16.12.2010

Grand Canyon, rozervané srdce západní země

Sněží, s velkou obavou se vydávám na letiště v Praze a jen bezmocně sleduji co se děje venku za oknem auta. Cesta na letiště z Mladé Boleslavi trvala bezmála téměř tři hodiny a jen tak tak se dostavuji na odbavení. Tím ale moje strasti zdaleka nekončí.

Grand Canyon_02_sunrise Východ slunce v Grand Canyonu | Sunrise at the Grand Canyon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Lee Filter ND 0.6 soft, Clona: 10, Doba expozice: 3.2s ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 16mm, Vytvořeno: 30. listopadu 2010 06:59:26, Grand Canyon (Arizona) Grand Canyon_06_sunrise Východ slunce v Grand Canyonu | Sunrise at the Grand Canyon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Lee Filter ND 0.6 soft, Clona: 16.0, Doba expozice: 1.3s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 16mm, Vytvořeno: 1. prosince 2010 07:13:22, Grand Canyon (Arizona)

Grand Canyon_04_sunrise Východ slunce v Grand Canyonu | Sunrise at the Grand Canyon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Lee Filter ND 0.6 soft, Clona: 11.0, Doba expozice: 1/13s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 20mm, Vytvořeno: 30. listopadu 2010 07:30:27, Grand Canyon (Arizona)

Strastiplné cestování v zimě
Odbavení proběhlo celkem v klidu a za chvíli už sedím v letadle. Letošní rok jsem trávil spousty hodin v letadle a jednou to prostě muselo přijít, bohužel pro mě v tu nejhorší dobu. Není se ani čemu divit, stačí se podívat z okénka letadla, venku se snad čerti žení. Naše letadlo bylo bohužel odstaveno ve chvíli, kdy se chystalo k odletu. Následující tři hodiny trávím nekonečným čekáním na palubě letadla, než budou dráhy kompletně vyčištěny a naše letadlo projde odmrazovací kůrou. Nakonec přeci jen odlétáme, ale už předem je mi jasné, že následující spoj určitě nestihnu. V New Yorku mi totiž zbude z celkem luxusního náskoku tří hodin sotva 45 minut a to se nedá prakticky stihnout. No nic, do Las Vegas létá několik spojů denně a snad bude v nějakém volno. Do New Yorku přilétám s téměř tříhodinovým zpožděním a pokouším se projít rychle emigračním oddělením. Riskuji, ale je to jediná možnost, která je v dané situaci možná. Předbíhám celou frontu a vysvětluji emigračnímu úředníkovi, že mi letí za 40 minut další spoj. Naštěstí vlastním vízum na 10 let a do USA létám poměrně často, proto mě úředník bez zbytečných otázek pouští. Ještě rychle předat kufr někomu, kdo bude ochoten ho ručně zavézt přímo k letadlu. I tentokrát mám štěstí a rychle utíkám přes celé letiště. Všechno se nakonec povedlo a za chvíli už sedím v letadle do Las Vegas s velkou obavou, jestli nebudu muset náhodou čekat na zavazadlo do druhého dne.

Noční jízda do Grand Canyonu
Zavazadlo naštěstí přiletělo a po téměř 24 hodinách jsem na místě. Můj nejlepší americký kamarád Jarda za necelou hodinu taky dorazil a po krátkém přivítání rychle kontrolujeme předpověď počasí. V Grand Canyonu má být opravdu mrazivé ráno, na druhou stranu ale téměř jasno. Je rozhodnuto, žádný naplánovaný odpočinek po náročném a dlouhém letu, ale téměř 500 kilometrová cesta mrazivou nocí, abychom stihli svítání v Grand Canyonu. Po téměř třech týdnech jsem zjistil, že 500 km je v Americe opravdu jen kousek, ale o tom až někdy později.  Za necelých 5 hodin zastavujeme u poslední benzínky při vstupu do Grand Canyonu, protože náš čtyřkolový povoz doslova žere, nikoliv jen papá, a snažíme se dotankovat levný americký benzín. Na benzínce ukazuje náš teploměr téměř  -15°C, je opravdu pořádná zima. Přichází čas na první převléknutí z evropského oblečení do zimního. Legrace se takhle v mraze a na opuštěném místě převlékat, ale co naplat, svítání se blíží a nemáme času na zbyt. Jsme špinaví, unavení, hladoví a ospalí, ale ten báječný pocit prožít mrazivé svítání v Grand Canyonu nakonec zvítězil, cíl je na dohled.

Grand Canyon_08_sunrise Východ slunce v Grand Canyonu | Sunrise at the Grand Canyon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Lee Filter ND 0.6 soft, Clona: 16.0, Doba expozice: 1/5s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 35mm, Vytvořeno: 1. prosince 2010 07:31:17, Grand Canyon (Arizona)

Grand Canyon, velké změny v organizaci
Když jsem plánoval cestu do národních parků západu USA, vyhledal jsem si ta nejlepší místa na fotografování západů a východů slunce. Celý park je opravdu rozlehlý a navíc jeho severní část je od listopadu nepřístupná, kvůli počasí. Nevadí, stejně se nejkrásnější pohledy do Velkého Kaňonu nacházejí v jižní části a na to, abychom poznali celý kaňon, nemáme stejně čas. Zapínáme navigaci a míříme ve tmě na jeden z prvních pointů, kde bychom rádi sledovali úžasný východ slunce. Zrada, cesta je zasněžená, což by nebyl žádný problém pro náš džíp, ale průjezd na známý point je zakázán. Vracíme se v hluboké tmě do výchozího bodu a snažíme se zjistit, co se od naší minulé návštěvy změnilo. Změnilo se toho opravdu hodně, ale o tom jsme neměli bohužel ani ponětí. Celý park je prakticky uzavřen pro osobní dopravu, kterou nahradil systém sběrných autobusů. Na některé pointy se dostanete pouze autobusem. Na jednu stranu velmi dobrý nápad, na druhou stranu vás to trochu omezí, ale nic, co by se nedalo zvládnout.  Nevadí, sedáme si ve 4 hodiny ráno a v -15°C na autobusovou zastávku a čekáme. K našemu milému překvapení za chvíli přijede prázdný autobus a milá starší dáma nám vysvětlí celou tuhle převratnou novinku.  Celý park je rozdělen do několika zón a v každé je provozována jedna z několika barevných linek, které vás dovezou z parkoviště na každou vyhlídku. Provozovatelé parku počítají naprosto se vším, dokonce i s párkem šílenců, kteří přijedou fotografovat východy slunce v mrazivé zimě ve 4 hodiny ráno. V létě bude jistě autobus obsazen už takhle brzy ráno, ale v mrazivém prosinci tu není živáčka. Autobus jezdí kyvadlově co 15 minut, i když v tomto období se mi to zdá téměř zbytečné. Do svítání zbývá ještě hodně času a společně s Jardou můžeme po tmě a v naprostém neznámu hledat nějaké místo, odkud bude výhled do ranního kaňonu nejkrásnější.

Grand Canyon_03_sunrise Východ slunce v Grand Canyonu | Sunrise at the Grand Canyon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Lee Filter ND 0.6 soft, Clona: 11.0, Doba expozice: 1/6s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 27mm, Vytvořeno: 1. prosince 2010 06:50:59, Grand Canyon (Arizona)

Grand Canyon, ráno v němém úžasu
O pohledu do rozervaného srdce naší krásné země v Grand Canyonu bylo napsáno mnoho, vlastní zkušenost je ale vskutku o mnoho lepší. Kdo nespatřil tuhle krásu na vlastní oči, ten asi nepochopí. Je velmi těžké popisovat pocity, které plní vaši hlavu, když v němém úžasu stojíte nad rozervanou krajinou amerického západu. Pro mě to byla teprve třetí návštěva Velkého Kaňonu, ale nikdy mě nepřestane fascinovat ten úžasný pohled do nitra rozervané země. Stojíme úplně sami na okraji Velkého Kaňonu a obloha začíná naznačovat, odkud se asi tak vynoří během několika momentů ranní světlo. Promrzlí a unavení z dlouhého cestování uháníme sněhem několik set metrů na úplný okraj, odkud budeme sledovat krásný a nezapomenutelný východ slunce nad Grand Canyonem. Vybaveni přenosným světlem dorážíme na nebezpečně vyhlížející okraj kaňonu a rychle vybalujeme techniku. Důležité je, aby měla technika svůj poměrně dlouhý čas řádně "vytemperovat" a přizpůsobit se tak okolnímu mrazivému prostředí. Čekáme na východ slunce, úplně sami, nikdo tady není. Jeden z hlavních důvodů, proč jsem si vybral zimní období byl ten, že podobné okamžiky můžete prožívat úplně sami a široko daleko není vidět živou duši. Někdy to nahánělo opravdu hrůzu a mrazení v dolních končetinách. Slunce pomalu vychází, stojím přímo na samém okraji velké propasti a v němém úžasu sleduji tu krásnou hru barev a stínů.

Grand Canyon patří mezi poslední místa na zemi, která jsou nabitá magickou energií, kde může fotograf svobodně tvořit v prostoru a čase.

Grand Canyon_01_sunrise Východ slunce v Grand Canyonu | Sunrise at the Grand Canyon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Lee Filter ND 0.6 soft, Clona: 8.0, Doba expozice: 8s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 16mm, Vytvořeno: 30. listopadu 2010 06:50:59, Grand Canyon (Arizona)

Grand Canyon_05_sunrise Východ slunce v Grand Canyonu | Sunrise at the Grand Canyon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Lee Filter ND 0.6 soft, Clona: 11.0, Doba expozice: 30s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 16mm, Vytvořeno: 1. prosince 2010 06:50:59, Grand Canyon (Arizona) Grand Canyon_09_sunrise Východ slunce v Grand Canyonu | Sunrise at the Grand Canyon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Lee Filter ND 0.6 soft, Clona: 16.0, Doba expozice: 1/8s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 27mm, Vytvořeno: 1. prosince 2010 06:50:59, Grand Canyon (Arizona) Grand Canyon_07_sunrise Východ slunce v Grand Canyonu | Sunrise at the Grand Canyon, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM, Stativ: Gitzo GT3540LS + hlava RRS BH55, Lee Filter ND 0.6 soft, Clona: 16.0, Doba expozice: 0.3s, ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 38mm, Vytvořeno: 1. prosince 2010 06:50:59, Grand Canyon (Arizona)

Související články:

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  17.12.2010

Kategorie: Cestování | 16.12.2010
Klíčová slova: grand canyon  velký kaňon  východ slunce  západ slunce  národní parky  usa 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

07.01.2011 (17:51)

nadherne fotky Michale,ja tam byl v utery 4.1.2011,bohuzel az pred polednem,ale i tak nadhera.Let nad GC Nezapomenutelne. Zdravim vlada.

21.12.2010 (18:28)

To víš, každej jsme nějakej :-) To je náhodou luxusní místo, hlavně v momentě, kdy spěcháš na bus do Prahy a jsou kolem 3 busy Němčourů :-D

20.12.2010 (09:07)

Ben: Mám, brzy budou!

20.12.2010 (09:07)

Láďa: Ahoj Láďo, bylo toho opravdu hodně a pokusím se všechno popsat a zpracovat.

20.12.2010 (09:06)

Petr Vaculík: Ty kráso, ty jsi ale exibicionista:) Tady nikdo nebyl, jen kamery :-D

20.12.2010 (09:05)

Tomáš Bílek: Ahoj Tomáši, ano, první svítání je z Yaki point z té skály úplně vpravo, asi 500m od silnice.

18.12.2010 (09:57)

Taky vzpominam na tuhle nadheru kterou jsem videl na vlastni oci je to neskutecny. Fotky mas ale o mnoho lepsi nez ja:) mas nejaky dalsi?

17.12.2010 (21:29)

Nádherné Michale, už se nemůžu dočkat co dalšího jste navštívili. Bohužel když jsem byl v GC já, tak jen s tuctovým zájem v poledních hodinách, ale i tka ten pohled stojí za všechny peníze. Děkuji za připomenutí mých toulavějších časů. Láďa

17.12.2010 (08:58)

Já mám jiný oblíbený místo na převlíkání se v -10 a to budku na autobusovým nádraží v Peci pod Sněžkou :-D DD Pěkn fotky a vítej zpátky woe :-D

17.12.2010 (05:49)

Moc krásné Michale, těšil jsem se na fotky, které dovezeš? To první svítání je z Yaki? nebo Mother? Měj se Tomáš



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *