Nejčtenější články

Okawango, zelené srdce AfrikyTajuplný příběh zeleného srdce Afriky se nedá vyprávět, příběh řeky Okawango se musí zažít. Stejně tak jako muslimové podnikají svoji svatou pouť do Mekky, křesťané svoji svatou pouť do Jeruzaléma, stejně tak by každý fotograf a především milovník divokých afrických zvířat, měl alespoň jednou za život navštívit úžasné místo v zeleném srdci Afriky, deltu řeky Okawango.



icon komentářů 27   icon zobrazení 41723 celý článek

Fotografování šimpanzů v AfricePomalu se přesouváme horkou a především rozbitou cestou, směrem k dalšímu lákadlu východní Afriky, národní park Kibale forest, domov primátů. Šimpanz učenlivý (pan troglodytes), toho jsem v posledním článku z Afriky zmiňoval, možnost navštívit jedno z nejatraktivnějších míst ve východní Africe, kde se v zapomenuté proláklině zachoval původní horský prales.



icon komentářů 20   icon zobrazení 41592 celý článek

Helgoland, návrat do ostrovního rájeJak už to tak v životě bývá, pokud si člověk něco naplánuje, většinou to dopadne úplně jinak. Letos jsem dlouho plánoval cestu na ostrov Helgoland, která se měla uskutečnit až za 14 dní. Bohužel se nám nepodařilo sehnat dostatečně velké auto a tak jsem se rozhodl cestu zrušit.



icon komentářů 79   icon zobrazení 41062 celý článek

Ostrov Texel, fotografické peklo v HolandskuKonečně doma, po 13 hodinách dlouhé a vyčerpávající jízdy Evropou, mohu zasednout k počítači a podělit se s vámi o velmi zajímavé zážitky z náročné cesty na ostrov Texel v Holandsku. Nejvíce jsem se těšil na láhev dobrého vína, která mi pomůže správně vytříbit všechny myšlenky a rozpomenout si na šílené zážitky, o které nebyla opravdu nouze.



icon komentářů 111   icon zobrazení 40909 celý článek

iPad a externí disk, aneb jak zálohovat na cestách Poslední dobou jsem řešil různé možnosti, jak co nejefektivněji zálohovat velký objem dat na svých fotografických cestách. Možností je celá řada, ale žádná není ve svém důsledku ideální, vždy je to o malém kompromisu. Pár možností se pokusím nastínit v následujícím článku.



icon komentářů 8   icon zobrazení 40144 celý článek

Národní park Lake Mburo, pravý africký rájJezero Mburo patří k velkým lákadlům východní Afriky, takový nefalšovaný západ slunce spolu s africkou večeří přímo u jezera, kde malý kousek od nás pořádají hroši souboje, bude patřit k mým nejmilejším vzpomínkám na malý národní park Lake Mburo.



icon komentářů 43   icon zobrazení 39760 celý článek

Potápka roháč, přípravy na fotografické jaroPo týdnu nemoci a hektické návštěvě New Yorku, jsem si dal za úkol velmi složitý cíl, finálně vytřídit fotografie pořízené v loňském roce. Nikomu bych nepřál takovou práci, jako jsem byl nucen v uplynulém měsíci podstoupit já. Nejprve problémy s rozpadlým RAID polem, a potom mravenčí práce s katalogizováním, tříděním a zpracováním pořízených fotografií. No nic, venku se pomalu otepluje a já začínám přemýšlet, co všechno bych rád stihnul letos vyfotografovat.



icon komentářů 28   icon zobrazení 38368 celý článek

Kandík psí zub, výprava na MedníkDíky Radko, díky, asi tak by zněla moje slova po včerejší návštěvě unikátní lokality na Medníku, posledního útočiště úžasného kandíku, který mi tak učaroval. Kandík je jedním slovem úžasný, jen málo z mnoha rostlin má tak zajímavý tvar a barvu, jako právě kandík psí zub. Letos jsem ho měl konečně možnost spatřit na vlastní oči a musím uznat, byla to nádhera.



icon komentářů 45   icon zobrazení 38353 celý článek

Fotovor, mocný nástroj fotografaNejenom kvalitní fototechnika, slouží fotografům k jejich vytouženým snímkům, ale i různé jiné prostředky a mezi ně bude zcela jistě patřit i fotovor. Následující řádky jsou myšleny jako jednoduše užitečné tipy a rady na to, jak co nejefektivněji využívat fotovor, jako mocný nástroj fotografa divoké přírody.



icon komentářů 17   icon zobrazení 38289 celý článek

Tesařík obrovský, Lednický králPátek pozdě večer, zvoní telefon a ozve se můj velký kamarád Jirka Kukla, úspěšný vinař a moravský entomolog. Než stačí cokoliv říci, je mi jasné, že zase celý víkend strávím někde na Moravě při fotografování a večer samozřejmě u něho ve sklípku.



icon komentářů 28   icon zobrazení 37918 celý článek

Národní park Bavorský les, skrytý zimní poklad Předem bych se rád omluvil všem, na které loňský rok nezbylo místo při plánování naši společné cesty do národního parku Bavorský les. Letošní rok bych cestu velmi rád zopakoval a snad bude i sníh.



icon komentářů 14   icon zobrazení 37617 celý článek

Rosnička zelená, zdraví z MoravyPřed nadcházejícím workshopem, který pořádám o příštím víkendu 12-14.6.2009, jsem si s kamarádem Mírou zajel na kontrolu stavu rosniček „na českých tocích", tedy spíše luk a vod. Jaké milé překvapení nás čekalo, to Vám mile rád prozradím, naše zelená kráska se k mé velké radosti vyskytuje na Moravě ve stále velkém množství.



icon komentářů 9   icon zobrazení 37547 celý článek

Když hoří Afrika, fotografování pod palbou!Naše první zastávka na velké cestě, která vedla po africkém východě, byla v Ugandském národním parku Murchison falls. Svoji rozlohou se jedná o největší park v Ugandě. Parkem protéká světoznámá řeka Nil, která se vlévá do velkého Albertova jezera a tvoří jakousi živou tepnu parku. Mohutná řeka se u široké soutěsky Murchison Falls George vtěsná do malé, ale dravé řeky, kde padá do hlouby necelých 50metrů, a vytváří velkou dominantu parku, vodopád.



icon komentářů 4   icon zobrazení 37420 celý článek