06.02.2011

Alstorm point, pouštní rallye na západě USA

V okolí městečka Page existuje několik tajemných míst, kam se běžný návštěvník většinou nedostane. Cesta do oblasti Romana Mesa je vskutku hodně dobrodružná, ale stojí rozhodně za to, místní kaňony a malá jezera jsou jedním slovem magická a přitahují pozornost fotografů z celého světa.

Alstorm_06 Romana Mesa | Alstorm Point, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 85mm f/1.2 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 14, Doba expozice: 1s ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 85mm, Vytvořeno: 3. prosince 2010 18:14:06, Lake Powell (Arizona,Utah)

Lake Powell, nejkrásnější jezero světa
Jasně modrá voda v Lake Powell ostře kontrastuje s převážně do červena zbarvenými skalními bloky, lemující celou přehradu. V místech, kde řeka Colorado protéká úzkým hlubokým kaňonem nedaleko od současného města Page je její proud přehrazen velikou hrází nazývanou Glen Canyon Dam. Hráz je pojmenována po původním kaňonu, který poskytl ideální podmínky pro vybudování tak rozsáhlého vodního díla. Přehrazením Colorada vzniklo jezero Lake Powell pojmenované po válečném veteránovi a známém průzkumníkovi amerického jihozápadu. John Weslley Powell tudy vedl v roce 1869 první vědeckou výpravu plující na několika dřevěných lodích mapující proud Colorada v do té doby neprobádaných částech amerického západu. Vzniklé jezero se rozkládá do neuvěřitelné délky 298 km, jeho pobřeží tvoří rozsáhlý systém různě velkých zátok vzniklých zatopením členitého terénu. Právě členitý a zaplavený terén je cílem všech fotografů z celého světa, kteří zde nacházejí inspiraci k vlastní tvorbě.

Alstorm_01 Romana Mesa | Alstorm Point, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 11, Doba expozice: 1/50s ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 32mm, Vytvořeno: 3. prosince 2010 16:02:34, Lake Powell (Arizona,Utah)

Romana Mesa, očima bohů
Cestou z městečka Page, na hranicích státu Arizona a Utah, se nachází jedno z nejkrásnějších míst západu Spojených států, Romana Mesa. Ráno se vydáváme fotografovat místo zvané Horseshoe bend, které leží pouhých pár kilometrů od městečka Page. Ranní fotografování nás upokojilo natolik, že se rozmýšlíme podniknout nějaké to dobrodružství a najít v mapě místo zvané Alstorm point. Bohužel na mapě se nic podobného nevyskytuje a všechny informace, které v současnosti máme, jsou vygooglované z domova. Je to sice poněkud velký risk a jednodenní zdržení, ale zatím nám vše vycházelo, tak proč tedy ne. Nastavuji GPS přístroj, který nám ukazuje holý nesmysl, ale vydáváme se přibližně směrem, kde by se měla oblast nacházet. Bohužel pro nás, ale naštěstí pro celou oblast, sem zavítá hodně málo turistů, protože sem nevede žádná asfaltová cesta a je velmi obtížné místo najít.

Alstorm point, pouštní rallye
První a zásadní problém pro většinu turistů je cesta, která si vyžaduje použití opravdu dobrého terénního vozidla. Po většinu roku je cesta prakticky nesjízdná, protože se suchou pouštní krajinou valí řeky vody, které sem přinášejí mohutné srážky během roku a pohřbí cestu pod nánosy bahna a kamení. Nejlepší období je zima, kdy je tady sucho a cesty jsou částečně sjízdné. Cestou z městečka Page objevujeme malé turistické centrum a Jardu napadá, co se takhle zeptat místních, jestli náhodou nevědí, jak se k Alstorm pointu dostat. Máme neuvěřitelné štěstí, protože jeden z místních strážců má ručně kreslenou mapu celé oblasti, kde je naznačená cesta pouští směrem k Alstorm pointu. Důrazné varování z jeho strany ohledně stavu cesty nás malinko vystraší, ale naše prozíravost přeci jen přináší kýžené ovoce. Na začátku cesty jsme si půjčili nový Jeep Wrangler, nejlepší terénní vozidlo v Americe, které má sice spotřebu jako náklaďák, ale zase máme možnost se dostat na místa, kam bychom se bez něj nedostali. Vítané rady si bereme k srdci, krátce se seznamujeme s cestou, která trvá takřka dvě hodiny skrze poušť hlubokým pískem, a vydáváme se na cestu. Na místě bychom rádi byli dlouho před západem slunce a našli si nějaké to hezké místo, odkud je výhled na posvátnou horu Navahů nejhezčí. Prvních pár kilometrů je úplně v pohodě a dokonce nám stačí pouze pohon na zadní kola, jsme veselí a děláme blbosti na písčité silnici s terénním autem. Jarda si cestu užívá jako malé dítě, hrozně moc se totiž těšil na první terén, kde si bude moci Jeepa pořádně vyzkoušet. Dalších pár kilometrů a cesta začíná být přesně taková, jakou popisoval strážce parku, bez kvalitního terénního automobilu bychom neměli šanci. Neustále sledujeme ručně kreslenou mapu a za pomoci GPS odhadujeme vzdálenost k první odbočce. Stačí jednou špatně odbočit a velký problém je rázem na světě, ztratit se tady dá velmi snadno. Poslední kilometry cesty se příšerně vlečou, cesta je opravdu hodně rozbitá a naše rychlost se blíží takřka rychlosti lidské chůze.

Alstorm_07 Romana Mesa | Alstorm Point, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 85mm f/1.2 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 14, Doba expozice: 1s ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 85mm, Vytvořeno: 3. prosince 2010 18:11:04, Lake Powell (Arizona,Utah) Alstorm_09 Romana Mesa | Alstorm Point, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 14, Doba expozice: 1/30s ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 18mm, Vytvořeno: 3. prosince 2010 16:19:40, Lake Powell (Arizona,Utah)

Alstorm point, drsné a krásné kaňony kolem nás
Po téměř dvou hodinách jsou naše zadky naklepané jako nedělní řízky, ale konečně jsme na místě. Máme ještě téměř hodinu do západu slunce a můžeme si vychutnat krásné pohledy na vlnící se a místy rozlitou řeku Colorado. Teprve tady jsem pochopil, proč je celá oblast rájem fotografů. Všude kolem, kam jen oko dohlédne, se nachází nějaký ten kaňon, ohyb řeky, nebo jen shluk pískovcových skal. Tady bych vydržel možná i celý týden a měl bych pořád co fotografovat. Bohužel máme jen jediný pokus, protože čas nás neuvěřitelně tlačí, takže honem rychle přestat snít a hurá na kopec, odkud bude nejhezčí výhled na posvátnou horu Navahů. K našemu překvapení tady nejsme sami, což se nám v zimním období příliš často nestává. Dalších pár šílených amerických fotografů tady už nějakou dobu postává a chystá se fotografovat celé tohle světelné divadlo, které nám místní příroda naservírovala na stříbrném talíři. Prohodíme pár slov o technice a o dlouhé cestě sem a už jen čekáme. Chvílemi s otevřenou pusou sleduji, jak se celá krajina mění z minuty na minutu, podle toho, kam právě dopadá světlo. Stačí se pohnout jen o malý kousek a krajina se rázem změní, opravdu jedinečné místo, na které jen tak nezapomenu.

Alstorm_02 Romana Mesa | Alstorm Point, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava RRS BH55, Clona: 14, Doba expozice: 1/30s ISO: 200, Kompenzace expozice: Manual MODE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 33mm, Vytvořeno: 3. prosince 2010 17:07:34, Lake Powell (Arizona,Utah)

Cesta zpátky je mnohem horší, než cesta sem, protože po tmě jsou všechny nástrahy mnohem horší a musíme dávat velký pozor, abychom někde vůz nepřevrátili, nebo nezapadli do písku. Nemůžu se dočkat návratu, protože tohle místo si zaslouží dlouhodobý pobyt. Úžasných míst k fotografování je tady nespočet a v létě se pokusím s naší další expedicí tohle všechno zaznamenat. Teď už jen rychle zabalit, naházet do sebe večeři a směle do druhé části naší expedice, která byla ještě o něco málo plodnější a nebyla nouze o pořádné dobrodružství.

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  06.02.2011

Kategorie: Krajina | 06.02.2011
Klíčová slova: alstorm point  romana mesa  lake powell  arizona  utah 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

11.02.2011 (20:46)

Radka Páleníková: Jedovatý jsou, stačí zůstat chvíli po západu a před východem a jinou barvu neuvidíš a já ji mám strašně rád ;-)

11.02.2011 (20:45)

Petr Holman: Přesně, výletníci tam mají ráj, když jsem viděl ty půjčovny jeepů a čtyřkolek, málem jsem taky neodolal ;-)

11.02.2011 (20:44)

Petr Vaculík: Wait and see, zdaleka jsem neukázal vše. Tohle místo je super a štve mě, že jsem na něj měl jen jeden den, příště ho pořádně vytěžím a snad se ti bude něco líbit. Užij si WS a snad vám vyjde počasí.

11.02.2011 (20:42)

Pavel Pekař: Díky kámo ;-)

11.02.2011 (20:42)

Lenka: Ahoj Lenko, vím o možnosti tam spát, ale ráno tam byla taková kosa, že se nedalo. Navíc jsme neměli čas, ale věřím, že ty barvy musely být taky super. Díky a měj se.

08.02.2011 (18:52)

Tak koukám, že mi to počítání nějak dnes nejde, chtěla jsem napsat čtvrtá...

08.02.2011 (18:50)

Tak z těhle fotek se mi asi nejvíc líbí ta třetí. Ty růžovky a fialovky mi přijdou až skoro jedovaté. ;-)

08.02.2011 (08:37)

Celá oblast Lake Powell je nádherná, já tam jezdil loni na čtyřkolkách a fotografů tam bylo požehnaně. Krásné fotografie Michale mě se libí ta první kde je ta hora navahů. Ahoj Petr

07.02.2011 (12:17)

Musím říct, že z tvé série ze Států, se mi nejvíc líbily fotky z The Wave a pak ty barevné skály, které si už nepamatuji, jak se jmenovaly :-D Tohle asi není úplně můj šálek kávy, ale třeba čtvrtá fotka se mi líbí moc :-) Jinak se už moc těším do Herálce, snad něco dovezu :-D

06.02.2011 (19:03)

Super Michale je to pěkný pokoukání:)

06.02.2011 (12:10)

Ahoj Michale, taky jsme se tam byli podívat, když jsme byli v Americe. Je to nádherné místo, ale ta cesta tam byla hrozná. My jsme tam dokonce stanovali a východ slunce je tam nezapomenutelný. Máš krásné fotografie, ty naše jsou jen dokumentační:) Přeji hezký den a budeme se těšit na tvoje pokračování Amerikou, Lenka a David Janíkovi.



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *