10.09.2017

Zoborožec přilbový, krasavec z ostrova Sulawesi

Jeden z nejkrásnějších zástupců ptačí říše na ostrově Sulawesi je nádherný zoborožec přilbový. Spatřit největšího ptačího krasavce na ostrově Sulawesi je opravdu zážitek. Jeho poměrně hlučný let nad tropickým lesem vzbuzuje opravdu obdiv. Měl jsem možnost dva roky po sobě pozorovat hnízdění tohoto krasavce a zároveň i krmení samičky v hnízdní dutině, to byl teprve zážitek.

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/6400s, ISO: 1600, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2016, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přilbový, něco málo o druhu
V Indonésii žije asi 15 druhů těchto nádherných ptáků velikosti holuba až krocana. Jsou známí pro svůj atypický zobák, který, jak již jejich rodové jméno napovídá, bývá doplněn o nejrůznější výrůstky. Ač se může na první pohled zdát, že jim takto velká struktura musí ztěžovat let, zobák je vyplněný vzduchovými komůrkami, a tedy velmi lehký. Pochopitelně až na pár výjimek. Stejně tak i kosti jsou jako u jiných ptáků vyplněny vzduchem, který mohou zoborožci mít navíc i pod kůží. Ačkoliv velmi dobře plachtí, při letu jsou těžkopádní a na zemi se pohybují krátkými poskoky. Jsou zajímaví svými hnízdními strategiemi. Většina druhů snáší vejce v dutinách pralesních stromů. Zvláštností u zoborožce přilbového je, že samec samici doslova zazdí v dutině pomocí zvláštní hmoty. Uprostřed ponechá jen malý otvor, kterým může prostrčit zobák, aby mohl samici krmit po celou dobu hnízdění až do vylétnutí mláďat. Následně samec zobákem příčku rozbourá a všichni odlétnou. Živí se rostlinnou i živočišnou potravou, v oblibě mají semena a plody rostlin. Působí díky tomu jako klíčoví rozšiřovatelé semen některých druhů pralesních stromů. V Indonésii mají zoborožci i důležitou kulturní roli a abstraktní zobrazení jejich zobáků lze nalézt v tvorbě domorodého obyvatelstva (např. u Dajáků). Jsou také oblíbenými domácími mazlíčky. Další zvláštností je, že v minulosti se zhotovovaly ozdoby z "ptačí slonoviny", což je právě přílba na zobáku zoborožce přilbového. Ten je, na rozdíl od podobných dutých útvarů dvojzoborožců a dalších druhů, plný a strukturou se podobá slonovině. Jeho využití je obdobné, od slonoviny se však liší intenzivním oranžovým zbarvením, proto byl také v minulosti intenzivně loven a dostal se až na pokraj vyhynutí. Poslední dobou ubývá zoborožcům přirozené prostředí, kde mohou hnízdit a dá se vlastně říci, že jim zvoní hraná. Některé druhy jsou na tom tak špatně, že jim stále ještě hrozí aktuální vyhubení.

Zoborožec přilbový, fotografování v národním parku Tangkoko
Před odletem na krásný ostrov v Indonésii jsem si prohlédl všechny možné fotografie zoborožců, které byly dostupné na internetu. Bohužel jak jsem předpokládal, zoborožci se velmi špatně fotografují, neustále se zdržují v korunách stromů a ze země jsou jen velmi špatně vidět. Nejlepší je, když místní objeví hnízdní dutinu se zazděnou samicí, kterou samec intenzivně krmí, pak se dají pořídit nějaké snímky. Naštěstí na Sulawesi je to hlavní cíl mnoha birdwatcherů a fotografů z celého světa, takže místo je vždy velmi dobře známo a stačí jen správně načasovat příjezd do parku. Pokud zvolíte to správné období a zoborožci úspěšně zahnízdí, pak se můžete těšit na hodiny a hodiny strávené ve společnosti krásných zoborožců přilbových. Náš průvodce velmi dobře věděl, kde se hnízda nacházejí i jak jsou daleko od naší základy. První rok jsme museli poměrně daleko pochodovat lesem, téměř hodinu a půl tam a pak zase zpátky. Chtělo to velmi pečlivě plánovat čas a hlavně vědět, v jaké fázi krmení zoborožci jsou a jak často se vracejí na hnízdo. Druhý rok bylo hnízdo naštěstí o něco blíže a cesta nebyla tak vlhká, že bylo celkem bezpečné se k němu dostat. Naopak zase panovalo nezvyklé horko, takže každý rok měl určité plusy a mínusy. Nejlepší ale bylo, že zoborožci tady byli a pravidelně se samec vracel na místo a intenzivně krmil samici.

Get Flash to see this player.

Samec přilétal v pravidelném intervalu a krmil zazděnou samici na hnízdě.

Zoborožec přilbový, krmení a fotografování u hnízda
Nebylo to nakonec tak složité se k hnízdu dostat, vyrazili jsme s dostatečným předstihem s tím, že za hodinu budeme na místě. Sebou stačilo vzít pouze mohutnou zásobu vody, nosiče pro naši techniku a stativy a náhradní oblečení na převlečení. Přišli jsme pokaždé totálně mokří a zpocení, bylo horko a velké vlhko a navíc to bylo celou dobu do mírného kopce. Když jsme se doplahočili na místo, rozeseli jsme všude kolem stativy a čekali. Zoborožec se vracel na hnízdo zhruba každých 45 minut, takže moc možností za dopoledne nebylo. Navíc, pokud samec intenzivně ráno nakrmil samici, tak se čas postupně natahoval. Někdy jsem čekal skoro dvě hodiny, než se samec ukázal. Největším nepřítelem nebyli nakonec komáři, ale dotěrní a všudypřítomní mravenci. Bylo to opravdu peklo a kluci potvrdí, pokud jsme neměli důkladně postříkané nohy a oblečení, zažívali jsme opravdu kruté chvilky. Přežili jsme, ale nohy nás svědily strašně, a dokonce byli mezi námi i tací, kteří chodili jen v žabkách. Druhý den už všichni stáli zabalení od hlavy k patě a postříkaní vším, co jsme si dovezli. Samotný přílet zoborožce byl doprovázen mohutným mávnutím křídel a v tichém tropickém lese vždy způsobil určité pozdvižení. Objektivy jsme měli připevněné na stativu, byli jsme krkolomně zakloněni, protože hnízdo se pokaždé nacházelo velmi vysoko v korunách stromů. Jednalo se o mohutnou dutinu, která byla dostatečně velká pro zoborožce a bohužel pro nás vždy velmi vysoko a pod velkým úhlem. Navíc se každou chvilku měnilo světlo a pořád jsme museli nastavovat expozici. Na takovou vzdálenost a výšku nepomáhal ani blesk, takže to byla pokaždé sázka do loterie. Zoborožec sebou nesl v zobáku několik desítek bobulí, kterými krmil zazděnou samici. Jednou jsme jich napočítali 24 a divili jsme se, kam je nacpal. Zoborožec nejprve bobule vyvrhnul a zvláštně si je v zobáku nadhodil a potom úzkým otvorem nakrmil samičku. Byla to parádní podívaná, občas jsme mohli i něco vyfotit, ale šlo především o ten zážitek.

Zoborožec patří mezi nejkrásnější ptačí druhy na světě a je velká radost ho sledovat v přírodě, zejména v době hnízdění. Pro fotografa je to jistě vděčný objekt, jen občas si odsedával velmi vysoko. Doporučuji návštěvu národní parku Tangkoko a přesvědčit se na vlastní oči.

Související články o Sulawesi

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2016, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2016, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2016, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2016, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 500, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2016, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: srpen 2015, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2016, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Zoborožec přílbový (Rhyticeros cassidix) | Knobbed Hornbill, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon Extender EF 2x III, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2016, Sulawesi, NP Tangkoko (Indonésie)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  10.9.2017

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

11.09.2017 (20:46)

Ten je tak krasnej az je hnusnej.... :-D

11.09.2017 (14:22)

hustej krasavec :nuts: hezka ta tmava fotka

10.09.2017 (19:57)

tak to je masakr gratulace big Mike



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *