19.10.2014

Fotografování na Šumavě, dva náročné víkendy

Už druhým rokem pořádáme fotografické akce s Honzou Brožem na Šumavě, kde se snažíme během několika málo dnů využít krásné podzimní barvy k získání zajímavých fotografií. Uplynulé dva víkendy byly hodně náročné jak fyzicky, tak i psychicky. Mezinárodní účast nám trochu dělala vrásky, ale nic, co bychom nakonec nezvládli.

Puštík vousatý (Strix nebulosa) | The Great Grey Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 4.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Medvěd hnědý (Ursus arctos) | The brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014,Šumava (Česko)

Psík mývalovitý (Nyctereutes procyonoides) | Raccoon Dog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.2, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Medvěd hnědý, opět na Šumavě
Fotografování medvědů byla pořádná dřina, protože jsme za nimi v náročném terénu na Šumavě museli nachodit hodně kilometrů. Největší vrásky nám dělalo počasí, protože na celý víkend hlásili slunečné počasí. Ráno se celá Šumava zahalila do mlhy a my jsme čekali na východ slunce, nebo spíše na první paprsky, až protnou rychle padající mlhu. Medvědi spolupracovali opravdu na jedničku a bylo neuvěřitelné, jak ladně se pohybovali v náročném terénu na Šumavě. Druhá zkouška nás čekala na našem oblíbeném místě plném vody a velkých zelených kamenů. Medvědi vodu milují a celou dobu si hráli před našimi fotoaparáty v Šumavském potoce. Bohužel k naší nelibosti svítilo celé odpoledne ostré slunce, takže bylo velmi složité hledat ten správný záběr. Medvědi si sami navíc oblíbili místa v potoce, které byla bohužel pro nás na přímém slunci, ale i tak vznikly některé zajímavé snímky.

Kuna, hravá modelka v šumavské přírodě
Kuna skalní patří mezi zvířata, která jsou krásná na pohled, ale většina lidí je bytostně nenávidí. Zkušenosti s řáděním kuny v lidském obydlí má určitě hodně lidí. Kuna je velmi roztomilá a neuvěřitelně fotogenická, proto jsem neváhal a ukecal kamaráda, abychom si ji mohli vyfotografovat. V přírodě není legrace kunu fotografovat, je velmi plachá a snad s výjimkou, kdy objevíte její noru s mláďaty, se nedá tak snadno vyfotografovat. Krásně barevný podzimní les může poskytovat při odpoledním světle úžasnou scenérii. Považuji se za celkem zkušeného fotografa, ale v tmavém lese to byl pěkný oříšek, i pro mě. Kunu jsem už s Lubošem fotografoval několikrát, takže mě nepřekvapilo, jak je kuna rychlá a mrštná. Mladá kuna se rychle vyběhala a potom s námi začala ukázkově spolupracovat, hotová modelka. Zkoušel jsem novou techniku a hrátky s nízkou clonou. Je pravda, že odpad byl obrovský, ale některé snímky jsou více než zdařilé.

Jezevec lesní, král šumavského fotografování
Jezevec lesní, čím více se nořím do fotografií s jezevcem, tím více má tohle zvířátko můj neskonalý obdiv! Je to už potřetí, co jsem tohle divoké zvíře fotografoval, ale konečně jsem se mohl setkat s dospělým jedincem a byl to popravdě zážitek jedinečný. Jezevec lesní má mnoho přídomků, ať už lichotivých, těch je rozhodně méně, nebo těch méně lichotivých. Každé malé dítě jezevce zná, nebo ho pozná na obrázku, rozhodně ho ale většina lidí na živo nikdy neviděla. Je to dáno tím, že jezevec žije velmi skrytým životem, je to spíše noční tvor, takže fotografovat ho ve volné přírodě, není vůbec snadné. Jezevec je opravdu pořádně nezdolná šelma. Stačilo se pomalu přiblížit ke kleci a jezevec okamžitě startoval. Ihned po vypuštění jezevce nastalo opravdové peklo, všichni ještě byli ztuhlí po tvrdém spánku, mimochodem v tom chladném a čerstvém vzduchu se spalo jako nikde jinde, koukali, co se to děje. Jezevec zdolal během krátké chvilky takovou vzdálenost, že jsem ho sotva viděl v hledáčku fotoaparátu. Tak tohle nebude jednoduché, asi nás čeká pěkný oříšek. Jezevec zmizel pokaždé, než jsem ho stihnul zaostřit, takže na to musíme jinak, to bychom si moc fotografií nepřivezli. Fotografování jezevce byla dřina, na druhou stranu ale zajímavá zkušenost, kterou nezažije fotograf zrovna každý den. Velký obdiv patří Lubošovi, protože naběhal neuvěřitelnou porci kilometrů.

Psík mývalovitý, překvapení na Šumavě
Psíka mývalovitého jsem fotografoval poprvé a jako vždy to byla pořádná legrace. Tento vetřelec z daleké Sibiře se u nás velmi dobře rozmnožuje a bohužel začíná škodit naší přírodě, proto je poměrně hojně pronásledován myslivci. Naštěstí tento byl miláčkem kamaráda Honzy, takže byla možnost si ho v klidu vyfotografovat. No v klidu, jak se to vezme. Psík pobíhal všude kolem a ne a ne se na chvíli zastavit, podobně jako jezevec. Nicméně psík mývalovitý je velmi krásné zvíře a v zimním osrstění vypadá jako dospělá velká šelma. Ve sluncem zalitém podzimním lese se psík mývalovitý opravdu vyjímal a kluci si fotografování pořádně užívali.

Dravci a sovy za svítání, zlatý hřeb fotografování
Ráno jsem funěl jako tank, musel jsem vstávat velmi brzy a k tomu ještě několik kilometrů pěšky na krásná šumavská místa. Nevadí, času jsme měli poměrně hodně a na krásná šumavská místa se automobilem dostat nedá, takže hezky po svých do šumavských kopců. Ráno jsme z obav vstávali velmi brzy, abychom se dostali za svítání na místo. Kamenná pole čekají na první paprsky slunce a my musíme být připravení také, nádherné ranní světlo bude jen krátce a toho musíme využít. Naštěstí jsou všichni připraveni v plné polní a už se nemůžou dočkat, až budou první paprsky slunce olizovat čerstvě orosené kameny. Ráno v kamenných polích je neuvěřitelné, podzim hýří všemi barvami a jen stěží popsatelnou atmosféru finské tajgy vychutnáváme plnými doušky. Je tady opravdu krásně a cokoliv tady člověk fotografuje, není možné zkazit. Kluci v extázi drtí svoje závěrky a chvílemi není slyšet nic jiného, než rachot našich strojů. Tohle ráno se opravdu povedlo a po rychlé kontrole všech fotoaparátů zjišťujeme, že některé snímky jsou více než povedené. Naši zahraniční kolegové nevěří svým očím, cože to tady u nás dokáže připravit za opravdovou lahůdku. Jsem moc rád, že se obě rána velmi povedly a Honzova zvířata spolupracovala na výbornou. Není nad krásný fotografický víkend na Šumavě.

Chtěl bych moc poděkovat všem účastníkům za to, že trpělivě snášeli naše šílené nápady a dlouhé přesuny, ale výsledné fotografie rozhodně stály za to. Největší dík patří klukům, a jejich mazlíčkům, kteří byli ozdobou naší společné akce, díky oběma Honzům a Lubošovi, který musel chudák přetrpět naše šílené nápady. Pokud se všechno povede, uvidíme se zase příští rok na Šumavě s dalším velkým překvapením.

Související články:

Výr virginský (Bubo virginianus) | Great Horned Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Psík mývalovitý (Nyctereutes procyonoides) | Raccoon Dog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.5, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Sova pálená (Tyto alba) | The Barn Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2013, Šumava (Česká Republika)

Výr virginský (Bubo virginianus) | Great Horned Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Psík mývalovitý (Nyctereutes procyonoides) | Raccoon Dog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.8, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Puštík obecný (Strix aluco) | The Tawny Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Výr virginský (Bubo virginianus) | Great Horned Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1250, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Puštík obecný (Strix aluco) | The Tawny Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1250, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Medvěd hnědý (Ursus arctos) | The brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014,Šumava (Česko)

Výr virginský (Bubo virginianus) | Great Horned Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Medvěd hnědý (Ursus arctos) | The brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014,Šumava (Česko)

Psík mývalovitý (Nyctereutes procyonoides) | Raccoon Dog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Puštík obecný (Strix aluco) | The Tawny Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Medvěd hnědý (Ursus arctos) | The brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014,Šumava (Česko)

Puštík obecný (Strix aluco) | The Tawny Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.2, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Puštík vousatý (Strix nebulosa) | The Great Grey Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Psík mývalovitý (Nyctereutes procyonoides) | Raccoon Dog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.2, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Puštík bělavý (Strix uralensis) | Ural Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2013, Šumava (Česká Republika)

Čáp černý (Ciconia nigra) | Black stork, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball,Clona: 4.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, říjen 2014, Šumava (Česko)

Puštík obecný (Strix aluco) | The Tawny Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Medvěd hnědý (Ursus arctos) | The brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014,Šumava (Česko)

Puštík bělavý (Strix uralensis) | Ural Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2013, Šumava (Česká Republika)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball,Clona: 2.8, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, říjen 2014, Šumava (Česko)

Puštík vousatý (Strix nebulosa) | The Great Grey Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 4.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Výr virginský (Bubo virginianus) | Great Horned Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Kuna skalní (Martes foina) | The beech marten, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 1DX, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball,Clona: 2.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, říjen 2014, Šumava (Česko)

Výr virginský (Bubo virginianus) | Great Horned Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 1250, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Psík mývalovitý (Nyctereutes procyonoides) | Raccoon Dog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.2, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Puštík vousatý (Strix nebulosa) | The Great Grey Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 4.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Sova pálená (Tyto alba) | The Barn Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2013, Šumava (Česká Republika)

Psík mývalovitý (Nyctereutes procyonoides) | Raccoon Dog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.8, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Puštík vousatý (Strix nebulosa) | The Great Grey Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Výr virginský (Bubo virginianus) | Great Horned Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1600, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Medvěd hnědý (Ursus arctos) | The brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014,Šumava (Česko)

Puštík vousatý (Strix nebulosa) | The Great Grey Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Puštík obecný (Strix aluco) | The Tawny Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Výreček bělolící (Ptilopsis granti) | Southern White-faced Scops Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1000, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Medvěd hnědý (Ursus arctos) | The brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014,Šumava (Česko)

Puštík bělavý (Strix uralensis) | Ural Owl, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2013, Šumava (Česká Republika)

Psík mývalovitý (Nyctereutes procyonoides) | Raccoon Dog, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF 200mm f/2L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky,Clona: 2.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

Medvěd hnědý (Ursus arctos) | The brown bear, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2L IS USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: Manual MODE,Blesk: NE, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200mm, Vytvořeno: říjen 2014,Šumava (Česko)

Jezevec lesní ((Meles meles) | The European badger , Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, Stativ: fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, Vytvořeno: říjen 2014, Šumava (Česko)

 

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  19.10.2014

Kategorie: Příroda | 19.10.2014
Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

12.01.2015 (19:24)

Ahoj, koukám, že máš 4/2015 podobný workshop jako na podzim ( paráda ). Pokud od té doby budu vlastnit Nikon D750 ( do háje, ať vyřeší ten podělaný problém s odlesky ), rád bych dojel a bral to jako seznámení s FF focením. Ozvu se a modlím, by to vyřešili, podzim byl super. S pozdravem Doktor

27.10.2014 (12:46)

Ty sovy v tom ranim svetle jsou paradni ;-)

21.10.2014 (09:11)

to je jasný 200kilo je bomba sklo. Michal mi to pujcil na chvili a kdyz jsem porovnaval fotky tak jsem se nestacil divit. fotky standart na tebe :-D :-D :-D

25.10.2014 (19:21)

Taky jsi mi ho nechtěl vrátit :-)

21.10.2014 (00:17)

Parádní fotečky. Ta 200 parádně kreslí. Asi si udělám na Vánoce radost :-)

25.10.2014 (19:21)

Souhlasím, 200kilo je boží sklíčko, určitě doporučuji!

20.10.2014 (13:33)

Michale klobouk dolu, fotografie nadherne. Tesim se s Vami do Bavorskeho lesa. Zdravi Zdenek

25.10.2014 (19:20)

ZdeŇku, snad se nám Bavorský les povede.

20.10.2014 (08:04)

Wau Michale, parádní fotky! to raní světlo je boží. Zdraví Aleš

25.10.2014 (19:20)

Aleši díky.

19.10.2014 (18:02)

Super, taky mám pár super fotek. I noha už neboli ( ty Stone fields jsou pro kamziky). Jediná nevyhoda ;-) , prodraží se, jelikož po téhle akci kupují full frame. Diky, a příští podzim se těším. Doktor

25.10.2014 (19:20)

Zdárek doktore, FF ti bude slušet, prohládneš pár holek a bude fajn, na nohu zapomeneš! :-)

19.10.2014 (17:07)

Diky za super vikend, fotky se povedly. Na jare se tesim znovu! :-)

25.10.2014 (19:19)

Jsem rád, že se líbilo!

19.10.2014 (16:08)

Draku super fotky ty si demon ;-)

25.10.2014 (19:18)

Díky draku!







Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *