02.12.2009

Canon EOS 7D recenze, část 1.

Uvedením nejnovějšího přírůstku v podobě fotoaparátu Canon EOS 7D, mě situace okolo novinek donutila zapřemýšlet nad skutečnou potřebou nové zrcadlovky. Určitě to zná každý z Vás a klade si stejnou otázku pokaždé, když společnost Canon uvede na trh nějakou tu novinku v podobě nového přístroje. Je důvod ke změně, či nikoliv.


Původně jsem se celé recenzi chtěl vyhnout, ale novinka, mě v jistém slova smyslu učarovala a proto jsem se rozhodl napsat pár řádek, o fenoménu zvaném Canon EOS 7D. Dlouho jsem neváhal a novinku od společnosti Canon pořídil. Co mě k tomu vedlo a proč jsem se rozhodl vrátit ke kořenům formátu APS-C s ořezovým faktorem cca 1,6x, to se Vám budu snažit přiblížit v následující recenzi. Celý podnět k sepsání takto dlouhé recenze jsem dostal v poslední době, kdy se novinka od společnosti Canon dostala konečně na trh a stala se běžně dostupnou. Než abych odepisoval každému z Vás jednotlivě, rozhodl jsem se novinku podrobit několika měsíčnímu fotografování. Novinku odzkouším při své další cestě na Floridě v prosinci, dále potom při další mojí expedici na Borneo a Papuu Novou Guineu v Březnu, kdy bych měl mít novinku otestovanou opravdu velmi zevrubně a budu Vás moci seznámit s dalšími podrobnostmi. Každopádně o víkendu ji podrobím hodně zatěžkávací zkoušce, a pokud vše dopadne, jak si představuji, první výsledky bych mohl prezentovat už o víkendu, nebo v následujícím týdnu.

Foto

Návrat ke kořenům, proč právě formát APS-C s ořezovým faktorem cca 1,6x
Jako majitel několika digitálních zrcadlovek různého formátu, jsem měl možnost odzkoušet v praxi prakticky vše, co společnost Canon nabízí. Každému vyhovuje naprosto něco jiného, fotograf krajiny sáhne mnohem raději po plném formátu, reportážní fotograf sáhne pravděpodobně po některém z výrobku z řady 1D, prostě každý si z nabídky určitě vybere. Jako majitel plného formátu a dlouhého teleobjektivu, jsem řešil při svojí poslední cestě do tropického Pantanalu několik zásadních problémů, které mě svým způsobem, v krajních situacích, hodně limitovaly. Plný formát má několik výhod, ale i několik nevýhod. Vzpomínám si, že jsem to popisoval v některém posledním článku z Pantanalu. Hlavní nevýhodu spatřuji zejména v rychlosti AF a samozřejmě i v rychlosti sériového snímání. Druhou nevýhodou, konkrétně Canon EOS 5D Mark II, je naprosto tristní rychlost a přesnost krajních zaostřovacích bodů, vyjma středového bodu, jsou všechny ostatní pro fotografa divoké přírody naprosto nepoužitelné, což může být někdy opravdu velký problém. Formát APS-C s ořezovým faktorem cca 1,6x jsem zvolil s ohledem na určité výhody a samozřejmě seznámen i s určitými nevýhodami, které mi přechod přinese. Velkou výhodu formátu APS-C s ořezovým faktorem cca 1,6x spatřuji hned v několika věcech. Jako majitel dlouhých teleobjektivů mohu dosáhnout díky přepočtu „většího přiblížení“ a to nejen při fotografování divokých zvířat pomocí teleobjektivu, ale formát APS-C s ořezovým faktorem cca 1,6x se velmi hodí pro fotografování makro. Díky „delší“ ohniskové vzdálenosti můžete být od fotografovaného objektu mnohem dále, než při použití plného formátu, například při fotografování vážek a šidélek to bude naprostá slast. Jedinou nevýhodu spatřuji v hustotě buněk, velikosti snímače a s tím spojeného problému zvaného šum, o tom ale později při praktických testech. Už teď mohu prozradit, že jsem po prvotní skepsi celkem spokojen, i když o kvalitách Canon EOS 5D Mark II nemůže být ani řeč. Další důvody, proč jsem si zvolil novinku v podobě Canon EOS 7D, a už předem mohu předeslat, udělal jsem „určitě“ dobře. Poměr ceny versus kvality je prakticky nepřekonatelný.

Foto

Přechod z EOS 1D Mark III na EOS 7D
Každého určitě napadne jako první otázka, proč jsem se zbavoval svojí milované řady 1D a proč jsem přešel od profesionální třídy ke střední třídě. Odpověď je velmi snadná, Canon uvedl na trh svoji další novinku, na kterou jsem velmi dlouho čekal, Canon EOS 1D Mark IV a proto jsem se rozhodl Canon EOS 1D Mark III prodat. Bohužel se jako obvykle, doba mezi oznámení a skutečným uvedením na trh, narůstá každým dnem a já už zanedlouho pocestuji za fotografováním na Floridu, proto jsem byl nucen se poohlédnout po nějaké alternativě. I přesto, že určitě budu fotografovat nadále svým Canon EOS 5D Mark II, který v současné době poskytuje nepřekonatelnou kvalitu výstupu, jsem sáhnul po novince Canon EOS 7D, která mi prakticky dokonale vynahradila ztrátu Canon EOS 1D Mark III a v něčem ji daleko předčila, ale o tom až později. Požadavek byl jasný, rychlost a přesnost AF, rychlé sekvenční snímání, alespoň dvojnásobné než u modelu EOS 5D Mark II, bytelné tělo utěsněné proti prachu a vlhkosti, jasný a kvalitní hledáček, dostatečná výdrž baterie a další drobnosti, které nakonec rozhodly ve prospěch Canon EOS 7D.

Bateriový Grip BG-E7 ano, či ne
Rychlá odpověď, ano, ale pro někoho ne. Stejně tak, jako mnoho užitečných věcí má své výhody, pochopitelně musí mít i nějaké nevýhody. BG-E7 jsem si pořídil kvůli základní výhodě, a tím pro mě není ani tak výdrž baterie, ale hlavně možnost použít při fotografování na výšku přidanou spoušť, na kterou jsem zvyklý z řady 1D. Nakonec i možnost použít druhou baterii a kdykoliv BG-E7 odmontovat rozhodlo, že jsem si bateriový grip ihned k novému fotoaparátu pořídil. Pro něho bude grip představovat další zbytečnou váhu do batohu, a pokud fotografuje jen velmi zřídka na výšku, potom pro Vás nebude mít vůbec žádný smysl a raději si ho ani nepořizujte. Naopak, pokud se chystáte na nějakou tu expedici a dlouhodobé celodenní fotografování, potom určitě neváhejte po BG-E7 sáhnout. Pro mě představoval ještě jednu podstatnou výhodu a to vynikající nápad ve spojení s mým Canon EOS 5D Mark II, použití naprosto shodných baterií Canon LP-E6. Nejlepší výhoda se ukazuje ve spojení s cestováním, zejména možnost použít pouze jedinou nabíječku na EOS 5D Mark II i EOS 7D.

Foto

SanDisk Extreme Pro CompactFlash 90MB/s 32 GB a 64 GB
Spolu s pořízením nové zrcadlovky, se mi povedlo sehnat k testování i nejnovější přírůstek z rodiny „superrychlých“ CompactFlash karet, které pracují v režimu UDMA 6 a dokážou zapisovat data rychlostí 90 MB/s. Společnost Sandisk se snaží udržet krok s výrobci digitálních zrcadlovek a jako jedna z prvních přináší dosud nevídané možnosti v zápisu dat pomocí protokolu UDMA 6 z nejnovějších digitálních přístrojů. Asi netřeba obsáhle popisovat, jaký přínos nové karty přinesou běžnému uživateli, ale přeci jen jsem si dal tu práci a uděl pár ryze praktických testů, se kterými Vás v další části recenze seznámím. Dlouho dobu jsem přemýšlel, jestli má vůbec smysl pořizovat karty s velkou kapacitou. Každý koho znám, mě od tohoto nákupu zrazoval a většina stále ještě pořád zrazuje, ale podle mého názoru je to nesmysl. Dnes se určitě nemusíte bát využívat kapacitu takto velkých karet přímo v terénu a už vůbec ne od výrobců, jako je SANDISK, nebo PRETEC. Z vlastní zkušenosti vím, že je hloupost tahat hromadu karet o kapacitě 8GB a nižší, v dnešní době považuji za nejmenší vhodnou kapacitu do nových digitálních přístrojů typu DSLR, 16GB a více. Obavy typu, že když přijdu o data na 8GB tak se nic neděje, ale když přijdu o data ze 64GB, pak už je to problém. Jednoduše říkám, je to hloupost, pokud o data přijdete vinou nekvalitní karty, nebo hrubého zacházení, je jedno, jestli je to 8GB, nebo 64GB. V dnešní době se velikost RAW formátu neustále zvyšuje a tak je potřeba mít data kam pohodlně ukládat a pokud se vydáte na několikadenní fotografování do terénu, bohatě si tak můžete vystačit s několika kartami, než sebou vláčet notebook a přenosný disk, ty doby jsou už dávno pryč. Vím, že většina se mnou nebude ještě souhlasit, ale věřím, že ta doba velmi brzy přijde a nebude nutné používat žádné přenosné disky, protože třeba měsíční expedici pohodlně uložíte na jednu či dvě paměťové karty. Já osobně používám pouze karty od výrobců SANDISK a PRETEC a za celou dobu fotografování jsem s nimi nepřišel ani o jedinou fotografii a věřte, že toho se mnou karty zažily opravdu hodně. Vždy je důležité používat jen prověřené a kvalitní výrobce, potom se nemusíte bát ani kapacit 32, 64 a 128 GB.

Foto

Technické specifikace Canon EOS 7D
Dle informací společnosti Canon, vznikal nový fotoaparát ryze z praktických zkušeností několika tisícovek dotazovaných fotografů z celého světa. Pro nás byl rozhodně zajímavý vzorek lidí, který společnost Canon zvolila, povětšinou se jednalo o fotografy, kteří se fotografováním zabývají profesionálně. Novinka by tedy měla rozhodně reflektovat skutečné potřeby fotografů z praxe, doplněné o současné technické vymoženosti nových fotoaparátů.
Podrobný popis funkcí ponechám beze změny a použiji tiskovou zprávu společnosti Canon, které nejlépe vystihne nový fotoaparát Canon EOS 7D.

Tisková zpráva: Canon EOS 7D
Společnost Canon představuje fotoaparát EOS 7D – inovativní technologie a intuitivní konstrukce definují nový fotografický prožitek

PRAHA, 2. září 2009 – Společnost Canon včera odhalila digitální zrcadlovku EOS 7D – se zcela novým designem pečlivě vycházejícím ze skutečných potřeb fotografů. Fotoaparát EOS 7D disponuje snímačem CMOS s rozlišením 18 MPix o velikosti APS-C vyvinutým společností Canon. Vyznačuje se především dvojicí procesorů DIGIC 4 pro vysokou rychlost zpracování a vysokou kvalitu obrazu za každých světelných podmínek, dále rozsahem citlivosti ISO rozšiřitelným až do ISO 12 800 a souvislým fotografováním rychlostí 8 snímků za sekundu – bez nutnosti jakékoli příslušenství. Působivé technologie ladí s vynikající kvalitou konstrukce, při jejímž vývoji bylo myšleno na fotografy – umožňuje zcela nový fotografický prožitek.

Během rozsáhlých prací na vývoji fotoaparátu EOS 7D se konstruktéři společnosti Canon vrátili ke konstrukčním prknům a naslouchali fotografům z celého světa, aby design EOS 7D vyhovoval právě jim a jejich specifickým potřebám. Ve své poznámce k vytváření fotoaparátu EOS 7D říká pan Uchidoi, manažer skupiny Photo Products Group společnosti Canon Inc. Japan: „Hovořili jsme s více než 5000 fotografy po celém světě a ptali jsme se jich, co by si nejvíce přáli u svého fotoaparátu. Získaný vzhled jsme doplnili o nejmodernější technologie, a tak mohl vzniknout fotoaparát, který je pro fotografy skutečně všestranným nástrojem potřebným k experimentování s obrazem.“

Přesný obraz – systémy zaostřování a měření s vysokou výkonností
Fotoaparát EOS 7D je vybaven 19bodovým zaostřovacím senzorem křížového typu, který fotografům umožňuje získat brilantně ostré snímky a optimalizovat možnosti kompozice. Zdokonalený systém AF nabízí řadu možností ručního i automatického nastavení včetně zonálního a bodového měření pro přesné a rychlé sledování a zachycení fotografovaných objektů. Nastavení AF je značně uživatelsky přizpůsobitelné a umožňuje rychlou reakci na změny ve snímané scéně. Pro vertikální a horizontální orientaci lze nastavit různé body AF, což umožňuje fotografům automaticky přepínat mezi fotografováním s orientací na šířku (krajina) a na výšku (portrét) bez nutnosti stisknout jediné tlačítko.

Měřicí systém fotoaparátu EOS 7D je také zcela nový. Systém měření Focus Colour Luminance (iFCL) inteligentně zaostřuje a měří barvu a jas v 63 zónách. Dvouvrstvý snímač doplňující 19 bodů AF dokáže z každé jednotlivé zóny získat dostatek informací k přesnému a konzistentnímu určení expozičního času.

Pořiďte snímky tak, jak je vidíte
Hledáček fotoaparátu Canon EOS 7D nazvaný Intelligent Viewfinder nabízí fotografům 100% pokrytí. Díky zvětšení 1,0x1 – poprvé u fotoaparátu EOS – vidí fotograf v hledáčku velký jasný obraz umožňující plně se ponořit do pořizovaného záběru. Displej LCD typu transmissive umístěný v hledáčku umožňuje výběr z mnoha překryvných zobrazení a usnadňuje kompozici snímku – lze zobrazit body AF, kruh bodového měření a kompoziční mřížku. Fotoaparát EOS 7D je také první model z řady EOS se zobrazením dvouosé elektronické vodováhy, která zobrazuje úhel naklonění i natočení – v hledáčku i na displeji LCD. Tato funkce je užitečná zejména k vyrovnání obzoru při fotografování krajiny nebo k vyrovnání fotoaparátu při použití objektivů Tilt a Shift.
Fotoaparát je opatřen novým 3" LCD displejem Clear View II s pevnou konstrukcí, která nemá mezeru mezi ochranným krytem a tekutými krystaly, což přináší snížení odlesků. Nový displej má efektivní pozorovací úhel 160 stupňů i při jasném světle. Stejně jako u modelu EOS 5D Mark II, pomáhá snímač okolního osvětlení na straně LCD displeje automaticky nastavit jas obrazovky podle prostředí, ve kterém se nachází.

Kreativní experimentování se světlem
Fotoaparát Canon EOS 7D je vybaven integrovaným transmitterem Speedlite. Poprvé u fotoaparátu EOS mohou fotografové ovládat externí blesky Speedlite bez jakéhokoliv dalšího příslušenství – ideální pro ty, kteří chtějí experimentovat s kreativními zábleskovými sestavami. Model EOS 7D má také výrazně zdokonalený vestavěný blesk s širším záběrem pro ohniskové vzdálenosti od 15 mm, který umožňuje i ruční ovládání.

Přizpůsobte fotoaparát vlastním prožitkům
Fotoaparát EOS 7D byl vytvářen a navrhován s ohledem na potřeby fotografů. Fotoaparát je esteticky a ergonomicky řemeslně zpracován tak, aby výsledný vzhled a pocit uživateli nabídl tu nejlepší interakci. Proto má uživatel i mnoho možností přizpůsobit si svůj vlastní prožitek z fotografování – ovládání lze upravit, nejčastěji používané funkce a nastavení si každý může přiřadit k ovládacím prvkům, které jsou mu pohodlné. V kritických okamžicích při fotografování pak uživatel ušetří vzácný čas rychlou změnou nastavení.

Foto

Fotoaparát Canon EOS 7D je nabitý novými funkcemi:
* Snímač CMOS s rozlišením 18 MPix o velikosti APS-C
Snímač navržený a vyrobený přímo ve společnosti Canon poskytuje vynikající snímky a fantastickou výkonnost při silném i slabém osvětlení díky nové konstrukci fotodiod a mikročoček.
* Souvislé fotografování rychlostí 8 sním./s
Dvojice procesorů DIGIC 4 a vylepšení systému elektrických obvodů umožňují fotografování rychlostí 8 sním./s v libovolném formátu bez nutnosti použít další příslušenství.
* Rozsah citlivosti ISO
S fotoaparátem EOS 7D mohou fotografové zachytit snímané objekty v přirozeném světle. Rozsah citlivosti ISO (100 – 6400) lze rozšířit až na 12 800.
* Režim EOS Movie
S vylepšeným ovládáním, které umožňuje rychlé přepnutí přímo do režimu filmování, je nyní natáčení videa v rozlišení Full HD ještě snadnější. Uživatel může nastavit expozici a rychlost snímání – s možností filmovat rychlostí 24 sním./s, která vyvolává dojem podobný celovečernímu filmu.
* Dvojice procesorů DIGIC 4
Díky zdvojení procesoru DIGIC 4 nemusejí uživatelé fotoaparátu EOS 7D již nikdy volit kompromis mezi rychlostí snímání, kvalitou obrazu a citlivostí ISO.
* Působivý design
Při navrhování designu těla fotoaparátu i technologií uvnitř naslouchala společnost Canon zpětné vazbě získané od fotografů. Tělo z hořčíkové slitiny zaručuje ochranu před vlivy prostředí. Pevná a lehká konstrukce je navržena tak, aby byla odolná proti vlhkosti i prachu, podobně jako legendární EOS–1N.
S fotoaparátem lze použít celou řadu volitelného příslušenství, takže jej lze snadno zapojit do již zavedeného pracovního toku fotografa. Vysílač WFT-E5 (Wireless File Transmitter) umožňuje rozsáhlé ovládání fotoaparátu přes webový prohlížeč – fotografové mohou ovládat svůj fotoaparát pomocí mobilních zařízení s přístupem na web.
Fotoaparát EOS 7D je kompatibilní se všemi objektivy s bajonetem EF a EF-S i blesky Canon EX Speedlite. Ve fotoaparátu Canon EOS 7D lze použít akumulátor BG-E7 a také jej lze ovládat bezdrátovými ovladači a spouštěmi jako například RC-1/RC-5.

Tisková zpráva – technické detaily: Canon EOS 7D

Snímač Canon CMOS
Fotoaparát EOS 7D je vybaven novým snímačem CMOS s rozlišením 18 megapixelů s širokým rozsahem citlivosti ISO, který produkuje vynikající snímky zdokonalené kvality při krátkých i dlouhých expozičních časech. Snímač má standardní velikost APS-C (22,4 x 14,9 mm) s efektivním zorným polem rovným 1,6násobku ohniskové vzdálenosti objektivu.

Kondenzované obvody snímače EOS 7D mají vyšší citlivost a vyšší kapacitu fotodiod, což umožňuje fotografovat s vyšším nastavením citlivosti ISO a brání přetížení při fotografování za velmi jasných světelných podmínek. Rozsah ISO (100 – 6400) lze rozšířit na 12 800. Fotograf může tedy zachytit fotografované objekty v přirozeném světle, bez blesku.

Foto

Snímač fotoaparátu EOS 7D je opatřen souvislou vrstvou mikročoček, které jsme posunuli blíže k fotodiodám. Popsané technologické pokroky vyvinuté a vyrobené ve společnosti Canon zlepšují poměr signálu a šumu a produkují velmi čisté snímky při vysokém nastavení ISO.

19bodový systém AF křížového typu včetně bodového AF
Systém automatického zaostřování je kompletně přepracovaný podle architektury fotoaparátu EOS-1 a výpočty AF zajišťuje samostatný procesor. To společně se systémem AI SERVO II AF umožňuje, aby fotoaparát EOS 7D mohl nabídnout spolehlivé souvislé fotografování rychlostí 8 sním./s. Pro tuto úroveň je unikátní, že všech 19 bodů snímače EOS 7D AF jsou čočky křížového typu se světelností f/5,6 nebo vyšší. Tím je umožněno dokonalé sledování, vysoká přesnost a výkonnost systému AF v celém záběru.

Fotoaparát EOS 7D je vybaven také novým režimem Bodový AF, který k zaostření používá menší oblast snímače. To je užitečné při ostření na malé objekty s detaily v pozadí, které by běžný systém automatického ostření mohly rušit. K dispozici je i Zonální AF omezující automatický výběr na jednu z pěti zón. Fotograf tak může zajistit, aby se automaticky vybral požadovaný objekt.

Systém měření iFCL se 63zónovým senzorem Dual-Layer
Systém iFCL používá ke konzistentnímu nastavení expozice informace o zaostření, barvách a jasu ve snímku. Všechny body zaostření dodávají informaci o vzdálenosti do měřicího systému, který potom určí, jak daleko je fotografovaný objekt, a příslušný algoritmus vypočte poměrným způsobem expozici. Snímač měření EOS 7D je zcela nový, rozdělený na 63 zón kompatibilních s 19 body AF. Snímače měření jsou obvykle citlivější na červenou barvu, což může způsobit přeexponování snímku. Proti tomu bojuje fotoaparát EOS 7D svým dvouvrstvým snímačem, který má jednu vrstvu citlivou na červené a zelené světlo a druhou vrstvu citlivou na modré a zelené světlo. Měřicí algoritmus potom porovná úroveň osvětlení těchto dvou vrstev a upraví příslušným způsobem naměřené hodnoty.

Hledáček se 100% pokrytím, zvětšením 1,0x a překryvným LCD displejem
Hledáček fotoaparátu EOS 7D je vysoce kvalitní, má 100% pokrytí a zvětšení 1,0x – poprvé u fotoaparátu EOS – takže jeho používání je velice snadné. Hranol hledáčku, povrchová úprava čoček a okulár jsou inspirovány modelem EOS-1.

Matnice hledáčku EOS 7D nelze měnit. Namísto nich je k dispozici LCD displej typu Transmissive – další prvenství u fotoaparátu EOS. Díky pokrokům v technologiích dokázala společnost Canon implementovat tento displej a zachovat kvalitu obrazu v hledáčku. Nová funkce, díky které lze při slabém osvětlení podsvětlit hledáček, umožňuje podle potřeby zapnout překrytí obrazu v hledáčku mřížkou, informacemi o bodovém měření a body AF.

Foto

Režim EOS Movie
Fotoaparát EOS 7D je vybaven zdokonalenou funkcí natáčení videa, která umožňuje zaznamenat filmy Full HD s možností plného ručního ovládání a nastavitelnou rychlostí záznamu. Ovládání funkce natáčení videa je vylepšené tak, aby šlo snadno používat – vyhrazená tlačítka umožňují přímý přístup k nastavením. Automatické zaostření lze aktivovat buď stisknutím spouště do poloviny nebo – jako dříve – tlačítkem AF-ON.

Expozici filmu lze nastavovat v ručním režimu, a mít tak kompletní kontrolu nad rychlostní závěrky a clonovými čísly. K dispozici jsou tyto rychlosti snímání (snímek/sec): 30 (29,97), 25 a 24 (23,976), s nastavením 720p jsou dostupné i rychlosti 60 (59,94) a 50. Citlivost ISO se nastavuje automaticky nebo ručně (rozsah 100 – 6400) a lze ji rozšířit na 12 800. EOS 7D také umožňuje oříznutí a střih natočeného filmu ve fotoaparátu.

Duální DIGIC 4
EOS 7D je opatřen dvojicí procesorů DIGIC 4. Výkonnost procesorů umožnila zpracování zdokonalenými algoritmy, které zajišťují vysokou výkonnost fotoaparátu – fotografování rychlostí 8 sním./s v plném rozlišení 18 megapixelů.

Procesor DIGIC 4 odstraňuje zřetelný barevný šum a bez ztráty detailů snižuje šum způsobený jasem – to umožňuje pořízení velmi čistých snímků při vysokém nastavení ISO. I při ISO 6400 je úroveň šumu podobná jako při nastavení ISO 1600 s předchozím procesorem DIGIC III. V režimu ručního nastavení expozice je nyní k dispozici funkce automatické optimalizace osvětlení, která pracuje, aniž by zpomalovala fotoaparát.

Procesor DIGIC 4 umožňuje využít plnou rychlost karet UDMA (třídy 6) a fotoaparát EOS 7D tak využívá nejrychlejších karet, jaké jsou v současnosti na trhu.

Displej Clear View II
Třípalcový displej LCD fotoaparátu EOS 7D má 920 000 bodů (rozlišení VGA) a pozorovací úhel 160°. Displej Clear View II je chráněný proti odleskům tím, že byla odstraněna vzduchová mezera mezi ochranným krytem displeje a vrstvou tekutých krystalů. Tato mezera je vyplněna elastickým optickým materiálem. To způsobí potlačení vzniku odlesků od povrchu tekutých krystalů. Při cestě světelného paprsku totiž odlesky vznikají na rozhraní vzduchové mezery v důsledku velkého rozdílu v indexu lomu. Aby byla vrstva tekutých krystalů chráněna před poškrábáním, je LCD displej Clear View II opatřen odolnějším skleněným krytem. Stejně jako u modelu EOS 5D Mark II pomáhá snímač okolního osvětlení umístěný na straně LCD displeje automaticky nastavit jas obrazovky podle osvětlení prostředí, ve kterém se fotoaparát nachází.

Foto

Pokračování o víkendu. V další části se budeme zabývat čistě praktickými zkušenostmi z terénu a porovnání kvalita výsledných snímků z různých druhů fotoaparátů. Určitě se máte na co těšit.

 

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 02.12.2009

Kategorie: Fototechnika | 02.12.2009
Klíčová slova: canon eos 7d  recenze eos 7d   
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

18.09.2013 (21:37)

Ahoj,článek je pěkně napsaný.Vlastním 7D a 5 D mark ll a jenom L objektivy oba fotoaparáty nemají chybu.Co se týče karet 8 GB jsem vyměnil za rychlé 32 GB PRETEC to se vyplatí fotím jenom do RAWU,když jdu fotit sport nemusím se o kartu vůbec starat.

24.01.2011 (10:35)

Uvádíte,že díky ořezovému faktoru 1.6 x dosáhnete většího přiblížení dlouhoohniskovým objektivem.Dosáhnete úplně stejné ho přiblížení jako na full frame,protože je senzor menší,zabírá jen menší úhel objektivu.Když to vyfotíte na plný formár (full frame ) a potom fotku oříznete jste na tom úplně stejně jakona přístroji s faktorem 1.6.Toto je častý omyl lidí,kteří si myslí,že faktorem 1.6 x si něco více přiblíží.

27.03.2010 (10:01)

Mame tady konec brezna a slibovane pokracovani recenze a testy nikde, nesezrala autora nekde v pralese šavlozubá veverka? :cool: Za mesic vyrazim do sveta a uz dost dlouho si hazim nekolikadesetitisicikorunou jestli mam prejit z diaku na digi nebo jeste neni vhodny cas, doufal jsem, ze se necham ukecat touhle recenzi na 7D, ale nejak nemuzu nikde najit dalsi pokracovani. jestli blbe hledam´tak se omlouvam a prosim navedte me nekdo. diky

16.12.2009 (22:43)

vevika: Ale jo, dobřeeeeeeeeeeee :nuts:

11.12.2009 (22:45)

jak se máte??? :-P

03.12.2009 (18:11)

Honza: Ahoj kamaráde, z USA se to absolutně nevyplatí, pokud dolar nespadne někam ke hranici 14 Kč, což v dohledné době asi ne. Doufám, že něco o víkendu nafotím a budu se s Vámi moc podělit. Ahoj a doufám, že se brzy uvidíme.

03.12.2009 (18:09)

Petr Vaculík: Promiň, já si to popletl :-)

03.12.2009 (16:08)

Skvěle napsaná recenze! mylsím si, že spoustě potencionálních uživatelů, usnadní rozhodování. Na výstupy se těším. Na kolik vyjde 7D v USA? Ať ti to fotí! Honza PS: a píše ;-)

03.12.2009 (11:41)

Mk4 nemám, fotím 1000D :-) Tím testováním jsem myslel ten stativ :-)

03.12.2009 (11:32)

Petr Vaculík: Pokud se ti tam povede východ, bude to paráda. MK4 otestuj na nějaká sjezdovce, bude tam hodně pohybujících se objektů, takže můžeš trénovat celý týden. Já ho snad koupím na Floridě, uvidím. Měj se hezky, Michal.

03.12.2009 (11:30)

Bohužel to tak občas bývá s tou dostupností... Když bude počasí tak někam vyrazím, ale na silvestra jedem týden do Krkonoš do Pece, tak doufám, že tam se vyblbnu. Mám naplánováno spoustu míst, včetně třeba nočního výstupu někam směrem na Luční horu ap, abych tam chytil východ slunce :-) Holt fotky L. Kamaráda z Čech mi učarovaly, tak se na ty místa chci taky kouknout a v klidu si zafotit, ne tam jen projet na běžkách :-)

03.12.2009 (11:05)

Radim Hons: Myšleno u 5D a opravdu tomu tak je, jsou pomalé a bohužel většinou ani nedokážou v rozhodující chvíli zaostřit, snad jen u toporně stojícího zvířete, pak ano. Cokoliv se pohybuje, tak to už je jen z říše snů, použít nějaký krajní bod, ale možná máš jinou zkušenost. ;-)

03.12.2009 (11:01)

"vyjma středového bodu, jsou všechny ostatní pro fotografa divoké přírody naprosto nepoužitelné" ...to snad ne :-D . Nepřeháněj ;-)

03.12.2009 (10:40)

Petr Vaculík: Ahoj Petře, zatím to vypadá, že MK4 bude až někdy kolem vánoc a já nemůžu čekat, na Floridu si musím něco vzít a tak jsem sáhl po 7D. Zatím to vypadá hodně dobře, hlavně ten AF je skoro neuvěřitelný a obraz do ISO celkem ujde. Výstupy snad o víkendu. Zatím se měj hezky a užij nové Benro :-D

03.12.2009 (09:22)

Aoj Michale. Takže MarkIV ses vzdal úplně, nebo na ní ještě čekáš? Řada 7D a její budoucí následovníci je to co mi u Canonu trochu chybělo, prostě něco mezi 50D a 5D :-) Btw stativ dorazil včera a je ještě lepší, než jsem doufal :-) Jsem zvědav na výstup 7D. Měj se hezky.



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *