08.11.2012

Ekvádor, tři týdny v ráji kolibříků

Už jen pár hodin a vydám s kamarády do tropické části Ekvádoru, fotografovat kolibříky, tangary a další zástupce ptačí říše. Nemůžeme se dočkat, už abychom stáli tváří v tvář horské části tropického Ekvádoru a užívali si krásy nespoutané přírody. Ekvádor, nejvyhledávanější místo na naší planetě, zejména pro fotografy a milovníky ptačí říše. Ekvádor je pasován do role nejdůležitější ptačí oblast na světě a my bychom rádi tento kout světa poz

Malý jihoamerický stát Ekvádor je zemí neuvěřitelné druhové diverzity, kde na malém území najdeme kromě bezpočtu rozličných zástupců živočichů a rostlin, také více než 1500 druhů ptáků. Pro naši dvoutýdenní návštěvu tohoto přírodního ráje jsme pro vás vybrali region Chocó, který je i ve srovnání s životem překypující Amazonií truhlou napěchovanou k prasknutí. Rozhodně ne nadarmo bylo okolí příjemného horského městečka Minda, ve kterém strávíme podstatnou část naší expedice, vyhlášeno prvním významným ptačím územím (important bird area) v Jižní Americe. Vždyť jen v okruhu 40 km kolem tohoto ptáčkařského pupku neotropů, je možné potkat více než 600 druhů místního opeřenstva, z nichž mnohé nespatříte nikde jinde na světě! Společně se tak vydáme na pouť západními svahy And, abychom některé z těchto klenotů přenesli do svých srdcí a na paměťová média našich fotoaparátů.

Na co všechno se můžete těšit
Fotografovat budeme pouze a výhradně kolibříky a další zástupce ptačí říše. Přehoupneme přes západní hřebeny And, kde budeme mít možnost fotografovat vysokohorské druhy kolibříků, včetně bizarního mečozobce.

Vyrazíme do 3500 m vysoko položené rezervace Yanacocha, kde se vydáme po staré Incké stezce protínající svahy aktivního vulkánu Pichincha (4 784 m) ke krmítkům u kterých budeme fotografovat nejvýše žijící lesní druhy kolibříků. Bude-li nám přát štěstěna, podaří se nám spatřit i nejvzácnějšího z těchto drobných opeřenců, který nežije nikde jinde na světě – kolibříka tmavého. V oblasti samozřejmě žije i bezpočet jiných zajímavých druhů ptáků, o jejichž ztvárnění se budeme moci pokusit.

Z vysokých And se sesuneme do níže položeného údolí – vyhlášeného Tandayapa Valley. Ve výšce 1500 až 2300 m se necháme zahltit obrovskou diverzitou druhů ptáků a rostlin. Nikde na světě nenajdeme takovou pestrost jako právě tady a my se z ní pokusíme alespoň zlomek vměstnat na paměťová média našich fotoaparátů.

Z Tandayapa Valley se přesuneme ještě o něco níže, do Mekky ptáčkařů Jižní Ameriky, prvního významného ptačího území neotropů – Mindo. Kromě bezpočtu kolibříků, které budeme fotografovat doslova před humny našeho ubytování se vydáme na motýlí farmu, abychom si vyfotografovali i jiná létající stvoření než ptáky. V 1100 m vysoko položeném Milpe si již tak obsáhlou kolekci kolibříků a pestrobarevných tangar ještě rozšíříme. Bude-li nám přát alespoň trochu štěstí, budeme fotografovat také endemického tukana hnědošíjného, který se zde vyskytuje poměrně hojně.

Cestou do Quita se zastavíme v proslulé soukromé rezervaci Paz de las aves, kde s pomocí majitele, znalce místního ptactva, budeme fotografovat druhy, které jinde není možnost ani zahlédnout. Odpoledne se přesuneme do Quita a v některé z místních restaurací se rozloučíme s Ekvádorem.

Rád bych moc poděkoval kamarádovi Liborovi, za pečlivou a trpělivou přípravu a pomoc při hledání nejvhodnějších míst, Libore DÍKY!

Pokud bude spojení, tak se pokusím něco málo formou deníku přidat na stránky, pokud spojení nebude, tak se za tři týdny zase doma, ahoj.

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  08.11.2012

Kategorie: Cestování | 08.11.2012
Klíčová slova: Ekvádor  Ecuador  kolibřík  kolibříci  fotografování kolibříků  colibri 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

08.11.2012 (19:19)

Uzij si to sousede a preji krasne fotky!!

08.11.2012 (18:20)

Tak držím palce ať něco přivezeš:)



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *