25.07.2015

Runde, návrat na půlnoční ostrov

Trochu jiná akce, o které jsem nikomu neříkal, poněkud narychlo, ale přeci jen s jasným cílem, znovu prožít pár dní osamocen na ostrově Runde. Toužil jsem dlouho vrátit se na krásný Norský ostrov Runde. Tuším, že to měl být výroční návrat, celkem už desetkrát jsem navštívil tento malý půlnoční ostrůvek, plný krásné přírody a zvířat. Měla to být rychlá akce s jasným cílem, užít si trochu samoty a vyčistit si na delší dobu hlavu.

Maják na Runde | The Lighthouse on Runde, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 11-24mm f/4L USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/50s, ISO: 100, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 14mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

Papuchal severní (Fratercula arctica) | Atlantic puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

Rychle a snadno na ostrov, autem už nikdy
Vzpomínám si na všechny ty šílené třiceti hodinové cesty na Runde, které jsem společně s několika kamarády téměř každý rok musel protrpět. Byla neskutečná legrace, strašně rád na to vzpomínám, fakt byla doslova prdel, ale to utrpení za volantem byl opravdu očistec. Nejsem zrovna sváteční pilot, řídím poměrně slušně, sice hodně rychle, ale bezpečně, avšak na Runde už nikdy autem nepojedu. Dnes, se všemi vymoženostmi, je velmi snadné dostat se na ostrov téměř kdykoliv. Mnohdy stačí skočit do prvního volného letadla směr Norsko a nechat se vysadit v Alesundu. Tam si půjčíte auto, nakoupíte nějakou tu baštu a hurá na ostrov. Cesta se za těch 8 let takřka nezměnila, poznával jsem každou cestičku a zajímavé místo. Všude na ostrově se mi vybavují krásné vzpomínky. Občas jsem se podíval do zrcátka auta a říkal jsem si, že jsem snad ovíněn, pořád jsem se blbě smál, protože jsem si na něco hezkého vzpomněl. Největším úskalím je ubytování na ostrově, máte možnost buď v kempu, nebo na kraji ostrova, v moderní výzkumné stanici. Stanice slouží jako luxusní hotel, kde je to pekelně draho a hlavně je to daleko od pověstného kopce k papuchalkům. Měl jsem rezervaci zamluvenou téměř rok, ale protože jsem musel změnit datum, měl jsem náhle pořádný problém, všechno bylo plné. No co, půjčil jsem si větší auto a dvě noci jsem spal v autě a na toaletu chodil do kempu. Celkem drsné v moderní době, ale stejně jsem prakticky nespal a celé tři dny fotil. Málem se mi to stalo osudné při cestě zpátky, skoro jsem usnul za volantem, ale to je daň za mladickou nerozvážnost.

Vše při starém, až na pár výjimek
Téměř všechno, co jsem chtěl fotit a vidět, bylo na starém, mě dobře známém, místě. Přesně jsem věděl kam zapíchnout stativ, kde a v kolik hodin být a jak se změní počasí, když přijde vítr, nebo mlha. Papuchalci krmili, chaluhy jsou stále dotěrné na každého, kdo se snaží přiblížit k jejich hnízdům. U majáku nebyl při západu slunce nikdo, orchideje kvetly a ústřičníci na pobřeží vyváděli mladé, opravdu všechno, jako v minulých letech. Všechno jsem musel dokonale naplánovat, abych to za dva dny stihnul a jen se modlil, že vyjde počasí. To se naštěstí povedlo a já za dvě noci a tři dny zažil slunce, déšť, vítr a mlhu, ranní východ a půlnoční slunce. Jen loď jsem nestihnul, to bohužel už nešlo. Spal jsem jen asi pár hodin a to většinou u papuchalků a někdy tak nahlas, že mě kolega fotograf upozornil, že chrápu, to bylo legrační. Jedl jsem jen hnusné studené jídlo a snažil se všechno stihnout. Měl jsem bohužel nedostatek času a spánku. Ostrov byl opět jako každý rok doslova obsypán turisty, autobusy tady jako obvykle vyklopili davy turistů. V noci nebyl na nejvyšším místě ostrova nikdo a tak jsem měl nádherné pohledy jen sám pro sebe. Nechápu to, ale na to nejhezčí světlo opět všichni mizeli a nikomu se nechtělo být přes noc nahoře. První noc jsem vydržel a vychutnal si zároveň západ a východ slunce v jeden den, pak jsem ale odpadl na několik dlouhých hodin. Ostrov byl krásně zelený, na rozdíl od našeho pouštního sucha ve středu Evropy, tady prší opravdu dostatečně.

Drsné výstupy od moře na kopec k papuchalkům, někdy i dvakrát za den
Nejvíce mě iritoval fakt, že musím nahoru a dolu do kopce, i několikrát za den. Kdo zná ostrov Runde naprosto jasně ví, o čem mluvím. Jakmile se začalo trochu barvit nebe a já skončil s fotografováním papuchalků, tak jsem se musel vydat rychle na západ slunce k majáku. Masakr, hnal jsem jako blázen, abych to stihnul. Po úplném západu slunce hezky v noci a ve tmě nahoru a čekat na další východ slunce. V noci jsem zase zkoušel nějaké blbosti, ale došla mi baterka v čelovce, takže jsem viděl prd. S nastávající nocí jsem zkoušel dojít k jezírkům uprostřed ostrova, ale zapadl jsem do rašeliny až po kotníky, takže jsem to vzdal. Pamatuji si, jak tam fotil kamarád Petr Pazour a bylo to zajímavé, až mystické místo. Místo toho jsem si sednul v jednu ráno nahoru na kopec a jen tupě zíral dolů a přemýšlel o životě. Vskutku dokonalý relaxační pobyt. Není od věci být chvíli úplně sám, jen se svými myšlenkami a užívat si krásnou přírodu a čerstvý vzduch. Překvapilo mě, jak jsou některá místa na ostrově stále hodně zajímavá a pro mě nová. Na ostrově jsem trávil desítky dní, ale stejně bylo co objevovat. Nachodil jsem neskutečnou porci kilometrů během dvou dnů a stejně se mi nohy nepřestali třást ani v letadle. Nejsem žádný turista a na tohle nejsem trénovaný, ale co by člověk pro trochu štěstí a hezkou fotku neudělal.

Testování nové fototechniky
Dalším cílem rychlé návštěvy ostrova bylo otestovat pořádně nový objektiv Canon EF 11-24 f/4L USM, který se jeví na krajiny ve spojení s novou zrcadlovkou Canon 5Ds R naprosto famózní. Hned po návratu z Indonésie napíšu pár řádků, o této ultimátní kombinaci a přiložím i nějaké ty nové RAWy. Byl jsem překvapen, velmi mile, jak se nové 5Ds R chovalo, baterie vydržela poměrně hodně, AF ostřilo skvěle, zejména letící papuchalci, a vyšší ISO také nebyl žádný problém. Jen jsem musel nezvykle clonit, protože přeci jen přesné zaostření na nízkých clonách je opravdu masakr. Až se vrátím, určitě něco napíšu, tak ještě vydržte.

Na ostrově jsem byl bohužel jen opravdu na skok, ale tím, že všechna místa důvěrně znám, se to dalo celkem snadno zvládnout. Určitě se na ostrov Runde ještě vrátím, pořád je tady co objevovat a zkoušet nové věci. Fotky berte jako prvoplánovité kýčovky, za tak krátkou dobu nebyl čas na žádné umění a navíc jsem si chtěl některé motivy přefotit kvalitnější technikou, abych si mohl dopřát luxus větší kvality při tisku.
 
Související články:

Ostrov Runde | Runde, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 11-24mm f/4L USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 11.0, Doba expozice: 1/80s, ISO: 100, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 12mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

Chaluha velká (Stercorarius skua) | Great Skua, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 500, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

Papuchal severní (Fratercula arctica) | Atlantic puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: EF 500mm f/4L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500mm, Vytvořeno: červenec 2010, ostrov Runde,(Norsko)

Ostrov Runde | Runde, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 11-24mm f/4L USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/30s, ISO: 100, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 14mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

Chaluha velká (Stercorarius skua) | Great Skua, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

Ústřičník velký (Heamatopus ostralegus) | Oystercatcher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 500, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

Maják na Runde | The Lighthouse on Runde, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 11-24mm f/4L USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/80s, ISO: 100, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 12mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

Papuchal severní (Fratercula arctica) | Atlantic puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

Papuchal severní (Fratercula arctica) | Atlantic puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1000, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

Ostrov Runde | Runde, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: Canon EF 11-24mm f/4L USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 11.0, Doba expozice: 1/160s, ISO: 200, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 12mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

Papuchal severní (Fratercula arctica) | Atlantic puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

Papuchal severní (Fratercula arctica) | Atlantic puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

Papuchal severní (Fratercula arctica) | Atlantic puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 640, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

Papuchal severní (Fratercula arctica) | Atlantic puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

Ústřičník velký (Heamatopus ostralegus) | Oystercatcher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

Papuchal severní (Fratercula arctica) | Atlantic puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5Ds R, Objektiv: EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Blesk: ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: červenec 2015, ostrov Runde,(Norsko)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 25.7.2015

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

30.07.2015 (07:47)

Papuchalci pecka ;-)

29.07.2015 (07:13)

Ti papuchálci jsou Michale nádherní. My jsme se pokoušeli s kamarádem na Runde fotografovat v roce 2013, ale bohužel se příliš nedařilo. Závidím Vaše krásné fotografie. V některém dalším roce se znovu nadchneme a vypravíme se do Norska znovu, je tam krásná příroda. Přeji hezké světlo, ať se daří.

28.07.2015 (12:09)

No konečně Tě to taky napadlo tam letět. Já jsem tam byl třikrát a pokaždé letadlem, autem bych tam nejel. Fotky máš pěkné a zavzpomínal jsem si u nich. Ale ta čeština Ti dává zabrat!

28.07.2015 (19:17)

Taky to bylo díky Tobě, že jsem letěl :-) někdy vyrazíme znovu. Když jsem to po sobě četl podruhé, tak se stydím, hamba... něco jsem už opravil, díky.

27.07.2015 (12:58)

Krajinky na ostrově Runde jsou úžasné, jako tvoje fotky, mohu jen potvrdit. Byl jsem tam před dvěma lety a nevěděl jsem, co fotografovat dříve. Neznám ostrov jako Ty ale něco se mi taky povedlo. Díky za připomenutí Michale :-)

28.07.2015 (19:16)

Pavle, ostrov Runde je famózní místo a stojí za to se tam pravidělně vracet, pokaždé nabídne něco nového.

27.07.2015 (08:48)

Fotečky parádní kamaráde hlavně ti papuchálci. Na test 11-24 se hodně těším uvažuji o koupi jen ta cena je brutální. Michale můžeš případně i nějaké RAWY? Díky moc :-P

28.07.2015 (19:15)

Jasně, RAW budou a pravdou je, že ta cena není brutální, ale spíš masakrální.

26.07.2015 (18:31)

Su paradne

28.07.2015 (19:14)

ďakujem

26.07.2015 (14:34)

Krásný fota chlape, jen Tě prosím o radu ohledně ubytování, kde je to nejlepší a jak dlouho předem? Díky Honza poslal jsem ti email

28.07.2015 (19:14)

Ahoj Honzo, odpověď v emailu.

25.07.2015 (19:17)

Taky vzpominam na rok 2010 to byla pecka. Jsem zvedav na test 11-24 to bude lahudka ;-)

28.07.2015 (19:14)

Ahoj, neboj se, test bude a snad brzy po návratu.

25.07.2015 (18:21)

Krasny fotky Misaku -:) taky vzpominam na cestu s tebou 2009 to bylo maso :-(

28.07.2015 (19:13)

Ahoj Dane, hlavně ty nezapomenutelné historky, to byla fakt legrace.







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *