03.10.2009

Pes hyenovitý, africká rallye v buši

Hlavní lákadlo naší cesty do delty řeky Okawango, byla především možnost fotografovat ohrožené a vzácné psy hyenovité. Ani ve snu mě nenapadlo, jak velké štěstí v Africe musí člověk mít, aby mohl nafotografovat, nebo vůbec spatřit smečku psů hyenovitých.


Warthog, nebo Wild Dog
Jak krásně oba názvy v angličtině zní, a jak snadno se dají zaměnit, to jsem se měl na vlastní uši během chvíle přesvědčit i já sám. Čekáme u velkého stromu a všichni upřeně hledíme na malý písečný kruh přímo v savaně, kde právě plachý šakal čabrakový ulovil cosi malého a snaží se to před námi ukrýt. Pomalu se přibližujeme a snažíme se ho nevyplašit, je až s podivem, jak se jeho chování dramaticky změní, když se mu podaří ulovit nějakou kořist. Ještě včera jsem mohli šakala čabrakového pozorovat jen několik málo metrů od nás, když jsem se snažili fotografovat lovící vlhy núbijské, tentokrát je ale šakal čabrakový velmi ostražitý a plachý. Během pár minut se malé tajemství rychle objasní, když se v jeho blízkosti objeví další a další šakal, nakonec objevíme celou rodinu. Krátké pronásledování na měkkém a hlubokém písku dává našemu terénnímu autu zabrat, ale konečně zůstává šakal chvíli stát a dává nám tak šanci k pořízení prvních fotografií. Šakal čabrakový zhltne svoji kořist během chvíle a rychle se ztrácí kdesi v hustém křoví, když najednou se ve vysílačce ozve další stopař z našeho tábora. I přes velkou vzdálenost zaslechnu část rozhovoru a náš řidič se vzrušeně obrací směrem k nám a cosi zamručí. Warthog říká vzrušeně, tak co jedeme. Kousek od nás se nacházelo ono místo, kde se nám podařilo fotografovat lovící vlhy, takže říkám, kašleme na "warthogy" a jedeme tam. Řidič jen nevěřícně kroutí hlavou a ještě jednou říká, to opravdu nechceš vidět "wildogy"?, v tom se mi rozsvítí a hnedka je jasno. Kluci se jen spokojeně usmívají a já si říkám, konečně je možná uvidím a málem jsem to celé kvůli podobnému slovu prošvihl.

psi001 Šakal čabrakový (Canis mesomelas) | Black-backed Jackal, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 5. února 2009 7:18:31, Delta řeky Okawango (Botswana)

psi006 Šakal čabrakový (Canis mesomelas) | Black-backed Jackal, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 7. února 2009 17:11:24, Delta řeky Okawango (Botswana)

První krátké setkání
Štěstí nám tentokráte ještě nepřálo
, přijeli jsme bohužel pozdě. Psi hyenovití už dokonali dílo zkázy, o čemž vypovídala jejich zakrvácené těla. Jeden měl dokonce zlomenou zadní nohu, silně kulhal, ale smečka se o něj určitě postará. Všichni už jen líně odpočívali ve stínu stromů a na jejich tělech postupně zasychala čerstvá krev. Nechali nás přiblížit se téměř na pár kroků a nám se tak naskytla možnost studovat na krátko jejich sociální chování. Hlavní alfa samice má naprostý respekt a určuje celý chod smečky. Smečka začala odpočívat, různě si pohrávala mezi sebou, značkovala teritorium, když v tom se všichni prudce zvedli a dali se konečně do pohybu. Bohužel pro naše auto byl terén naprosto neschůdný, blížilo se poledne a tak nastal čas návratu. První setkání se psy bylo velmi krátké, zato velmi intenzivní, to jsem ovšem netušil, co mě ještě čeká.

psi004 Pes hyenovitý (Lycaon pictus) | African Wild Dog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 8. února 2009 11:01:12, Delta řeky Okawango (Botswana)

Africká rallye, stopování psů v praxi
Ani nevím kde začít
, zážitků z dobrodružné cesty za psy je opravdu hodně, tak to vezmu pěkně od začátku. Odpoledne líně vstávám, pořád je ještě horko a já se zotavuji z ranního vstávání. Každé ráno v pět, pěkně rychle z pelechu a hurá fotit, to člověka po 14 dnech opravdu unaví. Chystám se na oběd, když najednou Vašek všechny burcuje, že se ve vedlejším kempu objevili psy hyenovití, celé smečka. Následuje rychlá porada, vynechat oběd a rychle obsadit všechny jeepy, nikdo neváhá ani minutu, rozhodnutí padlo. Sousední kemp je vzdálen skoro 40km, to znamená jet hodně zběsile a nikde nezastavovat, i kdyby se leopard válel přímo na cestě. Všichni souhlasí a tak co nejdříve vyrážíme. Vzdálenost 40km by normální vůz ujel během několika desítek minut, tady v savaně to znamená skoro dvě hodiny zběsilé jízdy v hlubokém africkém písku, cestou necestou po kamenitých cestách. To co následovalo další dvě hodiny, to se pravděpodobně nedá ani popsat. Africká rallye v otevřených jeepech má opravdu něco do sebe, každou chvíli míjíme všechny možná zvířata, která bychom za normálních okolností chtěli fotografovat, včetně vzácné antilopy losí. Čas je ale neúprosný, zastavit nelze, neustále nás informují z druhé kempu o pohybu psů, zatím vše vychází jak má. Po pár minutách jsem pochopil, co je to africká rallye. Pevně držet oba fotoaparáty v rukou, dlouhé teleobjektivy a stativ mezi nohama a ještě dávat pozor, abych si při dalším výmolu nevyletěl ze sedadla ven. Asi to bude znít divně, ale ta jízda africkou buší mě natolik omámila, že ji považuji za jeden z nejlepších zážitků z celého pobytu v Okawangu. Touhle šílenou cestou to ale celé rozhodně nekončí. Nevím čím to bylo, ale naše auto mělo neuvěřitelné štěstí. Cestou se jeden vůz porouchal a tak jsme se museli smrsknout do třech aut, to by nebylo ještě tak hrozné, zbylá dvě auta měla cestou neuvěřitelnou smůlu, potkalo je hned několik po sobě jdoucích defektů a tak jediné naše auto dorazilo včas a v pořádku k velké smečce psů hyenovitých.

psi002 Pes hyenovitý (Lycaon pictus) | African Wild Dog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 11. února 2009 16:57:36, Delta řeky Okawango (Botswana)

psi007 Pes hyenovitý (Lycaon pictus) | African Wild Dog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 11. února 2009 17:07:24, Delta řeky Okawango (Botswana)

psi003 Pes hyenovitý (Lycaon pictus) | African Wild Dog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040mm, Vytvořeno: 11. února 2009 17:14:24, Delta řeky Okawango (Botswana)

Blízká setkání s velkou smečkou
Jsme tady, uprostřed krásné africké buše a před námi je velké smečka psů hyenovitých. Krásné večerní světlo pomalu přichází a já si můžu konečně na chvíli v klidu vydechnout, ale opravdu jen na chvíli. Další šílená honička totiž bude co nevidět následovat. Psi hyenovití jsou zatím v klidu, a nám se tak na malou chvíli otevírá jedinečný pohled do jejich společenského života.
Pes hyenovitý je nápadně zbarvená šelma s černým, hnědým, bílým a žlutým zbarvením srsti. Má dlouhé nohy, poměrně malou hlavu, štíhlé tělo a krátký a velice masivní čenich a tlamu. Na všech nohou má jen čtyři prsty, což je mezi psovitými šelmami poměrně neobvyklé. Tělo je 80 - 110 cm dlouhé, ocas je 30 - 40 cm dlouhý a hmotnost se pohybuje od 17 do 36 kg.Stejně jako ostatní psovití je i pes hyenovitý vysoce společenské zvíře, které žije ve smečkách tvořených 6, někdy až 90 jedinci. Ve smečkách se členové dorozumívají pomocí různých postojů a hlasových projevů. Psi hyenovití jsou toulaví a při hledání kořisti urazí značné vzdálenosti; pouze v době, kdy jsou mláďata na cestování moc malá, zůstávají delší dobu na jednom místě.Po většinu dne psi hyenovití odpočívají a čistí se ve stínu; na lov se vydávají hlavně brzo ráno a večer nebo za měsíčných nocí. Když si ve smečce odbudou zdravící ceremoniály, vydají se pátrat po kořisti, kterou můžou být gazely, impaly i zebry. Jakmile kořist spatří, chvíli ji zvolna následují a pak zahájí honičku. Mohou se soustředit na jednu oběť nebo sledovat několik členů stáda, pak se však všichni zaměří na jedno zvíře. Jsou-li dost blízko zaútočí na kořist, přičemž zasahují různé částí jejího těla. Často zasáhnou nohy a ocas a snaží se ji povalit.Jakmile ji strhnou, začnou ji okamžitě trhat a pustí se do hostiny. Na úlovku si pochutnávají všichni bez vzájemné nevraživosti, nechávají mláďata, aby se nasytila první, a opozdilcům maso vyvrhnou. Někteří členové smečky se vrátí do pelechu a vyvrhnou potravu dospělým, kteří hlídali mláďata. Díky dokonalé souhře, kličkování při honičce a různým taktikám dokážou psi hyenovití s úspěchem ulovit kořist i mnohem větší, než jsou sami, jako například pakoně.Samice rodí 2 až 16 mláďat (obvykle 7), doba březosti je 69 až 72 dny. Mláďata se rodí v noře opuštěné například hrabáčem nebo prasetem bradavičnatým. Často v ní bývá více samic. Mláďata po narození nevidí, ale ve dvou týdnech se jim otevřou oči a brzy se vydávají ven z nory. Sají asi 3 měsíce a již od 2 týdnů se přikrmují natrávenou potravou, kterou jim členové smečky vyvrhnou. O mláďata se stará celá smečka a dokrmí i mláďata, která přišla o matku. V 6 měsících se mladí psi začínají učit lovu a doprovázejí smečku. - zdroj wikipedia.org

psi008 Pes hyenovitý (Lycaon pictus) | African Wild Dog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 11. února 2009 17:41:57, Delta řeky Okawango (Botswana)

psi010 Pes hyenovitý (Lycaon pictus) | African Wild Dog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 11. února 2009 17:37:11, Delta řeky Okawango (Botswana)

psi009 Pes hyenovitý (Lycaon pictus) | African Wild Dog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 11. února 2009 18:10:12, Delta řeky Okawango (Botswana)

Africké honička při západu slunce
Celá smečka se pilně věnuje všem svým rituálům
, včetně neustálého značkování teritoria, když najednou všichni rychle zbystří. Alfa samice se dává do pohybu, čas lovu právě začíná. Nedaleko se objevuje impala, psi zavětří a další honička začíná. Nastává čas opravdového afrického dobrodružství. Jak trefně píše Vašek Šilha ve svém posledním článku o psech hyenovitých " teritoria jednotlivých psích smeček jsou pravdu velká, zachytit běžný život psů a potom ještě tyto šelmy v jakékoliv akci, by bylo něco jako z oblasti sci-fi", bohužel to mohu jen potvrdit. Šílenou jízdou se snažíme držet impaly a psů hyenovitých zároveň, naše auto zvládá jízdu velmi dobře v terénu, bohužel africká buš se za malou chvilku stává dokonalou pastí i pro naše auto. Řidič se nevzdává, velká výhoda pro nás je v množství aut kolem, poprvé v Okawangu můžu vidět tři auta pohromadě přímo v terénu, dnes mi to ale opravdu nevadí. Každou chvilku hlásí někdo z posádky pohyb na pravoboku, před námi a za námi, psi se bohužel pro nás rozdělili. Stejně tak rychle jako se všichni psi dali zběsile do útoku, celá akce z nenadání skončila. Impala byla tentokráte nad jejich lovecké schopnosti a podařilo se jí uniknout, malé zklamání z neúspěšného lovu nám psi záhy bohatě vynahrazují při jejich tolik úžasných vítacích ceremoniálech.

Vašek sice ztrácí svoji tolik oblíbenou čepici, ale zážitky z dnešního dne mu to všechno bohatě vynahrazují. Dnes jsem si vybral celé svoje africké štěstí najednou, vidět psy hyenovité lovit a ještě je moci fotografovat, to se opravdu nestává každý den. Do tábora se vracíme za hluboké tmy, cestou se ještě zastavujeme uprostřed buše, kde zhasínáme motor a světla, a naplno si vychutnáváme východ krásně zářícího měsíce.

psi005 Pes hyenovitý (Lycaon pictus) | African Wild Dog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8L IS USM, Stativ: Fotografováno z auta + Bean bag, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Canon SpeedLite 580EX II + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 300mm, Vytvořeno: 8. února 2009 10:54:26, Delta řeky Okawango (Botswana)

Pohledem na mléčnou dráhu a hvězdy na nebi končí naše africké putování, které ve mě zanechalo hluboké a nesmazatelné vzpomínky. Pevně doufám, že se sem do zelených plání nekonečného Okawanga zase brzy vrátím, protože pokud mohu srovnávat, tak Okawango je zatím nejkrásnější část Afriky, kterou jsem doposud navštívil.

 

Související články na PhotoNature.cz:

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 03.10.2009

Kategorie: Cestování | 03.10.2009
Klíčová slova: šakal čabrakový  pes heynovitý  okawango  psi  psy 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

03.06.2013 (17:42)

:nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:

04.10.2009 (21:49)

Danny: Jo neboj, něco ještě písnu, ale až se vrátím. Problém je, že cest a témat je mraky a já nestíhám, ale budu se snažit. Až přijedu, tak bych chtěl ještě pár věsí upravit, ale je to zatím ještě ve fázi vývoje a je to malé tajemství ;-) Ahoj kamaráde a drž mi palce v Brazílii.

04.10.2009 (21:47)

Honza: Fotky tentokráte nic moc, to vím, ale byl jsem rád, že jsem je vůbec viděl. Chtěl jsem nějakou akci, ale nebyla šance. Světlo bylo, psi také, tak snad zase příště. Měj se hezky, Michal

04.10.2009 (21:46)

Vláďa: Určitě ano, ale už se pomalu chystám do Brazilíe, takže to na chvíli ustane. Měj se hezky, Michal

04.10.2009 (21:24)

taky chci dalsi a nerikej mi ze uz nic nemas v rukavu :) jinak jsem fakt zvedavej na tu Brazilii co dovezes a jesli ti to pude jako v Africe, tak to bude husty! Mej se draku a dovez jen super fotky

03.10.2009 (21:41)

Ten celni pohled vypada drsne! libi a zavidim, ja je v Africe nemel sanci fotit ani jednou a vim ze je to hodne slozity. Honza

03.10.2009 (20:01)

to už nebude víc článků z Botswany? vím že jedeš pryč ale já to tak rád čtu!!! ten šakal je pěknej! ahoj



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *