06.03.2013

Ekvádor, v orlím hnízdě mezi stromy

To, že budu bydlet v korunách stromů, o tom se mi ani nesnilo. Konečně vyrážíme z níže položených míst Ekvádoru směrem do mlžných hor, kde se neustále střídá mlha, déšť a slunce. Všichni se těšíme na nové horské druhy kolibříků a hlavě na změnu biotopu.

 

Kolibřík andský (Agyrtria franciae) | Andean Emerald, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 500mm f/4.0 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000s, ISO: 640, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík ostroocasý (Chaetocercus mulsant) | White-bellied Woodstar, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík žlutoocasý (Boissonneaua flavescens) | Buff-tailed Coronet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Ubytování v koruně stromů, konečně pořádné dobrodružství
Naše značně unavené a bohužel rozbité Montero se doplazilo až do hor, kde se polovina dne drží mlha, občas prší a je tu výrazně chladněji. Bohužel široko daleko není žádné jiné ubytování, než luxusní lodge a bohužel pro nás, je plná. Celý Ekvádor jsme pojmuli trochu dobrodružně, hezky pěkně bez jediné rezervace, prostě pojedeme na místa, které jsme dostali doporučené od Libora a s ubytováním si nebudeme lámat hlavu. Do dnešního dne nám to vycházelo, bydleli jsme hodně luxusně za poloviční taxy, povětšinou z důvodu nedostatku turistů, krize dorazila i do Ekvádoru. Situace se dramaticky mění se změnou lokality, tady se bohužel nacházejí pouze tři možnosti ubytování, navíc zaměřené na movité turisty. Jinde se bydlet nedá, zdolávat hory několik hodin od hlavní cesty je zhola nemožné, takže se musíme chtě nechtě ubytovat. S ledovým klidem nám v podvečer oznamují, že mají „almost full“ a nedá se s tím nic dělat. Je tu sice jedna možnost, o mnoho levnější, ale pro něho nemyslitelná. Kluci okamžitě prozkoumají neuvěřitelné místo, a přesto, že mně se ježí vlasy hrůzou, jdu do toho. Jedná se o ubytování v korunách stromů, přímo v nejvyšším stromovém patře, pro čtyři lidi. Skvostný výhled, hlavně ráno, když se vzbudíte a zjistíte, že spíte na stromě. Ochrana téměř žádná, stačí se trochu skulit ke straně a pár milimetrové sklo pod náporem praskne a hurá desítky metrů do propasti. První noc byla celkem děsivá, ale ty rána stály za trochu adrenalinu, sladká odměna v podobě výhledu pro bohy. Jediná nevýhoda je, že musíte šplhat nahoru úzkým průchodem, takže nic pro mě a navíc toaleta je o dvě patra dole, opět nic pro staré prostatiky Na to, že jsem procestoval polovinu zeměkoule, a spal jsem na opravdu bizarních místech, budu na stromové ubytování ještě dlouho vzpomínat. Přijeli jsme velmi pozdě odpoledne a tak fotografování končí tak rychle, jak začalo. Během chvilky se přižene mlha a je konec, tma, vítr a déšť. No nic, nacpeme se výbornou večeří, mezi tím obdivujeme mladou krásnou Američanku, která tady obsluhuje, a hurá na strom, pořádně se vyspat.

Ranní výhled očima bohů, dobrodružství na stromě
Rána jsou v Ekvádoru nejkrásnější, mlha pomalu ustupuje, světlo pronikání tropickou vegetací a všude kolem uklidňující zelená, tohle přesně potřebuji. Na nic nečekáme a vyrážíme na první průzkum okolí, které je plné kolibříků. Všude se nachází rozmanité množství barevných květů, takže ideální místo, kde se můžeme věnovat pouze kolibříkům. Pro milovníky ptačí říše je to ideální místo, ne však pro nás, kteří jsou hloupě zaslepeni pouze kolibříky. Pro kolibříky nevnímáme okolí, které je plné rozmanitých druhů, včetně krásných trogonů, motmotů, tukanů a dalších. Právě proto, se musím do Ekvádoru ještě mnohokrát vrátit, stále je tady co objevovat. Po dopoledním fotografování se vydáváme na jedinečné místo, které není prakticky známo, a přesto se jedná o to nejkrásnější, co jsme v Ekvádoru viděli.

Kolibřík mozaikový (Adelomyia melanogenys) | The Speckled Hummingbird , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík mozaikový (Adelomyia melanogenys) | The Speckled Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Inka hnědý (Coeligena wilsoni) | Brown Inca, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Sylfa fialovoocasá (Aglaiocercus coelestis) | Violet-tailed Sylph, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík mozaikový (Adelomyia melanogenys) | The Speckled Hummingbird , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Návštěva podivína, aneb ve stopách BBC 
Vždy jsem snil o tom, navštívit všechna ta krásná místa, kde točí BBC svoje neuvěřitelné dokumenty o přírodě. V Ekvádoru se mi to podařilo hned několikrát. V nádherném údolí se nachází velmi zajímavé místo, tedy spíše soukromý pozemek, kde žije neuvěřitelný "týpek" z Ameriky, téměř 20 let bez elektřiny a moderních vymožeností v těsném souladu s přírodou. Rozhovor s ním by vydal na celý článek, možná i na víc, ale rozhodně je to člověk, který zaslouží neskonalý obdiv. Jeho postoj k tamější přírodě a zvířatům, je pro nás přímo fascinující. Společně s manželkou skoupili velké pozemky kolem a znovu navracejí prales tam, kde ho místní vykáceli. Díky němu a jeho ženě, se celé jedno údolí v Ekvádoru vrátilo do lůna přírody, kde vládne pouze a jen příroda. Takový výhled z domu, jaký má on, má opravdu jen hrstka lidí. Na krásně udržované zahradě se nachází množství lákadel, která jsou určena pouze pro kolibříky. V sezóně je tady možné napočítat celkem 37 druhů a všechny na jednom místě. Ne nadarmo si tohle místo oblíbili filmaři BBC a právě tady vznikl jeden úžasný dokument o kolibřících. S manželi se domlouváme a pronajímáme si zahradu na celé dva dny, které patřily k tomu nejlepšímu, co jsme v Ekvádoru zažili.

Fotografování kolibříků na podobných místech je radost, která se vryje hluboko do paměti. Jako sladký nektar si užíváme dva dny fotografování na tomto kouzelném místě, které zůstane navždy v našich srdcích, a jen těžko se loučíme.

Příště se vydáme do temných lesů, kde si na dalších pár dní postavíme luxusní ateliér, ale o tom zase někdy jindy.

Související články:

Kolibřík mozaikový (Adelomyia melanogenys) | The Speckled Hummingbird , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík žlutoocasý (Boissonneaua flavescens) | Buff-tailed Coronet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík žlutoocasý (Boissonneaua flavescens) | Buff-tailed Coronet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík ostroocasý (Chaetocercus mulsant) | White-bellied Woodstar, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík ostroocasý (Chaetocercus mulsant) | White-bellied Woodstar, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík andský (Agyrtria franciae) | Andean Emerald, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 500mm f/4.0 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/3200s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík mozaikový (Adelomyia melanogenys) | The Speckled Hummingbird , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík žlutoocasý (Boissonneaua flavescens) | Buff-tailed Coronet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík ostroocasý (Chaetocercus mulsant) | White-bellied Woodstar, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík subtropický (Heliodoxa jacula) | The Green-crowned Brilliant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Sylfa vlajková (Ocreatus underwoodii) | Thee Booted Racket-tail, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík mozaikový (Adelomyia melanogenys) | The Speckled Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík mozaikový (Adelomyia melanogenys) | The Speckled Hummingbird , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  6.3.2013

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

09.03.2013 (20:50)

Michale tak uz jsme doma a dekujeme moc za rady a doporuceni, bylo to uzasne. Mas nadherne fotky a nechapu jak jsi to tam nafotil, kdyz jsem to videla na zivo ;-)

08.03.2013 (18:40)

Michale máš to krásný, už se těšíme s Jirkou na podzim ;-)

08.03.2013 (16:42)

Pěkný článek a kolibříci super

07.03.2013 (20:58)

Krásný fotky! Jak se jmenuje ten dokument o kolibřících a případně kde ho lze vidět ? Díky :-)

07.03.2013 (20:07)

Ta 5 od konce je bozi! nejvic se mi libi ten tvar kridel a to svetlo zleva

07.03.2013 (09:51)

Úpe tě vidím, jak se tam soukáš na ten strom, směju se až jsem mále spadnul z židle :-D :-D :-D jo a ta první fotka je boží tu bych rád viděl na plátně!

07.03.2013 (08:27)

Hi Mike, gain amazing photos from Ecuador.Wish you more good photos and we miss you. Fernandos fami

06.03.2013 (21:55)

Moc pekne napsane Michal. Ty fotky co ti na to mas tak rict:)



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *