08.03.2011

Delicate Arch, národní poklad Utahu

Na světě existuje jen velmi málo míst, jako je Delicate Arch. Skalní brána se tyčí na nejvyšším místě národního parku Arches, kam se musí člověk téměř vyškrábat, aby mohl vychutnat s němým úžasem tohle neuvěřitelné místo.

delicate_06 Delicate Arch | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 22, Doba expozice: 5s ISO: 160, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 32mm, Vytvořeno: 8. prosince 2010 18:06:30, NP Arches (Utah)

Delicate Arch, místo bohů
Královna skalních bran, místo indiánských bohů, a další různé pojmenování, majíc jedno společné, nezapomenutelnou atmosféru náhorní plošiny tam, kde se majestátně tyčí skalní brána jménem Delicate Arch. Po příjezdu do národního parku Arches jsem neodolal a spěchal na dolní parkoviště, odkud je vzdušnou čarou necelý kilometr vidět Delicate Arch. Z dálky vypadá jako nějaká branka na kriket, kterou někdo zapíchl na vrchol velké skály. Už z dálky bylo vidět, jak náročná cesta to bude a jak mě budou zase bolet nohy. Posledních pár dnů, jsme toho opravdu moc nenachodili, protože většina fotogenických míst byla nedaleko od parkoviště, přesně podle amerického stylu.

Delicate Arch, brána do nebes
Ráno se snažíme fotografovat východ slunce v národním parku Arches a pomalu se psychicky připravit na menší skalní výstup. V zimním období je lepší fotografovat Delicate Arch v odpoledním čase a vyčkat tady do úplného západu slunce. Rannímu světlu blokuje cestu mohutná skála a nemá tedy příliš smysl drápat se nahoru. Delicate Arch je možné fotografovat prakticky pouze ze dvou stran, ale o tom až později. V poledne mohutně poobědváme a po krátkém odpočinku jsme připraveni s plnou polní vydat se na nejkrásnější místo v národním parku Arches.

delicate_07 Delicate Arch | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 18, Doba expozice: 1.3s ISO: 100, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 35mm, Vytvořeno: 9. prosince 2010 17:56:18, NP Arches (Utah)

Delicate Arch, strmou cestou vzhůru
Cesta začíná poměrně snadno, mírně zvlněný terén dole u parkoviště zvládne téměř každý, není to nic složitého. Po zdolání krátkého převýšení se vydáváme na skalní masiv, který se vine jako pomyslný had směrem nahoru. Slunce nám praží přímo do obličeje, ale přesto je pěkná zima. Obtěžkáni technikou, zimním oblečením a přecpáni z poledního menu, se pomalu plazíme směrem vzhůru. Jedna zajímavost z téměř většiny Amerických parků, se nachází i tady, značení turistických cest. Místní to vyřešili vskutku bravurně a hlavně decentně k okolní přírodě a rázu celé krajiny. Nikde tady nenaleznete žádné plechové ukazatele, ani barevné značky různých tvarů a velikostí, značení se tady provádí za pomoci hromádky kamení. Celá cesta je velmi zajímavě lemována hromádkami kamení, které naznačují směr cesty. Je to velmi elegantní a nenásilné řešení, které zapadne přesně do rázu celé krajiny. Asi v polovině cesty znenadále přepadají kamaráda Jardu střevní problémy a ten musí na chvíli zmizet z dohledu. Je to velmi složité se na velké skalní stěně ztratit, ale když člověk musí, tak prostě musí. Naštěstí jsme tady opět úplně sami, takže to není zase takový problém. Nahoru se tedy vydávám sám a mezi těžkým vzdycháním si mohu naplno vychutnat okolní krajinu. Nakonec celá cesta nahoru trvá necelou hodinu pohodlné chůze. Závěrečná část cesty je velmi zajímavá a pomalu mě připravuje na úžasné entrée, které mě čeká v samém závěru dlouhé cesty. Jako had se vine kolem hlavního skalního kužele uzoučká cesta, která vyústí až na malou plošinu, kde se nachází Delicate Arch.

delicate_11 Delicate Arch | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 22, Doba expozice: 1/4s ISO: 100, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 16mm, Vytvořeno: 8. prosince 2010 17:44:53, NP Arches (Utah)

Delicate Arch, na samém vrcholu
Popsat moje pocity z tohoto magického místa je velmi složité. Když jsem dorazil poměrně vyčerpaný nahoru, tak zjišťuji, že jsem tady úplně sám. Neuvěřitelné, takové místo jsem ještě nikdy v životě neviděl a dokonce si troufám tvrdit, že Delicate Arch lehce překonal pohled do Grand Canyonu. Malá skalní plošina vysoko nad okolním terénem, vzhlíží jako přírodní amfiteátr vytesaný do skály. Půlkruhový tvar je z jedné strany ostře ukončen kamenným trychtýřem, který za velmi dlouhou dobu vytvořila voda stékající v pískovci. Na druhé straně, téměř neuvěřitelně zasazen do celé scenérie, stojí majestátně skalní brána zvaná Delicate Arch. Po pár minutách němého úžasu začínám přemýšlet, jak tohle kouzelné místo vyfotografovat. Nakonec pořizuji přeci je pár fotografií, které ale nikdy nemohou, přesně vystihnou podstatu celého místa. Moje názory na fotografování jsou veskrze čistě pragmatické, ale tady jsem poprvé zapomněl, co vlastně pro mě fotografování znamená a pouze si vychutnával ničím nerušenou přírodní krásu.

Musím se přiznat, že s tak magickým místem jsem se ještě nikdy nesetkal. Pokaždé, když si vzpomenu na těch pár chvil, které jsem tady strávil, snažím se v duchu přenést do dávných dob a snít. Delicate Arch mě skutečně očaroval a pevně doufám, že se sem brzy vrátím. Celé místo je nabito neuvěřitelně pozitivní a mystickou energií. Prožít několik málo chvil a jeden krásný západ slunce u Delicate Arch je stejné, jako prožít mentální nirvánu. Delicate Arch se musí spatřit, Delicate Arch se musí prožít. Nehledě na fotografování vám všem doporučuji, alespoň jednou v životě navštívit podobně jedinečné místo.

delicate_01 Delicate Arch | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 22, Doba expozice: 1/125s ISO: 160, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 23mm, Vytvořeno: 8. prosince 2010 16:10:09, NP Arches (Utah)

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  08.03.2011

Kategorie: Krajina | 08.03.2011
Klíčová slova: delicate arch  utah  arches 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

14.03.2011 (08:48)

Zdar :-) Dával jsem něco na FA, tak se zkus kouknout tam. Jinak ta 40D je pro mě obrovskej rozdíl, oproti tý 1000D to je jak nebe a dudy :-)

12.03.2011 (20:25)

Jan Holý: Ahoj Honzo, ve čtvrtek jsem tisknul tu poslední na velký formát a je to opravdu krása. Někdy ti je musím ukázat, schválně, co na ně řekneš.

12.03.2011 (20:25)

Petr Vaculík: Ahoj kamaráde, teda tebe jsem už dlouho neslyšel. Co WS, kde máš nějaký super fotečky, celkem se těším?

09.03.2011 (06:42)

Ahoj Michale, stejně jako jsme psal minule a ty jsi mi vzal vitr z plachet, Delicate je proste neskutecne misto. Take jsme si vzpomnel, jak jsi psal o tom znaceni pomoci tech hromadek kameni, jednou jsem kvuli tomu malem zabloudil :-) Měj se hezky a děkuji za připomenutí krásných chvil v Americe.

08.03.2011 (19:41)

Ta poslední je luxusní :-)



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *