17.03.2010

Makro, tak trochu jinak a po africku

Zná to pravděpodobně asi každý, kdo cestuje daleko za fotografováním. To neustálé přehrabování archivu mi už leze na mozek, ale někdy se to vyplatí, jako dnes večer. Po trmácení na výstavě orchidejí a testování nového objektivu, jsem si vzpomněl na moji milovanou Afriku. Proč, to se dozvíte v dalším malém povídání o černém kontinentu, do kterého jsem se tolik zamiloval.

Makro sebou, nebo nechat doma
Dlouhá cesta přede mnou, vše pečlivě a do puntíku naplánováno, skoro už také zabaleno a ejhle, zase stojím před tou samou volbou jako vždy: vzít makro objektiv, nebo ne? Tohle se mi stalo v poslední době už mnohokráte, cestuji daleko a snažím se ušetřit nějaké to kilo v batohu, takže co přijde na řadu dnes, širokáč, nebo makro. Naposledy se mi to stalo v tropickém Pantanalu, bylo toho tam k fotografování až příliš mnoho, že jsem se k fotografování makra prakticky nedostal, i když jsem sebou táhnul kompletní výbavu. Nakonec jsem toho velmi litoval, proto se další cestu soustředím více na makro, ale o tom až se vrátím. Druhý případ byla Florida, táhnul jsem sebou celý makro arzenál, těžký objektiv a velký makro blesk. Musím se přiznat, že v zápalu boje a těžké snaze zachytit lovící volavku, jsem makro nikdy ani nevytáhnul. Jednou vlastně ano, na ostrově Sanibel létaly krásně velké zelené vážky, kamarád Zdeněk mi půjčil objektiv a já fotil, jenže jsem nakonec svojí vlastní vinou a hloupostí o fotky stejně přišel, takže jsem nakonec nepřivezl ani jednu jedinou fotku z oblasti makro fotografie.

macro8 Neurčený druh | Unknown species , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Canon MT24EX Twin Macro, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 12. února 2009 12:23:27, Delta řeky Okawango (Botswana) macro4 Neurčený druh | Unknown species , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Canon MT24EX Twin Macro, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 12. února 2009 12:41:21, Delta řeky Okawango (Botswana)

Makro do Afriky, nutná povinnost
Při třídění fotografií z krásné cesty do delty řeky Okawango jsem narazil na jeden adresář plný fotografií, kde jsme se pokoušeli s kamarádem Alešem fotografovat makro. Jako vždy jsem na to úplně zapomněl. Přitom fotografování miniaturního světa hmyzu v Africe je až překvapivě snadné. Člověk v záplavě slonů, ptáků a divokých koček zapomíná na nejbohatší skupinu tvorů na naší planetě. Není se čemu divit, člověk zaplatí nemalé peníze za vysněnou cestu do Afriky a v první řadě touží spatřit slona, žirafu a lva. V Africe jsem trávil několik dlouhých týdnů minulý rok a stále mě nepřestane udivovat svět velké africké pětky. Nakonec jsem se při své poslední návštěvě Afriky, nezapomněl věnovat alespoň krátký čas makrofotografii.

macro7 Neurčený druh | Unknown species , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Canon MT24EX Twin Macro, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 12. února 2009 12:06:11, Delta řeky Okawango (Botswana)

Afrika, ráj entomologů a fotografů hmyzu
Největší výhodou fotografování hmyzu v Africe není jen jeho velká rozmanitost, na nějakého toho hmyzáka narazíte prakticky na každém kroku, ale především velmi snadná možnost pohodlně hmyz fotografovat. Příšerné polední vedro svádí prakticky každý den k nucenému odpočinku v pohodlí luxusního ubytování, přesto neváhám a vyrážím na lov hmyzu. Režim v Africe je celkem drsný a neúprosný, každý kdo si myslí, že si v Africe při fotografování odpočine, ten se sakra mýlí. Ráno se vstává velmi brzy, prakticky ve 4.30 musím ven z pohodlného pelechu, nalít do sebe horký čaj a hurá vstříc do africké tmy. Čekání na východ slunce je chvílemi nekonečně dlouhé. Věčný boj proti krvelačným komárům, kteří jsou opravdovou hrozbou pro moji citlivou pokožku, snad nikdy nekončí, teprve až první paprsky slunce dokážou spolehlivě zahnat mračna komárů. Nedovedu si představit, ani v těch nejdivočejších snech, že bych musel někde v deltě řeky Okawango přespat v noci venku, to bych asi nepřežil. Dopolední fotografování končí právě včas, slunce už začíná pomalu pálit a světlo je už příliš ostré na to, aby člověk pořídil nějakou tu kloudnou fotografii. Vracíme se do našeho kempu, bohatě posnídáme a pomalu se odebíráme k zaslouženému spánku, protože odpolední a večerní fotografický kolotoč se rychle blíží. V Africe se fotografuje až do tmy, ještě poslední krásné večerní červené světlo, potom rychle zpátky do kempu, nacpat do sebe mohutnou večeři a hurá do postele, kde člověk alespoň na pár krátkých hodin ulehne k tvrdému spánku. Ještě ani nepočítám čas třídění fotografií, takže nakonec se spánku věnuji pouhopouhých několik málo hodin denně. Jediná možnost jak se vyspat, je právě v poledne, kdy teploty dosahují téměř 40°C ve stínu a fotografovat se prakticky nedá. No jo, to by člověk nesměl být blázen a mít v batohu nějaký ten makro objektiv, že?

macro3 Neurčený druh | Unknown species , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Canon MT24EX Twin Macro, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 12. února 2009 12:26:31, Delta řeky Okawango (Botswana) macro5 Neurčený druh | Unknown species , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Canon MT24EX Twin Macro, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 12. února 2009 12:12:41, Delta řeky Okawango (Botswana)

Jak na hmyzáky v Africe, nakonec celkem jednoduchá věc
Poledne se blíží a já místo toho abych spal, tak se vydávám poněkud odlehčen do blízkého rákosí. V ruce mám fotografickou techniku a v hlavě šílený nápad: budu fotografovat makro v pravé africké poledne. Nakonec se to ukázalo jako vynikající nápad, i když se to zpočátku zdálo hodně šílené. Hmyz se v Africe dá fotografovat velmi snadno, jen musíte vědět kdy, kde a jak. Už při našich společných návratech terénním automobilem zpátky do kempu, jsem si všiml jedné podstatné věci, vážky a šidélka se bez jediného pohybu držela na vysokých stéblech trávy a nevadilo jim ani kolem projíždějící auto. V tom mi blesknul hlavou šílený nápad, co takhle si vyzkoušet fotit vážky v pravé poledne, kdy je udolá, stejně tak jako nás, palčivé africké slunce. U nás doma by to byla téměř nesmyslná věc, vážky a šidélka jsou nejaktivnější právě během poledních hodin, proto je skoro nemožné je efektivně fotografovat. Měl jsem velké štěstí, že jsem měl hned vedle ubytování malou louži plnou bahna, vody a rákosí. Ideální místo na fotografování vážek a drobného afrického hmyzu. Vyrážím s myšlenkou na krásnou červenou vážku, kterou jsem viděl poletovat všude kolem. Bořím se bosou nohou do studené vody a bahna, což je právem považováno, v pravé africké poledne, doslova za balzám na duši a spálené tělo. Možná také pěkná pitomost zároveň, ale to bych nebyl já, abych to nezkusil. Pomalu se blížím k velkým stéblům zeleného rákosí, kde sedí několik vážek a šidélek. Vážky se chovají úplně stejně, jako u nás doma v mojí oblíbené lokalitě, kam chodím s kamarádem Mírou fotografovat. Stačí se pohodlně posadit do studené vody a čekat, vážka se většinou vrací na stále stejné místo. Naštěstí je velmi snadné předvídat chování vážky, je to přeci jen pořád hmyzí predátor a dravec, který si tvrdě hájí svoje teritorium, proto je velmi snadné odhadnout, kam se asi příště posadí. Rychle si utírám pot, který mi přes klobouk teče po celém obličeji, protože jsem se rozhodl fotografovat vážky v pravé poledne a pomalu se přibližuji k velkému stéblu trávy. Stejnou taktiku používám i v suché části rákosu, pohodlně si kecnu na zadek a čekám, nakonec mi vážky přiletí skoro až pod nos a to bez velké námahy.

macro2 Neurčený druh | Unknown species , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Canon MT24EX Twin Macro, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 12. února 2009 13:01:17, Delta řeky Okawango (Botswana)

macro9 Neurčený druh | Unknown species , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Canon MT24EX Twin Macro, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 12. února 2009 12:30:10, Delta řeky Okawango (Botswana)

Po hodině mám skoro plnou kartu a jsem velmi spokojený, ani jsem nečekal, že může být fotografování hmyzu v Africe tak výživné a dokonce i velmi snadné. Poučení na závěr: pokud máte jen trochu místa v batohu, nezapomínejte si přibalit nějaký ten makro objektiv sebou, určitě se to v každé exotické destinaci vyplatí.

Na závěr bych rád touto cestou poprosil všechny odborníky, zda mi pomohou určit jednotlivé druhy vážek a šidélek, které jsem v Africe pořídil. Přeci jen nejsem žádný odborník a s přesným určením mám velké problémy.

macro1 Neurčený druh | Unknown species , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Canon MT24EX Twin Macro, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 12. února 2009 12:39:27, Delta řeky Okawango (Botswana) macro6 Neurčený druh | Unknown species , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 180mm f/3.5 L USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Canon MT24EX Twin Macro, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 180mm, Vytvořeno: 12. února 2009 12:13:10, Delta řeky Okawango (Botswana)

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 17.03.2010

Kategorie: Příroda | 17.03.2010
Klíčová slova: makro  makrofotografie  vážky  šidélka  okawango  pantanal  afrika  objektiv   
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

19.03.2010 (19:37)

Martin Pustelník: To bych byl moc rád kamaráde, děkuji moc.

19.03.2010 (19:37)

David Prášek: Já taky kamaráde, a ten nový objektiv, no tak ten je mňami!

19.03.2010 (19:36)

Pavel Blata: Děkuji moc, mrknu na to!

19.03.2010 (18:55)

Ahoj Michale, pěkný modelky, ty africké pozjišťuji. Foto č.4/5/9 vypadá na českou crocothemisku :)

18.03.2010 (22:29)

Už aby bylo léto, tolik se tesim na vazky:) moc pekne fotecky kamarade ve skomirajici zime moc potesily!

18.03.2010 (11:25)

Ahoj Michale, krásné čtení a fotografie. Možná ti pomůžu, ta červená by mohla být tuším Red-tailed Pennant (Brachymesia furcata), ale raději to ještě ověř. Měj se hezky, Michal.

18.03.2010 (08:51)

Petr Vaculík: Už se těším, tak posílej, posílej! ;-)

18.03.2010 (08:50)

Rudimír: To si piš, letos se do toho musíme opřít, ostatně jako každý rok :nuts: :-D

17.03.2010 (23:08)

Náhoda, že jsem to natrefil hned, jak jsi to sem dal :-) Něco jsem nafotil, vlci se zase až tak brutálně už neřezali, nicméně mě tentokrát od plotu strážci vyhnali...ale pak se něco povedlo i z toho ochozu. Rys se jeden válel na tý velký sklace hned na začátku, ale za 1 h 45 min se pohnul akorát z jednoho boku na druhej :-D Ale pak se naštěstí taky posunul, takže nějaký fotky mám, tak dvě až tři zpracuju a pošlu ti je.

17.03.2010 (22:40)

Beru to jako cílenou provokaci na mojí osobu....... tohle Ti nedaruju ;-)

17.03.2010 (19:32)

Petr Vaculík: Jak jsi dnes dopadl???

17.03.2010 (19:31)

Petr Vaculík: Nechám si asi oba objektivy, dnes jsem dal tomu novému pořádně zabrat na výstavě orchidejí, o víkendu písnu článek. Jsi moc rychlý, sotva jsem tam ten článek dal ;-)

17.03.2010 (19:10)

Tak sorry, už to běhá, všechno v cajku :-D Pěkná fota!

17.03.2010 (19:10)

Tak co, už je rozhodnuto, který makro si necháš? :-D Nevím, jestli je to chyba mého prohlížeče, ale tu u applu těžko :-D , nebo co, ale u tohohle článu se mi zobrazila jen ta fotka v náhledu, dál nic...



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *