20.02.2010

Potápka roháč, přípravy na fotografické jaro

Po týdnu nemoci a hektické návštěvě New Yorku, jsem si dal za úkol velmi složitý cíl, finálně vytřídit fotografie pořízené v loňském roce. Nikomu bych nepřál takovou práci, jako jsem byl nucen v uplynulém měsíci podstoupit já. Nejprve problémy s rozpadlým RAID polem, a potom mravenčí práce s katalogizováním, tříděním a zpracováním pořízených fotografií. No nic, venku se pomalu otepluje a já začínám přemýšlet, co všechno bych rád stihnul letos vyfotografovat.

potapky00 Potápka roháč (Podiceps cristatus) | Great Crested Grebe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 17:21:06, Morava (Česká Republika) potapky14 Potápka roháč (Podiceps cristatus) | Great Crested Grebe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 17:46:19, Morava (Česká Republika)

Určitě věřte, že když se podívám do svého kalendáře, je toho opravdu hodně a já se na to velmi těším. Asi nejvíce mi dala v poslední době milá informace o tom, že budu moci s určitou pomocí uspořádat svoji dlouho vysněnou fotografickou expedici do zajímavé, a člověkem příliš nepopsané země, kdesi ve středu rovníkové Afriky. Gabon, poslední ráj, jak je často tahle neuvěřitelně zajímavá země nazývána, by se měla letos stát hlavním cílem mých fotografických toulek po černém kontinentu. Spolu s Gabonem, bych rád ještě navštívil Středoafrickou republiku a krátkou opětovnou návštěvou Konga, zakončil velmi náročnou a zajímavou fotografickou expedici. Více podrobností přinesu v následujících týdnech, takže určitě o nic nepřijdete.

Podařilo se mi konečně kompletně vyzbrojit novou fotografickou technikou, snad jen s výjimkou čekání na nový fotoaparát Canon EOS 1Ds Mark IV, a tím snad budu dokonale připraven na novou a dlouhou fotografickou sezónu. Začal jsem pilně pracovat na testech nové fototechniky, tak jak jsem Vám všem slíbil a pevně doufám, že Vás budu moci velmi brzy seznámit s finálními výsledky. Nová fotografická těla a nové objektivy, si zcela jistě žádají řádný zátěžový test, a proto mějte prosím ještě trochu strpení, určitě to bude potom stát za to. Nakonec jsem se omezil na testy nového fotoaparátu Canon EOS 1D Mark IV vs. EOS 5D Mark II a EOS 7D, zaměřím se na autofokus, ISO a šum. Z objektivů jsem si dal za úkol otestovat nový Canon EF 100 f/2.8 L IS USM Macro, Canon EF 24 f/1.4 L II USM a ještě jedno malé překvapení, které si prozatím nechám pro sebe.

potapky12 Lyska černá (Fulica atra) | Common Coot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 17:17:25, Morava (Česká Republika) potapky11 Potápka roháč (Podiceps cristatus) | Great Crested Grebe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 17:49:21, Morava (Česká Republika)

Minulý týden jsem při třídění objevil fantastické poklady, které teprve čekají na zpracování a potom následné plné veřejné odhalení. V posledním týdnu jsem se horečně připravoval na blížící se fotografickou sezónu, připravoval svoji první velkoformátovou výstavu a současně se začal pilně poohlížet po nových doplňcích, které mi ulehčí situaci v terénu. S tím také vyvstala jedna zásadní otázka a problém, který se nakonec podařilo rychle a úspěšně vyřešit. Bohužel pro moje oblečení, jsem se v posledních měsících až příliš věnoval posilovně a nakonec tak zjistil, že se nevejdu do svých nových brodících kalhot, které používám na fotografování v našich vodách a rybnících. Naštěstí mi pomohl kamarád Bohdan Němec, který jako zkušený potápěč dokázal fundovaně poradit a doporučit vhodný suchý oblek, se kterým budu připraven na blížící se sezónu fotografování, za vydatné pomoci mého oblíbeného fotovoru. Přeci jen mi to nedalo a zabrousil jsem do archivu, abych pro Vás připravil malou ochutnávku před jarním příletem potápky roháče, na který budu letos opět netrpělivě čekat.

potapky07 Potápka roháč (Podiceps cristatus) | Great Crested Grebe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 17:06:21, Morava (Česká Republika) potapky18 Racek chechtavý (Chroicocephalus ridibundus) | Black-headed Gull, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 18:02:44, Jižní Morava (Česká Republika)

Fotovor, mocný to nástroj fotografa
Právě jsem dopil láhev svého oblíbeného Bordeaux a můžeme se směle pustit do vyprávění, ono to půjde potom určitě o poznání lépe. Loni jsem pro Vás připravil krátké povídání o základní funkci, úskalích a především přednostech mocného nástroje pro fotografy divoké přírody, fotovoru. S velkou pomocí fotovoru, se mi loňského roku podařilo pořídit celkem zajímavé a unikátní snímky svatebních námluv potápky roháče. Letošní rok bych se velmi rád na svoji oblíbenou lokalitu velmi brzy vrátil a zjistil o životě těchto krásných tvorů zase o něco více. Co mi pomohlo a jak nejlépe si poradit s problémy ve vodě, to bude určitě zajímavým obsahem následujících řádků.

potapky03 Potápka roháč (Podiceps cristatus) | Great Crested Grebe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 16:16:26, Morava (Česká Republika) potapky01 Ropucha obecná (Bufo bufo) | Common European Toad, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 19. dubna 2009 15:56:19, Západní Čechy (Česká Republika)

První zkušenosti ve vodě, dobrá rada nad zlato
Naprostý zelenáč a nezkušený začátečník, asi takhle nějak jsem se cítil, když jsem poprvé mohl ochutnat kouzlo fotografování z fotovoru. Dlouhou dobu mě lákalo pořízení unikátních snímků našich vodních ptáků, zejména potom poznat jejich přirozený život, tak říkajíc přímo z jejich perspektivy. Jedinou možností bylo použít fotovor a velmi brzy tak přivyknout tvrdým podmínkám studené jarní vody. Už v loňském roce jsem smutně pozoroval počínání mých kamarádů Vaška a Bohdana, kteří se vesele proháněli po hladině rybníka, zatímco já se krčil na břehu ve fotostanu a doufajíc, že alespoň jedna potápka se smiluje a nechtěně zabrousí na dostřel mého fotoaparátu. Chyba a zároveň také první impulz, který ve mně uzrál během následující sezóny. Rozhodl jsem se pořídit si za každou cenu fotovor a zažít ten unikátní pocit při pozorování přírody z plovoucí perspektivy.
Časné ráno, teplota sotva olizuje prvních pár stupňů na teploměru a já se za úplné tmy a v chladu pokouším o první nesmělé krůčky ve fotovoru. Po pár prvních minutách moje tvrdě zaplacená zkušenost končí, když bohužel zjišťuji, že nové brodící kalhoty jsou děravé. Jednalo se bohužel o velmi choulostivé místo, které vylučovalo další setrvání ve studené vodě. No nic, slunce pomalu začíná olizovat špičky vysokých stromů a potápky se vesele prohánějí po rybníku. Cestovat spousty kilometrů a ve velkém očekávání okusit pouhých pár minut ve vodě, to mě přeci nemůže za žádných okolností odradit. Další týden se mi podařilo vyměnit vadné brodící kalhoty a v tu chvíli jsem si mohl začít naplno vychutnávat kouzlo fotografování, za vydatné pomoci fotovoru. Nebylo snadné se pohybovat ve studené a neznámé vodě, dokonale obtěžkán těžkým neoprénem a bez jediné zkušenosti s fotografováním na hladině. Potápky se začaly prohánět po celé ploše velkého rybníku a já jen tiše sledoval tu nádheru, jejich dvoření. Ve studené vodě se mi napoprvé podařilo vydržet téměř čtyři hodiny, bohužel ale bez jediného snímku potápky. Nevadí, příště to snad vyjde, budu o něco zkušenější a možná i lépe vybavený. To nejlepší nakonec, tak nějak unavený a přepadlý celkovou letargií z prvního neúspěchu, se pomalu snažím vydrápat z fotovoru na bezpečnou a suchou zem, když v tom najednou spatřím pářící se dospělé ropuchy. Neváhám, obtěžkán mokrým neoprénovým oblečením popadnu fotoaparát a snažím se využít poslední paprsky krásného jarního světla k fotografování cestujících ropuch, které míří neomylně směrem k rybníku. Nakonec i tady platí zlaté pravidlo, kdo si počká, ten se nakonec přeci jen dočká.

potapky02 Ropucha obecná (Bufo bufo) | Common European Toad, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1Ds Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800mm, Vytvořeno: 19. dubna 2009 16:12:11, Západní Čechy (Česká Republika) potapky05 Potápka roháč (Podiceps cristatus) | Great Crested Grebe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 17:16:21, Morava (Česká Republika)

Potápka roháč, snadná kořist za pomoci MP3
Všichni, kdo fotografují ptáky a jiná divoká zvířata vědí, jak si malinko ulehčit složitou práci spojenou s pozorováním a fotografováním divokých zvířat. Nejlépe si mi osvědčila metoda vábení, za pomoci nahrávek ptáků ve formátu MP3. Vím, že s tím nebudou někteří z Vás souhlasit, pro někoho to může být i nemorální a hraničící s nevhodným obtěžováním teritoria potápek, ale s čistým svědomím mohu říci, že během fotografování nedošlo k žádnému omezení jejich přirozeného způsobu života. S tím se také objevilo několik problémů a úskalí, které se podařilo časem velmi efektivně vyřešit. Moc dobře jsem věděl, co je nutné technicky vyřešit, abych byl při fotografování co možná nejvíce úspěšný. Základem bylo vybrat vhodný přehrávač MP3, co se velikosti a výdrže baterií týče, potom zajistit nějakou vhodnou a hlasitou reprodukci samotné nahrávky a v neposlední řadě vhodně umístit celé zařízení do fotovoru. Navíc ono je to velmi složité, pokoušet se zmrzlou a mokrou rukou ovládat nějaký přístroj ve vodě a na malém prostoru ve fotovoru.

potapky06 Potápka roháč (Podiceps cristatus) | Great Crested Grebe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 17:49:10, Morava (Česká Republika) potapky09 Potápka roháč (Podiceps cristatus) | Great Crested Grebe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 17:40:11, Morava (Česká Republika) potapky08 Potápka roháč (Podiceps cristatus) | Great Crested Grebe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 17:34:11, Morava (Česká Republika)

Pro přehrávání nahrávek ptáků ve formátu MP3 jsem zvolil oblíbenou a osvědčenou značku, APPLE IPOD NANO, který je velmi malý a jeho největší výhodou je celková výdrž baterií. Tento přehrávač používám již řadu let a je mi věrným společníkem na dlouhé zaoceánské lety a v neposlední řadě se mi osvědčil i při samotném fotografování, například naposledy v tropickém Pantanalu. Mnozí lidé to možná nepochopí, ale hudba je pro mě úžasný lék a tišící prostředek zároveň, také mi pomáhá velmi efektivně soustředit se jenom na fotografování. Velmi často mě můžete spatřit se sluchátky na uších při fotografování, tady je malé vysvětlení mojí výstřednosti. Při pohledu do hledáčku fotoaparátu, se na malou chvíli měním v jakéhosi autistu, který nezná jiný svět, než jen ten, který vidí právě před sebou. Hudba je lék a dokonale mě uklidňuje při samotném fotografování. Nevýhodu, a mnozí jistě namítnou i částečným šílenstvím je to, že možná přicházím o samotné zvuky nádherné přírody kolem, mě to ale plně vyhovuje a můžu se tak ponořit do libých tonů svojí oblíbené hudby a dokonale se tak soustředit pouze na svět v hledáčku. Nejvíce si to se mnou užili Lenka se Štefanem, kteří občas určitě kroutili nevěřícně hlavou. Občas si říkali, co je to za blázna, který si pouští svoji šílenou hudbu tak hlasitě do uší a nevnímá tak svět kolem sebe. Tohle jsem přesně já, částečný autista a zapálený šílenec, ve kterého se měním při každém fotografování a pohledu do hledáčku fotoaparátu. Kdo mě dobře zná, ten mi dá určitě zapravdu a nebude v tom vidět nic tak šíleného. No vidíte, právě jsem prozradil další ze svých užitečných triků, které Vám možná pomohou při získání Vaší vysněné fotografie. No koukám, že jsem se zase pěkně rozepsal a opustil hlavní téma, to musí být určitě tím výborným vínem.
Zpátky tedy k přehrávači MP3. Na internetu seženete velké množství samotných nahrávek všech možných ptáků, které se rozhodnete vyfotografovat, potom už jen zbývá si vybrat vhodný nástroj na reprodukci hlasitých tónů. Mně se osvědčila značka Cooper, která vyrábí přenosné a skládací reproduktory, ke kterým je možné připojit velmi efektivně malý a výkonný Apple Ipod NANO. Celé zařízení jsem umístil na konstrukci fotovoru, abych mohl pohodlně ovládat hlasitost a dávky přehrávané hudby. Výsledky se dostavily velmi záhy a já si mohl konečně vychutnat svatební tanečky roháčů, doslova a do písmene plnými doušky.

potapky17 Potápka roháč (Podiceps cristatus) | Great Crested Grebe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 17:01:26, Morava (Česká Republika) potapky13 Racek chechtavý (Chroicocephalus ridibundus) | strong>Black-headed Gull, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 18:06:41, Jižní Morava (Česká Republika) potapky16 Lyska černá (Fulica atra) | Common Coot, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 17:19:21, Morava (Česká Republika)

Nevítaným hostem v milostné reality show, zlatá barva v pozadí
Celé zařízení jsem si mohl poprvé vyzkoušet na jižní Moravě, kam jsem se první týden v dubnu vydal na pozorování velkého množství dospělých roháčů. Počasí bylo naprosto ideální, čistá obloha, teplota asi 15°C a malý, všem zrakům skrytý, tajemný rybník. Rychle se nasoukám do studeného neoprenového oblečení, zdlouhavě připravuji celý fotovor a rychle se vydávám do vody. Pohybuji se velmi klidně a tiše, nové maskování slibuje ještě lepší výsledky, pomalu se snažím zaparkovat na protějším břehu v hlubokém rákosí. Den dopředu jsem si zjistil polohu východu a západu slunce, to považuji za velmi důležité, protože faktická nemožnost použití blesku Vám dává pouze jedinou možnost, a tou je výhradní využití přirozeného světla. Výhodou na malém rybníku je fakt, že krásné suché oranžové rákosí tady trčí jako smutný pozůstatek klidné a dlouhé zimy a dá se velmi snadno a vhodně zakomponovat do výsledné fotografie. Sen každého fotografa, pokud se do rákosí opřou poslední paprsky krásně teplého jarního slunce, potom máte z poloviny vyhráno. Jediné, co po pečlivé přípravě mé polohy ještě chybělo, byl nějaký ten pár potápky roháče. V klidu vyčkávám na to nejvhodnější světlo a spouštím svůj malý pekelný stroj s nahrávkou milostného vábení roháčů. Nahrávka fungovala spolehlivě, za malou chvíli se už přede mnou vynořuje první samice potápky roháče, která se dostává bohužel velmi blízko, takže ji můj objektiv nedokáže ani zaostřit. Nevadí, času je dost a já se pokouším o další pokus. V zápětí se ke mně blíží několik dospělých samců, kteří začínají být dosti netrpěliví, a proto rychle vypínám nahrávku, která libě zní celým rybníkem. Potápky za malou chvíli rozehrávají svoje úžasné divadlo, na které jen tak nezapomenu. Tančí v tom nejkrásnějším možném světle, přímo před mým objektivem a mě se tak podaří pořídit unikátní snímky celých námluv dospělých potápek. Vzrušením zapomínám na zimu, mokro a nepohodlí, které mně ve fotovoru provází celou dlouhou dobu. Měl jsem obrovské štěstí, ale to k fotografování někdy patří. Štěstí, které se už nemusí dlouhou dobu opakovat. Podařilo se mi v jednom jediném dni dokonale využít hned několik příznivých faktorů, jako je krásné večerní světlo, fantastické oranžové rákosové pozadí a hlavně potom přítomnost samotných potápek roháčů.

potapky15 Potápka roháč (Podiceps cristatus) | Great Crested Grebe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 19. dubna 2009 14:10:18, Západní Čechy (Česká Republika) potapky04 Potápka roháč (Podiceps cristatus) | Great Crested Grebe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 16:01:11, Morava (Česká Republika) potapky19 Slípka zelenonohá (Gallinula chloropus) | The Common Moorhen, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390 mm, Vytvořeno: 1. května 2009 18:21:48, Jižní Morava (Česká Republika)

Unavený, zato ale velmi šťastný, opouštím jižní Moravu a s nadějí už hledím na další rok, kdy se zcela jistě na tohle unikátní místo zase na nějaký ten okamžik rád vrátím. Plány na další rok jsou velmi smělé a já bych se rád konečně pokusil o fotografování mladých roháčů, které vozí rodiče na zádech a intenzivně je krmí. Určitě se budu několik dlouhých chvil věnovat zachycení svatebních tanečků dospělých roháčů a pokusím se zachytit další zajímavé okamžiky z jejich života. Pevně doufám, že jsem Vás hodně dobře naladil na blížící se fotografickou sezónu. Jaro se nezadržitelně blíží, možná se nakonec potkáme na nějakém tom rybníku, při fotografování těchto nádherných tvorů.

potapky10 Potápka roháč (Podiceps cristatus) | Great Crested Grebe, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6L IS USM + Canon EF 1.4x II Extender, Stativ: Fotografováno z fotovoru, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1456mm, Vytvořeno: 11. dubna 2009 17:41:10, Morava (Česká Republika)

Související články:

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 20.02.2010

Kategorie: Příroda | 20.02.2010
Klíčová slova: potápka roháč  RAID  pantanal  Podiceps cristatus  fotovor  gabon  fotoexpedice  kongo  bordeaux  canon  eos  7d  5d mark ii  1d mark iv  ef 100 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

25.02.2010 (18:35)

Petr Vaculík: ;-)

25.02.2010 (18:34)

vjera: Budu se moc snažit, mám pár nápadů a pokusím se je letos realizovat.

25.02.2010 (18:01)

Tak to je ok :-P

25.02.2010 (15:52)

Tak se moc těším na obrázky :-)

25.02.2010 (10:35)

Petr Vaculík: V pohodě Petře, já to dám, neboj ;-)

25.02.2010 (10:34)

vjera: To přesně mám letos v plánu a doufám, že to vyjde, už se těším.

24.02.2010 (15:49)

Ahoj Michale. Mě si naladil velmi, moc se těším, až budu s tou rourou někam vyrazit :-) Nejspíš Tě budu ještě spoustukrát otravovat s kopou dotazů, tak doufám, že to se mnou vydržíš :-) Těším se na ty orchideje :-)

24.02.2010 (12:16)

Nádherné fotografie! Nedovedu si představit dokonalejší pozadí pro roháče v toku. A kdyby byli ještě i s odrazem, to už by se mnou i seklo ;-)

22.02.2010 (18:42)

Daniel Černý: Já taky kamaráde, mám toho letos opravdu hodně a už se taky nemůžu dočkat. Skoro by se dalo říci, že jsem nadrženej jako .... ;-)

22.02.2010 (18:41)

Pavel Krátký: Ahoj, tak yjsem rád, že jsem si ho pořídil, je to super výbava fotografa a dokáže skoro zázraky!

22.02.2010 (18:40)

Hoffa: Čau, doufám, že se budeme někde srážet na těch našich rybnících, koukej nažhavit fotovor! :nuts:

22.02.2010 (15:02)

Jo jo taky už se těším až vlezu do svého voru a stanu se součástí obyvatel našich rybníků. Jaro už cítím v kostech ježiš já se těšim:)

21.02.2010 (10:42)

ty jo, to je fakt sila co dokaze ten fotovor. nadherne snimky Michale

21.02.2010 (00:04)

Ahoj Michal dlouho jsem tu nebyl pac se makal. Ty fotky sou pecka a doufam ze letos naflkam taky takovy. Uzivej si techniku a pis co to jen pude. Ahoj

20.02.2010 (21:49)

Thomas: Jasně, chápu, ale tebe nas.... stejně nejde :-D







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *