06.01.2013

Kolibřík, cestou z Quita do ráje

Už několik dní marně přemlouvám kašel, aby ustal. Venku je tradičně hnusně, takže jsem se dal do třídění fotografií z Ekvádoru. Po několika urputných hodinách, mám pravděpodobně vytříděno a upraveno pouze 8% z celkového počtu fotografií. Celý den vzpomínám, jaké to bylo v Ekvádoru, když se marně snažili fotografovat naše první kolibříky.

Sylfa vlajková (Ocreatus underwoodii) | Booted Racket-tail + Kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) | White-necked Jacobin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Kolibřík mečozobec (Ensifera ensifera) | Sword-billed Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, The Yanacocha Reserve (Ekvádor)

Kolibřík andský (Amazilia franciae) |  Andean Emerald, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Cestou z Quita do ráje kolibříků, pozor na zloděje
Za nedlouho se chystáme znovu na dalekou cestu za kolibříky, tak si rád připomenu chvíle, které jsme s nimi strávili v Ekvádoru. Naše první cesta za kolibříky vedla hodně vysoko do hor, téměř 4000 metrů nad mořem na úpatí ekvádorských And. Vyzbrojeni odhodláním, ověnčeni technikou se vydáváme z města a za pomoci GPS se snažíme dostat do oblasti vulkánu Pichincha. Cesta městem, nikterak vzrušujíc a smogem zamořené Quito, se snažíme nechat co nejrychleji za sebou. Naposledy si užíváme luxusní asfaltku, dohadujeme se jako správní „gringové“ o cenu pohonných hmot a sledujeme místní kolorit. Pokud má člověk bílou pleť, je nutné, aby o cenách dramaticky smlouval. Přesto, že na stojanu u velké čerpací stanice jasně a viditelně svítí cena benzínu, nemusí to platit pro návštěvníka bílé pleti. Rozčiloval jsem se zbytečně nad přemrštěnou cenou a s ledovým klidem sobě vlastní popojel o pár metrů dál, kde se nás nesnažili okrást. Bohužel pro nás jsou Ekvádorci dosti zarputilí a neustále se nás snažili obrat o cenné dolary. S tím musí člověk počítat, je to takový místní zvyk, který naštěstí neplatil všude. Bylo nutné se obrnit trpělivostí, usmívat se, ale za každou cenu smlouvat a být nekompromisní, pokud šlo o placení. Jako správně vyděšení Evropané jsme měli nestále při sobě pepřové spreje, které jsme naštěstí nemuseli nikdy využít, tedy až na neopatrný test jednoho z nás, že Petře? Nicméně po vše drobných příhodách v hlavním městě nás naše GPS společnice neomylně vedla směrem do hor. Jakmile jsme nechali bohatý a civilizovaný střed města za námi, cesty se dramaticky mění, pochopitelně k horšímu. Zanedlouho před námi uvíznul autobus v bahně na silnici a my jsme si tak konečně vyzkoušeli pohon všech kol a uzávěrky diferenciálu. Cesty směrem do hor jsou opravdové lahůdky, pokud se rozhodnete cestovat po Ekvádoru na vlastní pěst, stejně jako my, pak rozhodně zvolte automobil s pohonem všech kol, určitě se to vyplatí. Po dvou hodinách jízdy se správnými offroad cestami dostáváme na místo, do rezervace kdesi u vulkánu Pichincha, první zastávce u kolibříků.

Sylfa fialovoocasá (Aglaiocercus coelestis) |  Violet-tailed Sylph, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Kolibřík mečozobec (Ensifera ensifera) | Sword-billed Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, The Yanacocha Reserve (Ekvádor)

Kolibřík bělokrký (Florisuga mellivora) | White-necked Jacobin, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Sylfa fialovoocasá (Aglaiocercus coelestis) |  Violet-tailed Sylph, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Kolibřík subtropický (Heliodoxa jacula) | Green-crowned Brilliant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Kolibřík hyacintový (Boissonneaua jardini) | Velvet-purple Coronet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Pichincha, deštivý a mlžný ráj kolibříků
Konečně jsme dorazili na místo, bohužel pro nás opět vyzbrojeni pouze angličtinou a hodně koktavou španělštinou se dozvídáme, že tady kolibříci jsou. Po pravdě to jsme už věděli, ale nevěřili. Je tady spousta výletníků, birdwatcherů, které necháváme rychle za sebou a snažíme se dostat jinam, abychom se navzájem nerušili. Počasí se tady mění tak rychle, jako moje nálady, takže času není nazbyt. Všichni nevěřícně kroutí hlavou, když se jen tak nalehko vydávám po jednom z mnoha trailů, kterých je tady nepočítaně kilometrů. Bohužel můj kufr se pořád ještě toulal někde po Miami a na sobě mám pouze oblečení, které jsem měl v letadle. Sama prozřetelnost mi vnukla nápad, že bych si na cestu do letadla mohl vzít alespoň lehké Gore-texové boty a Softshell bundu, jinak bych musel zůstat v autě. Stativ a další fotografická technika, byla samozřejmě také v kufru, takže si vyrážím hodně na lehko, ale s úsměvem na rtu. Legrace mě rychle přejde, když jsou moje rifle mokré a rozedírají moji pokožku. Je zima, mlha, vlhko a slunce začíná nemile pálit. Naštěstí mi kamarádi půjčili nějaké ty kousky oblečení, takže se to dalo přežít, tedy cesta tam, zpátky už to bylo horší. Krásné scenérie, hluboké propasti a úžasná flóra, tohle všechno je Ekvádor. Všechny cesty a pěšiny byly pečlivě upravené, bezpečné a velmi dobře schůdné, což je opravdu nelehký úkol v této nadmořské výšce uprostřed ničeho. Po necelé hodině lehké procházky, pro mě osobně pořádné štreky, jsme se dostali na úžasné místo, plné kolibříků, konečně. V popředí nekonečný, mlhou stále kouřící les, za zády mohutná hora, co více si přát, snad jen trochu toho světla. Fotografovat kolibříky v tmavém lese dá opravdu zabrat a chce to nějaké ty zkušenosti, světla bylo spíše poskrovnu. Kolibříci se hemží všude kolem, člověk neví, kam by objektiv otočil dříve. Chvíli jen tak roztěkaně běhám od stromu ke stromu, jako nějaká nadržená prvnička. No co, útrapy cestování za námi a kolibříci před námi, takže prosím trochu shovívavosti kamarádi. Kluci mají úsměv od ucha k uchu a vesele prohání závěrky svých nablýskaných mašinek. Petr i Štěpán mají tu nejnovější techniku, takže se mohou pustit směle do boje, i když z počátku to nebylo vůbec jednoduché. Za velmi krátkou dobu se přihnala bouřlivá mračna a celou horu zavalila mlha, konec fotografování. Tohle se bohužel v Ekvádoru stává celkem běžně, vyrazíte na cestu za krásného počasí a během hodiny se počasí zcela obrátí ve váš neprospěch. Pokud by jen pršelo, to by ještě nevadilo, přeci jen déšť fotografie ozvláštní, ale mlha byl velký problém. Stejně tak rychle, jak jsme začali, tak rychle jsme i skončili a nebylo to naposledy. Okolí vulkánu Pichincha je nádherné místo, neuvěřitelně rozmanité přírody a dalekých rozhledů do krajiny. Cestou zpátky si vychutnávám ten pravý offroad, promočený a unavený se vracím do Quita, kde na mě snad už čeká toužebně očekávané zavazadlo.

V noci se ještě rychle balíme, protože konečně dorazilo moje zavazadlo a můžeme se vydat na cestu směrem do ráje kolibříků. Mindo, nekonečné zahrady plné kolibříků, ale o tom zase příště.

Související  články:

Inka andský (Coeligena lutetiae) | Buff-Winged Starfrontlet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, The Yanacocha Reserve (Ekvádor)

Kolibřík andský (Amazilia franciae) |  Andean Emerald, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, The Yanacocha Reserve (Ekvádor)

Kolibřík modrokřídlý (Pterophanes cyanopterus) | Great Sapphirewing, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, The Yanacocha Reserve (Ekvádor)

Kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl) | Rufous-tailed Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Kolibřík hyacintový (Boissonneaua jardini) | Velvet-purple Coronet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Kolibřík hnědobřichý (Heliodoxa rubinoides) | Fawn-breasted Brilliant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Kolibřík safírořitý (Eriocnemis luciani) |  Sapphire-vented Puffleg, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, The Yanacocha Reserve (Ekvádor)

Kolibřík rezavoocasý (Amazilia tzacatl) | Rufous-tailed Hummingbird + Sylfa vlajková (Ocreatus underwoodii) | Booted Racket-tail, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Kolibřík andský (Amazilia franciae) |  Andean Emerald, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Kolibřík andský (Amazilia franciae) |  Andean Emerald, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Sylfa fialovoocasá (Aglaiocercus coelestis) |  Violet-tailed Sylph, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Sylfa fialovoocasá (Aglaiocercus coelestis) | Violet-tailed Sylph, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Kolibřík safírořitý (Eriocnemis luciani) |  Sapphire-vented Puffleg, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, The Yanacocha Reserve (Ekvádor)

Kolibřík hnědobřichý (Heliodoxa rubinoides) | Fawn-breasted Brilliant, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Inka andský (Coeligena lutetiae) | Buff-Winged Starfrontlet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, The Yanacocha Reserve (Ekvádor)

Kolibřík hyacintový (Boissonneaua jardini) | Velvet-purple Coronet, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Kolibřík modrokřídlý (Pterophanes cyanopterus) | Violet-tailed Sylph, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Sylfa fialovoocasá (Aglaiocercus coelestis) |  Violet-tailed Sylph, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, Mindo (Ekvádor)

Kolibřík mečozobec (Ensifera ensifera) | Sword-billed Hummingbird, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer do pozadí, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: listopad 2012, The Yanacocha Reserve (Ekvádor)

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  6.1.2013

Kategorie: Cestování | 06.01.2013
Klíčová slova: kolibřík  fotografování kolibříků  Pichincha  Yanacocha  Quito  Ekvádor  Mindo 
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

08.01.2013 (15:09)

honza: Honzo, nový 5D Mark III to umožňuje bez problémů, pokud správně naexponuješ, není to problém.

08.01.2013 (12:40)

Krásný fotky.

07.01.2013 (07:34)

Exclusive Michal ostatne jako vzdy. Ty upravy jsi teda vymakal kdyz se podivam na to ISO tak je to nadhera :-)

06.01.2013 (20:51)

Michale ty fotografie jsou nadherne, tohle jsem jeste nevidela :-| Clanek jsem prelouskala jednim dechem a moc se tesim na pokracovani. Ahoj Peta

06.01.2013 (18:09)

No jako klobouk dolu pane :-D to uz prehanis ne?

06.01.2013 (18:07)

tak to je fakt husty jak tohle delas to mi hlava nebere. ty barvy a ty upravy, ach jo. jak muzes fotit na takovy ISO? uz me neser



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *