29.11.2012

Ekvádor, strasti a slasti cestování za kolibříky

Doma je doma, i když tenhle návrat trochu zamrzí a zároveň také zamrazí, počasí u nás doma je naprosto příšerné. Ekvádor je tak úžasná země a s odstupem několika málo dní vím, že se tam určitě ještě vrátím. Jak zajímavé a poučné to bylo, vám prozradím v následujících řádcích.

Kolibřík mozaikový (Adelomyia melanogenys) | The Speckled Hummingbird , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Sylfa vlajková (Ocreatus underwoodii) | Thee Booted Racket-tail, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík ostroocasý (Chaetocercus mulsant) | White-bellied Woodstar, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Ekvádor, aneb jak to všechno začalo
Někdy před dvěma roky, když jsem se vracel z tropického Pantanalu, jsem přemýšlel, jakou zemi bych v jižní Americe rád navštívil. Volba byla více méně jasná a padla na Ekvádor, zemi, která přímo hýří životem. Dlouhou dobu jsme cestu připravovali s několika kamarády, ale nakonec to trvalo dva roky, než se cesta uskutečnila. Vypravit se do Ekvádoru není zrovna jednoduché a jsem rád, že se nám dlouhá příprava vyplatila.

Ekvádor, kvalitní příprava především
Dlouho dobu jsem přemýšlel, která místa v Ekvádoru navštívit. Dnes je to opravdu poměrně jednoduché, stačí si sednout na několik dní k počítači a pořádně provětrat strýčka „googla“ a cesta je na světě. Pochopitelně to není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát, Ekvádor je sice malá země, ale cestovat po ní není tak jednoduché. Hlavním cílem naší cesty bylo fotografovat kolibříky a různé druhy ptáků. Naštěstí mám kamaráda v pražské ZOO, Libora, který zná Ekvádor jako své boty a tak se logicky stal naším hlavním pomocníkem, při výběru vhodných míst k fotografování kolibříků. Potom už jen stačilo, abych si vyhledal příslušná místa na mapě a pokusil za pomoci aplikace Google Earth najít cestu a určit přesné souřadnice pro naši navigaci. Největší obavy jsem měl z fungování navigace, kterou jsme díky Štěpánovi měli k dispozici, protože mapové podklady nebyly zrovna aktuální. Nakonec se ale ukázalo, že navigace fungovala naprosto dokonale a všude nás spolehlivě nasměřovala k cíli a kdybyste viděli některé cesty, kde jsme projížděli, nevěřili byste, kam všude se dá dojet. Naprosto obdivuji cestovatele pár století před námi, kteří neměli žádné nové vymoženosti k dispozici a užívali si opravdové a ryzí cestování, bez dnešních moderních hraček a asfaltových silnic.

Pozor na výběr letecké společnosti, aneb peklo na zemi a ve vzduchu
Pokud se rozhodnete cestovat do Ekvádoru, či kamkoliv jinam, určitě upřednostněte přímé lety i na úkor ceny, abyste náhodou nedopadly špatně, jako my. Původně se k nám měl přidat kamarád Jarda, trvale žijící za velkou louží a díky hodně příznivé ceně, jsme zvolili cestu přes USA s přestupem v Londýně a Miami. Letenky jsme koupili u letecké společnosti American Airlines a British Airways za velmi výhodnou cenu. Odbavení v Praze proběhlo naprosto luxusně, krásná a milá slečna nám dokonce prominula naše obří fotografické bágly a my jsme mohli spokojeně pokračovat v cestě. To bylo asi naposledy, kdy jsme byli s leteckou společností spokojeni. Ta největší hrůza bohužel přišla na letišti v Quitu, kdy jsme zjistili, že na další 3 dny budeme bez zavazadel, ve kterých bylo naprosto celé vybavení do nepohody a zbytek fotografické výbavy. Noční jízdy na letiště, na které jsem byl celkem pětkrát a vždy jsem smutně přihlížel poslednímu kufru na odbavovacím pásu v naději, že by to mohl být můj, to bylo něco i na mě. Nejhorší pro mě byl fakt, že jsem zůstal poslední, kluků přijely kufry o den dříve, takže si mohly v klidu užívat Ekvádoru, zatímco já smutnil. Nezapomenu na moji první cestu do vysokohorské oblasti kolem vulkánu Pichincha, kde jsem pěkně pohodoval vstříc kolibříkům pouze v tričku, softshellce a riflích a samozřejmě cestou zpátky nás chytnul pořádný liják. Kluci pěkně v pohodlí Goretexu, zatímco já v oblečení, jehož stáří se odhadovalo na 5 dnů. No co, člověk přežije nakonec všechno, kufr zdárně dorazil a my jsme se konečně mohli vydat do hor, kde nás čekali kolibříci.

Kolibřík mečozobec (Ensifera ensifera) | Sword-billed Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík mečozobec (Ensifera ensifera) | Sword-billed Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Oriental (Ekvádor)

Inka hnědý (Coeligena wilsoni) | Brown Inca, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík peruánský (Boissonneaua matthewsii) | Chestnut-breasted Coronet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Oriental (Ekvádor)

Eskapáda s autem, okradeni šizunkem na letišťi, prostě pohodička v jižní Americe
Objednat si auto, jak snadné v dnešní době internetu, ale bohužel už ne tak dobře v Ekvádoru.  Na cestu do hor jsme si objednali pěkně prostorné terénní auto, které nás mělo bezpečně dopravit na všechna ta krásná místa do horského mlžného lesa. Objednávku jsem uskutečnil na internetu bez obav, že by se mělo cokoliv stát, realita byla ovšem jiná. Nejenže jsme na letišti dostali úplně jinou smlouvu s naprosto jinou cenou, což není tak neobvyklé, ale navíc jsme dostali auto těsně před rozpadem a se spotřebou jako tank, no při ceně 10Kč za litr benzínu to zase tak nevadilo. Auto mělo najeto něco přes 300.000km a to se bohužel rychle projevilo po ujetí necelých 300km tím, že odešla spojka a převodovka. Půjčovna nám sice přistavila ihned jiný vůz, ten byl samozřejmě menší a bez pohonu 4x4. Kufry jsme měli volně hozené na korbě a museli jsme je obalit pořádně igelitem, protože v Ekvádoru prší, a prší neustále. Příště budeme chytřejší, člověk se prostě pořád učí.

Rychle si odmyslím cestovatelské útrapy a pomalu se přesuneme do mlžných hor, kde vládne příroda. Přivezli jsme obrovské množství fotografií a zážitků a to je myslím nejdůležitější, takže na nějaké kufry a auto rychle zapomeneme, tohle všechno prostě patří k cestování. Déle už nás naštěstí čekala samá pozitiva a sociální jistoty v podobě krásných hor, mlžného lesa, levného jídla, čistého ubytování a spousty kolibříků, ale o tom zase někdy příště.

Související články:

Kolibřík Mitchellův (Calliphlox mitchellii) | Purple-throated Woodstar, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Sylfa vlajková (Ocreatus underwoodii) | Thee Booted Racket-tail, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Kolibřík subtropický (Heliodoxa jacula) | The Green-crowned Brilliant + Sylfa fialovoocasá | (Aglaiocercus coelestis), Violet-tailed Sylph, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Cordillera Occidental (Ekvádor)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz 29.11.2012 

Kategorie: Cestování | 29.11.2012
Klíčová slova: Ekvádor  kolibřík  fotografování  cestování  Pichincha 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

04.12.2012 (09:44)

Ahoj Michale, jsem ráda, že jste doma a nic vám nechybí. :-) /plně vidím, jak jsi byl milý na personál letiště, když ti nepřijely kufry, co? Těšíme se na výprávění a fotky, doufám, že budou další. Pozdravujeme tě, Petra a Vláďa.

03.12.2012 (22:12)

Neskutocne krasne ako si to vobec vsetko urobil?

30.11.2012 (15:12)

parádní záležitost smekám kámo

30.11.2012 (10:52)

Ahoj Michale,hezké fotečky.

30.11.2012 (09:18)

Ahoj Michale, s Jardou tě moc pozdravujem a jen tiše závidíme, to musela být opravdu nádhera. Neumím si představit, jak jsi to fotil, viděla jsem kolibříky v nějaké pořadu a jsou strašně rychlý :-D Měj se a už se těšíme na výstavu.

29.11.2012 (22:23)

Ahoj kamo vitej doma ;-) paradni ochutnavka uz se nemuzu dockat dalsich

29.11.2012 (22:13)

Ty vole to teda cumim! mas to luxusni



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *