03.04.2014

Island, polární záře v zemi větru a ledu

Náhoda tomu chtěla a já se dostal na Ostrov ledu, větru a krásných přírodních scenérií. Tak snadné to nebylo, ale ve zkratce by se to dalo popsat i takto. Kamarád Petr a Honza mi zavolali s tím, že mají připravenou cestu na Island a jestli bych nejel s nimi. Hlavní motivy byla zimní krajina a fotografování polární záře. Bez váhání jsem nabídku přijal, navíc s bandou prima lidí ve společnosti přírodních krás ostrova.

Polární záře | The Northern Lights (Aurora borealis) , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Zeiss Distagon T* 18mm f/3,5 ZE, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 3,5, Doba expozice: 20 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 18mm, Vytvořeno: březen 2013, Jökulsárlón Glacier Lagoon (Island, Iceland)

Divoké pobřeží | Wild Coast, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 85mm f/1.2L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 16, Doba expozice: 0.6 s, ISO: 50, Kompenzace expozice: Manual MODE,filtr LEE ND 0.9 Hard, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 85mm, Vytvořeno: březen 2013, Vík (Island, Iceland)

Ledovec na pobřeží | Jökulsárlón Glacier Lagoon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Zeiss Distagon T* 18mm f/3,5 ZE, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 18, Doba expozice: 0.6s, ISO: 50, Kompenzace expozice: Manual MODE,filtr LEE ND 0.9 Hard,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 18mm, Vytvořeno: březen 2013, Jökulsárlón Glacier Lagoon (Island, Iceland)

Precizní příprava, tentokráte bez práce
Nejlepší na celé cestě byl fakt, že ji celou tentokráte připravil někdo jiný, nemusel jsem se starat téměř o nic, Petr ji naplánoval skutečně parádně a do nejmenších detailů, včetně rezervace ubytování a vytipování ubytování. Pak už jen stačilo, aby Honza objednal auto a já letenky a mohli jsme vyrazit. Petr s Honzou vybrali opravdu parádní lokality, přesně ty nejvhodnější a nejvíce fotografované na Islandu. Nevýhoda byla snad jen v úhlu pohledu na dané lokality, všechny už byly více než tisíckrát fotografované, ale pro prvničky jako jsme byli my, naprosto ideální. Navíc na Islandu, ať už obrátíte objektiv kamkoliv, zcela jistě půjde o nádhernou přírodní scenérii a právě to dělá z ostrova jedno z nejvíce navštěvovaných míst na světě.

Děsivá předpověď počasí, tak tohle byl opravdu oříšek
Pro úspěšné fotografování na Islandu potřebujete opravdu jednu jedinou věc a tím je alespoň trochu přijatelné počasí. Každý, kdo ostrov navštívil, určitě ví, že počasí je při nejmenším a jemně řečeno, hodně vrtkavé. Zažili jsme snad úplně všechno, krásný sluneční den jako na jaře, druhý den bílou tmu na silnici, silné sněžení, déšť a brutálně ledový vichr převracející vše, co mu stojí v cestě. Silné poryvy větru přecházející do vichřice nás všechny nepříjemně překvapily, někdy jsme nemohli vystoupit ani z auta, jak silný byl vítr. Další den nás překvapila vichřice tak rychle, že nebylo možné téměř opustit pohodlí terénního vozu. Rozmary počasí na Islandu, o tom bych mohl psát celé stránky, každopádně nás opravdu pořádně potrápilo. Občas člověk propadal depresi, ale to k cestování na Island prostě patří. Pokud se počasí povede, pak vězte, že Island nabídne cestovateli svoji přívětivou stránku, pokud se nepovede, pak očekávejte nemalé komplikace, zejména co se fotografování týká.

Islandem od východu na západ, řídíme se podle předpovědi počasí
Pokud se rozhodnete na Islandu něco vyfotografovat, je nutné počítat s přesuny sem a tam, někdy i mnoho set kilometrů. Na Islandu je cestování poměrně snadné a komfortní, v dnešní době plného pokrytí GPS ve spojení s kvalitní navigací, není kde zabloudit. Islandem vede dokola jedna jediná silnice číslo 1, a pokud se nerozhodnete prozkoumávat vnitrozemí, je opravdu velmi snadné se orientovat. V půjčovnách dostanete velmi kvalitní vůz s plnou zimní výbavou, takže se není čeho bát. Snad jen toho, že velmi exponované místa jsou velmi daleko od sebe. Kamarád Petr mi vyprávěl po návratu, že neustále cestoval z východu na západ a naopak, což jsem moc nechápal. Po pár dnech na Islandu jsem pochopil, že nahánět příznivé počasí je každodenní rutinou a zvláště potom, když chcete vyfotografovat polární záři. Jediná šance jak na Islandu něco vyfotit, je řídit se přísně předpovědí počasí, jezdit jak zběsilý z místa na místo a tajně doufat, že to vyjde. Na Islandu se teprve ukázalo, jakou výhodu mají chytré telefony ve spojitosti s kvalitním programem na předpověď počasí, zejména tady, kde se počasí mění každou hodinu. Programů jsme měli několik a během každé volné chvíle jsem prováděl kontrolu a na základě toho se plánovali místa k fotografování a ubytování. Takže jsme nakonec skončili přesně tak, jak jsme nechtěli, přejížděli jsme z místa na místo jako blázni a naháněli trochu vlídné počasí, nic pro slabé nátury. Naštěstí nám všude vyšli vstříc a ubytování jsme měnili jako ponožky, to bylo ale možné pouze v zimě, v létě je všechno dopředu hodně obsazené, pak má smysl se půjčit karavan. Doporučení pro všechny, na Islandu se nemá smysl vázat na ubytování v přesně stanovený den, pak většinou nic nevyfotíte, důležité je býti ve správný čas na správném místě, bez ohledu na osobní pohodlí a s velkým ohledem na předpověď počasí.

Divoké pobřeží | Wild Coast, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 85mm f/1.2L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 16, Doba expozice: 0.4 s, ISO: 50, Kompenzace expozice: Manual MODE,filtr LEE ND 0.9 Hard, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 85mm, Vytvořeno: březen 2013, Vík (Island, Iceland)

Divoké pobřeží | Wild Coast, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 85mm f/1.2L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 16, Doba expozice: 65s, ISO: 50, Kompenzace expozice: Manual MODE,filtr LEE Big Stopper, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 85mm, Vytvořeno: březen 2013, Vík (Island, Iceland)

Ledovec na pobřeží | Jökulsárlón Glacier Lagoon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 85mm f/1.2L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 16, Doba expozice: 0.6 s, ISO: 50, Kompenzace expozice: Manual MODE, filtr LEE Big Stopper, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 85mm, Vytvořeno: březen 2013, Jökulsárlón Glacier Lagoon (Island, Iceland)

Divoké pobřeží | Wild Coast, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 85mm f/1.2L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 16, Doba expozice: 0.8 s, ISO: 50, Kompenzace expozice: Manual MODE,filtr LEE ND 0.9 Hard, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 85mm, Vytvořeno: březen 2013, Vík (Island, Iceland)

Kostel Ingjaldshólskirkja | Ingjaldshólskirkja Church, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 85mm f/1.2L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 16, Doba expozice: 1/15 s, ISO: 50, Kompenzace expozice: Manual MODE,filtr LEE Big Stopper, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 85mm, Vytvořeno: březen 2013, Ingjaldshólskirkja (Hellissandi) (Island, Iceland)

Divoké pobřeží | Wild Coast, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 85mm f/1.2L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 16, Doba expozice: 58s, ISO: 50, Kompenzace expozice: Manual MODE,filtr LEE Big Stopper, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 85mm, Vytvořeno: březen 2013, Vík (Island, Iceland)

Polární záře, dramatická zkušenost a velké zklamání
Před odjezdem na Island jsem o polární záři věděl pramálo, vlastně jen to, že je nesmírně fotogenická a krásná. Moje představa byla, že každý večer se rozsvítí barevné pruhy na obloze a já si něco nacvakám. Jak bláhové byly moje představy, jsem mohl docenit až po návratu domů. Fotografovat polární záři není vůbec snadné, ale spatřit ji ve své kráse na obloze, je mnohem horší. Naštěstí jsem na Island neodjížděl s žádnými ambicemi, chtěl jsem tohle velkolepé divadlo vidět na vlastní oči a něco si cvaknout. Dostal jsem spousty informací od Petra Šimona, který měl to štěstí a zažil něco neuvěřitelného na noční obloze, bohužel pro nás to byly spíše muka menší zklamání. Většinu našeho pobytu bylo zataženo, nebo celé dny sněžilo, takže jsme polární záři spatřili všeho všudy pouze dvakrát. Navíc to byla velká náhoda a ještě větší odhodlání Petra, že vylezl ven z vyhřátého auta a otočil objektiv směrem k nebi. Zpočátku nebyla polární záře vůbec znatelná, teprve postupem času se stávala znatelnější. Samotné fotografování není nic složitého, chce to nejlepší možnou techniku s ohledem na možnost využít vysoké hodnoty ISO, super světelné sklo a znalost fotografování za tmy.  KP index se v noci bohužel u ledovcové laguny pohyboval na hodnotách 2-3, což nebylo dostatečné pro pořízení kvalitní fotografie. Když si vzpomenu na snímky Petra při hodnotách KP indexu 8, otevře se mi úžasem pusa. No nic, na Islandu jsou i jiné atraktivní věci, než jen polární záře, zejména divoké pobřeží, ale o tom zase někdy jindy.

Fotografování na Islandu jsem si nesmírně užíval, krásná příroda, bezva parta lidí, co může chtít člověk více. Petře, Honzo, díky moc za pozvání, bylo to bezva, měli jste to fakt parádně připravené, a jsem rád, že jste mě vzali sebou, vynikající zkušenost a pořádná porce zábavy, už se těším na další akci.

Související články:

Polární záře | The Northern Lights (Aurora borealis) , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Zeiss Distagon T* 18mm f/3,5 ZE, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 3,5, Doba expozice: 25 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 18mm, Vytvořeno: březen 2013, Jökulsárlón Glacier Lagoon (Island, Iceland)

Ledovec na pobřeží | Jökulsárlón Glacier Lagoon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Zeiss Distagon T* 18mm f/3,5 ZE, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 18, Doba expozice: 15s, ISO: 50, Kompenzace expozice: Manual MODE,filtr LEE ND 0.9 Hard,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 18mm, Vytvořeno: březen 2013, Jökulsárlón Glacier Lagoon (Island, Iceland)

Polární záře | The Northern Lights (Aurora borealis) , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Zeiss Distagon T* 18mm f/3,5 ZE, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 3,5, Doba expozice: 15 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 18mm, Vytvořeno: březen 2013, Jökulsárlón Glacier Lagoon (Island, Iceland)

Na cestě | On the way, Iceland, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 85mm f/1.2L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 16, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 50, Kompenzace expozice: Manual MODE,filtr LEE Big Stopper, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 85mm, Vytvořeno: březen 2013, near Jökulsárlón Glacier Lagoon (Island, Iceland)

Polární záře | The Northern Lights (Aurora borealis) , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Zeiss Distagon T* 18mm f/3,5 ZE, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 3,5, Doba expozice: 20 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 18mm, Vytvořeno: březen 2013, Jökulsárlón Glacier Lagoon (Island, Iceland)

Hora Kirkjufell| Kirkjufell mountain, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Zeiss Distagon T* 18mm f/3,5 ZE, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 18, Doba expozice: 65s, ISO: 50, Kompenzace expozice: Manual MODE, filtr LEE Big Stopper, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 18mm, Vytvořeno: březen 2013, Kirkjufell, Grundarfjörður (Island, Iceland)

Vodopád Skógafoss | Skógafoss Waterfall, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Zeiss Distagon T* 18mm f/3,5 ZE, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 18, Doba expozice: 0.6s, ISO: 50, Kompenzace expozice: Manual MODE, filtr LEE Big Stopper, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 18mm, Vytvořeno: březen 2013, Skógafoss Waterfall (Island, Iceland)

Polární záře | The Northern Lights (Aurora borealis) , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Zeiss Distagon T* 18mm f/3,5 ZE, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 3,5, Doba expozice: 20 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 18mm, Vytvořeno: březen 2013, Jökulsárlón Glacier Lagoon (Island, Iceland)

Vodopády Selfoss | Selfoss Waterfall, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Zeiss Distagon T* 18mm f/3,5 ZE, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 20, Doba expozice: 15s, ISO: 50, Kompenzace expozice: Manual MODE,filtr LEE ND 0.9 Hard,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 18mm, Vytvořeno: březen 2013, Selfoss, Ölfusá river (Island, Iceland)

Polární záře | The Northern Lights (Aurora borealis) , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Zeiss Distagon T* 18mm f/3,5 ZE, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 3,5, Doba expozice: 30 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 18mm, Vytvořeno: březen 2013, Jökulsárlón Glacier Lagoon (Island, Iceland)

Polární záře | The Northern Lights (Aurora borealis) , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Zeiss Distagon T* 18mm f/3,5 ZE, Stativ: Gitzo GT3541LS + RRS BH-55 Pro Ballhead, Clona: 3,5, Doba expozice: 25 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 18mm, Vytvořeno: březen 2013, Jökulsárlón Glacier Lagoon (Island, Iceland)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  3.4.2014
 

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

08.04.2014 (10:11)

Nádhera Michale, tohle se Vám moc povedlo. Všechny místa známe velmi dobře, v létě jsem byli na Islandu celý měsíc, ale na zimu si zatím netroufáme. Děkuji za osvěžení vzpomínek, Dana a Petr Volákovi

10.04.2014 (19:21)

Dano díky, zimu určitě zkuste, stojí to za to.

04.04.2014 (09:50)

Uz vidim ten kalendar, tesim se Michale. Snimky se moc povedly ;-)

05.04.2014 (10:15)

Ahoj, bude hotový do konce dubna, tak uvidíme :-)

04.04.2014 (08:02)

Nektery kousky jsou luxus ;-)

05.04.2014 (10:14)

Už se tisknou, pak ti je ukážu na plátně, docela se povedly!

03.04.2014 (22:04)

Smekam klobouk kamo povedlo se ti to

05.04.2014 (10:14)

Díky kámo.

03.04.2014 (20:38)

Nádhera Michale, to jsem nevěděla, že jsi krajinkář. To pobřeží je fakt úžasný. Ahoj v práci, Jana

05.04.2014 (10:14)

Ahoj Jani, nejsem žádný krajinkář, Island je tak fotogenický, že tam nafotí hezké snímky každý!



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *