21.04.2014

Fotobatoh, rady a zkušenosti před nákupem

Poslední dobou se začínám poohlížet po novém fotografickém batohu, protože ten starý mi začíná dosluhovat. Je mi jasné, že podobnou otázku řeší spousta z vás, a podle množství dotazů, co dostávám, nejsem asi jediný. Je to opravdové dilema a snad vám tohle krátké zamyšlení pomůže v rozhodování a odpoví na případné dotazy, před vlastním nákupem kvalitního fotobatohu.

Za dobu, co intenzivně fotografuji, jsem měl možnost vyzkoušet různé druhy batohů přímo v terénu. Pokusím se nadnést určitá doporučení, zkušenosti a pravdy, která pramení z letité praxe každodenního používání fotografických batohů. V současné době používám několik batohů a brašen, které má vyzkoušené a mohu vřele doporučit.

Trocha zamyšlení nad smyslem ochrany drahé techniky
Fotografové, kteří vlastní velmi drahou techniku, si jistě dobře rozmyslí, jak ji efektivně přenášet a zároveň chránit. V dnešní době je na trhu nepřeberné množství fotografických batohů a brašen od renomovaných značek, stejně tak i od různých alternativních výrobců. Fotografické batohy existují v různých velikostech a tvarech, vybrat si tedy může opravdu každý. Většina z nás si svůj první velký fotografický batoh pořídila na doporučení zkušenějšího kolegy, nebo se jim prostě líbil. I já sám jsem si prošel hodně trnitou a složitou cestou a rád se podělím se svými zkušenostmi. Když si vezmu, že fotografové investují do fotografické techniky desítky a většinou i stovky tisíc korun, je proto naprosto nezbytné, aby si k tomu pořídili i adekvátní batoh, případně brašnu. Většinou stejně nezůstane u jednoho batohu, nebo brašny, protože ideál bohužel neexistuje a čím více techniky máte, tím se nároky na batoh a brašnu zvyšují.

Základní parametry výběru, na co si dát pozor
Před samotným nákupem by si každý měl stanovit jasná a přesná kritéria výběru fotografického batohu. Pro mě osobně je těch kritérií několik a pokusím se je pečlivě roztřídit. Ve svém uvažování se zaměřím na skupinu největších batohů a brašny záměrně vynechám.
 
1.    k čemu mi bude fotobatoh sloužit, co za techniku vlastním, co v budoucnu plánuji pořídit
Nejdůležitější před samým výběrem fotografického batohu, nebo brašny je, utříbit si pěkně v hlavně myšlenky a zamyslet se nad tím, k čemu má fotobatoh sloužit, kam se s ním vydám a kde mi bude dělat nepostradatelného společníka. Cestujete, jezdíte autem, nebo chodíte pěšky, tak přesně tohle jsou základní otázky, které je nutné si položit, než začnete přemýšlet nad vlastním nákupem drahého fotobatohu. Každý batoh je konstrukčně přizpůsoben k něčemu jinému a každý má v terénu své velké výhody a nevýhody, o kterých se zmíním na konci článku. Dále je nutné si uvědomit, co všechno vlastním za techniku, co budu v budoucnu pořizovat a s čím přesně budu cestovat, pak se výběr může zcela radikálně zúžit na požadovanou kategorii.

2.    váha a rozměry
Jedno z nejdůležitějších kritérií při nákupu fotografického batohu je celková váha a rozměry. S fotografickým batohem intenzivně cestuji po celém světě a je nutné, aby byl prázdný batoh co možná nejlehčí s ohledem na konstrukci a především váhové limity leteckých společností. Rozměry musí splňovat nároky na přepravu letadlem, tedy maximálně 56 x 45 x 25cm. Tento rozměr je spíše orientační, pokud batoh překročí o 1-2 cm celkový rozměr, nic se neděje, navíc každá letecká společnost to má stejně jinak. Hned se mi vybaví poslední cesta do afrického Gabonu, kdy bylo nutné narvat fotobatoh pod sedadlo v 50 let starém letadle typu „Cesna“ a věřte, jednoduché to nebylo. Pokud tedy vyřešíte váhu a rozměry dle cílového určení, pak máte z poloviny vybráno. Kdo cestuje pouze autem, džípem, nebo jakýmkoliv dopravním prostředkem vyjma letadla, tak rozměry řešit nemusí. Naopak, kdo často létá a hodně cestuje po svých, pro toho budou rozměry a váha to nejdůležitější.

3.    celkové uspořádání kapes, funkčnost, rychlé otevření
Pokud máte vyřešenou váhu a rozměry, pak nezbývá než se zaměřit na další důležitý fakt a tím je celkové uspořádání a možnost rychlého otevření. Já osobně preferuji jednoznačně systém stavitelného uspořádání, protože pevné uspořádání je dosti limitující z hlediska rozmanitosti techniky, kterou využívám. Důležité je, aby fotobatoh byl rozdělen do více oddělených sekcí a ty byly stavitelné. Druhou nejdůležitější věcí je, jak rychle a efektivně se dá fotobatoh otevřít. Možnost otevření batohu je pro mě osobně tou nejdůležitější funkcí u celkového pohledu na fotobatoh. Možností je opět několik, ale nejvýhodnější pro všestranné použití je pro mě systém odděleného otevírání různých částí fotobatohu. Bohužel tento systém má jen málo fotobatohů, většina se uchyluje k celkovému otevření fotobatohu, což považuji za poměrně nešťastné. Často se mi stalo, že jsem vysypal obsah jen proto, že se batoh otevřel celý, nikoliv jen určitá sekce. Z hlediska funkčnosti je v terénu velmi důležité, aby měl fotobatoh velké množství vedlejších kapes, integrovanou ochranu před deštěm a prachem (pláštěnku), boční přihrádku, nebo síťku na láhev, kvalitní zipy, možnost připevnit stativ, kvalitní povrchový materiál, velmi pevný úchop a co možná nejkvalitnější popruhy a zádový systém a v neposlední řadě místo na notebook, případně kapsa na tablet. Z hlediska celkové konstrukce je nejdůležitější celková tuhost a odolnost fotobatohu. Několikráte jsem zažil kutálející se batoh po kamenech, skalách a kořenech v lese, nic příjemného a proto je celková tuhost a odolnost batohu velmi důležitá.

4.    zádový systém a popruhy
Celkový systém popruhů a tzv. zádový systém je další důležité hledisko, ke kterému přihlížím, pokud si pořizuji fotobatoh. Pokud do batohu poskládáte fotografickou techniku o váze 10-20kg, je velmi důležité, jak je fotobatoh konstruován v zadní části a jak kvalitní má ramenní popruhy. Nejlepší je si to rovnou v prodejně vyzkoušet, a pokud vám padne, tak není co řešit. Pozor, většina lidí si vyzkouší v prodejně fotobatoh pouze prázdný, a když do něj doma naskládá těžkou techniku, situace se dramaticky změní. Na co si dát tedy obecně pozor? Jednoznačně na celkovou šířku a provedení ramenních popruhů. Nesmí být příliš úzké, potom se budou při větším zatížení nepříjemně zařezávat do ramenou, měli by obsahovat jisté tlumení ve formě kvalitního polstrování a zároveň i velmi pevné. Druhým důležitým hlediskem je tzv. zádový systém a celá zadní část fotobatohu. Asi nejlépe ji v dnešní době mají vyřešenou fotobatohy od firmy Tamrac, tam je zadní část, tuhost a odvod potu, proudění vzduchu vyřešen velmi efektivně. Je potřeba si uvědomit, že s batohem procestujete mnoho kilometrů pěšky, a pokud nemáte kvalitní fotobatoh, budou záda, ramena a trapézy, nechutně trpět. Stejně tak výše uvedené platí o bederním pásu, který je při delším pochodu nesmírně důležitý. Hledisko popruhů a zádového systému rozhodně nepodceňujte, jinak budou vaše záda a ramena velmi trpět.

5.    použitý materiál a ochrana
Fotobatoh by měl mít co možná nejkvalitnější povrchový materiál, který odpuzuje vodu, písek a prach. Bohužel výše uvedené hledisko splňují fotobatohy pouze té nejvyšší kvality, a to jen z části. Nutné je, aby byl fotobatoh doplněn o systém aktivní ochrany, tzv. pláštěnky, případně byl celý neprodyšný, jako například LowePro DryZone. Fotobatoh vybírejte pečlivě podle provedení a výchozího materiálu, v terénu to velmi oceníte, zejména pokud bude pršet, nebo se budete pohybovat v prašném prostředí. Dále by měl fotobatoh splňovat základní kritérium ochrany drahé fotografické techniky. Batoh s technikou bude vláčet všude možně sebou, a když se celý den bude natřásat na autě, lodi či v letadle, musí splňovat alespoň základní stupeň ochrany. Často se mi batoh válí všude možně, zacházím s ním poměrně nešetrně, a proto musí být velmi pevný a zároveň i poddajný, aby šel nacpat všude možně. Občas musí snést i nějaký ten menší pád a technika musí být dokonale ochráněna.

Tento krátký návod vám snad pomůže ve výběru v nepřeberném množství fotografických batohů a brašen a hlavně bude užitečným návodem, na co si dát pozor a na co při výběru fotobatohu nezapomenout. Dále se budu zabývat už jen praktickými zkušenosti s jednotlivými typy fotobatohů a brašen, které jsem používal a některé stále ještě používám. Shrnu vždy velmi krátce výhody a nevýhody jednotlivého typu batohu a brašny.



Gura Gear Bataflae 32L
12.999,-Kč

V současné době pravděpodobně nejlepších fotobatoh na trhu, který splňuje téměř vše, co od fotobatohu požaduji, mohu jen doporučit.

Výhody:
-    hmotnost, splňuje rozměry pro transport leteckou společností, celkové provedení na špičkové úrovni, použitý materiál, vnitřní systém stavitelné uspořádání, aktivní ochrana, možnost upevnění stativu, pojme neuvěřitelné množství techniky, vejde se téměř všude,

Nevýhody:
-    nemá samostatnou kapsu na notebook, ramenní popruhy by mohly být širší, menší tuhost a tím celkově měkký na úkor celkové hmotnosti, dostupnost v ČR, cena

 



Lowepro Pro Trekker 400 AW
7.199,-Kč

V současné době pravděpodobně druhý nejlepší fotobatoh na trhu, který splňuje téměř vše, co od fotobatohu požaduji. Pro majitele jediného velkého teleobjektivu naprosto ideální volba.

Výhody:
-    hmotnost, celkové provedení na nejvyšší možné úrovni, vynikající tuhost a celková ochrana fotografické techniky, vynikající zádový systém a bederní popruh, možnosti rozšíření, skvělé vnitřní uspořádání, boční kapsy, spodní strana batohu, použité materiály, příznivá cena proti Gura Gear, dostupnost v ČR

Nevýhody:
-    vnitřní rozměry velmi těsné, pokud do batohu umístím Canon EF 400mm f/2.8L, druhý větší objektiv už není možné umístit, pro majitele pouze jediného velkého teleobjektivu ideální volba, střední teleobjektivy už není problém umístit společně s EF 400mm. Není to vada, bohužel objektiv EF 400mm díky ohromné vstupní čočce disponuje velmi vypouklou a objemnou sluneční clonou a tak zabere celou jednu polovinu batohu. V případě EF 500 f/4 nebo EF 200-400mm + 70-200mm je to naprosto ideální volba vzhledem k ceně a kvalitě provedení.

 



Mr. Jan Gear Spitsbergen
8.999,-Kč
První chytrý fotobatoh, který byl vyvinutý ve spolupráci s předními fotografy. Fotobatoh, u kterého se myslelo na fotografy, bohužel má ale i jasné nedostatky. Pokud by odstranil systém kapes na suchý zip, byl by to jistě další šampion.

Výhody:
-    hmotnost, chytrý vnitřní systém alá „Rosťa Stach“, systém oddělených kapes, zabezpečení objektivu proti vypadnutí, možnost samostatného otevírání jednotlivých sekcí, vynikající a široké popruhy, integrovaná aktivní ochrana

Nevýhody:
-    menší tuhost a tím celkově měkký na úkor celkové hmotnosti, velké rozměry, problém s nacpáním v některých letadlech do přihrádky, použité zipy nižší kvality, než Lowepro a Gura Gear, frustrující systém nalepovacích vnitřních kapes na suchý zip

 



Tamrac Expedition 6 - 8x
3.999 - 5.999,-Kč

Jeden z nejkvalitnějších a nejlépe zpracovaných batohů na trhu.  Velká možnost výběru z celkové řady Expedition. Tamrac používám v současné době již velmi dlouhou dobu a patří k absolutní špičce na trhu.

Výhody:
-    vysoká ochrana a tuhost celého fotobatohu, celkové zpracování a použité materiály, které zaručí dlouhodobou výdrž a funkčnost, obrovský vnitřní prostor s možností variability, smart wings kapsy, jednoznačně nejlepší zádový systém na trhu, masivní popruhy, vynikající bederní pás na dlouhé a náročné túry v přírodě, samostatná kapsa na notebook, rozšiřitelnost, naprosto nejlepší poměr cena a výkon, za své peníze dostanete nejvíce

Nevýhody:
-    vzhledem ke kvalitě materiálu a provedení vysoká hmotnost, díky masivnímu bedernímu pásu je batoh poměrně hluboký a někdy je problém s rozměry na letišti v případě Tamrac Expedition 8X - 9X

 



Lowepro Lens Trekker 600 AW II
3.999,-Kč

Pokud se vydáte cíleně do přírody pouze s jediným objektivem, lze využít tento speciální a úzce specifický fotobatoh, který nabízí naprostý komfort a luxus pro každého fotografa.

Výhody:
-    provedení a celková konstrukce, vynikající na delší výpravy pouze s jedním objektivem, snadné vyjmutí objektivu, možno umístit nasazené tělo + objektiv + clonu, dokonalé rozložení váhy na zádech, skvělý bederní pás a popruhy, jako doplněk slouží praktická kapsa a pláštěnka, celková hmotnost překvapí, velmi příznivá cena

Nevýhody:
-    pouze velmi úzké a jasně profilované využití, velmi omezený prostor pro další příslušenství

 



Lowepro Vertex 300AW
5.690,-Kč

Legendární řada batohů od firmy Lowepro Vertex nabízí kvalitní provedení, vynikající vnitřní uspořádání, kvalitní bederní a ramenní popruhy, celkovou tuhost a unikátní funkci Glide –Lock pro upevnění příslušenství. Batoh jsem velmi krátce používal na expedici v Ekvádoru a mohu vřele doporučit. V případě nákupu je nutné porovnat s Lowepro Pro Trekker 400 AW a vybrat vhodnější variantu pro danou fotografickou techniku.

Výhody:
-    kvalitní provedení a použité materiály, kvalitní vyztužení a celková ochranná konstrukce fotobatohu, tuhý a robustní, nízká hmotnost, vynikající vnitřní uspořádání, kvalitní bederní a ramenní popruhy, možnost rozšíření, funkce Glide-Lock, velmi příznivá cena,

Nevýhody:
-    stejně jako v případě Lowepro Pro Trekker 400 AW, vnitřní rozměry velmi těsné, pokud do batohu umístím Canon EF 400mm f/2.8L, druhý větší objektiv už není možné umístit, pro majitele pouze jediného velkého teleobjektivu ideální volba, střední teleobjektivy už není problém umístit společně s EF 400mm. Není to vada, bohužel objektiv EF 400mm díky ohromné vstupní čočce disponuje velmi vypouklou a objemnou sluneční clonou a tak zabere celou jednu polovinu batohu. V případě EF 500 f/4 nebo EF 200-400mm + 70-200mm je to naprosto ideální volba vzhledem k ceně a kvalitě provedení.

 

Lowepro DryZone 200
2600,-Kč

Jediný zástupce tzv. hardcore outdoorových fotobatohů, který má určité unikátní vlastnosti. Je to jediný batoh svého druhu, který Vám může společně s fototechnikou spadnout do vody a úplně se potopit, nebo na něj může třeba týden pršet. Batoh je totiž vodotěsný, nikoliv jen vodoodpudivý. Má voděodolné zipy a dá se použít opravdu do těch nejextrémnějších podmínek.

Výhody:
-    batoh je vodotěsný, vhodný do oblastí, kde hrozí pád do vody i s technikou, vynikající a precizní zpracování, v případě pádu do vody reflexní barva, vnitřní uspořádání ve standardu Lowepro, batoh je na trhu poměrně dlouho a v současné době se dá pořídit za neuvěřitelnou cenu

Nevýhody:
-    velmi obtížně se vodotěsné zipy otevírají, jde to ztuha, batoh je poměrně malý a lze do něho dát jen omezené množství techniky
 


Rosťa Stach / Miro Zumrík – zelená Legenda
5000,-Kč

Legendární zelený batoh od Rosti a Mira, který do dnešních dnů stále ještě využívám. Batoh byl vymyšlený tak důsledně, že na něm není snad vyjma ultra drobností, co měnit. Procestoval se mnou celý svět a vydržel úplně všechno. Do dnešních dnů se snažím najít někoho, kdo by v šití za pomoci nejmodernějších materiálů pokračoval, protože se tento typ batohu opravdu osvědčil. Byl vymyšlen pro každodenní používání, do nejmenších detailů. Dokonce jsem ochoten mu odpustit i tu jeho měkkost, ale to není nic, s čím by se nedalo žít.

Pokud víte o někom, kdo by byl ochoten ušít pár desítek těchto batohů, tak se ozvěte, rád poskytnu předlohu a připomínky k pokračování legendy.

 


Tamrac Pro 8 Camera Bag
2400,-Kč

První a větší ze dvou foto brašen, které v současné době používám a mohu jen vřele doporučit. Jedná se o velmi prostornou brašnu, která vyniká vnitřním uspořádáním a prostorem. Velmi vhodná na převážení a krátké cesty do přírody, například fotografování brouků a divokých orchidejí.

Výhody:
-    na své rozměry neuvěřitelně velký vnitřní prostor, který pojme tělo a 3 objektivy, nízká hmotnost, kvalitní provedení a použité materiály, plnohodnotná funkčnost, vhodný doplněk na cesty, kde nechci brát velký, nebo malý batoh, kvalitně chrání fotografickou techniku, kvalitní popruh, za málo peněz hodně muziky

Nevýhody:
-    úzké a specifické použití, není vhodná na dlouhodobé nošení v přírodě, batoh je vhodnější

 



Lowepro Toploader 70AW
2100,-Kč

Jedna specialitka pro lenochy, jako jsem já. Velmi praktická malá fotobrašna, kterou si oblečete na záda za pomoci kšand. Je malinká a lehoučká a vhodná pro masivní túry a výstupy tam, kde víte, že využijete pouze tělo a maximálně 2 malé objetivy + filtry. Vhodná pro krajinářskou fotografii a ranní výstupy do hor, prostě tam, kde není vhodné vláčet jakýkoliv těžký batoh.

Výhody:
-    velmi lehká, malá a přesto prostorná foto brašna, je možné do ní umístit kompletní krajinářskou výbavu

Nevýhody:
-    opravdu specifické použití pro lenochy, jako jsem já, případně pro starší fotografy, kteří nechtějí vláčet těžký batoh a vyrážejí opravdu nalehko


V poslední době jsem zkoušel i jiné výrobce, zejména potom menší fotobatohy a brašny, ale z určitých důvodů mi nevyhovovaly, proto jsem zůstal u výše uvedených, které mám prakticky vyzkoušené a stále je používám v následující konfiguraci.

1.    Expedice za zvířaty (těžké a objemné vybavení)

Doporučené fotobatohy:
Gura Gear Bataflae 32L
Zelený batoh Rosťa
Lowepro AW 600

Vybavení, které lze do fotobatohu bezpečně umístit a přenášet, osobně vyzkoušeno:
-    Canon EOS 5D Mark III + BG-E11
-    Canon EOS 1DX
-    Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM
-    Canon EF 200mm f/2L IS USM
-    Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM
-    Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
-    Canon Extender EF 2X III
-    Canon Extender EF 1.4X III
-    Canon Speedlite 600EX-RT
-    Filtry, Notebook, Tablet
a další fotografické nezbytnosti

2.    Fotografování zvířat v ČR, případně v Evropě

Doporučené fotobatohy:
Lowepro Lens Trekker 600 AW II

Vybavení, které lze do fotobatohu bezpečně umístit a přenášet, osobně vyzkoušeno:
Vždy pouze jedna kombinace těla a objektivu
-    Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM nebo
-    Canon EF 600mm f/4L IS II USM
-    Canon EOS 5D Mark III + BG-E11
-    Canon EOS 1DX

3.    Krajinářská fotografie (cesty primárně za fotografováním krajiny)

Doporučené fotobatohy:
Tamrac Expedition 7x
Lowepro AW 400
Lowepro Vertex 300

Vybavení, které lze do fotobatohu bezpečně umístit a přenášet, osobně vyzkoušeno:
-    Canon EOS 5D Mark III + BG-E11
-    Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM
-    Canon EF 85mm f/1.2L II USM
-    Canon EF 24mm f/1.4L II USM
-    Canon EF 200mm f/2.8L II USM
-    hlava na stativ RSS BH-55 Full-Size Ballhead
-    kompletní systém filtrů a držáků LEE
-    čistící technika a další nezbytnosti

4.    Makro fotografie (cesty převáže za orchidejemi, brouky a hmyzem)

Doporučené fotobrašny:
Tamrac Pro 8
Lowepro DryZone 200

Vybavení, které lze do fotobatohu bezpečně umístit a přenášet, osobně vyzkoušeno:
-    Canon EOS 5D Mark III
-    Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
-    Canon EF 200mm f/2.8L II USM
-    Filtry


Pevně věřím, že jsme všem na většinu dotazů ohledně nákupu a doporučení kvalitních fotobatohů a brašen odpověděl. Výše uvedené berte jako letité zkušenosti a praktické rady fotografa, před vlastním nákupem kvalitního fotobatohu, nebo brašny. Důležité je, pokud již investujete nemalé prostředky do nejnovější techniky, abyste vybrali kvalitní a prověřený fotobatoh, který vám bude dlouho a účelně sloužit.

Pokud máte další nápady, doporučení, nebo postřehy, můžete umístit v komentářích, jistě budou i ostatní rádi, za každé další rady a zkušenosti přímo z terénu.

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  21.4.2014
 

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

29.02.2024 (13:11)

ウブロ スーパーコピー,ブランド時計 コピー,ブランド スーパーコピー,コピーブランド 通販,スーパーコピー 財布その他の世界一流ブランドコピーを取り扱っています。 }}}}}} https://www.bagssjp.com/product/detail-3782.html

17.10.2017 (19:08)

Dobrý den, jaký máte názor na tento fotobatoh? https://www.megapixel.cz/mindshift-rotation180-professional-38l-standard

08.03.2016 (07:52)

Dobrý den, nevím, nakolik je aktuální Vaše poptávka po šití (viz článek), ale jsem zde. Zavítal jsem sem náhodou, když jsem hledal inspiraci na fotobatoh pro jednoho zákazníka. Moje stránky jsou www.janpavek.com a facebook.com/jptacticaltaylor :) Hezký den, Honza Pávek.

09.05.2015 (19:28)

V tech prusvitnych kapsach snadno vidim, co kde mam a muzu ji odepnout a vzit si ji i mimo batoh, ale proti gustu zadnej disputat, znas to ;-) Kdyby mel Mr. jan kapsy zvenku jako "zelena legenda, byl by jeste o tridu lepsi, v tom Ti musim dat za pravdu.Zaroven se mi libi, ze dam do batohu nasazena tela na objektivech i se slunecnima clonama, ta vecna manipulace mi pila krev asi jako Tobe nalepovaci kapsicky ;-) At se Ti dari a jen samy dobry fotky! Honza

09.05.2015 (19:22)

Ahoj Michale, myslim, ze vsichni uz vsechno podstatne napsali a Tvuj clanek je opravdu skvely! Posledni dva roky pouzivam take Mr. Jana. Po tech dvou letech jsem s nim velmi spokojeny, ikdyz se mnou nezazil zadna velka africka dobrodruzstvi(tam jsem mel jeste darek od Mira Zumrika, ktery jsem si nechal na pamatku dodnes). Co se mi u meho batohu moc libi a co u vetsiny "profi"batohu postradam, je moznost odepnuti bederniho pasu, coz je velka skoda. System prusvitnych nalepovacich kapes super!

10.05.2014 (20:43)

Zdravim, tady na webu je vzdy spousta zajimavych technickych postrehu a clovek si rozsiruje svoje obzory skusenostmi jinych. Co me ale zarazilo je, ze se v prehledu doporucenych batohy neobjevil jediny typu flipside, napr. od Lowepro. Po mnoha letech pokusu (a mam ted cca 10 ruznych batohu/brasen ruznych velikosti a pro ruzne ucely) jsem zjistil, ze pro praci v terenu a pro cestovani je flipside idealni - nemusim ho pokladat na zem pro pristup k vecem, a i kdyz jde na zem tak zadni stranou.

25.04.2014 (12:34)

Kdyz batoh, tak jedine Gura Gear, fakt nema konkurenci! ;-)

29.04.2014 (20:51)

To je jasné, zatím jsem lepší nenašel.

24.04.2014 (21:13)

Jo, jezdit na lyžích s D4, i když jen s 28-300mm zoomem, zase není moc sranda, a to se občas člověk i vymele (nebo jako loni jsem jednoho blba i natvrdo sejmul). Zatím to vše přežilo... Pokud si chci užít ty lyže, tak na báglu moc a moc záleží. Ten Deuter je lehký a drží perfektně na zádech i bez bederáku a dalších volovin, které nesnáším. Doporučuji dojít do Hudy ap. a nějaký trekáč vyzkoušet - no, beru ho s sebou sámo i do Pantanalu...

29.04.2014 (20:51)

Radime, jsem zvědavej, tak uvidíme!

24.04.2014 (09:18)

No tak ja nastesti nechodim zadne tury, tak max do 10km, ale pouzivam Tamrac 8x a jsem maximalne spokojeny. Drive jsem mel Tamrac 7 a ten uz byl maly. Jedine co me stve na Tamracu je jeho vaha, ale je to bytelny bagl a perfektne mi sedna na zada. A jeste jednu vec by mohli kluci od Tamracu vylepsi a to je integrovat plastenku, mam ji pripnutou na tom boku a to me nekdy stve. Michale diky za prima clanek

24.04.2014 (18:15)

Vláďo. stejně tak já, žádné túry. S tou pláštěnkou je to pravda.

23.04.2014 (23:58)

Něco málo, abych naštval příznivce fotobatohů - připadá mi, že nikdo z výrobců je nenosil na zádech. Zvláště Tamrac má těžiště tak vzadu, že z něho děsně bolí záda. Věci tahám v letadle v Lowepro Vertexu, ale pak si na místě vyberu jen to potřebné a nosím Deuter ACT Trail 24. Po přidání pěny na exponovaná místa bezkonkurenční, Deuter je prostě špica. Obecně se už pár lidí shodlo na tom, že upravený trekový kvalitní bágl je na tůru s foťákem mnohem lepší než "fotobatoh".

24.04.2014 (18:15)

Radim, díky za komentář a jsem rád, že nepodnikám žádné dlouhé túry. Já jich na zádech už tahal a celkem žádné problémy jsem neměl, hlavně Tamrac mi celkem seděl. Zase na druhou stranu, jsem nikdy nenosil "pravý" turistický batoh, tak nemohu srovnat.

23.04.2014 (10:23)

Michale díky za super článek a rady, to se mi bude hodit. Jdu asi do Tamracu kvůli ceně, ale ještě to zváží. Jirka

24.04.2014 (18:13)

Jirko, dobrá volba!

22.04.2014 (14:31)

Ahoj Michale, děkuji za pěkný a poučný článek, ale dovolím si drobnou vsuvku. Měl bys myslet taky trochu na něžné pohlaví a doporučit něco nám, fotografkám, něco malého a lehkého :-D . Já s úspěchem využívám Lowepro Dryzone 200 a je pravda, že zipy byly moje noční můra. Když byl batoh nový, tak nešel otevřít, ale časem se zipy trochu uvolnily a teď je to mnohem lepší. Batoh je to vynikající a můžu s ním v pohodě do deště i na vodu. :-D Přeji hezký a klidný den všem

22.04.2014 (18:52)

Ahoj Jiřino, tak pravda je, že na něžné pohlaví myslím pořád, ale někdy zapomínám, že Vy ženy také sebou vláčíte těžké věci. Mrknu na něco a případně doplním. Ahoj Michal

22.04.2014 (12:59)

Ahoj kluci, tak ja uz leta pouzivam Tamrac a stejne jak psal Milan, tak cenove neporovnatelne s konkurenci. A co se tyce na tema "hadraku" tak na jednu stranu supr lehky na cestovani a na druhou stranu jak psal Michal, tak problem s ochranou. Na kazdym batohu najdete neco pro a neco proti tak to je. Dobre svetlo a klidecek preje Jena :cool:

22.04.2014 (18:51)

Honzo přesně, na každém najdu pro a proti, tak to prostě je.

22.04.2014 (10:48)

ty kráso ty jedes! ja mam Lowepro Photo Trekker AW II uz ho mam nejaky patek a je to drzak. zadna cerna nebo zelena hadrova jebka :-P :-P :-P

22.04.2014 (18:51)

Hele!!!! na mého zeleného hadráka, MI NESAHEJ!

22.04.2014 (10:42)

Michale pěkné srovnání, tak přidám taky trošku do mlýna. Koupil jsem na doporučení Tamrac Expedition 8x. V letadle a na delších cestách zatím bez zaváhání a za cenu 5980,-Kč, je prostě bezkonkurenční. Chtěl jsem původně Guru, ale za tu cenu bych byl blázen, stejně tak Mrjan, předražená bída. Stačí se občas podívat po bazarech a někdo prodává i použité batohy za směšné ceny. Toť moje zkušenosti, zdraví Milan.

22.04.2014 (18:50)

Milane, taky mě štve cena Gura Gear, ale společně s Lowepro PRO řady se jedná o nejlepší batohy, co jsem měl. Tamrac je ovšem v poměru cena výkon jednoznačně nejlepší, o tom žádná!







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *