28.06.2009

Návrat na ostrov Runde, Norsko

Na jaře, po úspěšném návratu z fotoexpedic v Africe, jsem se rozhodoval, kam bych mohl začátkem léta vycestovat za dalším fotografickým dobrodružstvím. Prvním impulsem byla nová webová stránka mého kamaráda Jaromíra Dvořáka a jeho velmi pěkný článek, Expedice Runde 07, které jsem se účastnil jako fotografický nováček.

Bylo rozhodnuto, návrat na sever se začal znovu realizovat.

papuch04645 Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 4. července 2007 12:40:28, Ostrov Runde (Norsko)

Nevyřízené účtu s ostrovem
Když jsem se před dvěma lety vracel z ostrova Runde, už tehdy v autě jsem byl pevně rozhodnutý, že se musím na ostrov určitě vrátit. V hlavě mi uvízlo několik fotografických myšlenek, které jsem za pouhých 7 dní strávených na ostrově nemohl za žádných okolností realizovat. Navíc jako pokročilý začátečník, a klidně se k tomu přiznám, jsem ještě tak dobře neovládal svoji fotografickou techniku. S klidným svědomím mohu říci, že jsem za ty další dva roky o něco málo fotograficky dospěl a pokusím se realizovat svůj první zahraniční fotografický workshop, který se uskuteční právě na ostrově Runde. Termín jsem zvolil stejně jako před dvěma lety, začátek července, kdy by měl ostrov nabídnout fotografovi jen to nejlepší. Velkou neznámou bude opět počasí, ale pevně věřím, že vyjde stejně jako před dvěma lety.

papuch02645 Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 4. července 2007 14:54:16, Ostrov Runde (Norsko)

Dlouhá a náročná cesta před námi
Při plánování tak dlouhé cesty jsem nakonec velmi rád, že nás cestuje celkem 6, nakonec možnost střídání v řízení automobilu po čtyřech hodinách, přijde rozhodně velmi vhod. Pamatuji si, jak hodně náročné bylo řídit automobil celkem 27 dlouhých a nekonečných hodin a to pouze ve čtyřech lidech, i když všichni byli zkušení řidiči. Dostal jsem od Vás velkou spoustu dotazů, jakou cestu jsem nakonec zvolil a kudy budeme vlastně nakonec cestovat. Naštěstí, a tímto bych rád poděkoval svému kamarádovi Petrovi, který mi dodal zbytek informací z naší minulé cesty, jsme zvolili cestu autem a dvakrát se budeme plavit trajektem.

papuch03645 Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 4. července 2007 14:48:34, Ostrov Runde (Norsko)

Praktické rady na cestu
Bohužel už při plánování naši cesty na Runde jsem narazil na základní problém a tím bylo nedostatek praktických informací k samotné cestě a pobytu na ostrově. Fotografií a cestopisných článků je na internetu a u mých kamarádů celkem hodně, ale žádný neuvádí praktické informace pro pobyt. Vím, že za to možná schytám pár poznámek od svých kolegů fotografů na internetu, jako to bylo v případě mé cesty na ostrov Helgoland v Německu, ale zase na druhou stranu jsem velmi rád, za všechny kladné ohlasy a telefonáty, které Vám všem pomohli uskutečnit cestu na ostrov. Doufám tedy, že mě zase někdo nenařkne z toho, že se snažím tahat procesí lidí na krásný ostrov a věřte, že to stejně budu dělat i nadále. Vždy se pokusím Vás všechny zahrnout co nejvíce praktickými informacemi, tak abyste byli schopni stejnou cestu uskutečnit sami a mohli tak navštívit další úžasné fotografické místo na naši krásné planetě. Určitě si myslím, na rozdíl od svých zkušených kolegů, že není třeba tyhle úžasné místa tajit před dalšími zájemci, zejména pak případnými fotografy a je mi úplně jedno, že budou mít případní návštěvníci podobné fotografie. Všude v zahraničí to naopak funguje naprosto skvěle a sdílení informací mezi fotografy je naprosto samozřejmé, bohužel u nás se začíná v poslední době prosazovat jiný fenomén, možná i díky mě. Raději toho včas zanechám, protože nechci zbytečně zase rozvířit spousty zbytečných a nesmyslných emocí kolem celé téhle zvláštní situace. Všechny rady, praktické a zcela čerstvé informace, Vám poskytnu ihned po návratu z ostrova Runde.

ustri645 Ústřičník velký (Heamatopus ostralegus) | Oystercatcher, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF600mm f/4L IS USM +1.4x, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 8.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1092mm, Vytvořeno: 4. července 2007 18:10:59, Ostrov Runde (Norsko)

papuch06645 Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 5. července 2007 11:10:21, Ostrov Runde (Norsko)

Pachatelé, vracející se na místo činu
Velmi se omlouvám Vám všem, na které se letos nedostalo!
Ani ve snu jsem nedoufal, že zájem bude tak obrovský. Slibuji veřejně, že se pokusím stejnou cestu uskutečnit každý další rok, dokud bude Váš zájem o ostrov trvat. K další cestě na ostrov jsem proto zvolil kamarády fotografy, které už nějakou tu dobu znám a se kterými jsem cestoval za některým z fotografických dobrodružství. Nakonec krátce představím všechny, kteří se rozhodli se mnou cestovat.

papuch01645 Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 4. července 2007 14:46:28, Ostrov Runde (Norsko)

Jaromír Dvořák, velký kamarád a zkušený fotograf, který se na ostrov vrací po dvou letech. Míra fotografuje především velmi dobře makro, ale velkým nákupem drahé fotografické techniky by velmi rád posunul své fotografické ambice na další úroveň a já pevně věřím, že se mu to rozhodně povede. Já sám mu v tom rozhodně velmi rád pomůžu.

Jiří Zajíc, velký kamarád, fotograf a úspěšný cestovatel, který si toho bohužel v poslední době zažil velmi mnoho. Už byl dokonce rozhodnutý, že s fotografováním končí a proto jsem se rozhodl mu společně s ostatními kamarády zase ukázat, že krásy fotografování rozhodně stojí za to. Jirka mi jako kamarád rozhodně stojí za to a budu ho v tomhle směru každopádně podporovat, ať si každý myslí co chce.

Tibor Popela, kamarád a šílený fotografický a zejména cestovatelský blázen, se kterým jsem procestoval celou východní Afriku, od Ugandy, přes Rwandu až do Konga. Tibor je nejen kamarád, ale rozhodně naprosto pohodový člověk, se kterým pojedu, třeba i na konec světa. Navíc si pořídil novou fotografickou techniku a ostrov Runde mu dá skvělou příležitost k praktickému vyzkoušení a získání nevšedních fotografií.

Martin Mecnarowski, alias Mecan, další fotografický blázen a především milovník přírody. Martin se zabývá přírodou nejen jako fotograf, ale bere ji jako celek a úžasné místo k relaxaci a studnici nekonečných informací. S Martinem jsem fotografoval loni v Bavorském lese a pevně věřím, že si nádherný ostrov Runde opravdu dokonale vychutná.

Jiří Míchal, skromný, tichý a především zkušený fotograf. Jirku jsem měl možnost poprvé poznat na letošním fotografování orchidejí s Petrem a nakonec jsem neváhal ani na minutu a nabídl mu společné fotografování na ostrově Runde. Věřím, že si to Jirka fotograficky vychutná.

papuch07645 Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 7. července 2007 09:46:28, Ostrov Runde (Norsko)

Štefan Kardoš, Lenka Gondová, moji velcí kamarádi ze Slovenska, kteří nás už na ostrově budou čekat a zásobit nás čerstvými informacemi. S Lenkou a Štefan jsem cestoval mnohokrát přes půlku planety, jejich zájem a cit pro fotografování je mnohdy inspirací i pro mě. Stejné fotografické blázny asi pravděpodobně jen tak nenajdete. Na to že je Lenka žena, je až neuvěřitelné co všechno v terénu vydrží a hlavně unese, a co všechno je schopná obětovat pro fotografování, za to ji patří můj velký obdiv.

Zdeněk Souček, kamarád, fotograf, cestovatel a velmi vzdělaný člověk, kterého jsem měl možnost poznat na mém letošním makroworkshopu. Zdeněk procestoval velkou spoustu zemí a jako studovaný biolog, je nekonečnou a bohatou studnicí informací, které se nám budou na ostrově velmi hodit. Jsem moc rád, že si naplánoval cestu společně s námi, i když se uvidíme až na ostrově.

papuch05645 Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) | Atlantic Puffin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, Stativ: Fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1/3,Blesk: Ano + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 390mm, Vytvořeno: 5. července 2007 13:51:28, Ostrov Runde (Norsko)

Užitečné odkazy:

update: 29.6.2009

Dle aktuálních informací od kamaráda Štefana, který je toho času již na Runde, je letošní koncentrace papuchlaků a ostatních zvířat na ostrově opravdu obrovská, určitě se máte tedy na co těšit.

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 29.06.2009

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

02.07.2009 (21:02)

nazdarek, tak hodne zdaru a dobre svetlo a mozno sa na konci vasho pobytu stretneme ... nam to akurat zacne ;-) ;-) ;-) pali

01.07.2009 (17:14)

Michale tak už nepiš, a jeď, ať to stihneš! Mně to pozítří odpoledne letí a už jsem nervózní. Těším se na to maso. V sobotu dopoledne tam budu. Zdeněk.

01.07.2009 (13:52)

Tibor: Uvidíš, to bude maso. Vyfotíš takové věci, na které zcela určitě nezapomeneš, stejně jako v Africe ;-) Letovky budou, že nebudeš vědět co smazat. Už se těším, měj se Michal

01.07.2009 (13:45)

Radek Demjan: Taky mě to mrzí, ale nevadí, další rok určitě pojedeš s námi! Měj se hezky Michal P.S. Nový web se ti povedl!

01.07.2009 (12:03)

Už od neděle nespím,pořád přemýšlím,ať už nad tím,co jsem všechno zapoměl,tak i nad tím,jestli se nám povede udělat jiné fotky než většina fotografů.(nakonec ale budu stejně rád za papuchalka na kameni :-) Tak ahoj.

30.06.2009 (23:12)

Ahoj Moc me mrzi ze jsem nemohl jet... :( Tak stastnou cestu a privezte krasne fotky! Snad nekdy priste (treba dalsi rok)

30.06.2009 (21:38)

Daniel Černý: Děkuji Dane za pochvalu, ale přesně pro tohle, jsem celý článek napsal. Nevidím jediný rozumný důvod, proč by se tam jiní cestovatelé a fotografové nemohli podívat! Mě je opravdu jedno, jestli bude mít někdo stejné, či podobné fotografie, mám radost, že se díky praktickým informacím může většina lidí dostat na ostrov pohodlně sama. Vždy, pokud to bylo v mých silách, jsem poradil, protože většinu informací mi také někdo poskytl, touhle formou se to snažím vracet. Michal

30.06.2009 (20:29)

Ahoj, musím tady veřejně Michalovi poděkovat, že o svých cestách podává takové praktické informace. Já sám jsem se díky němu a jeho článku o Helgolandu na tento ostrov vydal a bylo to super. Před cestou jsem mu i volal a on mi velmi ochotně podal ještě nějáké další praktické informace je to dobrej chlap a pomohl mi. Takže Michale díky...

29.06.2009 (17:33)

Ondřej P. | NaturePhoto.cz: Dík Ondro, tentokráte bych rád zkusil krajinu, život na útesu, orla snad jen pokud nebude mít vysílačku ;-) a lákají mě kulíci a zkusit objevit nějakou hnízdící sovu. Měj se Michal

29.06.2009 (17:31)

Radek: Rozkaz náčelníku, pokusím se něčím překvapit.

29.06.2009 (17:30)

Standa: Mě také hodně pobaví, pokaždé když je vidím, tak se mi hodně zlepší chmurná nálada. Hrozně moc se na ně těším!

29.06.2009 (17:29)

Pavlínka: Koukám, že pěkně ponocuješ viď ;-) Děkuji a neboj, já se vrátím a .... jak je to dál, něco o zákonu :-|

29.06.2009 (17:28)

Danny: Čau kamaráde, jasně a stejně jako Tomáš, beru tě :-P

29.06.2009 (17:27)

Tomáš Holeček: Čau Tome, neboj se, další rok tě beru :) Měj se Michal

29.06.2009 (14:44)

Michale, papuchalky už máš dokonalé, zkus na Runde něco dalšího. Je tam několik páru orla mořského, hnízdí tam sokol, buřňáci, ve skalách žije i norek americký! Posuň to dál, máš na to. Zdravím, O.







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *