04.09.2010

Mravenečník velký, lov na malého nezbedu

Mravenečník velký je krásné a ušlechtilé zvíře, ladné křivky jeho těla se velmi pomalu vlní hustým porostem jihoamerické pampy. Letošní fotografická expedice do tropického Pantanalu se zaměřila především na fotografování savců, kteří jsou aktivní za chladnějšího počasí, proto patřil mravenečník mezi naše hlavní cíle.

pantanal_anteater_05 Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 28. května 2010 16:14:31, Jižní Pantanal (Brazílie) pantanal_anteater_08 Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 3. června 2010 17:52:24, Jižní Pantanal (Brazílie)

Mravenečník velký, sen zůstává pořád jen snem
Než jsem odjížděl znovu do tropů, měl jsem velký sen o fotografování mravenečníka, který nese svoje mládě na zádech. Na ranči jsem viděl krásnou fotografii, která mě zaujala na první pohled. Celou expedici jsem připravil tak, aby byla velká šance fotografovat malého nezbedu. Počasí je na přelomu května a června o něco chladnější, a proto máte mnohem větší šanci spatřit více savců. Bohužel počasí se dramaticky měnilo každou chvíli a často nás z nenadání přepadla tropická zima, tím pádem se mladí mravenečníci také opozdili. Co naplat, můj sen zůstává pořád jen snem, ale já se nikdy myšlenky na fotografování mravenečníka s mládětem nevzdám. Pro splnění mého snu udělám příští rok cokoliv, dokonce jsem posunul i termín prvního odletu s důrazem na nejpravděpodobnější měsíc výskytu mladých mravenečníků.

Mravenečník čtyřprstý, milé překvapení na úvod naší expedice
Jako pomyslný had se táhne červená prašná cesta
směrem od posledního úseku asfaltové silnice, která vede přímo z letiště a po níž se vydáváme do té pravé jihoamerické pampy. Na úvod naší fotografické expedice všichni s úžasem sledujeme měnící se krajinu, která začíná připomínat cosi mezi lesem a rozkvetlou loukou. Všichni jsem už hodně utrmácení a těšíme se na pravou jihoamerickou divočinu. Bohužel cesta na ranč trvá téměř osm hodin a tak si ji každý krátí po svém. Všichni dohromady sníme sen o tropickém Pantanalu a do jednoho netrpělivě vyhlížíme ven skrze zablácené okénko terénního automobilu. Prudké brzdění našeho automobilu náhle přerušuje krátké snění o studené sprše a teplém steku na ranči. Kluci bez váhání vyskakují ze všech našich aut jako kobylky a řidič ukazuje kamsi směrem do křoví u silnice. Máme velké štěstí, před námi se objevuje malý mravenečník čtyřprstý. Moje rady ohledně techniky si naštěstí všichni vzali k srdci a techniku si nechali volně přístupnou v autě. Zbytek naší techniky je neprodyšně uzavřen v nákladním prostoru vozu, protože by jinak hrozilo promočení od bahna a deště. Bohužel pro mravenečníka je příšerné vedro, teplota se pohybuje hodně přes 30°Celsia a velmi limituje pohyb malého nezbedy, samozřejmě naštěstí pro nás. Bez větších problémů se všichni dostávají téměř na dosah ruky mravenečníka a zažívají tak první setkání s jihoamerickou přírodou. Krátké, ale intenzivní setkání zanechá v každém vzrušující pocit a touhu po dalším shledání s mravenečníkem.

Mravenečník velký, nezbeda jihoamerické pampy
Každý den se vydáváme s blížícím se odpolednem znovu a znovu do terénu s nadějí, že budeme svědky blízkého setkání s mravenečníkem. Naše stařičká Toyota polyká další a další kilometry tropického Pantanalu a já stále doufám, brzy to snad přijde. Světlo začíná barvit všechno do oranžových tónů a všichni v napětí sledujeme Fernanda, jestli náhodou nespatří dalšího mravenečníka. Fernando prosím, najdi pro nás alespoň jednoho malého mravenečníka, hlasitě žadoním. Fernando se usmívá pod svými fousy a neomylně míří do oblasti zvané „Tres“, která je známá častým výskytem mravenečníků. Máme štěstí, pomalu a velmi tiše se soukáme z korby nákladní Toyoty a vydáváme se směrem k velké a chlupaté kouli, jménem mravenečník. Světlo nám bohužel příliš nepřeje, zatáhlo se, ale co naplat, každý se s tím musí nějak poprat. Expozičních oříšků si tady v tropickém Pantanalu užijeme opravdu hodně, proto se zkušenosti z celého světa budou jistě hodit. Ležím na zemi a tiše čekám, mravenečník se pomalu blíží. Jeho pohyb je ladný a krásný, našlapuje velmi tiše, až z toho mrazí. Jediný hluk kolem produkuje moje závěrka fotoaparátu, protože jako obvykle fotím s pocitem, že to bude naposledy. Mravenečník se pomalu přibližuje a během pár vteřin nečekaně mění směr. Bohužel na můj objektiv je už příliš blízko a mě nezbývá nic jiného, než se pomalu plazit zpátky k naší Toyotě. Další zážitek je za námi a já pomalu přemýšlím, co vymyslet příště.

pantanal_anteater_07 Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 1. června 2010 17:04:10, Jižní Pantanal (Brazílie)

pantanal_anteater_10 Mravenečník čtyřprstý (Tamandua tetradactyla) | Lesser Anteater, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 280mm, Vytvořeno: 26. května 2010 15:29:30, Jižní Pantanal (Brazílie)

Mravenečník velký, lovcem večerního světla
Loňský rok nám díky velkému horku nepřálo počasí a mravenečníka jsem viděl pouze jednou. Letos jsme ho měli možnost pozorovat prakticky každý den a jediné co nám ještě zbývalo, byla možnost spatřit mravenečníka v krásném večerním světle. Intenzivně jsme jezdili po celém okolí a snažili se pátrat po jeho stopách. Slunce se pomalu blížilo k obzoru a Fernando křičí, támhle. Všichni mlčky opouštějí korbu naší Toyoty a pomalu se začínají přibližovat směrem k malé mýtině. S ubývajícím světlem začínají přibývat komáři a krvavý zápas může začít. Na jedné straně nás čeká mravenečník v kouzelném večerním světle a na druhé straně krvelační komáři, kteří se bez váhání vrhají na vše živé kolem. Jen s opravdu velkým sebezapřením si nehnutě lehám do trávy a čekám, kamže si to mravenečník tentokrát zamíří. Cítím velkou bolest na zádech a je mi jasné, že komáři prožívají pravé orgie. Oděn do lehkého trička nemám ani tu nejmenší šanci se ubránit. Bohužel patřím mezi ty, které mají komáři ve zvláštní oblibě a po večerním fotografování vypadají moje záda tak, jakoby je napadla nějaká tropická nemoc. Mravenečník nám to bohatě vynahrazuje, pózuje krásně při večerním světle a zdá se, že nemá ani naspěch. V jednu chvíli se postaví do svoji zcela typické pózy, kdy celé jeho tělo připomíná písmeno „S“. Bohužel pro mě je tak velký, že se mi nevejde do celého záběru. Nevadí, stačí se vydat o nějaký ten kus dále a vše je rychle vyřešeno. Konečně se mi splnil další sen a já jen tiše přemýšlím, jaké jsem měl zase štěstí. Komáři jsou ale nelítostní a večerní souboj s nimi ke své smůle prohrávám, musím se vydat rychle k autu pro nějaké to oblečení, nebo mě snad sežerou. Cestou k autu se ještě naposledy ohlédnu za huňatým ocasem mizícím v hustém lese a v duchu si pomyslím, tohle nebylo určitě naposledy.

Mravenečník mě nepřestává fascinovat a nemohu se dočkat příštího roku, kdy se znovu vydám na lov malého nezbedy do krásné jihoamerické pampy. Tentokráte se pokusím nafotografovat mravenečníka s mládětem. Vím, že je to nelehký úkol, já se ale nikdy nevzdám svého snu o setkání s mravenečníkem velkým, který nese svoje mládě na zádech v krásném večerním světle směrem k mému objektivu. Konec snění a rychle zpátky do reality.

Pokud máte podobné sny o tropickém Pantanalu, můžete se zúčastnit příští rok další velké expedice, kterou pro vás připravuji.

Související články o Pantanalu:

pantanal_anteater_01 Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 28. května 2010 16:19:30, Jižní Pantanal (Brazílie)

pantanal_anteater_02 Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 28. května 2010 17:01:10, Jižní Pantanal (Brazílie) pantanal_anteater_03 Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 6. června 2010 16:10:01, Jižní Pantanal (Brazílie) pantanal_anteater_04 Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 28. května 2010 16:18:15, Jižní Pantanal (Brazílie) pantanal_anteater_06 Mravenečník velký (Myrmecophaga tridactyla) | Giant Anteater, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 1. června 2010 17:04:10, Jižní Pantanal (Brazílie) pantanal_anteater_09 Kluci při vášnivé debatě po skončení večerního fotografování mravenečníka. pantanal_anteater_11 Mravenečník čtyřprstý (Tamandua tetradactyla) | Lesser Anteater, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 280mm, Vytvořeno: 26. května 2010 15:25:37, Jižní Pantanal (Brazílie)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 04.09.2010

Kategorie: Příroda | 04.09.2010
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

30.03.2011 (18:05)

:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:

08.09.2010 (21:55)

Honza: Pěkně nás větřil, myslel jsem, že zdrhne, ale štěstí se usmálo. Upalovat opravdu umí, to mi věř.

08.09.2010 (21:54)

Palo: Legrační je a hlavně když chodí, to je super podívaná.

08.09.2010 (21:53)

Danek: Ty večerní barvičky byly bohužel pouze 2x, tak snad příště konečně s mládětem.

08.09.2010 (21:53)

Hecta: Děkuji moc ;-)

06.09.2010 (21:31)

Michale suprová je ta, jak na tebe čumí. Pěkné počtení, měj se.

05.09.2010 (12:42)

legracni zviratko a moc pekne nafocene bravo Michal.

04.09.2010 (19:56)

hezký vecerni barvicky to je presne podle eho gusta. pekny je jak na tebe cumi to se me libi taky.ahoj

04.09.2010 (19:34)

Pekny Michale moc pekny!



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *