13.07.2015

Canon EOS 5Ds R recenze a první zkušenosti

Už nějaký ten týden si pohrávám s novým tělem od Canonu v podobě novinky Canon EOS 5DSR. Slíbil jsem kamarádům, že napíšu pár řádek a připojím i nějaké ty fotografie. S novinkou od firmy Canon jsem se celkem skamarádil a tak tady je prvních pár postřehů. Nejedná se o žádný ucelený laboratorní test, ale spíše jde o první seznámení a jsem sám velmi zvědav, zda to bude láska na první cvak.

Sysel obecný (Spermophilus citellus) | European Ground Squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 100, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červenec 2015, Radouč, Mladá Boleslav (Česko)

Canon EOS 5Ds R, novinka nejen s více megapixely
Canon se po vzoru firmy Nikon rozhodl, že půjde cestou zvyšováním megapixelů, tak jak si trh a zákazníci žádali. Zda je to správné rozhodnutí, ukáže teprve čas, rozhodně se jedná o velmi zajímavý přístroj. V nabídce společnosti Canon se objevují hned dva nové modely Canon EOS 5Ds a Canon EOS 5Ds R. Liší se od sebe pouze tím, že EOS 5Ds R nemá tzv. low pass filtr, tedy má, ale je jinak koncipovaný, a díky tomu by měly být výsledné snímky o něco ostřejší. Oba fotoaparáty mají klasický CMOS snímač s rozměry 36×24 mm (FF) a efektivní rozlišení 50,6 megapixelů. Výsledné rozlišení je tedy úctyhodné a snímky mají velikost 8688×5792 pixelů. Canon integroval pro využití vysokého rozlišení technologii Vibration Control System, které optimalizuje sklápění zrcátka tak, aby způsobovalo menší vibrace. Velmi zajímavou možností a vlastně i logickou, byla možnost přepnout do režimu crop, s faktorem 1,3 (30,5 MPx) a 1,6 (19,6 MPx), všechny režimy můžete vidět i v hledáčku společně s originálem. Obraz zpracovává dvojice procesorů DIGIC 6. Sekvenční snímání dosahuje rychlosti 5 fps, buffer postačí na 14 RAWů nebo 510 JPEG snímků. Data lze ukládat ve formátu JPEG nebo 14bitovém RAWu (včetně velikostí S-RAW a M-RAW). Bohužel s videem je to trochu horší, všichni kdo čekali 4k tak mají smůlu, spokojit se musejí pouze s Full HD video s rozlišením 1920×1080. K dispozici je také funkce time-lapse video s intervalem od sekund do 99 hodin, 59 minut a 59 sekund, lze vyfotit 2 až 3600 snímků a výsledek je uložen jako Full HD video ve formátu MOV s ALL-I 25p záznamem, což tuhle novou hračku předurčuje přímo k hraní si s časosběrným videem! Oba nové fotoaparáty mají už dříve použitý 61bodový AF systém, kde je 41 křížových bodů (F4) a 5 dvojitě křížových (F2.8). Citlivost autofokusu je v rozsahu -2 až +18 EV, měl by tedy být slušně citlivý i za špatného světla. Pro měření expozice je tu RGB+IR snímač s rozlišením 150 tisíc pixelů. Nechybí ani technologie iTR pro sledování objektů. Citlivost může být nastavena od ISO 100 do ISO 6400, v režimu rozšíření se můžete dostat na ISO 50 směrem dolů a ISO 12800 směrem nahoru. Expoziční časy pak mohou nabývat hodnot 1/8000 sekundy až 30 sekund. Korekce expozice má rozmezí od -5 EV do +5 EV. Fotoaparát je vybaven konečně rychlým portem USB 3.0 a podporovány jsou paměťové karty Compact Flash Type I (UDMA7), SD, SDHC a SDXC včetně UHS-I. To by byl krátký výčet technických novinek, a pokud jsem na něco z materiálů firmy Canon zapomněl, tak zbytek najdete na webu firmy Canon. A teď tedy už k novince samotné očima praktického využití.

Canon EOS 5Ds R, komu je vlastně určen
Tohle bude asi nejvíce diskutovaná otázka a zodpovědět si ji musí, každý sám. Všude na internetu se tento přístroj doporučuje především lidem, kteří fotografují produktovou fotografii ve studiu a pro krajinářskou fotografii, architekty a v neposlední řadě i makrofotografii. Potřebujete tisknout finálně opravdu velké rozměry fotoobrazů, nebo si v přírodě občas něco vyříznout, pak se v tomto případě bude jednat o jasnou volbu. Rozhodnout se pro pořízení tohoto přístroje mělo u mě celkem jednoduché pozadí. Ponechám si do obměny Canon EOS 1DX na akční fotografování divoké přírody a na ostatní nahradím můj oblíbený Canon EOS 5D Mark III. Hned na začátek musím říci, že jsem byl v některých aspektech přístroje skutečně nadšen, ale někdy naopak i trochu zklamán, ale hezky popořadě.

Canon EOS 5Ds R, jak se s ním vlastně fotografuje
Kdo už někdy vlastnil řadu 5D, bude nadšen. Všechno důležité je na svém místě, nic nechybí a ani nepřebývá a z hlediska ergonomie se prakticky nic nezměnilo. Jsem rád, že se nemusím už dlouhé roky přizpůsobovat pokaždé jinému tělo a dokážu lehce a snadno fotoaparát ovládat. Hned po pár prvních snímcích mě překvapila asi nejvíce závěrka. Fotografování je velmi tiché a klidné, závěrka je díky nové technologii opravdu jen velmi málo slyšitelná. Úplně se už vidím ve fotostanu někde v dubovém lese, jak velmi tiše fotografuji mladé dudky, těsně před vylétnutím z hnízda téměř neslyšně. Dále mě hned po prvních pár snímcích mile překvapil displej, ale zejména potom hlavní přednost nového fotoaparátu a tím bylo maximální množství detailů. Dříve jsem tiše záviděl majitelům nových vícemegapixelových Nikonů, kteří i po výrazném zvětšení na displeji pořád viděli více detailů, než na konkurenčních přístrojích. V tomto směru se jedná o naprostý převrat a ti kdo to neviděli na vlastní oči, neuvěří, těch detailů je tam opravdu neskutečně. Hned po procitnutí z šoku následoval další, nějak se mi zdálo, že mám velké množství snímků zaostřených někam jinam, než jsem předpokládal, zejména pak u nízkých clonových čísel. Ano, s tímto přístrojem musíte sakra dobře ostřit a nic vám nebude odpuštěno. Na tomto rozlišení se pozná každý milimetr, pokud je ostřeno jinam, nebo se objekt pohne, ale naopak pokud zaostříte správně, pak je to neskutečné, co všechno uvidíte. Takovéto rozlišení si žádá opravdu kvalitní objektivy, ale to se snad už vlastně i předpokládá. Canon deklaruje, že všechny nové objektivy vyrobené tuším od roku 2011, jsou na takto vysoké rozlišení připraveny. Na fotografování opravdu divoké přírody bude pro někoho 5 snímků za vteřinu málo, pro někoho to bude naopak plně dostačující, záleží opět na preferencích. Je to o jeden snímek méně než u Canon EOS 5D Mark III, ale i tak je to ve většině situacích plně dostačující, alespoň pro mě. Další velmi šikovnou novinkou je možnost přepnout do tzv. crop módu, kde jednoduše získáte ořezem větší přiblížení hlavního objektu. S touto novou funkcí jsem si hrál poměrně často a velmi mě přirostla k srdci. Nejen že ihned vidíte, jak blbě nebo dobře komponujete, ale nemusíte tak často nasazovat konvertory a výsledek vidíte ihned. Pokud využijete ořez s faktorem 1.3, pak budete mít k dispozici stále 31 Mpix a komu by to nestačilo, může využít ořez s faktorem 1.6 a výsledné rozlišení 20 Mpix bude jako u nového Canon EOS 7D Mark II. Samotnou kapitolou je video, které doznalo poměrně hodně změn, proti předchůdci Canon EOS 5D Mark III. Přidány byly funkce časosběru, přepracován byl systém AF v režimu LiveView a další užitečné novinky. Na video jsem zatím ještě neměl čas, ale určitě ještě před odjezdem něco natočím.

Canon EOS 5Ds R, megapixely, dynamika a hodnoty ISO
Fotoaparát mám už téměř tři týdny a něco málo jsem s ním už nafotografoval, a i když to není mnoho, tak mohu už trochu srovnávat se starším bratříčkem, Canon EOS 5D Mark III. Ten kdo očekával větší rozlišení a více detailů, tak bude nadšen, jak jsem psal výše. Fotografie i v základním nastavení na nízké hodnoty ISO jsou přímo famózní a nemůžu se dočkat, až otestuji přístroj za 14 dní v Indonésii. Takové pohledy do nitra pralesa v tomto monstrózním rozlišení, to bude určitě lahůdka. Vysoký počet megapixelů u nového přístroje je přímo předurčen pro detailní fotografování zvířat a hlavně krajin přímo v terénu. Pokud hledáte nejvyšší rozlišení v současných modelech digitálních zrcadlovek, pak jste na správném místě. Naopak, pokud se někdo domníval, že bude možné fotoaparát využívat stejně jako například model 1DX z hlediska vyšších ISO hodnot, bude zklamán. Je to prostě fakt a předpokládám, že nikdo nemohl čekat, že u takto monstrózního rozlišení to prostě nebude šumět. Fotografie jsou velmi dobře použitelné do hodnot ISO okolo 1600, pak už je šum hodně viditelný a zasluhuje větší zásahy do zpracování fotografií. Řekl bych to asi takto, v tomto přístroji nedošlo k žádným převratným změnám, co se týče ISO a dynamického rozsahu, tyto hodnoty zůstaly na úrovni předchozí generace, jako u modelu Canon EOS 5D Mark III. Pro někoho to bude zklamání a bude čekat na novou generaci čipů, jako má například Sony, pro něho to naopak bude zcela dostačující a nebude se tím trápit. Pro milovníky testovacích nástřelů, jsem vytvořil hodně snímků na různé hodnoty ISO se světlým a tmavým pozadím, takže se můžete vesele pustit do srovnávání a pitvání. Trochu jsem se zalekl informací na internetu, že někdy dochází s dlouhými časy k tomu, že výsledný snímek není ostrý. Naštěstí se mi to nepotvrdilo a to jsem zkoušel z ruky i zvrácenosti typu 1/30 – 1/125s, a pokud zafungoval dobře stabilizátor, tak nebylo co řešit. Pro ty, kteří fotografují ze stativu, Canon připravil poměrně hodně zajímavých vylepšení ohledně funkce předsklopení zrcátka. Je možné nastavit samotnou expozici po předsklopení v řádu 1/2-1/8s, což může být užitečné při fotografování krajiny. Údajně by mělo dojít k „uklidnění“ chvění zrcátka a výsledný snímek by měl být zase o ten pověstný chlup ostřejší. Pokud použijete kvalitní objektivy, tak bude přenos kontrastu a detailů v základní hladině ISO hodnot opravdu dokonalý, tady bych Canonu opět nic nevytnul.

Testovací soubory  RAW ke stažení

Canon EOS 5DS R - raw filles, test crop factor
Canon EOS 5DS R - raw filles , ISO test, dark background
Canon EOS 5DS R - raw filles , ISO test, light background
Canon EOS 5DS R - raw filles, slow speed shutter


Canon 5Ds R, jak to vlastně ostří
Jedním slovem by se dalo říci nádhera a paráda. Troufám si řídi, že tady není skoro co vylepšovat a AF se přiblížil prakticky ke stavu, jaký má vlajkový model společnosti Canon 1DX a možná v určitých aspektech i o něco lepší. Canon EOS 5DS R disponuje stejným AF systémem s 61body, které jsou krásně rozmístěny skoro po celé ploše čipu. 41 bodů je křížových bodů při cloně F4 a 5 dvojitě křížových při cloně F2.8. Dále nechybí ani nový systém sledování zaostřeného objektu, včetně přepínání jednotlivých ostřících bodů a zón, technologie iTR funguje zcela přesně. Nastavení je opravdu detailní a vybere si každý. Chce to trochu cviku a zkoušení a vhodně si nastavit systém přepínání jednotlivých bodů a zón, ale pokud se to člověk naučí, pak to funguje skvěle.
Canon 5DS R, žrout paměťových karet a výkonu pracovní stanice
Snad nejvíce jsem se obával velikosti výsledných RAW a TIFF souborů. No a mohu říci, že jsem se obával oprávněně. Ono zpracovávat takových pár set gigabytů, už není opravdu legrace a chce to pekelně rychlý stroj. Zapomeňte na to, že budete zpracovávat soubory z tohoto droběčka na běžném kancelářském PC, nebo dokonce notebooku. Ono to jde, ale vězte, že to bude pekelně pomalé. Výsledný RAW soubor má velikost zhruba 55-80 MB a plnotučný TIFF něco kolem 300-350MB, takže se jedná o pořádný ranec dat a k tomu je potřeba opravdu výkonný stroj a kvalitní monitor. Naprostá lahůdka je sledování takto velkých souborů s detaily na nových 4K monitorech, to opravdu stojí za to. Pokud se tedy rozhodnete investovat do nového přístroje Canon EOS 5DS/R, pak nezapomeňte na fakt, že je potřeba i případně hodně výkonná pracovní stanice. Co se týče paměťových karet, tak jsem vyzkoušel všechny nové formáty ve velikostech od 64-256GB a všechny karty fungovaly zcela bez problémů. Jen pro informaci, na 128GB CF kartu Lexar, se vejde bratru něco kolem 1700 snímků, což není opravdu mnoho. Naopak, co bych rád vyzvednul, je nový Canon Digital Photo Professional ve verzi 4. Už jsem se s ním pomalu sžil a začínám mu přicházet na chuť. Jde o vynikající základní software, který je na výkonné stanici poměrně svižný a k základním úpravám plně dostačuje.

Canon EOS 5Ds R, co říci závěrem
Hlavní výhodou a devizou bude pro případné majitele určitě extrémní rozlišení, 50 vs. 22 MPix (8688 × 5792pix vs. 5760 × 3840pix), které přináší nevídané detaily ve výsledné fotografii. Dále pak nový procesor DIGIC 6, rozhodně precizní a tichá závěrka, možnost natáčet časosběrná videa, i když jen ve FULL HD rozlišení, pár nových možností v nastavení AF a rychlý konektor USB 3.0. Rozhodně potěší možnost využít předchozí typ baterie LP-E6 a dokonce zůstal zachován i stejný battery grip z předchozího modelu, Canon BG-E11. Obrazová kvalita z hlediska ISO a dynamického rozsahu zůstala téměř stejná, jako u modelu Canon EOS 5D Mark III. Menší nevýhodou může být pro někoho obrovský objem dat a s tím spojený nákup výkonnějšího PC a softwaru.

Tak, a to by bylo k základnímu představení a odzkoušení nového fotoaparátu Canon EOS 5Ds R asi všechno, opravdu první a poměrně dosti náročné testování ho teprve čeká a to v pralesích ostrova Borneo, Sulawesi a Papua za 14 dní. Jsem velmi zvědav, jak se bude chovat novinka přímo v ostrém terénu a hned po návratu doplním tohle krátké povídání o další zkušenosti spolu s novým objektivem Canon EF 11-24mm f/4L USM.

Související články:

Sysel obecný (Spermophilus citellus) | European Ground Squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/5000 s, ISO: 100, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červenec 2015, Radouč, Mladá Boleslav (Česko)

Sysel obecný (Spermophilus citellus) | European Ground Squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/4000 s, ISO: 100, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červenec 2015, Radouč, Mladá Boleslav (Česko)

Sysel obecný (Spermophilus citellus) | European Ground Squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 100, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červenec 2015, Radouč, Mladá Boleslav (Česko)

Sysel obecný (Spermophilus citellus) | European Ground Squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/5000 s, ISO: 100, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červenec 2015, Radouč, Mladá Boleslav (Česko)

Sysel obecný (Spermophilus citellus) | European Ground Squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 100, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červenec 2015, Radouč, Mladá Boleslav (Česko)

Sysel obecný (Spermophilus citellus) | European Ground Squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 100, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červenec 2015, Radouč, Mladá Boleslav (Česko)

Sysel obecný (Spermophilus citellus) | European Ground Squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 100, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červenec 2015, Radouč, Mladá Boleslav (Česko)

Sysel obecný (Spermophilus citellus) | European Ground Squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 100, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červenec 2015, Radouč, Mladá Boleslav (Česko)

Sysel obecný (Spermophilus citellus) | European Ground Squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 100, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červenec 2015, Radouč, Mladá Boleslav (Česko)

Sysel obecný (Spermophilus citellus) | European Ground Squirrel, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 100, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, červenec 2015, Radouč, Mladá Boleslav (Česko)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  13.7.2015

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

12.10.2017 (22:07)

Dobrý den, s tím Antikfoto (dnes afoto) bych to nepřeháněl, hrozně se v posledních letech zkazili. Mám z nich pocit že neví jak v současné době dělat obchod. Snaží se zákazníka nalákat jen cenou a na jakýkoli dotaz jsou prodavači napružení. Stalo se mi to 4X v rozmezí několika posledních let (pokaždé když jsem tam byl) a když jsem tam volal neuznali svou chybu. Na Kounicově (bazar afoto) je podstatně vyrovnanější prodavač, tam chodím rád. Megapixel a Fotoškoda je válcuje kvalit. službami...

15.04.2017 (13:32)

Dobrý den chtěl bych se zeptat na ostreni u těchto těl canon 5d mark iv a 5dsr.Fotim především svatby,párty,děti,krajiny ,závody psů,koni atd.Moje tělo canon 6D zvládá dobře některé věci ale bohužel někdy z pěkně fotografie je mazanec a to jen díky tomu že nestíhá ostrit.Premyslel jsem nad 7D markii ale tam bych šel s rychlostí snímání dopředu ale kvalitove bych sel zpět.Co by jste mi poradil?Já se přikláním k mark iv.Dekuji velice za odpověď.

18.07.2015 (22:15)

Nejaky tip ke koupi uz cekam mesic -:( demence z Canonu

19.07.2015 (14:20)

Dane, stejně jako Milan, tady je každá rada drahá. Já spoléhám na Antikfoto z Brna, nejlepší prodejce u nás, kontaktujte pana Jecha z Antikfoto.

17.07.2015 (09:22)

Já osobně bych ho využil v ateliéru a už se na něj těším. Jen nechápu Michale, kde jsi ho získal. Mám ho objednaný už 2 měsíce a stále nic :-( :-( :-( Canon mě v tomhle přístupu štve. Díky za pěkné shrnutí.

19.07.2015 (14:19)

Milane, zkuste všechny prodejce u nás, ale čekací doby jsou údajně dlouhé. Je to dáno tím, že Canon CZ objednal údajně 80% 5DS a R jen 20%. Bohužel zájem zákazníků je přesně opačný :-)

16.07.2015 (12:27)

jak to letí dopředu, to je neuvěřitelný 50mega....není to tak dlouho,kdy měla 20D 8 mega a byl to na tu dobu velký pokrok. Detaily jsou úžasné, ale objem dat je natolik vysoký,že budou obrovské nároky na PC ( a u fotografů přírody to platí dvojnásob) - v tomto případě už bude potřeba řádně promazávat nepovodené záběry .. :-) . V mém případě,kdy si už ani nevpomenu ,kdy jsem tiskl na větší formát než A4 a fotky dám tak možná na facebook je to asi zbytečné .

16.07.2015 (19:54)

Pamatuješ na naše jebky v Ugandě? a taky to stačilo. Já občas tisknu plátna a tam je znát každý mpix, takže jsem zvědav na tropický les v podání 50 mpix na plátně. Jinak PC to drtí fakt drsně a to mám 6 jádro a flash RAID pole + 64GB pamět a stejně to není to pravé ořechové. Měj se kámo

15.07.2015 (14:17)

Neverim ze sa to da vyuzit hoci mozno na karajinu inak pekne fotky Michal ako vzdy :-)

16.07.2015 (19:52)

Určitě se najdou lidé, kteří ho využijí. Krajina, architekti, studio a blázni, jako já :-)

14.07.2015 (11:54)

Na iso 100-800 neskutečný, pak je už šum trochu viditelný, ale žádná hrůza. Musím si ho osobně vyzkoušet. Díky za krátký schrnutí :-D

16.07.2015 (19:51)

Souhlas, na nižší ISO se mi ty výstupy hodně líbí.

13.07.2015 (21:28)

No tak to rozlišení je vskutku hodně zajímavé. Překvapila mě ta ostrost, nebo spíš těch detailů. ISO v pohodě a do 2500 bych neřešil. S dovolením zkusím Michale vytisknout na velký formát a uvidím. Jsem zvědav na tvůj test v tropech.Na tohle jsem čekal, děkuji.

16.07.2015 (19:51)

Je pravda, že detailů je tam maximum. Tisknout můžete dle libosti.

13.07.2015 (20:32)

Hohóó, čekal jsem teda mnohem horší výsledky na vysokých ISO. Neat image to vyžehlil jak nic, ani na těch 6000 to není žádná katastrofa. No je o čem přemýšlet.

16.07.2015 (19:50)

Jirko, já považuji mezní hranici tak 3200 a to je celkem ok, takže zatím spokojenost.

13.07.2015 (19:43)

Tak jako 300mb to už přehnali ne? Jdu to stahnout a mrknu na to. Díkec Mišáku

16.07.2015 (19:50)

Pravdou je, že je to pořádná porce dat :-)







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *