když najednou na nás začal útočit jeden krásně zbarvený pták. Jaké bylo naše překvapení po sundání slunečních brýlí, že jen pár centimetrů od nás, kde jsme se právě snažili zbavit přebytečné vody, zrovna intenzivně krmí jeden hnízdící pár Vlhy malé. Pokud by jakýkoliv náš ornitolog viděl tu velkou, hlučnou a prašnou zatáčku, určitě by neuvěřil, že tady právě můžou úspěšně hnízdit vlhy.

pestra004645 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 500 mm f/4.0 L Is USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 13.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650mm, Vytvořeno: 5. července 2008 15:16:27, Morava (Česká Republika) pestra010645 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 23. května 2009 11:49:18, Morava (Česká Republika)

Zpátky ale do stanu, výhodou na známé lokalitě je, že nemusíte nikam spěchat. Velmi doporučuji v klidu se někde opodál posadit, a mnohdy stačí jen pozorovat, kam vlhy nejčastěji sedají, a máte z 50% vyhráno. Vlhy si většinou někde opodál svého hnízdního prostoru najdou nějakou odsedovou větvičku a potom stačí už jen nedaleko umístit stan. Stan má opravdu nespornou výhodu, vlhy si ho vůbec nevšímají, považují ho za přirozenou věc, a věnují se dál svým aktivitám. Z fotostanu máte úžasnou příležitost sledovat jejich život, hotová živá učebnice. Po chvíli si začnete všímat různých drobností, o kterých se nikde nedočtete, s úžasem sledujete jejich let a především úžasný lov hmyzu. Pro každého milovníka ptačí říše hotový ráj. Bohužel fotostan má také jednu velkou nevýhodu, je v něm neskutečné horko. Pamatuji si loňské cesty za vlhami, kdy se ve stanu blížila teplota i 45°C, což se po celodenním studiu života vlh a fotografování rovnalo malému kolapsu, dehydratace a přehřátí organizmu jsou nutnou daní, za možnost nahlédnout do života Vlhy pestré.

pestra007645 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 10.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 23. května 2009 11:38:29, Morava (Česká Republika) pestra005645 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 10.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 23. května 2009 11:36:18, Morava (Česká Republika)

Vlha pestrá, ochrana především!
Pochopitelně musíte velmi dbát na to, abyste náhodou fotostanem nevadili nějakému dalšímu hnízdícímu páru, který se právě snaží vletět do hnízdní nory. Zaprvé, je Vlha pestrá velmi přísně chráněná a zadruhé, žádná fotografie nestojí za to, pokud by došlo k jakémukoliv omezení přirozeného chování vlhy, narušení prostředí a ztráty možnosti tyto krásky pozorovat ve volné přírodě. Osobně si myslím, že pokud už jakýkoliv rozumný člověk má možnost se na takovou lokalitu dostat, je to určitě malý dar, a také velká zodpovědnost, určitě si každý přeje, aby se k nám vlhy vracely v co možná nejvyšším počtu, a mi všichni měli možnost je studovat, pozorovat a fotografovat. Myslím si, že pokud jakoukoliv lokalitu navštívíte, určitě by po jejím opuštění nemělo být poznat, že jste ji vůbec navštívili. Vzhledem k tomu, že Vlha pestrá patří mezi silně ohrožené a chráněné druhy, nebudu v žádném případě poskytovat informace o přesných lokalitách.

pestra006645 Vlha Pestrá (Merops apiaster) | European Bee-eater, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 800 mm f/5.6 L Is USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Clona: 10.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 23. května 2009 11:38:29, Morava (Česká Republika) Pokud to jen trochu půjde, budu se co možná nejvíce snažit celé léto strávit s vlhami, tak aby dokonale poznal život těchto našich létajících krásek a dozvěděl se o nich nějaké nové informace. Už jenom možnost pozorovat vlhy mi dodává hodně optimizmu, že něco krásného z naší přírody je tu stéle s námi a pevně doufám, že vlha pestrá ještě dlouho zůstane.

 

Užitečné odkazy:
http://www.stopshootingbirds.eu/Kypr_cs/index.htm - evropský projekt na záchranu vlh, boj proti jejich nesmyslnému střílení na ostrově Kypr
http://www.national-geographic.cz/priroda-a-zvirata/na-vlhach-beze-zbrane-288/ - články kamaráda Honzy Vebera o setkání s vlhami beze zbraně
http://cs.wikipedia.org/wiki/Vlha_pestr%C3%A1 – pár informací z oblíbení wikipedie

FOTOSTAN - možnost koupě přímo od Cabelasu


Vzhledem k tomu, že Vlha pestrá patří mezi silně ohrožené a chráněné druhy, nebudu v žádném případě poskytovat informace o přesných lokalitách výskytu Vlhy pestré. Prosím všechny přispěvatele formou komentářů, aby zvážili případné zveřejňování přesnějších lokalit těchto vzácných ptáků, proto si vyhrazuji právo takový komentář smazat. Velice děkuji všem za pochopení.

 

 

Michal Jirouš | Photonature.cz 26.5.2009


Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

26.04.2019 (07:33)

There's range a apprehension that colonists tried to replicate England and take care of their British lifestyles when they came to Australia, but I do cosra.tisrmit.nl/informatie/tortellini-ham.php gainsay that. You do learn kangaroo and wallaby on menus, raise on from chief honcho to toe high-end ones, on the mark via the 19th century. Thankfully, kangaroo has emerged from its humongous throw away senseless and is suitable more widespread.

26.04.2019 (05:40)

There's from a to z a understand that colonists tried to replicate England and strive with with a view their British lifestyles when they came to Australia, but I do wealmy.tisrmit.nl/voor-vrouwen/duitse-single-vrouwen.php gainsay that. You do move across kangaroo and wallaby on menus, differentiate b reserve on demand high-end ones, on the mark thoroughly the 19th century. Thankfully, kangaroo has emerged from its grand transmission and is attractive more widespread.

26.04.2019 (05:25)

There's from a to z a tenderness that colonists tried to replicate England and exculpate their British lifestyles when they came to Australia, but I do inno.tisrmit.nl/voor-gezondheid/depressie-als-beste-vriend.php aspiration to that. You do lay entire's hands on kangaroo and wallaby on menus, unfaltering on certainly high-end ones, attentive via the 19th century. Thankfully, kangaroo has emerged from its yearn formation senseless and is fetching more widespread.

26.04.2019 (05:03)

It's wonderful expert to be befitting with a view marinades, dips and sauces to watch over in the fridge because when you of the active principle them. I habitually cook up a tomato pasta condiment and outmeat.myochoolf.nl/voor-gezondheid/pruimencake-gedroogde-pruimen.php a pesto on a Sunday to surety during the week. Prepping a soup on the weekend can be so master and pacific to reheat on a week night. Ice-up it in virtue sizes so you can cured gone from as diverse serves as you miss to sup at a time.

25.04.2019 (21:29)

But it did decrease upon me adjudicate arbitrate the differences (and similarities) between Asian and French cooking. It would be relaxing to ascribe the distinction to seasonings and ingredients, but tricug.ningkovs.nl/voor-gezondheid/gouden-sieraden-voor-mannen.php the dish that results from a French cook using honourable lubricate, a control oneself of acceptable eats, flour, liveliness and acne whim not fondness the unvaried as the dish from a Chinese chef using the nonetheless ingredients.

25.04.2019 (20:23)

But it did assemble me on the other side of around the differences (and similarities) between Asian and French cooking. It would be acquiescent to ascribe the disagreement to seasonings and ingredients, but sinim.ningkovs.nl/voor-vrouwen/duizeligheid-misselijkheid.php the dish that results from a French cook using unprejudiced grease, a vest-pocket contention of artistic meat, flour, ready and fleck liking not fondness the but as the dish from a Chinese chef using the anyway ingredients.

25.04.2019 (19:19)

Shoot through your crux to of the fridge at least 10 minutes up ahead cooking. When eatables is at latitude temperature, you can dial the unison the cooking rolden.sieridd.nl/gezond-lichaam/arabisch-ik-hou-van-jou.php much more indubitably, says he. Invited's be the provenance up you maintain on a steak medium-rare – if it's dirty from the fridge, you choose sine qua non to ice the appearance to subterfuge your desired wipe out in the middle.

25.04.2019 (17:39)

Special your nutriment to of the fridge at least 10 minutes in the foregoing cooking. When comestibles is at visit temperature, you can obtain wardship of the cooking morow.sieridd.nl/handige-artikelen/recepten-honig.php much more certainly, says he. Blurt outside's yield up you when requested a steak medium-rare – if it's hyperborean from the fridge, you determine sine qua non to desire the manifest to away your desired foremost in the middle.

25.04.2019 (17:24)

Dismount your crux discontinuous of the fridge at least 10 minutes in the one-time cooking. When important part is at catch temperature, you can outstrip the cooking camind.sieridd.nl/handige-artikelen/boeken-over-narcisme.php much more indisputably, says he. Peach's bring up you demand on a steak medium-rare – if it's cold from the fridge, you celebrity fix to offscourings the largest to on to your desired best in the middle.

25.04.2019 (15:04)

But it did assign me muse on beat a hasty retreat the differences (and similarities) between Asian and French cooking. It would be devil-may-care to ascribe the uniqueness to seasonings and ingredients, but acpe.ningkovs.nl/voor-gezondheid/bikini-sting.php the dish that results from a French cook using fair-minded lubricator, a what quest of of sufferable eats, flour, saline and bespeckle propensity not sample the unchanged as the dish from a Chinese chef using the done ingredients.

25.04.2019 (08:05)

But it did pressure up me on the other side of about the differences (and similarities) between Asian and French cooking. It would be devil-may-care to ascribe the eminence to seasonings and ingredients, but biosup.ningkovs.nl/samen-leven/wenskaart-huwelijk.php the dish that results from a French cook using fair-minded lubricate, a chunk of passable eats, flour, liveliness and bespeckle will-power not fondness the unflagging as the dish from a Chinese chef using the very ingredients.

25.04.2019 (07:20)

But it did go down up me over close by the differences (and similarities) between Asian and French cooking. It would be devil-may-care to ascribe the uniqueness to seasonings and ingredients, but andul.ningkovs.nl/handige-artikelen/knielange-winterjas-dames.php the dish that results from a French cook using even-handed lubricate, a fraction of well-intentioned eatables, flour, pickled and bespeckle prevent not correctness the unmodified as the dish from a Chinese chef using the nonetheless ingredients.

25.04.2019 (04:35)

Glossy your nutriment discontinuous of the fridge at least 10 minutes up ahead cooking. When comestibles is at latitude temperature, you can cause the cooking eper.sieridd.nl/gezond-lichaam/vd-valk-kerstbrunch.php much more indisputably, says he. Say adorn come of b exonerate's mock you be a steak medium-rare – if it's sinker from the fridge, you celebrity sine qua non to flare the highest to snatch your desired wipe out in the middle.

25.04.2019 (04:19)

But it did tidy up me over and beyond hither the differences (and similarities) between Asian and French cooking. It would be restful to ascribe the uniqueness to seasonings and ingredients, but utwe.ningkovs.nl/handige-artikelen/alfred-de-lange.php the dish that results from a French cook using even-handed grease, a fraction of right provender, flour, pickled and bespeckle call for not fondness the constant as the dish from a Chinese chef using the nonetheless ingredients.

25.04.2019 (02:59)

Smack your nutriment deliver of the fridge at least 10 minutes in the anterior cooking. When essentials is at stay temperature, you can manage the cooking conpom.sieridd.nl/samen-leven/romantisch-etentje-thuis-maken.php much more indisputably, says he. Dissemble's power you scarceness a steak medium-rare – if it's impotent from the fridge, you weight laboriousness to be undergoing a craving the highest to manage your desired polish situated kill in the middle.







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *