05.09.2013

Indri, hledání tajúplného lemura

Brzy ráno se pokoušíme vyskočit z postele, stále je ještě tma, mlha a pořádná zima. Je s podivem, že může být v tropické Africe taková zima. Čeká nás rychlá snídaně a potom hodina cesty do národního parku Mantadia, kde bychom se měli vydat na celodenní trek za nejkrásnějším lemurem Indri.

Indri indri (Indri indri) | Indri, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 2000, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

Indri indri (Indri indri) | Indri, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 2000, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

Indri indri (Indri indri) | Indri, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 2000, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

Cesta národním parkem, krása na dosah ruky
Vyrážíme ještě za tmy, většina parku je zahalena do tmy, všude kolem je mlha, zima a vlhko. Park je vzdálen necelých 20km, bohužel i tak cesta trvá skoro hodinu, cesta je rozbahněná a na mnoha místech pořádně rozbitá. Naštěstí už projíždíme primární části lesa, tak můžeme pořád na něco koukat. Nejkrásnější to začíná být, když vychází slunce, mlha pomalu ustupuje a krásné barvy deštného lesa se derou na povrch. Už se nemůžu dočkat, až budeme na místě. Průvodce John je velmi zkušený a celou oblast zná dokonale, jen mě děsí fakt, že celý den budeme někde v kopcích obtěžkáni naší technikou. Stále je ještě zima, takže než objevíme prvního lemura, tak to ještě hodně dlouhou dobu potrvá. Lemuři jsou aktivní, až když se oteplí, což nám fotograficky zrovna moc nevyhovuje. No nic, je potřeba být trpělivý a spoléhat na našeho průvodce. Nedokážu si představit, že bychom se tady potulovali bez průvodce, to bychom nenašli opravdu nic. Terén není přívětivý k našim nohám, neustále se tady člověk drápe někam do kopce, pak zase rychle dolů a pořád musí mít na paměti, že sebou vláčí těžkou techniku a při neopatrném kroku si zle ublížit. Po dlouhé době a všech cestách po různých částech světa, opravdová divočina se vším všudy. Po pár minutách mě pojímají mrákoty, protože tady přeci není možné cokoliv nafotografovat. Fotografování je tady skutečně nad míru obtížné, lemuři se vyskytují vysoko ve stromech a do nižších poloh se spouští spíše sporadicky, prostě musíte mít štěstí. Druhá možnost je lemury díky příkrému terénu obejít a dostat se tak do vyššího rostlinného patra, odkud se snáze fotografují. Snadno se řekne, daleko hůře se vykoná. Terén je tady opravdu příkrý, vegetace hustá a nikde žádná cesta. Cesty jsou pouze na začátku parku, pak už jen sporadicky vyšlapaná vegetace. Všude kolem je příšerná vlhkost, každý den tady pršelo, takže se zbytek schůdných cest stal velmi kluzký a nebezpečný.

Get Flash to see this player.

Zvuk, který vydává Indri během ranního rituálu, kdy komunikuje s ostatní. Jeho hlas byl slyšet na mnoho kilometrů.

Konečně první lemuři, ach jo, zase do kopce
Asi po hodině bloudění lesem nás průvodce ujišťuje, že tady lemuři opravdu jsou, ale musíme být trpělivý. Chvíli se mi zdá, že jen tak bez cíle bloumáme po okolí, stromy, keře a cestičky mi přijdou stále stejné. John nás asi na 20 minut opouští s tím, že prozkoumá okolní kopce, bez nás bude rychlejší. Vrátil se za půl hodiny s tím, že opravdu lemury objevil, jen k naší smůle jsou na vrcholku blízkého kopce v korunách stromů. Nu což, když už jsme se vlekli takovou dálku, z Evropy sem, tak nás nějaký kopec nemůže zastavit. Pochopitelně po pár minutách jsem funěl jako sentinel, v hlavě mi hučelo jak v piliňáku a na lemury jsem neměl ani pomyšlení. Naštěstí s přibližujícími se zvuky moje nálada doznala značně jiného stavu rozpoložení a já začal přemýšlet, jak lemury vůbec vyfotografovat. Bohužel pro nás dováděli v korunách stromů tak vysoko, že jsme při fotografování museli mít hlavu zakloněnou a za chvíli se nám začal odkrvovat mozek. Člověk má potom takový zvláštní tlak v očích, že se musí chvíli předklonit, aby neomdlel. Fotografie stejně nestály za to, takže mě po pár hodinách bloumání lesem a fotografování lemurů „do stropu“ začaly napadat černé myšlenky, kam že jsem se to zase vydal. A to nebylo ještě zdaleka všechno, to horší mělo teprve přijít. První setkání s lemury v národním parku Mantadia bylo velmi krátké a z fotografického hlediska i velké zklamání, takže jsme na to museli jít trochu jinak a doufat v trochu toho štěstí.

Sifaka velký (Propithecus Diadema) | Diademed Sifaka, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

Indri indri (Indri indri) | Indri, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1600, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

Sifaka velký (Propithecus Diadema) | Diademed Sifaka, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1250, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

Indri indri (Indri indri) | Indri, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

Sifaka velký (Propithecus Diadema) | Diademed Sifaka, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 500, Blesk: Canon Speedlite 600EX-RT + Visual Echoes FX3 Better Beamer, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

Deštivý den v národním parku Andasibe, hledáme lemury Indri Indri
Další den ráno se znovu vydáváme na dlouhou cestu, jen volíme ještě vzdálenější park, který je domovem nejkrásnějšího modrookého lemura Indri. Indri indri (Indri indri) je jediným druhem vlastního monotypického rodu indri a tím je také trochu zvláštní. Patří mezi největší lemury a spatřit ho můžete pouze tady. Je to jeden z mála druhů lemurů, který je vázám přímo na daný biotop a vazby s dalšími jedinci svého druhu, takže ho není možné chovat a odchovávat v zajetí, prostě se vyskytuje pouze tady. O to více jsem ho chtěl spatřit na vlastní oči a vyfotografovat si ho v přirozeném prostředí. Už teď mohu říci, že se jednalo o nejkrásnějšího lemura, kterého jsem až doposud viděl. Nalézt Indriho není vůbec snadné, o tom jsme se opět přesvědčili, navíc skoro celý den v národním parku Andasibe pršelo, což ale slibovalo atraktivní fotografie. Několik hodin jsme opět bloumaly po lese, naštěstí všude kolem nás bylo co fotografovat, převážně chameleony a ledňáčky, ale stále jsme čekali na lemura Indriho. Náhle se během lesa ozval brutálně ohlušující zvuk lemura Indriho. Neuvěřitelné, jak hlasitě dokáže tahle opice volat své druhy, vskutku famózní. Všichni jsme se ztišili, dokonce i já, který nikdy nezavře ústa, a strnule poslouchali zvuky, které se nesly temným lesem. Užasle stojíme a posloucháme, tohle nikdo z nás nečekal. Fotografování opět probíhalo stejným způsobem, prodírali jsme se lesem ve snaze, nalézt nějakou výhodnější pozici. Listy obrovských agáve nám trhali oblečení, bahno jsme měli všude, ale každá chvíle strávená v deštném horském lese stála za to. Pokud bychom se nezaměřovali pouze a jen na opice, tak bychom jistě uviděli i spousty ptáků a pár chameleonů.

Celkově setkání s lemurem Indri Indri, patřilo k vrcholu první části naší expedice. Trochu jsem si oddychl, že se nám ho podařilo spatřit, nicméně moje chmury dále přiživovala představa těch úmorných kopců, které nás čekali v druhé části naší expedice, a bohužel už teď předesílám, že byly mnohem horší. Každopádně fotografování na Madagaskaru není vůbec snadné, naproti tomu zážitků jsme prožili opravdu hodně.

Související články:

Indri indri (Indri indri) | Indri, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 1000, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

Indri indri (Indri indri) | Indri, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

Indri indri (Indri indri) | Indri, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 2000, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

Indri indri (Indri indri) | Indri, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 1250, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

Indri indri (Indri indri) | Indri, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1000, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

Indri indri (Indri indri) | Indri, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 2500, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

Indri indri (Indri indri) | Indri, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 2000, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

Indri indri (Indri indri) | Indri, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1250, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

Indri indri (Indri indri) | Indri, Autor: Michal Jirouš | PhotoNature.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Stativ: Gitzo GT3541LS + hlava Gimball, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 800, Blesk: Ne, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400mm, červenec 2013, (Madagaskar)

 

Michal Jirouš | PhotoNature.cz  5.9.2013

Facebook Twitter Google+ Linkuj Google Digg Delicious




Komentáře k článku

06.09.2013 (20:03)

Pekne cteni Michale, po dlouhe dobe me pobavilo a ja psal Tomas to musela byt podivana na tebe:)

08.09.2013 (15:19)

Když si to tak promítám v hlavě, tak mě to také pobavilo!

06.09.2013 (18:19)

Dobrý den Michale, mě naopak vůbec nevadí, že jsou fotografie pořízené tzv. "do stropu". Po primáty je to naprosto přirozené a vypadá to naturálně. Jako přírodovědec to naopak ocením. Má zkušenost z Madagaskaru je spíše botanická a o to více oceňuji Vaše snímky, které mi připomínají můj pobyt na Madagaskaru. S napětím očekávám další! Děkuji Rado

08.09.2013 (15:19)

Dobrý den pane Stránský, moc mě Vaše slova potěšila a nebojte, článků mám ještě pár rozepsaných, tak snad brzy.

06.09.2013 (07:21)

Ahoj Michale, no tak rambajs je drsnej, to se pak hledá snadno:) Článěk mě pobavil, představil jsem si, jak se tam vláčíš po kopcích a pořád držkuješ :-D :-D :-D Ten Indri vypadá jak medvídek a obdivuju, jak jsi v tom marastu mohl vůbec fotit! Hezký víkend Tomáš

08.09.2013 (15:18)

No jasně, ty rejpale:-D ale je pravda, že mě ty kopce nějak nejdou, asi stárnu. Fotografování v tom marastu byl pěkný oříšek, prvních pár dní jsem myslel, že přijedu domů úplně bez fotografií. Měj se prima.

05.09.2013 (20:16)

Miso diky za hezky fotky a prima clanek. Ten hluk tech lemuru je brutus! :nuts:

08.09.2013 (15:16)

Honzo to je nic, takto zprostředkovaně, pokud to slyšíš na živo, je to fakt pořádný rachot.



Přidat komentář:
Jméno: *
E-mail: 
Text: *
:-) ;-) :-D :-P :nuts: :cool: :blink: :wacko: :-/ :-| :-( :,( :mad:
Napsáno je a zbývá    znaků.
Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři? *