08.06.2016

Nártoun celebeský, gremlin z ostrova Sulawesi

Za pár týdnů se vracíme s kamarády na malebný ostrov Sulawesi, kde bychom rádi znovu pozorovali a fotografovali nártouny celebeské. Nártouni jsou malé opičky, které mají velké výrazné oči a k životu se probouzejí pod rouškou tmy. Není vůbec snadné je spatřit, natož nějak obstojně fotografovat.

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/40s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/80s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

První setkání s nártouny, filipínský ostrov Bohol
Když jsem se jako mladý student toulal poprvé po jihovýchodní Asii, měl jsem možnost pozorovat na Filipínských ostrovech malou opičku nártouna filipínského. Bohužel díky pytlákům a zvyku místních si pořizovat tyto nádherné opičky jako domácí mazlíčci jsou ve volné přírodě velmi vážně ohroženi. Když si k tomu přidáte smutný fakt a tím je mizení obrovských lesních porostů v celé jihovýchodní Asii, pak jsou vyhlídky na přežití těchto úžasných opiček opravdu hodně mizivé. Naštěstí se skupina českých vědců zasadila o jejich záchranu přímo na Filipínách a snaží se osvětou a přísnou ochranou tyhle malé krásky chránit. Více se o projektu dočtete tady. Nártouni mně natolik učarovali, že jsem je chtěl vidět na vlastní oči znovu a vyzkoušet si jejich náročné fotografování.

Národní park Tangkoko, les plný endemitů
Národní park Tangkoko je převážně lesnatý a zasahuje až k vrcholkům hor Mt. Tangkoko tyčící se do výšky 1100 metrů. Místní tropický les je plný obrovských stromových velikánů, pod kterými bují život. Les je celkem pohodlně dostupný, a když si dáte pozor na pár nástrah, dá se tady celkem pohodlně pohybovat. V národním parku Tangkoko můžete velmi snadno fotografovat mnoho endemitů na jednom malém místě, v naprostém pohodlí a klidu. Tropické suché lesy se dotýkají přímo krásných černých sopečných pláží Moluckého moře a v období sucha tady naleznete mnoho živočichů. Sulawesi oplývá bohatou a hlavně endemickou faunou. Na Sulawesi nežije tolik druhů, jako jinde na světě, ale převážná část žije pouze tady a nikde jinde na světě. Žije tady jedna z nejkrásnějších opiček světa, nártoun celebeský, kterého jezdí obdivovat cestovatelé a fotografové z celého světa. Naštěstí v národním parku Tangkoko jich žije poměrně hodně a navíc jsou tady dobře chráněni.

Večerní procházky lesem, turistické divadlo u nártounů
Jediná šance jak nártouny pozorovat a fotografovat je velmi brzy ráno, ještě za tmy, nebo pozdě večer, když se začne stmívat. Velmi zajímavé je brzy ráno za tmy se postavit k obrovskému fíkovníku, který považují nártouni za svůj domov a poslouchat. Vracející se nártouni z nočního lovu vydávají zajímavé zvuky, kterými se svolávají na ten správný strom. Tento téměř noční koncert je opravdu velmi hlasitý a pro každého milovníka zvířat opravdu netradiční. No nic, batohy hezky pěkně na záda nosičů, obrnit se trpělivostí a hurá za nártouny. Zdejší turistický průmysl je přímo založen na přítomnosti nártounů, takže místní průvodci velmi dobře vědí, kde se nártouni nacházejí. V celém parku je několik míst, kde se nártouni bezpečně vyskytují a kam vás každý průvodce neomylně zavede. Bohužel u těch nejbližších stromů je každý večer tak narváno, že nemáte šanci ani rozbalit stativ. Mnoho turistů touží spatřit a vyfotit si malé nártouny a každý večer na ně vehementně svítí silnými baterkami a pálí do nich blesky. Chápu místní i celý okolní turistický průmysl postavený na průvodcovství, ale někdy to bylo opravdu nechutné, co se u těchto stromů děje. Požádal jsem našeho průvodce, jestli bychom mohli vyrazit každý den o něco dříve a raději se vydat mnohem dále do lesa k osamocenému stromu, kde žijí nártouni, než sledovat tohle nechutné divadlo. Nechci tady vůbec nějak moralizovat, ale fotit malinké opičky ze dvou metrů a pálit jim do očí silné blesky a svítit na ně baterkami, to se mi opravdu nelíbí. Přitom nalákat nártouny v podvečer na příhodné místo je tak snadné.

Nesnadné večerní fotografování nártounů
Fotografovat přirozeně noční živočichy není vůbec snadné, a v některých případech téměř nemožné. V národním parku Tangkoko máte několik možností, jak si celou situaci trochu ulehčit. Měli jsme možnost požádat našeho průvodce, aby nám silnou baterkou nártouny nasvítil po tom, co opustí bezpečí svého stromu, nebo používat řízené blesky. Obě alternativy jsme po představení místního cirkusu hned zavrhli a požádali našeho průvodce, aby přes noc nachytal velké kobylky a bylo po starostech. Tento trik používají všichni místní průvodci, kteří vodí fotografické skupinky k nártounům, a zdá se to být asi ta nejlepší metoda, jak si nártouny pohodlně vyfotit bez nutnosti devastovat jejich oči blesky, nebo silným světlem. Potom stačí umístit kobylku na kteroukoliv větev a čekat, než se na ni nártoun vrhne. Nártouni čas od času opustí bezpečí stromu i během dne, což je ale poměrně vzácné. Nám se je podařilo jednou pozorovat mimo strom i během velmi slunného dne. Zrovna jsme se vraceli z ranního fotografování ledňáčků a náš průvodce ukazuje na divně zakroucený strom, kde se proháněli dva nártouni, kteří se nechali velmi ochotně fotografovat. Druhý den jsme vyrazili znovu a takto jsme to dělali téměř každý den, abychom mohli trávit nějaký ten čas s nártouny. Nártouni milují kobylky, takže se s nimi cpali nepřetržitě a byla šance si je v klidu vyfotografovat. Nejsou to sice žádné umělecké skvosty, protože občas pro šílenou rychlost byl člověk rád, že vůbec něco vyfotil, přesto to jsou kouzelná fotogenická zvířata, která stojí za návštěvu malebného ostrova Sulawesi.

Pro tento rok mám vymyšlené zajímavé věci a po konzultaci s průvodcem pevně doufám, že to vyjde. Kluci se už nemůžou dočkat, až se s těmito potvůrkami někde potkáme.

Související články:

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/80s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/60s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/125s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/125s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.0, Doba expozice: 1/80s, ISO: 1250, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/60s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/125s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/30s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800s, ISO: 500, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/160s, ISO: 500, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/500s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/160s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640s, ISO: 200, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/60s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/640s, ISO: 200, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Nártoun celebeský (Tarsius spectrum) | Spectral tarsier, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/60s, ISO: 200, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  8.6.2016

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

25.07.2024 (02:20)

https://redgearguru.com/ https://redgearguru.com/best-concealed-carry-holsters-2/ Conservative Politics News and Opinions

24.07.2024 (06:28)

https://redgearguru.com/ https://redgearguru.com/trump-dodges-political-assassination-attempt-in-butler-pennsylvania/ Conservative Politics News and Opinions

13.07.2024 (16:59)

https://www.fiverr.com/users/rthreatassessme https://www.fiverr.com/rthreatassessme small business SEO services

12.07.2024 (21:50)

https://maxmotorshawaii.com/ https://maxmotorshawaii.com/inventory max motors hawaii sells lemon defective cars

12.07.2024 (14:53)

https://www.fiverr.com/users/rthreatassessme https://www.fiverr.com/rthreatassessme small business SEO services

06.07.2024 (04:34)

https://maxmotorshawaii.com/ https://maxmotorshawaii.com/reviews max motors hawaii sells lemon defective cars

04.07.2024 (04:07)

https://amzn.to/3pfVtyK https://hop.clickbank.net/?affiliate=blockmedia&vendor=sugardef&pid=pre1&tid=https://516cd8vidjozjamiz2cqj7vzbm.hop.clickbank.net health weight loss programs

01.07.2024 (19:05)

https://redgearguru.com/ https://redgearguru.com/ conservative news breaking today

07.06.2024 (19:06)

https://amzn.to/3pfVtyK https://bit.ly/weightlosssmo health weight loss programs

06.06.2024 (05:06)

https://www.youtube.com/channel/UCH2m8rLhs98vN68h6nRZvKw https://www.youtube.com/@spiritmousemusic/videos Spirit Mouse Music Inspirational YouTube Videos

05.06.2024 (00:58)

Max Motors Honolulu Hawaii sells junk death trap used cars, lemon cars and is a bait & switch car dealership making dishonest car deals and is the most unethical car dealership in Hawaii U.S. military person should not buy from this place https://maxmotorshawaii.com/ https://rypulmedia.wixsite.com/maxmotorsjunkcars

02.06.2024 (07:51)

Max Motors Honolulu Hawaii sells junk death trap used cars, lemon cars and is a bait & switch car dealership making dishonest car deals and is the most unethical car dealership in Hawaii U.S. military person should not buy from this place https://maxmotorshawaii.com/ https://maxmotorshawaii.com

16.02.2024 (04:30)

Conservatives stay informed with Black Right https://www.youtube.com/@blackrightvoice https://www.youtube.com/@blackrightvoice

27.01.2024 (16:18)

Concerned Citizens of South-Central Los Angeles (CCSCLA) is a 501(c)3 community-based nonprofit organization whose mission it is to work for social change, economic empowerment, environmental justice, social equity, educational advancement, and principled prison reform within our South Central Los Angeles community and beyond https://www.ccscla.net/ https://www.ccscla.net/youth-outreach

27.01.2024 (13:42)

Babyface Lipsticks & Bags elevates the art of beauty with our collections of unique lipsticks, lip balms, powder brushes, shoes, purses, watches, and women’s accessories. Our exceptional lineup of must-haves guarantees a seamless blend of high-impact beauty and effortless elegance. Our beauty products stand unrivaled in delivering unparalleled quality. https://liquidlipsticks.myshopify.com/ https://liquidlipsticks.myshopify.com/collections/womens-accessories







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *