12.02.2011

Národní park Canyonlands, úchvatné vyhlídky

Národní park Canyonlands leží v jihovýchodním Utahu, nedaleko města Moab a národního parku Arches. Malebné chráněné území se rozkládá po obou březích řeky Colorado. Náhorní plošina byla řekou rozrušena a vznikla obrovská soustava kaňonů a stolových hor zvaných“ mesy“ se strmými úbočími.

canyonlands_05 Mesa arch | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 22, Doba expozice: 1s ISO: 160, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 17mm, Vytvořeno: 7. prosince 2010 06:28:06, NP Canyonlands (Utah) canyonlands_01 Dead Horse Point State park | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 14, Doba expozice: 1/5s ISO: 50, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 16mm, Vytvořeno: 6. prosince 2010 16:01:58, NP Canyonlands (Utah)

Národní park Canyonlands, země šíleného umělce
Národní park Canyonlands
je odlehlá a vyprahlá země, ležící v jižním Utahu. Na jeho území příroda vymodelovala takovou škálu skalních útvarů, jakou si Středoevropan jen stěží může představit. Lze tady spatřit skalní města plná štíhlých věží, skalní hradby a hroty, odvážně klenuté oblouky a okna, mohutné stolové hory a štíhlé stometrové věže. To, co však dělá Canyonlands jedinečným, jsou stovky a tisíce kaňonů všech velikostí, které se táhnou až někam za obzor a podle nichž je národní park pojmenován.  V těsném sousedství Canyonlands National Park se nachází Dead Horse Point State Park, z jehož vyhlídky Dead Horse Point Overlook se nádherný výhled na Canyonland s řekou Colorado na dně.

canyonlands_04 Green river overlook | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 22, Doba expozice: 1.6s ISO: 100, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 29mm, Vytvořeno: 6. prosince 2010 17:46:50, NP Canyonlands (Utah)

Národní park Canyonlands je rájem pěších cestovatelů, kteří s batohem na zádech vyrážejí k mnohadenním výpravám do nitra rozervaných skal a odloučených kotlin vymletých řekami Kolorádo a Green. Mnozí cestovatelé považují Zemi kaňonů za nejúžasnější výtvor přírodních sil v Utahu i celých Spojených státech. Park je rozdělen na tři části. Do jižní části The Needles – Jehly a severní Island in the Sky – Ostrov v oblacích dojedeme vozem, ale do západní a velmi nepřístupné The Maze – Labyrint to jde jen pěšky. Ostatně slovo labyrint nejlépe vystihuje krajinou scenérii erozí rozbitých vrstev hornin, roklí, srázů, věží a hor. Při jejich spatření se jistě každému geologovi roztluče srdce radostným vzrušením. Navzdory neprůchodnosti a drsnému klimatu cválali Zemí kaňonů už před 300 roky španělští dobyvatelé. Hledali cestu ze Santa Fe v Novém Mexiku do základny v Monterey u Pacifiku. Američtí osadníci dorazili o sto let později. Východní partie parku se totiž docela dobře hodily k chovu dobytka. V minulém století vystřídali kovboje důlní prospektoři, kteří zde hledali radioaktivní „zlato“ čili rudy bohaté na uran.

canyonlands_02 Green river overlook | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 20, Doba expozice: 15s ISO: 100, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 27mm, Vytvořeno: 6. prosince 2010 18:09:03, NP Canyonlands (Utah)

Ostrov v oblacích, aneb jak na západ slunce
The Needles
je protkána mnoha kilometry tras, které jsou výzvou pro majitele silných vozů s náhonem na všechna kola. V létě se to tady hemží šílenci, kteří na několik dnů zmizí doslova v zemi rozervaných kaňonů a písečných dun. The Island in the Sky na severu je nejvíce navštěvovanou partií parku. Obrovská náhorní plošina tady převyšuje zbytek parku o několik stovek metrů. Po asfaltové silnici se dostanete až na vyhlídku View Point Overlook, odkud v neskutečném panoramatu spatříte obě řeky, jižní Needles i vzdálené útvary The Maze na západě. Při pohledu do krajiny jakoby rozřezané frézou šíleného umělce vás zachvátí buď deprese, nebo němý úžas. A pokud zůstanete do pozdního odpoledne, tak jako my, ucítíte dokonalé vytržení i posvátné osamění znásobené teplými odstíny barev generovaných sluncem klonícím se k obzoru.

canyonlands_03 Green river overlook | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 20, Doba expozice: 15s ISO: 100, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 27mm, Vytvořeno: 6. prosince 2010 18:09:03, NP Canyonlands (Utah)

Mesa arch, čekání na slunce
Místo, které přitahuje návštěvníky jako magnet, se jmenuje Mesa arch. Přes den pouze jeden z mnoha pískovcových oblouků, kterých je v okolí velké množství. Ráno se tohle magické místo mění na okno do nebes, protože v přesně danou chvíli, je možné fotografovat skrze skalní oblouk východ slunce. Ráno vstáváme velmi brzy, protože to máme k Mesa arch téměř hodinu cesty a chceme být na místě jako první. Bohužel jedna špatná zpráva pro všechny fotografy, tohle magické místo je obsypáno lidmi téměř každý den, a pokud chcete něco vyfotografovat, musíte si hodně přivstat. Nic neponecháváme náhodě a na místo vyrážíme někdy ve 4 hodiny ráno. Jako ostatní dny je strašná zima, mám na sobě téměř vše, co jsem měl sebou. Na místo dorážíme první a dobře kontrolujeme, odkud budeme fotografovat, protože moc místa tady není. Za chvíli se sem přiřítilo dalších 10 fotografů a je vymalováno. Všichni jsme zmrzlí a čekáme na východ slunce. Trochu hrůzu nám nahání malý mráček, který se snaží zakrýt slunce. Máme zase jen jediný pokus a potom musíme zase dál, protože toho chceme stihnout co nejvíce. Slunce vychází a všichni v němém úžasu sledujeme, jak barvy mění celé okolí, úžasná podívaná.

Ještě jedna malá rada pro ty, kteří uvažují, že do parku proklouznou pod rouškou tmy a nezaplatí vstupné. Na všech takto exponovaných místech se provádí každodenní kontroly a ranger přijde vždy před východem slunce a zkontroluje, zdali máte vstupenku, takže platbě neuniknete. Pokud hodláte navštívit více národních parků v Americe, tak se rozhodně vyplatí koupit Annual Pass, který platí pro všechny vstupy do národních parků v Americe.

canyonlands_06 Mesa arch | Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 22, Doba expozice: 1/4s ISO: 160, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 16mm, Vytvořeno: 7. prosince 2010 06:38:04, NP Canyonlands (Utah)

Národní park Canyonlands je neuvěřitelně rozlehlý, nabízí tolik míst k fotografování, že pobyt pouhých pár dní rozhodně nestačí. Moc se těším na léto, až se sem znovu vrátím.

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  12.02.2011

Kategorie: Krajina | 12.02.2011
Klíčová slova: Canyonlands  mesa arch  moab  utah  dead horse point  state park 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

20.02.2011 (16:13)

Jindra Taneček: Děkuji moc Jindro, celkem se to povedlo a nemůžu se dočkat léta, kdy bych rád přidal nějakou bouřku.

20.02.2011 (16:12)

Petr Vaculík: No když to říkáš :-D měj se kamaráde.

20.02.2011 (16:12)

Jan Holý: Bryz bude kamaráde na plátně 150cm, sám se nemohu dočkat, jak to bude vypadat!

14.02.2011 (08:53)

Michale ta prvni se mi moc libi a v tom velkym rozliseni je jeste luxusnejsi. Koukam ze se vam ta Amerika povedla, gratuluji.

13.02.2011 (20:16)

první a poslední jsou super, dobrá práce :-)

12.02.2011 (20:17)

Ahoj Michale, tu první chci vidět na papíře v obrovským formátu, protože je lahůdková!



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *