23.01.2011

Monument Valley, krajina Foresta Gumpa

V Americe naleznete místa, která svým významem překračují hranice kontinentů. V případě státu Utah a Arizona se jedná o jedno z nejznámějších míst, Monument Valley. Místo proslavené v mnoha filmech, které dokáže evokovat skutečný divoký západ. Množství zde natočených filmů a reklam na tabákové výrobky proslavily tuto lokalitu po celém světě.

Monument_Valley_08 Monument Valley | Monument Valley, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 22, Doba expozice: 1.3 s ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 16mm, Vytvořeno: 4. prosince 2010 07:22:30, Monument Valley Navajo Tribal Park (Arizona,Utah) Monument_Valley_02 Monument Valley | Monument Valley, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 85mm f/1.2 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 10, Doba expozice: 8 s ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 85mm, Vytvořeno: 4. prosince 2010 06:50:11, Monument Valley Navajo Tribal Park (Arizona,Utah)

Monument Valley, místo Foresta Gumpa
Kdo viděl jeden z mých nejoblíbenějších filmů, Forest Gump, ten si jistě pamatuje ono místo, kde Forest běží po tmavé silnici, lemované krásami divokých skal. Mám tuhle scénu moc rád, protože jsem tohle místo už několikrát navštívil a na dlouho mi utkvělo v paměti.
Monument Valley se rozkládá v oblasti hranic států Arizona a Utah, kde z pouště rostou velké stolové hory. Každá skalní věž a kamenný útvar má své jméno a příslušnou indiánskou legendu vyprávějící příběh jejich vzniku. Samotný park nespadá pod státní organizaci National Park Service, ale už ve svém názvu hlásí, že jde o Navajo Tribal Park - držený v rodovém, kmenovém vlastnictví zde žijících indiánů. Park leží na severním okraji rozsáhlé indiánské rezervace Navajo rozkládající se na ploše 26 tisíc čtverečních mil, což je území srovnatelné svojí velikostí s Českou republikou. Červenohnědé pískovcové formace a skalní věže jsou výsledkem práce miliónů let eroze hornin vzniklých zde ukládáním sedimentů v období Perm, před více jak 160 miliony lety. Sopečná činnost nebyla hlavním tvořícím prvkem jedinečného údolí, přesto zde můžeme také spatřit její drobné stopy. Kromě známých stolových hor najdeme v parku i písečné duny, skalní okna a také kamenné sloupy, z nichž nejvyšší je 120 metrů vysoký pískovcový monolit stojící ve formaci nazývané Totem Pole. Před příchodem bílých lidí a začátkem kolonizace oblasti amerického západu zde žili indiáni několik set let v dokonalém souznění s přírodou. Indiánský kmen Anasazi sem přišel již před více než 7 tisíci lety. Neúrodnost a opuštěnost místní krajiny zaručila místním indiánům poměrně dlouho nezájem ze strany bílých osadníků a tím tedy i relativní klid. Až s rozvojem turistiky a se zvyšujícím se zájmem lidí o poznávání přírodních krás na Americkém jihozápadě sem začalo přijíždět čím dál více návštěvníků. Indiáni brzy rozpoznali v jimi obývané krajině snadný zdroj příjmů a začali toho využívat. V současnosti turisté do oblasti ročně přivezou a utratí více peněz, než se zde vydělá ve všech ostatních neturistických činnostech dohromady.

Monument_Valley_03 Monument Valley | Monument Valley, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 85mm f/1.2 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 13, Doba expozice: 8 s ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 85mm, Vytvořeno: 4. prosince 2010 06:54:34, Monument Valley Navajo Tribal Park (Arizona,Utah)

Monument Valley, mizející krásy nedotčené krajiny
Letos jsem bohužel prožil i jedno velké zklamání, kterému se nevyhne žádná turisticky zajímavá oblast. V noci přijíždíme na místo, které jsem si pamatoval z minulých let, a už z dálky na mě blikají reklamy a svítí lampy z ohromného parkoviště velkého hotelu, který tady indiáni konečně dokončili. The View Hotel podle mě dokonale zabil atmosféru celého místa a zničil jedno z nejkrásnějších míst na fotografování, které tady bylo. Na jednu stranu poskytuje luxus a ubytování přímo v parku a přináší drahocenné dolary místní indiánské komunitě, ale na druhou stranu se sem prostě nehodí. Určitě všichni dobře znáte to jedinečné fotografované místo, kde popředí tvoří dva velké kameny s pohledem na dvě věže, hlavní dominanty celého parku. Naplánovali jsme si ranní fotografování na tomto místě, ale nové asfaltové parkoviště celé místo zničilo a znemožnilo nám noční a ranní fotografování. Přímo nad kameny svítí obří halogenové lampy a zhasínají až dlouho po východu slunce, takže ranní fotografování je na tomhle jedinečném místě téměř nemožné. Navíc silnice sahá až téměř ke kamenům a na noční fotografování s hvězdami můžeme taky rázem zapomenout. Nevadí, přesouváme se pomalu dolů po prašné cestě a za svitu našich malých blikajících lampiček klopýtáme do údolí. Po tmě se pokoušíme hledat nějaké zajímavé místo, kde bychom mohli pozorovat úžasný východ slunce, který nás tady čeká. Jsme tu jediní, v tomto zimním čase ostatně jako vždy, a máme celé údolí jen pro sebe. Dramaticky zbarvená obloha dává tušit, že dnešní ráno bude opravdu hodně zajímavé.

Monument_Valley_10 Monument Valley | Monument Valley, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 10, Doba expozice: 30 s ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24mm, Vytvořeno: 4. prosince 2010 06:44:57, Monument Valley Navajo Tribal Park (Arizona,Utah)

Monument Valley je krásné místo, a pokud se vyhnete letnímu návalu turistů, máte jedinečnou možnost si vychutnat skutečnou krásu divokého západu. Příští cestu se pokusím naplánovat na pozdější termín, rád bych tady zažil sníh, ale to je tady opravdová zvláštnost.

Monument_Valley_11 Monument Valley | Monument Valley, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 18, Doba expozice: 2.0 s ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 85mm, Vytvořeno: 4. prosince 2010 07:07:30, Monument Valley Navajo Tribal Park (Arizona,Utah)

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  23.01.2011

Kategorie: Krajina | 23.01.2011
Klíčová slova: monument valley  navajo tribal  navaho  arizona  utah  krajina  forest gump   
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

30.01.2011 (21:25)

Forest: Bolí mě nohy, jdu domů :-) Krásné místo! Jak dopadly dravci na sněhu?

27.01.2011 (18:15)

yupa: HDR nedělám, je to lom světla, mám to na všech fotografiích bez filtrů i s filtrem. Je to boční světlo, které vytvořilo takový závoj.

27.01.2011 (18:14)

Radim: Díkec ;-)

27.01.2011 (18:14)

pavel: Taky se mi líbí, ale ještě to není ono, našel jsem ještě jednu lepší, tak snad brzy.

27.01.2011 (12:30)

Od čeho je na druhé fotce ta šmouha? Příjde mi to jako ujetá vrstva při tvorbě HDR.

24.01.2011 (19:51)

jj ta první je skvělá

23.01.2011 (11:05)

Ta první je boží!



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *