31.12.2011

Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, v praxi

Dlouhou dobu to ve mně zrálo, vyměnit objektiv EF 300 za delší ohnisko, nebo ne. Jakmile se objevily specifikace nového objektivu Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, bylo rozhodnuto. Canon se konečně pořádně vytáhnul a osobně si myslím, že zamotal hlavu většině fotografů divoké přírody.

Dlouho se mi nový objektiv doma neohřál a dnešní počasí doslova vybízelo k zimním hrátkám s veverkami. Mám to přeci jen malý kousek od domova a veverky jsou kouzelná zvířátka, která prověří dokonale každou techniku. Novou vlajkovou loď od společnosti Canon, objektiv Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM prověří určitě dokonale.

Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, proč právě ohnisko 400mm?
Dlouho jsem přemýšlel, jak vhodně doplnit nejdelší objektiv, který vlastním. Objektiv Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM je opravdu vynikající, ale někdy je prostě příliš dlouhý a je potřeba ho doplnit kratší ohniskovou vzdáleností. Téměř od počátku mého fotografování jsem vlastnil pevnou „třístovku“, které sloužila naprosto dokonale. S příchodem fotoaparátů typu FF, jsem občas tak trochu ztrácel vzdálenost. Vývoj nových fotoaparátů jde poměrně rychle kupředu a většina nově představených modelů, je typu FF. Nejnovější hračka od Canonu, v podobě modelu 1DX, je toho zářným příkladem. Další popudem k pořízení ohniska 400mm byla fotografická expedice do tropického Pantanalu, kde můj kamarád Lumír Koutník fotografoval s tímhle světelným mazlíkem. Pohled do hledáčku rozhodl, světelnost v kombinaci s ohniskovou vzdáleností nemá prostě chybu. 400mm objektiv ve spojení s konvertory a mezikroužky je skutečně tak univerzální, že po něm sáhne nejeden fotograf divoké přírody.

Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, technicky dokonalý a lehký objektiv
Canon v průběhu roku ohlásil nový přírůstek do rodiny špičkových teleobjektivů s fixní vzdáleností, kterým byl objektiv Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM. Byl jsem velmi zvědav na nové technické specifikace, které rozhodnou o jeho nákupu. Bohužel poslední dobou se cesta od oznámení novinky až ke konečnému zákazníkovi neúměrně prodlužuje, nedá se s tím téměř nic dělat, než jen čekat. Canon opět nezklamal, technické specifikace byly v jednom případě téměř neuvěřitelné, a zpočátku jsem si myslel, že jde o chybu. Hmotnost objektivu byla razantně snížena, téměř o jednu třetinu, čímž se objektiv stal ještě více zajímavým. Pokud se člověk toulá po světě za fotografováním divoké přírody, potom je hmotnost veškerého vybavení poměrně stěžejní. Ten kdo často cestuje, tak mi dá určitě zapravdu, tahat všechny ty fotografické „krámy“, je někdy pěkný opruz. S objektivem Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM se dá cestovat celkem snadno, fotograf si totiž celkem bez nadsázky vystačí pouze s jedním objektivem.  Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM se dá velmi snadno doplnit konvertory, čímž se jeho univerzálnost mnohonásobně zvyšuje. Úplně vidím, jak na některé expedice vyrážím pouze s jedním objektivem, což dříve prakticky nešlo. Tahat „osmistovku“ a k tomu ještě „třístovku“, to bylo občas o nervy a hlavně to vyžadovalo velmi pevná záda. Pokud není člověk úplné tintítko, dá se s novým objektivem Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM fotografovat téměř celý den pohodlně z ruky, aniž by se člověk „oddělal“.

Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stabilizace v akci, mode 3
Další zajímavou novinkou je optický stabilizátor, který byl rozšířen o 3 stupeň. Informace z Canon.cz „Nový režim stabilizace obrazu IS Mode 3 je ideálně nastaven pro fotografování každé akce a zvláště se hodí pro případy, kdy musíte použít techniku sledování objektu, protože aktivuje prvky stabilizace obrazu až při expozici.“ Dnes jsem si měl možnost nový stabilizátor vyzkoušet v akci a musím říci, že je to velmi zajímavá novinka. Při fotografování hbitých veverek se opravdu hodil, celý proces expozice a stabilizace je v novém módu o poznání rychlejší, čímž se dají mnohdy vykouzlit zajímavé snímky. Vzpomínám si, když jsem fotografoval rychle se pohybující zvířata, starší stabilizátor občas nefungoval tak, jak jsem si představoval. Když jsem dlouho držel spoušť a čekal, než opeřenec vzlétne, přestal starší stabilizátor fungovat úplně a musel jsem znovu namáčknout spoušť, aby se zmátořil, určitě to zná každý. U nového módu je výhodné, že objektiv začne stabilizovat, až v momentu expozice. U stabilizace se neprojevuje žádný „lag“ a skutečně funguje na jedničku. Není sice všespásný, když to tzv. utrhnete, tak vám nepomůže nic. Prozatím nemohu zveřejnit více zkušeností, ale už se těším na první fotografování letících ptáků, kde si nový mód řádně vyzkouším a podělím se o zkušenosti.

Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, minimální vzdálenost zaostření
Další vynikající vlastností nového objektivu je minimální vzdálenost zaostření, 2,7 metrů. Minimální zaostřovací vzdálenost je téměř shodná s objektivem Canon EF 300 f/2.8 L IS USM, což dává nové „čtyřstovce“ další netušené možnosti využití. Nějak mi to nedalo a dneska jsem si s minimální zaostřovací vzdáleností opravdu vyhrál, osadil jsem objektiv Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM mezikroužky Kenko 12, 24 a 36mm. Pokud to jen jde, nerad používám extendery, protože přeci jen trochu zhoršují kvalitu obrazu, i když nový Canon EF 1.4x Extender III není na objektivu téměř znát, tak jsem zkusil na větší přiblížení mezikroužky. Pokoušel jsem se zkrátit minimální zaostřovací vzdálenost téměř na 1,5m, což je u ohniska 400mm naprosto vynikající, k tomu mi pomohly mezikroužky Kenko. Pokud to situace opravdu vyžaduje a fotograf chce dosáhnout kvalitního snímku bez použití konvertoru, pak je možné využít mezikroužky a objekt ještě více přiblížit. Hned mě napadlo jedno využití, už vidím letícího papuchalka na ostrově Runde s novou čtyřstovkou osazenou mezikroužky.

Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografování s konvertory Canon EF 1.4x a 2x II, III
Hned po vyzkoušení mezikroužků Kenko, jsem chtěl vědět, co dokáže objektiv s novým Canon EF 1.4x III extenderem. Co se týče konvertorů (extenderů), tak je využívám naprosto minimálně, ale u této ohniskové vzdálenosti a u takto světelného objektivu, to svůj význam rozhodně má. Nejde jen o naprostou univerzálnost 400mm objektivu někde v terénu, ale proč nosit další objektiv, když postačí jeden v kombinaci s konvertory. Pokud bych se dnes rozhodoval znovu, tak bych rozhodně nový konvertor Canon EF 1.4x III nekupoval, protože vlastním i starší verzi a nevidím v nich jeden jediný rozdíl, který by ospravedlnil rozdíl v ceně. Pokud vlastníte starší typ II, můžete být naprosto v klidu a rozhodně není třeba kupovat novější verzi III, tedy pokud mluvíme o typu 1.4x. Nasazením telekonvertoru 1.4x, nebo chcete-li extenderu, na objektiv, snížíme o něco málo rychlost ostření, ale není to téměř znát a výsledná kresba se i nadále za dobrých světelných podmínek dá označit, jako vynikající. Jiná situace je bohužel v podání Canon EF 2x extenderu, tady se situace poměrně razantně mění. Tady bych investici do nového konvertoru rozhodně doporučil, nový Canon EF 2x Extender III bude jistější volbou v krajních situacích. Řekl bych, že nový Canon EF 2x extender III o něco málo aberuje a je také o poznání rychlejší v ostření. Dnes jsem měl při fotografování možnost vyzkoušet všechny, dalo to sice trochu práce, ale nakonec se zadařilo. Pro mě to je velice důležité, a rád bych se na tohle téma zaměřil někdy v budoucnu, protože právě Canon EF 2x Extender III rozhodne, jestli si i nadále ponechám objektiv Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM. Po pár dnech fotografování mohu říci, že nejspíš ano, ale chce to ještě pečlivě zvážit. Fotografování s novým Canon EF 2x extenderem III beru spíše jako krajní řešení. Ostření se razantně zpomaluje, a když je méně světla, třeba v šeru lesa, objektiv někdy odmítá úplně zaostřit. Použití 2x extenderu doporučuji za velmi příznivých světelných podmínek, tady to nebude až tak velká tragédie. Každopádně k testu s konvertory se brzy vrátím, až budu mít více zkušeností, protože tohle téma bude zajímat asi každého.

Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, světelnost, hrátky s hloubkou ostrosti a ostření
Je neuvěřitelné, jaké krásné pozadí objektiv produkuje při clonovém čísle 2.8. Objektiv je opravdu ostrý už od nejnižší clony a jak s oblibou Rosťa Stach říká, „je to vostrý a řeže to oči“. Malá hloubka ostrosti ve spojitosti s Canon EOS 5D Mark II, vytváří až nechutně vymazlené pozadí. V nastavení 1D Mark IV jsem musel krotit více ostřících bodů a zvolit pouze jeden, protože pokud narazí objektiv na sebemenší kontrastní hranu, nemilosrdně zaostří. Mnohdy to bylo ale jinam, než jsem chtěl, takže stačilo vypnout pomocné okolní ostřící body a vše bylo v pořádku. Ostření v šerém lese je opravdová lahůdka, i když upřímně, na Canon EF 200mm f/2.0 L IS USM to zatím nemá. Dnes jsem měl oba objektivy sebou a je pravda, že „dvoustovka“ ostří ještě o něco rychleji, ale možná se jedná o můj subjektivní pocit. Osobně se těším na nový ostřící systém u nástupce Canon 5D Mark II, protože občas fotoaparát Canon EOS 5D Mark II ostřil opravdu pomalu. Na druhou stranu srovnávat to s jedničkovou řadou, to asi nelze, každý aparát je určen na něco jiného a do příchodu Canon 1DX tomu asi nebude jinak. Ve spojení objektivu Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM s Canon EOS 1D Mark IV má každý fotograf jistotu, že vyfotografuje snad téměř vše, co se hýbe, a to i v naprostém šeru.

Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografování směrem do slunce
Další co mě zajímalo, bylo fotografování v bočním protisvětle, s nasazenou a odejmutou sluneční clonou. U objektivu Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM se občas stávalo, že objektiv vytvářel hodně nepěkný závoj, který byl na výsledné fotografii opravdu vidět. Naposledy se mi to stalo u fotografování lvů na Slovensku u Michala Práška, kdy jsem polovinu fotografií musel smazat, protože jsem sundal clonu, která mi překážela u proostřování trávy. Běžně sluneční clonu z objektivu nesundávám, ale jsou situace, kdy ten hrozný kýbl sundat musím. Například v krytu, kdy potřebuji být u malého výřezu ve stěně, nebo v zoo, kdy potřebuji fotografovat skrze sklo a musím být co možná nejblíže. Dnes jsem zkoušel fotografovat veverky směrem do slunce a žádný závoj jsem na fotografii téměř nezaznamenal a to bylo slunce poměrně hodně nízko. S nasazenou sluneční clonou to bylo naprosto v pohodě, u odejmuté sluneční clony se na některých fotografiích menší závoj přeci jen objevil. Všechno nemůže být dokonalé, ale žádná tragédie to rozhodně není, uvidím v budoucnu.

Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, pár postřehů na závěr
K objektivu jsou dodávány dvě různě dlouhé stativové nohy na objímku, což je naprosto skvělé. Někdy je stativová noha u objímky moc dlouhá a překáží obráceně nasazené sluneční cloně, takhle můžete snadno zvolit, jakou na objektiv upevníte. Dále Canon zapracoval na ukončení objektivu, kde nahradil bílý hořčík tvrzeným plastem v místech, kde se šroubuje sluneční clona. Už snad nebude docházet při větších mrazech k otáčení sluneční clony, protože zajišťovací šroub je zcela nově zkonstuován. Stativová objímka je konstruována tak, aby se do ní nedostával prach, tak snad se nebude muset často čistit. Další příjemnou změnou je „čepice“, která už není tak hrozně velká a těžká, ale byla nahrazena výrazně menší a lehčí, s praktickým suchým zipem. Tentokráte se už čepice na objektivu dá plnohodnotně využít a nemusí se válet někde ve skříni a hlavně, není nutné kupovat žádný další kryt. Díky Martinovi z www.fotopomucky.cz, jsem si mohl na objektiv ihned nasadit LensCoat a chránit tak objektiv od prvního použití. Dokonce i originální Canon čepice lze snadno nasadit na LensCoat, což je prima. Dodávaný plastový kufr se také poměrně změnil, mě je sice naprosto k ničemu, ale pro někoho to může být při transportu důležité. Za zmínku stojí snad jen to, že do kufru byly přidány dva otvory, kam přesně sednou oba Canon extendery. Popruhy kolem krku a na rameno jsou velmi pohodlné, ale já je nikdy nepoužívám, takže pro mě žádná výhoda. Menší problém nastane ve chvíli, kdy se pokouším nacpat objektiv do svých batohů, bohužel je oproti „třístovce“ o mnoho širší. Některé batohy budu nucen prodat, ale beru to jako menší daň, za nový objektiv.

Pár fotografií z fotografování veverek v plné rozlišení bez jakýchkoliv úprav.

http://www.photonature.cz/raw/veverka_1.JPG

http://www.photonature.cz/raw/veverka_2.JPG


Poslední co je třeba zmínit ve spojitosti s novým objektivem Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, je naprosto příšerná cena. Bohužel Canon se vydal stejnou cestou, jako společnost Nikon a za své vlajkové objektivy, si nechá řádně zaplatit. Vzhledem k situaci s naší korunou a rostoucím dolarem, se nákup v USA téměř nevyplatí a rozhodně u takto drahého objektivu doporučuji nákup u nás, v České republice. Luxus českého záručního listu v podobě dvouleté záruky, nepřekoná nic a ušetřit doslova pár tisícovek v zahraničí, se nevyplatí. Porovnávat cenu proti kvalitě snad ani nejde, každý si musí odůvodnit, jestli se taková investice vyplatí. Každopádně za své peníze dostanete naprosto skvělý objektiv, s vynikající kresbou a fantasticky rychlým ostřením a to nemluvím o pár ušetřených  kilogramech v batohu.

Zítra zpracuji fotografie veverek z dnešního dne a podělím se s Vámi a výsledky, teď se musím věnovat oslavě nového roku:)

Související články:

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  31.12.2011

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

02.01.2012 (15:40)

Parádní sklo. Pro tohle bych si taky uměl najít využití. A gratuluju k prémiím, bych si taky nechal líbit ;-) Asi budu muset změnit zaměstnavatele :-D

01.01.2012 (11:39)

dave: Ahoj, něco sem během dne hodím.

01.01.2012 (11:38)

Pavel Stančo: Díky kamaráde, nebýt odměn, tak bych si ho taky nekoupil ;-)

01.01.2012 (11:37)

Pavel: Pavle, to jistě možné je, pošlete mi email a v případě, že napadne sníh, tak můžeme společně vyrazit, ve dvou se to přeci jen lépe táhne :-)

31.12.2011 (22:26)

hele mohl by si sem hodit nejaky rawy v plnym nahledu? celkem by me to zajimalo. tenhle objektiv je sen kazdyho fotoblazna to je jasny jen nevim kde na nej vzit a nekrast! hezky cteni dik

31.12.2011 (18:09)

Pekne poctenicko. Skoda ze si taky nemohu udelat radost. Jinak vse nej do noveho roku...!!!

31.12.2011 (18:05)

Ahoj Michale bylo by mozne az napadne snih zajit s tebou na veverky a objektiv si vyzkouset? Klidne bych ti zaplatil. Vaham mezi timto a Ef 500mm.Cetl jsem u Ondry jeho recenzi na 500 a nemuzu se rozhodnout jake dlouhe sklo. Diky pavel



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *