22.08.2017

Kamčatka, medvědi na dálném východě

Cestu za krásami dálného východu jsem plánoval hodně dlouho. Jak už to tak bývá, tak od plánu k samotné realizaci uplyne přeci jen několik dlouhých měsíců. V loňském roce se mi cesta nepodařila zrealizovat díky nešťastné náhodě, ale letos jsem byl odhodlaný se na Kamčatku vydat stůj co stůj. Hlavním cílem bylo navštívit Kurilské jezero v době tahu lososů a fotografovat divoké medvědy hnědé, kteří se cpou lososy.

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Ilyinsky vulkán | Ilyinsky volcano, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 16-35mm/f4L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8, Doba expozice: 1/6400s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 18mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Kamčatka | Kamchatka, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 16-35mm/f4L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 10, Doba expozice: 1/800s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 18mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Překvapivě jednoduché a rychlé cestování
Největší strach jsem měl z cestování a časového posunu, přeci jen jedenáct hodin je opravdu hodně a tenhle šílený časový posun způsobí totální masakr při návratu. O něco málo složitější to bylo pro mě z důvodu, že jsem se vracel z Brazílie, kde byl časový posun mínus 6 hodin. Takže celkový posun byl pro mě 17 hodin a to bylo opravdu šílené. Další obavy jsem měl z cestování po ruském území, které se ukázaly naprosto zbytečné. K mému milému překvapení se nikdo nezajímal o nacpané příruční zavazadlo, odbavení v Rusku proběhlo naprosto ukázkově a celkově jsem měl dobrý pocit z ruských aerolinek. Na Kamčatku stejně létá pouze jediný spoj jediného dopravce a tak nebyla jiná šance, než zvolit místní aerolinky. Let byl překvapivě krátký, protože se člověk pohybuje po zakřivení země a než jsem se nadál, tak jsem byl z velkých veder v Brazílii rychle nohama na zemi, na krásné a studené Kamčatce.

Správné načasování je klíčem k úspěchu, tah lososů začíná
Hlavním cílem bylo fotografovat medvědy hnědé, kteří se koncentrují v období tahu lososů u Kurilského jezera. Velmi důležité je načasovat správné datum, kdy se v ústí všech přitékajících řek masivně shromažďují lososovité ryby a medvědi si na nich pochutnávají. Každý rok se datum a situace trochu mění, hodně záleží na předcházející zimě a množství sněhu. Já jsem zvolil druhou polovinu července, kdy měla být jistota, že lososi připluli, ale díky vydatnému sněhu a výšce hladiny vody jezera se tah letos trochu opozdil. Ryb bylo v jezeře dostatek, byli i místa, kterým jsme říkali krmítka, kam si medvědi chodili jak do lednice, ale ten pravý tah s tisíci lososi jsme bohužel minuli. Příští návštěvu bych směřoval asi spíše na začátek srpna, ale opravdu těžko soudit a odhadnout ten správný čas. Fotografové jezdí k jezeru od konce června až do konce září, takže ideální doba je asi někde uprostřed. Každopádně ryby i medvědi tam jsou a někdy je jich až moc.

Kurilské jezero, nádhera v údolí vulkánů
Kurilské jezero je druhé největší sladkovodní jezero na Kamčatce, ale co do významu a krásy nemá konkurenci. Nachází se na území kamčatské rezervace ve vojenském pásmu, což je vidět na každém kroku. Území je zapsáno na seznamu Světového dědictví Unesco. Vzniklo před více než 8 tisíci lety v důsledku mohutné erupce. Jezero je obklopeno unikátními přírodními objekty, horkými termálními prameny, neopakovatelnými výrony pemzy na řekách, a těsně vedle jezera se vypíná ideálně tvarovaný kužel činného vulkánu Iljinskij, jehož lávové proudy stékají přímo do jezera a vytváří několik zátok. Zajímavostí je, že v jezeře plave mnoho vulkanického materiálu a na hladině se nacházejí různé zvětralé horniny. Toto místo láká fotografy z celého světa a to z jediného důvodu, jezero je oblíbeným místem tření lososů, kteří sem každý rok putují v obrovských hejnech. Velká hejna ryb lákají na jezero také velké množství dravců. Okolí Kurilského ostrova se vyznačuje největší koncentrací hnědých medvědů na světě. Podle informací jich žije přímo v okolí jezera téměř tisíc a na celé Kamčatce skoro dvacet tisíc. Medvědi nemají rádi, když někdo vtrhne do jejich království, ale právě zde, na Kurilském jezeře, největším místě tření lososů, mají fotografové unikátní možnost pozorovat vládce Kamčatky z bezpečné vzdálenosti, vždy v doprovodu státního inspektora. O humorné historky s medvědy nebyla opravdu nouze a pravdou je, že se tady fotograf může cítit bezpečně, i když je občas doslova obklíčen medvědy.

Kurilské jezero, v jednoduchosti je krása
Cesta k jezeru je celkem dobrodružná, člověk se nevyhne letu ruskou vojenskou helikoptérou staré více než desítky let, protože jinou možnost ani nemá. Let trval přibližně hodinu a půl a z helikoptéry byla možnost spatřit okolní nádherné vulkány a divoká údolí, prostě nezapomenutelný zážitek. Přistání v jednoduchém kempu, kde jsem se musel naučit spát v malém stanu na tenké karimatce, smířit se s tím, že se nebudu 7 dní koupat, maximálně tak v ledové vodě a bude mi neustále děsná zima. Naopak místní kuchyně byla suprová, jídla bylo až neúměrně hodně a hlavně opravdu vydatné, jen chudák Dáša, která zrovna nemusí kopr a oni ho dávají snad do každého jídla. Celý kemp je opravdu velmi jednoduše zařízen a není tady žádný komfort a pohodlí. Dá se to ale přežít. Naopak medvědi tady skutečně jsou a je jich zde opravdu hodně. Stačí mít připravený fotoaparát v jídelně a každou chvíli může člověk vyběhnout ven a fotit medvědy, kteří korzují po břehu a hledají vhodná místa k lovu. K našemu kempu se stahoval jeden zamilovaný páreček, obrovský samec Casanova a drobná samice, kteří se přímo u elektrického plotu oddávali velmi často radovánkám. Pokud bych to s kamarády neviděl na vlastní oči, že je tady koncentrace medvědů opravdu enormní, nevěřil bych tomu.

Kurilské jezero, aneb jak se tady vlastně fotografuje
Fotografování je velmi snadné a hodně pohodlné, vlastně by se dalo říci těžká pohodička. Dělám si legraci, někdy to bylo k vzteku a někdy to bylo opravdu pohodička. Všechno tady vlastně závisí pouze a jedině na počasí, na ničem jiném nezáleží. Medvědi tu jsou, lososi také, ale bohužel je zde také velmi často mlhavo, deštivo a sakra větrno. Ideální fotografické podmínky téměř neexistují, buď člověk nadává, že je krásné světlo, které kazí do výšky medvědů přízemní hustá mlha, nebo je zase zataženo, prší a fouká ledový vítr. Když se udělá přijatelné počasí pro fotografy, tak se zase nacpaní medvědi válí jen tak na břehu a nic se neděje, prostě legrace.

Vždy ráno jsme se domluvili s naším Guidem, kam bychom rádi, v přístavu na nás čekal katamarán a ten nás odvezl i se zásobami na místo k ústí jedné z řek, kde se nacházeli medvědi. Celkem tady jsou 4 místa, na kterých se dají medvědi fotografovat a kde je to relativně snadné a bezpečné. Bezpečnost je tady prioritou, ať se mi to líbilo nebo ne. Náš strážce vybavený puškou byl nekompromisní a opravdu profesionální. Klidně nám v tom nejlepším záběru vstoupil před objektivy, když se domníval, že jsme v nebezpečí a snažil se udržet medvědy v bezpečné vzdálenosti. Když jsme fotografovali na jednom z menších ostrůvků, tak jsme měli kolem sebe v dohledu celkem 12 medvědů a to nebyla opravdu žádná legrace. Pokud jsou medvědi na malém prostoru a loví, jsou značně agresivní a neradi se o svůj prostor s někým dělí, potom je opravdu dobré zachovávat všechna bezpečnostní pravidla. Zajímavé je, když potřebuje člověk na toaletu, to potom nastává to pravé dobrodružství.

Základní pravidla jsme všichni nekompromisně dodržovali, tady to opravdu jinak nejde, a pokud ano, tak ohrožujete svůj život. Fotografování samotné je celkem snadné, využít se tady dají snad všechna myslitelná ohniska, záleží, na co má zrovna fotograf chuť. První snímky byly spíše dílem náhody, než snaha o přidání něčeho více do finálního snímku, ale s postupem času bylo o čem přemýšlet. Největší úskalí je místo, které nemůžete příliš měnit a tak na většině fotografií se nachází stále stejné pozadí, nebo spíše podobné. Někdy se u medvědů nedělo vůbec nic, nacpaní k prasknutí šetřili energii a většinu dne prospali. Medvědi musejí během krátké sezóny nabrat přibližně třetinu tělesné váhy na tuku, aby přežili kruté zdejší zimy, kdy teploty klesají až k mínus padesáti, takže se musí cpát lososy. Denně v průměru spořádá každý medvěd 6-15 lososů. Nejvíce aktivní byly matky s mláďaty a byly také nejúspěšnější. V době, kdy teprve začíná tah lososů a v ústí řek jich jsou desítky až stovky, což je na zdejší poměry málo, je většina dospělých samců naprosto v klidu a příliš neplýtvají energií. Jednu světovou raritu tady fotograf přírody může opravdu najít, zdejší bohatý ekosystém nabízí tolik potravy, že není problém potkat medvědici s pěti medvíďaty, dokonce podle vědců se šesti, což je místní rekord a všechny přežili a matka je dokázala uživit. Za normálních okolností a na jiném místě by to bylo nemožné a medvíďata by uhynula, tady je ovšem tolik potravy, že si mohou medvědi vybírat. Jeden den jsme narazili na zajímavý výjev ze života kolem Kurilského jezera. Ústí jedné řeky bylo plné mrtvých, nebo umírajících lososů a medvědi sem chodili jako do ledničky. Velká část lososů byla již mrtvá a stovky racků se jimi živili. Zajímavé bylo, že rackové lososům vyklovali pouze oči a zbytek nechali na pospas medvědům. Mláďata i dospělí se cpali k prasknutí a my se snažili v tom zmatku něco vyfotit.

Kamčatka je opravdu nádherný kus země, drsná, magická a nepopsatelná zároveň. Tak pěknou a zachovalou přírodu jen tak někde nenajdete. Jsem rád, že jsem tohle kouzelné místo mohl navštívit a už teď vím, že to nebylo naposledy, určitě se ještě vrátím.
Děkuji moc kamarádům za všechny útrapy, které trávili se mnou, a doufám, že se sem ještě někdo z nich vrátí, protože to stojí rozhodně za to, magická krajina a nespoutaná příroda Kamčatky. Díky, byli jsme dobrá partička a užili jsme i legraci.
 
Související články o medvěděch:

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 2500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/500s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/320s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 2500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/800s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/640s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2 Doba expozice: 1/320s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/320s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 2000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 2x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1600s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 100, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2000s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5DsR, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

Medvěd hnědý kamčatský (Ursus arctos beringianus) | Kamchatka brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560mm, Vytvořeno: červenec 2017,Kurislké jezero, Kurilskoye ozero, Kamchatka, Russia (Rusko)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 22.8.2017

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

19.09.2017 (20:57)

Michale, dokazes srovnat Kamcatku s Aljaskou (Katmai, treba Brook falls)? Jak moc je foceni jine?

29.08.2017 (08:21)

Jedním dechem a slovem nádhera :nuts:

25.08.2017 (09:14)

Michale parádička, už se těším na podzim, až si společně zafotíme :-)

23.08.2017 (14:08)

To musel byt zazitek mas krasny fotky zavidim :-D

23.08.2017 (09:28)

Michale to mi nedělej, sedím tady od rána nad tou záplavou krásných fotek a nemůžu se vynadívat. Gratuluji, to se Ti opravdu povedlo.

23.08.2017 (06:08)

Michal nádherné! :nuts:



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *